2017-03-25 217 瀏覽
今日星期六,做完義工都大約1點,好鬼餓,立刻去附近茶記。見到呢間唔係太多人,門面唔太光鲜又唔太烏糟就走左入去囉,應該係呢區叫唔算貴。睇睇餐牌,啊,都算可以,over $40但最貴唔太貴。我叫左雞絲濑粉(由米線轉,仲有米粉,通粉,公仔麵等揀), 飲凍檸茶。我朋友食涼瓜火腩飯,飲凍檸茶。我嗰個就$43, 佢就$55。等左五分鐘就黎啦~雞絲其实就係煎雞扒切件,正正常常,都ok。我朋友嗰個佢就話麻麻,無乜獲氣,汁又一般。如果下次諗唔到食乜,可能會再黎嘅。

我朋友嗰個佢就話麻麻,無乜獲氣,汁又一般。

如果下次諗唔到食乜,可能會再黎嘅。
2017-03-15 230 瀏覽
Come here often as they have a rotation selection of lunch options and most of the time it's quite good. The place looks a bit dated but that's part of the homey/HK appeal. They offer a lot of the traditional cha Chan tang dishes but also throw in some western dishes too , which I decided to try today. Lunch is affordable and comes with a drink or soup. This is the salmon and spinach pasta. A bit of fusion / experimental but overall tasty and the smoked salmon is actually tasty and not fishy or
Lunch is affordable and comes with a drink or soup. This is the salmon and spinach pasta. A bit of fusion / experimental but overall tasty and the smoked salmon is actually tasty and not fishy or too salty. The soup was good today as usual as they have lots of flavor. Would also recommend the milk tea as they're known for that. Will certainly be back for more.
2017-03-08 171 瀏覽
好少係灣仔食lunch,今日咁岩過黎搞event,一落樓下就係新軒尼詩茶餐廳,就同一班同事入左黎。餐牌太多選擇了,我叫左常餐,火腿俺列+雞翅米線。火腿俺列好好食,夠大份又足料,雞翅就偏淡味道,炸過好似無炸咁。而呢個米線就,真係好dry好dry,估唔到完全無味,叫侍應拿辣椒油,就真係油,放完都無味。食左一半都食唔落了,真係好難食。。。。同事叫既鴛鴦飯賣相好似唔錯,我試左小小,好過我個米線好多啊,而且有白汁同同拿破崙汁兩款口味,好食。最後埋單$100有找,都算係咁。。。。

餐牌太多選擇了,我叫左常餐,火腿俺列+雞翅米線。

食左一半都食唔落了,真係好難食。。。。
2016-10-20 272 瀏覽
叫左個火腿通。。火腿絲超級少。十隻手指數得哂。通粉唔好食好痴牙。!!!!!炒蛋變左黃布蛋。服務okay.. 環境一般。。我地係右邊個門口入。坐左係右邊比較有私人空間的位置。但如果有人要入後面果張枱會影響到我地,因為可以經過的空間太窄。
叫左個火腿通。。
火腿絲超級少。
十隻手指數得哂。
通粉唔好食好痴牙。!!!!!
炒蛋變左黃布蛋。
服務okay..
環境一般。。
2016-10-20
早餐
2016-10-11 205 瀏覽
忙裡偷閒都要不忙食嘢,而岩岩去咗灣仔買嘢,攪到勁攰就走咗去間茶記食個下午茶啦。估唔到下午茶時間唔會話太多人,而且出餐亦都好快手。最後就叫左個常餐,五香肉丁雞蛋麵加熱檸水五分鐘就上到枱,五香肉丁非常之香而食落去佢就比較辣,而麵就硬左少少,雞蛋就半熟吉串就流哂蛋汁一齊食,味道都算唔錯,食完又繼續行街啦。

估唔到下午茶時間唔會話太多人,而且出餐亦都好快手。
最後就叫左個常餐,五香肉丁雞蛋麵加熱檸水
2016-06-17 443 瀏覽
今日懶,做完野好累費時周圍行塭食,求其食一餐算數。見到呢間茶餐廳up up dup dup,是但就走左入去。十一點幾都仲有早餐食,嗌左個榨菜肉絲漢堡扒米粉,都幾大碗的。個人而言,食粉麵forever榨菜肉絲,不過個湯好油,又淡,漢堡排質素都麻麻地,只有榨菜肉絲食得過,奶茶都抵讚,幾濃,整體不過不失喇。我覺得如果個餐可以有炒蛋,多士會更加好。
今日懶,做完野好累費時周圍行塭食,求其食一餐算數。

見到呢間茶餐廳up up dup dup,是但就走左入去。

2016-06-16
$32 (早餐)
時間尚早,可在公司附近先吃過早餐。新軒尼斯茶餐廳內呈U型佈局,裝潢有點陳舊,衛生情況一般。早餐三十餘元一份,不算便宜。牛油方包無牛油,已輸一半。火腿奄列雞蛋蛋香滑度一般喇!茄汁焗豆現成加工貨式無乜特別。酒店式沙律名字夠豪華,但實際只是罐頭雜果沙律,出事位在於沙律醬,份量太多太濃。熱咖啡屬下價貨式,略帶微酸不太討好。以此質素環境,中短期内都不會再光顧。

熱咖啡
以此質素環境,中短期内都不會再光顧。

[28/8/2015; Fri]
2015-08-28
$33 (早餐)
2014-08-31 397 瀏覽
是日午餐到來試新軒尼詩茶餐廳,是日午餐最想快夾妥選來了多餸的燒味雙併义燒,燒肉兩款的份量和飯都俱多,燒肉和义燒斬得夠大件,燒肉皮不夠脆,肉質較鞋口,相對义燒反而保留到肉汁鎖在肉內,而且外皮不會燒燶了,吃每一啖都覺得自己很豪邁,唯燒肉的肥膏亦不少配上熱咖啡偶意一餐,都不失恰當的選擇。
燒肉义燒雙併飯
2014-08-28
2013-10-04 110 瀏覽
坐左喺個怪位,迷你摺枱,放杯水喺上面都驚會壓爛張枱。有碟食材放左喺隔離,喺正同事仔個頭隔離,好多蒼蠅喺度盤旋。嗰位伙記,豬鏈球諗緊飲咩,諗耐左小小,佢都「撻手指」催我。整體黎講個伙記都吳算無禮貌,但,見過有客人落單「撻」伙記,至於伙記「撻」客人......新潮野食方面要左個    白汁芝士豬頸肉老公 ($38)老公豬芝士粉一眼睇曬,得幾粒,攝牙隙都未必夠。其實芝士粉有幾貴?白汁,咪普通白汁,但要黎撈,當然係比較杰。豬頸肉好重雪味,無乜咬口,如果無白汁遮一遮都幾腥。老一輩講得好,「一白遮三醜」。煙鴨胸,咪就係速食嗰種,幾好趙,幾有煙味,都幾厚,都OK。(吳記得了開舊白汁影下D材料,梳LY梳LY)5.5/10同事仔要左個   鮮茄茸香煎豬扒老天使 ($38)汁方面,真係有茄粒,仲以為係好重美極味嗰種茄汁。豬扒係原塊港式茶記豬扒(又吳記得了開舊汁)。同事仔話好似醃過龍,腥。不過同事仔話算飽肚同抵食。6/10總括黎講,服務麻麻,野食非常一般,收銀又吳靚女,都吳係特別平,諗吳到有咩理由驅使我再食。吳係你吳好,係有好多人好過你姐。
坐左喺個怪位,迷你摺枱,放杯水喺上面都驚會壓爛張枱。
有碟食材放左喺隔離,喺正同事仔個頭隔離,好多蒼蠅喺度盤旋。

嗰位伙記,豬鏈球諗緊飲咩,諗耐左小小,佢都「撻手指」催我。

野食方面
老公餐牌
要左個    白汁芝士豬頸肉老公 ($38)
白老公
老公豬

芝士粉一眼睇曬,得幾粒,攝牙隙都未必夠

其實芝士粉有幾貴?

白汁,咪普通白汁,但要黎撈,當然係比較杰。

煙鴨胸,咪就係速食嗰種,幾好趙,幾有煙味,都幾厚,都OK。

(吳記得了開舊白汁影下D材料,梳LY梳LY

5.5/10

同事仔要左個   鮮茄茸香煎豬扒老天使 ($38)
茄豬老天使
汁方面,真係有茄粒,仲以為係好重美極味嗰種茄汁。

不過同事仔話算飽肚同抵食。

6/10

諗吳到有咩理由驅使我再食。
吳係你吳好,係有好多人好過你姐。

2013-10-04
2013-07-23 71 瀏覽
去完書展諗住食d野,附近餐廳又full晒,就黎左哩間食。店員嘅服務態度都幾好嘅,原本叫乾炒牛河同酸辣湯米線,點知又冇河粉又冇酸辣湯,魚柳包又冇包最後叫左鮮茄茸豬扒天使麵同埋魚蛋湯米線。野食黎到 我本來以為糸自己口淡淡所以食咩都冇味,原來真糸咩都冇乜味。個米線湯底就好似落少少鹽嘅滾水咁 件豬扒又好楷。吾會再幫趁!

吾會再幫趁!
2013-07-23
2012-02-29 69 瀏覽
之前已經食過一次. 因為貪佢唔晒等位又坐得舒服, 野食又唔差. 點知今日落到去食到一肚氣! :我地個餐食到8成左右. 個伙記就超惡咁問我地 之後砰砰聲咁收晒我地d野食. 之後, 到飲野既時候. 我杯中明明仲有兩啖奶茶, 佢望都唔望就一手搶左我杯茶. 我叫停佢, 佢即以一個勁惡既眼神望住我! 係走既時侯我地看到同事留左把遮係台面, 即時叫個同事拎返. 點知個位勁惡死既伙記, 大大力掃埋我同事把傘落地, 搞到我同事把傘爛埋! 仲扮晒野唔知, 連對唔住都無講聲! 咁差既服務, 我地以後都唔會再幫襯!!!!

我地個餐食到8成左右. 個伙記就超惡咁問我地 [飲咩,快d 落.] 之後砰砰聲咁收晒我地d野食.

咁差既服務, 我地以後都唔會再幫襯!!!!

2012-02-27
何謂無心早餐,請留意下文。無心的選擇了這所店子吃個早餐,入內坐下環境昏黃,帶點迫夾及非常之不整潔,都是快快手吃完好了。早餐餐牌內有八至九個選擇,最後選了E餐,因為見到其中一項名為酒店式沙律的東西,本人對吃的方面有不錯的好奇心,所以就因為它選擇了這個餐。早餐中有茄汁焗豆、酒店式沙律、西班牙奄列及牛油方包,就是因為酒店式沙律,所以選了這個餐,但最敗北的就是它了。原來所謂的酒店式沙律,就是沙律醬溝罐頭雜果了吧,當中再混入不少椰果及蒟蒻,令本來軟腍無比的雜果,咬起來間中有點煙韌的感覺,帶來不同口感,不過本人真的很怕得個甜字又膩得不得了的一堆沙律醬,一朝早吃到這凍冰冰的一堆沙律醬,真的令人渾身也不自在。西班牙奄列其外層的蛋皮看來挺為透薄,而入口蛋還算嫩滑,不過沒甚蛋味,蛋方面只能就是不過不失,內部的餡料有洋蔥、青椒、火腿及茄汁,當中的青椒都幾生,質感上是硬了一點,但又予人很爽口的感覺,加上茄汁及洋蔥的香味,這份奄列是還不錯的。至於那堆茄汁豆,其實都是罐頭貨,本來也沒甚麼好評的了,不過店家連用微波爐加熱也懶,入口凍冰冰的,令人有多大食慾呢?牛油麵包不太鬆軟,入口質感粗糙,麵包香不太行,這是來貨的問
無心走了入去吃早餐
何謂無心早餐,請留意下文。
帶點迫夾及非常之不整潔
早餐餐牌內有八至九個選擇
早餐中有茄汁焗豆、酒店式沙律、西班牙奄列及牛油方包
酒店式沙律原來就是沙律醬溝罐頭雜果
西班牙奄列還不錯的
茄汁豆入口凍冰冰的
牛油麵包不太鬆軟,質感粗糙,牛油塗符極不均勻
牛油麵包不太鬆軟,入口質感粗糙,麵包香不太行,這是來貨的問題,畢竟食材的好壞都要看成本而定,在此本人也不怪它,但可以做好一點的地方又為何不去做好一點呢?麵包入口之後,一口時而有很厚重牛油味,另一口時而就沒甚牛油味,根本就連牛油塗均勻一點也懶,這不是無心去做食物嗎?
熱奶茶茶身還都算挺,不過茶味真的幾薄
最後是嘆茶時間,用上了捷榮的瓷杯盛着,奶茶萛做夠熱,但其實可應該再熱上不少,用鼻子先嗅一下,發覺也還有點茶香,但淡淡的,茶身還都算挺,不過未夠滑,入口後那份奶脂不夠充盈,店家用的是黑白淡奶也如是,相信是下得不夠多奶了吧,然而本人重視的茶味真的幾薄,是薄得沒可能在口中留下甘醇,這杯茶又算不算是無心之作呢?

這個早餐吃得挺為不爽,雖未至於難吃,而且本人也明白在食物及其他成本上漲的情形,有時候也會犧牲食材,但很明顯是日一連串的無心,也許不是成本的問題了吧,有心去做食物的,很多人還是會欣賞的。
2011-04-29
$25 (早餐)
無心走了入去吃早餐
帶點迫夾及非常之不整潔
1K
2011-09-11 32 瀏覽
趕住去會展, 得30分鐘醫肚,一出灣仔站, 第一時間見到的第一間茶餐廳就馬上坐下.和大豬都口痕, 唔太想食飯, 結果, 我叫了西班牙汁魚柳, 大豬女友卻竟食超少食的丁!係皇牌撈公, 鴨胸+豬頸肉+芝士汁+撈丁, 我聽倒都腳震! 都真幾heavy, d 芝士汁仲幾濃+杰. 雖芝士味重但d麵卻係好淡味, 似冇落湯粉煮咁...鴨及豬頸正常.呢味都係太重口味了魚柳方面, 係炸得幾好, 唔油;d 汁係茄味, 唔知為何叫西班牙...薯條好脆, 也唔油, 再讚.凍飲幾大杯, 很好~ 服務好快手, 哥哥好專業.成功20分鐘食完, 馬上過會展睇蘇先~

係皇牌撈公, 鴨胸+豬頸肉+芝士汁+撈丁, 我聽倒都腳震!
鴨及豬頸正常.
呢味都係太重口味了

魚柳方面, 係炸得幾好, 唔油;
d 汁係茄味, 唔知為何叫西班牙...
薯條好脆, 也唔油, 再讚.
凍飲幾大杯, 很好~

服務好快手, 哥哥好專業.

成功20分鐘食完, 馬上過會展睇蘇先~

2011-08-08 43 瀏覽
逛書展前路過新軒尼詩茶餐廳,決定先吃過早餐才入場。我們吃了~火腿通粉:火腿數量足夠,味道一般;通粉很硬,淡而無味,差!炒蛋方包:蛋可以選炒蛋或煎蛋,我以為炒蛋會像麥當勞早餐般,結果原來是奄列狀,沒有火腿、薄薄的一片,賣相不吸引,味道亦一般,感覺很乾。方包內的牛油偏少。牛扒包:朋友點的,無論是面包還是牛扒,都是很乾、頗硬。凍檸茶:很少檸檬。凍咖啡:味道一般。整體而言,這兩份早餐都不美味。

火腿通粉:火腿數量足夠,味道一般;通粉很硬,淡而無味,差!
火腿通粉
炒蛋方包
牛扒包:朋友點的,無論是面包還是牛扒,都是很乾、頗硬。
牛扒包
凍檸茶:很少檸檬。
凍檸茶
凍咖啡:味道一般。
凍咖啡
整體而言,這兩份早餐都不美味。
2011-07-26
$26 (早餐)
凍咖啡
2011-07-26 10 瀏覽
話說今日同我親愛的去買結他咁岩行過,見到好多人,諗都應該唔錯,就諗住買完結他跟住去食啦.好啦買完啦,去到冇乜人,就入左去.我地叫左::chopstick濕乾炒牛肉河+凍奶茶問佢有冇濕炒,佢話有,就要濕炒啦~態度唔錯但當個河送上黎,..............................啞左=_=嘩細碟到你唉,算啦.都叫左,咪食囉.食左1啖,河粉,未炒到熟哂,有d生既.唔係幾滑.茨汁太稠,咸d牛肉有d好un,有d ok.杯奶茶比我親愛的飲,佢話好似m記果d但值得1讚既係佢地服務態度唔錯,見我地拎住結他就幫我地開門.仲主動搵個卡位比我地
話說今日同我親愛的去買結他

好啦買完啦,去到冇乜人,就入左去.
我地叫左:
:chopstick濕乾炒牛肉河+凍奶茶
問佢有冇濕炒,佢話有,就要濕炒啦~
態度唔錯

嘩細碟到你

唉,算啦.都叫左,咪食囉.
食左1啖,
河粉,未炒到熟哂,有d生既.
唔係幾滑.
茨汁太稠,咸
d牛肉有d好un,有d ok.
杯奶茶比我親愛的飲,佢話好似m記果d

仲主動搵個卡位比我地

2011-07-19