2018-01-14 95 瀏覽
聽過"新麻蒲BBQ"呢個名,有好幾間分店,但就未食過。咁啱朋友話食韓燒,就決定食呢間地方唔錯,入去唔覺好大油煙,至驚食完成身味叫左二人牛+豬套餐前菜勁勁勁豐富,每款都大大碟,而且生菜好新鮮,爽脆。海帶,泡菜都十分好食,仲可以食完再添套餐包一碟四件火炙霜降牛肉壽司,會有人送上黎,問你幾成熟,再根據客人口味,即場燒比你睇有一個步隊鍋,材料都豐富主角就係三層架,有金菇,草菇,翠肉瓜,大蝦,特級霜降牛肉,護心肉,牛排骨等等朝燒仲送圍邊蛋,仲可以添食套餐仲送一人一杯飲品,同甜品甜品叫左藍莓芝士雪花冰,成碗除左表面既藍莓同芝士蛋糕之外,其實里面都有呢個套餐兩人食絶對夠飽,食物質素十分好
地方唔錯,入去唔覺好大油煙,至驚食完成身味
叫左二人牛+豬套餐

有一個步隊鍋,材料都豐富

朝燒仲送圍邊蛋,仲可以添食

套餐仲送一人一杯飲品,同甜品

呢個套餐兩人食絶對夠飽,食物質素十分好
2018-01-12 107 瀏覽
最近都在忙, 真的很少機會去吃好吃的。今天, 忽然就想吃韓燒, 任再忙, 都想要與肥膏一起。所以就興沖沖地約了出來大吃一番。韓燒當然會想到新麻蒲, 因為這家是我們最喜歡的。這次有別以往散叫, 這次我們點了一個套餐, 可能是因為當時兩人都好餓。一點完餐後, 店員就馬上幫我們下蛋! 我最喜歡就是吃爐邊蛋了! 蛋漿慢慢熟, 蛋香味就出來了! 泡菜跟蛋, 是真心的適合在一起。小辣又帶點甜的泡菜令蛋更好吃! 然後二人餐主角就來了, 一共有三層, 看著已食指大動! 個人喜歡沒有醃過的肉, 原味就好好吃了。另外是護心肉, 一直都覺得韓燒=護心肉。因為每次韓燒, 都會有朋友點這個, 每一次喔!的確, 我也抗拒不了護心肉的美味。彈牙的肉質, 真的一試難忘。肉烤到一半, 店員就來燒牛肉壽司了, 這個牛肉壽司也是一道好吃的菜! 牛肉用火槍烤, 真的比一般烤得嫩, 超好吃! 吃了兩件的我還想要再吃一次! 最上層的蝦, 我們留到最後才吃, 結果是最令人失望的。這兩隻蝦很不新鮮...應該雪了很長一段時間吧...套餐包的飲料, 是好甜的汽水。外觀很漂亮, 也很解膩, 對剛吃了很多肉的我們來說, 是絕佳的飲品! 令人

最近都在忙, 真的很少機會去吃好吃的。
今天, 忽然就想吃韓燒, 任再忙, 都想要與肥膏一起。
所以就興沖沖地約了出來大吃一番。

韓燒當然會想到新麻蒲, 因為這家是我們最喜歡的。

小辣又帶點甜的泡菜令蛋更好吃!

然後二人餐主角就來了, 一共有三層, 看著已食指大動!
個人喜歡沒有醃過的肉, 原味就好好吃了。

另外是護心肉, 一直都覺得韓燒=護心肉。
因為每次韓燒, 都會有朋友點這個, 每一次喔!
的確, 我也抗拒不了護心肉的美味。
彈牙的肉質, 真的一試難忘。

最上層的蝦, 我們留到最後才吃, 結果是最令人失望的。
這兩隻蝦很不新鮮...應該雪了很長一段時間吧...

套餐包的飲料, 是好甜的汽水。

令人期待的甜品來了!
我夢寐以求的韓冰!
這麼多家的韓冷, 我最喜歡這家。
料很多, 份量很足, 還有我跟肥膏同樣喜歡的麻糬!

最後的最後, 我們家肥膏還不夠飽! 要再加一碗拉麵來做結尾。

2018-01-06 96 瀏覽
未到聖誕就食聖誕大餐,呢間韓燒,新蒲麻bbq,出左兩人份量嘅聖誕大餐,邊個話食聖誕大餐要一大班人架。首先前菜有香煎帶子,三文魚飛魚籽沙律伴花生醬,三文魚那個很有驚喜,好食丫。主菜有 極品韓牛,護心肉, 鮑魚,蘑菇,豬頸肉,芝士龍蝦,好豐富丫。芝士龍蝦大大隻,又好香芝士,好多膏,吾錯,另外韓牛係正嘅,正嘅韓牛點燒都特別好食,肉味濃,又嫩,吾錯丫。仲有聖誕特飲,一杯紅一杯綠,好靚好有聖誕氣氛,都幾好飲,吾會太甜。最後仲有隻好似鹿仔面嘅甜品,好得意丫,有心思,整體滿意又快樂。

2018-01-05 101 瀏覽
上兩星期食左個好豐盛的聖誕大餐!! 呢個價錢食到呢d食材唔算貴,幾抵食!韓國小菜,唔只淨係泡菜,仲有芽菜、蘿蔔,任添沙律唔係咁識欣賞聖誕大餐係二人份量,夠食嘅前菜係香煎帶子、三文魚飛魚籽沙律伴花生醬。一啖食得晒,但味道唔錯嘅,特別係花生醬好有創意芝士龍蝦原隻上,應該一上就可以即食,但我就燒左一陣等佢啲芝士完全溶化,好好味爐邊唔係蛋而係芝士,侍應話配合返個芝士龍蝦味道喎。但係事關我真係好鍾意食蛋,侍應話等我食完芝士再加蛋比我大大塊韓牛最有看頭!加埋塊牛油燒真係好有牛味同燒烤味甜品係杯子蛋糕,造型幾可愛,啱晒女仔飲品我揀咗紅桑子果醋,酸酸甜甜幾開胃成餐除咗沙律之外都好滿意值得再食
韓國小菜,唔只淨係泡菜,仲有芽菜、蘿蔔,任添

沙律唔係咁識欣賞

聖誕大餐係二人份量,夠食嘅

大大塊韓牛最有看頭!
加埋塊牛油燒真係好有牛味同燒烤味

甜品係杯子蛋糕,造型幾可愛,啱晒女仔

飲品我揀咗紅桑子果醋,酸酸甜甜幾開胃

成餐除咗沙律之外都好滿意
值得再食

2018-01-01 143 瀏覽
其實朋友話呢間係韓國都出名所以都有少少 expectation,但係最終食完,除了失望,還是失望。建議大家千祈唔好食二人餐,除左價錢偏貴,份量細,就算他們用一個high tea用的點心盤盛肉完全無補於事。我們四個人吃他們二人餐,其實有很多樣餸,有烤肉,有部隊鍋,有牛肉壽司,sangria 和甜品,但質素非常一般。牛肉和豬肉肉質韌得濟,蝦不新鮮,唯一可取的是另外叫的薄切豬腩肉。還好的是前菜和甜品,反而主菜真心麻麻。可能是我們戇居點了二人餐,但是也不應該和散叫差這麼遠吧。最後埋單1500四個人,就算叫了一個beer tower,也覺得這個價錢可以食得好一點。勸大家不要抱有太大期望,食物一般般。

勸大家不要抱有太大期望,食物一般般。
2017-12-31 153 瀏覽
我滿心期待去食呢個korean bbq,因為好多好評,又見新假期話no1, 唉,點解差到甘,我真係覺得對吾住啲朋友,四個人食左$1212, 真係吾平,吾好食,吾飽,又貴!叫左個二人set,原來少到乜甘,啲牛好un, 護心肉成日講到甘好食,點知又係好麻麻,於是另外再加多幾碟肉,最好食係果碟五花腩,算最acceptable!好失望甘嘅質素,反而雪花冰仲正常,主打燒肉就好吾得,無下次啦!!!!!!!!!!!!!
2017-12-27 98 瀏覽
前幾日黎食聖誕大餐本來諗住做個食肉獸,叫豬牛拼盤。但原來近排推出聖誕限定套餐 有鮑魚有龍蝦又有1++牛,咁就試呢個口廿配菜一如以往都幾多,最鐘意芽菜頭盤:香煎帶子:皮脆、有水份三文魚飛魚籽沙律配花生醬:呢個真係堅特別! 係冇諗過花生醬竟然好match, 全部元素加埋好夾!!芝士焗龍蝦: 原來上枱已可即食,但都可以燒一燒。長過條筷子呀! 蝦身厚肉,芝士多但不掩蓋龍蝦味呢個拼盤咩都有齊,鮑魚連殻燒可保留到佢嘅水份;護心肉、豬頸肉不嬲都係燒肉最愛,重豬肉香味之餘,口感又不錯。韓牛真係好大塊!!睇見d紋已經好期待啦!!感覺上600幾蚊700蚊食到呢塊牛都已值一半嫩得黎 牛肉味又比和牛重!食完已經好飽好飽仲有每人一個cupcake,濃濃的朱古力口味。飲品還好
前幾日黎食聖誕大餐
本來諗住做個食肉獸,叫豬牛拼盤。但原來近排推出聖誕限定套餐
有鮑魚有龍蝦又有1++牛,咁就試呢個口廿

配菜一如以往都幾多,最鐘意芽菜

頭盤:
香煎帶子:皮脆、有水份

嫩得黎 牛肉味又比和牛重!

食完已經好飽好飽
仲有每人一個cupcake,濃濃的朱古力口味。

飲品還好
2017-12-25 84 瀏覽
今晚同朋友嚟到銅鑼灣,諗住試吓燒烤,之前都一直有聽朋友講過呢一間餐廳,食物嘅質素唔錯,於是決定試一試,果然冇令人失望。我哋三個人叫咗一個牛肉套餐, 韓式醬油蟹,份量都算充足,三個人食啱啱好。套餐方面,我哋有和牛壽司,餐廳仲會係你面前用火槍將牛肉燒熟,有視覺效果,味道亦都相當唔錯!另外仲有韓式部隊鍋,一路以嚟都覺得好好食,今次嘅味道都唔錯!燒牛肉亦都好好食,另外仲有一啲雜菜,食起上嚟唔會太油將由蟹方面,蟹肉非常之新鮮,調味亦都好好,絕對值得一試!

燒牛肉亦都好好食,另外仲有一啲雜菜,食起上嚟唔會太油

將由蟹方面,蟹肉非常之新鮮,調味亦都好好,絕對值得一試!
2017-12-22 110 瀏覽
同幾位同事喺銅鑼灣煩惱中午食啲乜嘢,見到麻蒲有買三送一,咁啱有四位同事,就走去食一入到去,侍應就攞咗幾碟小食俾我哋,有沙律,泡菜,豆腐,涼拌芽菜,款式好多而且可以任添我叫咗個餃子海鮮刀削麵,份量幾大,餃子飽滿,餡料充足,睇得出人手包嘅餃子,唔錯,刀削麵10分爽口,好有咬感,配埋啲伴菜,女仔一個人食未必食得晒其實仲叫咗杯嘢飲,但係冇影到,我叫的是薑檸蜜,味道都唔錯叫埋幾個朋友一齊去食就最抵,而且可以有更加多嘅小食可以送

其實仲叫咗杯嘢飲,但係冇影到,我叫的是薑檸蜜,味道都唔錯

叫埋幾個朋友一齊去食就最抵,而且可以有更加多嘅小食可以送
2017-12-19 2433 瀏覽
A姐話聖誕唔對自己好啲真係對唔住自己喎,所以今日放咗工,A姐帶我去食今年第5個聖誕大餐,減肥?佢話行埋一邊先。呢個聖誕大餐,由前菜食到甜品,除咗有帶子,三文魚同飛魚籽做頭盤,仲有牛仔骨、護心肉、豬頸肉、鮑魚同原隻芝士焗波士頓龍蝦,真係夠晒豐富,所以話聖誕大餐唔一定食火雞嘅!泡菜前菜韓國菜又點少得泡菜前菜呢?味道都唔錯。三文魚飛魚籽沙律伴花生醬及香煎帶子呢個沙律最大驚喜係個香濃花生醬,完全估唔到三文魚同飛魚籽可以同個花生醬咁夾,味道好特別,好醒胃呀!另一個頭盤就係香煎帶子,微微嘅牛油香,唔錯,但就略嫌帶子比較細粒喇!燒烤拼盤原本聖誕大餐係韓牛,但咁啱店員話存貨問題,改為牛仔骨,所以想去食聖誕大餐,一定要提早訂位!好彩呢個牛仔骨都相當唔錯,牛味香濃又有口感位於豬橫膈膜同豬肝之間嘅護心肉,因為少,所以非常矜貴,貪佢脂肪唔多,雖然厚身,但食落口好淋,仲好香肉味添;至於燒到半燶嘅豬頸肉就好香脆而有成半隻手掌咁大嘅鮑魚就好彈牙喇。芝士焗原隻波士頓龍蝦大量嘅蒜蓉芝士令呢隻波士頓龍蝦更加入味鮮甜!最鍾意係佢嘅啖啖肉,真係好滿足呀!馴鹿朱古力杯子蛋糕馴鹿朱古力杯子蛋糕嘅制作方法雖然簡單,但個貌相就相當可

泡菜前菜
韓國菜又點少得泡菜前菜呢?味道都唔錯。
泡菜

三文魚飛魚籽沙律伴花生醬及香煎帶子
三文魚飛魚籽沙律伴花生醬

香煎帶子

燒烤拼盤

而有成半隻手掌咁大嘅鮑魚就好彈牙喇。

馴鹿朱古力杯子蛋糕
馴鹿朱古力杯子蛋糕嘅制作方法雖然簡單,但個貌相就相當可愛喇。

聖誕特飲
特飲有紅桑子果醋同韓國青葡萄果醋,兩款味道唔算太甜,加上係果醋,解油膩就啱晒。
紅桑子果醋同韓國青葡萄果醋
2017-12-18
慶祝紀念
聖誕節
泡菜
三文魚飛魚籽沙律伴花生醬
紅桑子果醋同韓國青葡萄果醋
2017-12-18 113 瀏覽
就嚟到聖誕啦,我今日同男朋友去咗食韓燒,都嗌咗個聖誕大餐。呢間係銅鑼灣寶漢大廈,叫新蒲麻bbq,入去到,好有韓國feel,電視都播放住韓國mv。點了christmas set,岩岩好係兩人份量,都好多野食,有芝士焗原隻波士頓龍蝦,前菜有香煎帶子同三文魚飛魚籽沙律配花生醬,想講呢兩個前菜餐都好好食,原來三文魚同花生醬係咁甲架,好味,當然隻芝士龍蝦都啖啖肉好美味。燒肉有極品1++韓牛200g, 護心肉100g, 秘製豬頸肉100g, 鮑魚2隻 同磨菇。好多野食丫,佢配左生菜,包住食冇咁膩,又好食。整體都好好食,仲包左特色飲品,同 甜品,食到勁飽,好食丫。
就嚟到聖誕啦,我今日同男朋友去咗食韓燒,都嗌咗個聖誕大餐。

整體都好好食,仲包左特色飲品,同 甜品,食到勁飽,好食丫。
2017-12-14 115 瀏覽
This Korean restaurant really got me by surprise that the quality of food was so good!!We had this very authentic Korean style crab dish. It was really fresh and delicious!!! Another also typical Korean food was the hotpot with ham, luncheon meat, noodles etc. People just got addicted to this! I was always amazed by how they managed to make simple food taste so nice!The dessert was really nice as well! I really liked the marshmallows.This drink was just nice to have with the barbecue!!

1K
一年容易又聖誕,捱了另一個365天,簡中豪一次真不算過份!平時睇杜如風知道韓牛好正,亦有限制出口,現在開始放寬,香港在那裡吃到?就是新麻浦了!這個超級豪華聖誕套餐,由前菜一路食到甜品,當中有帶子,三文魚加飛魚籽作為頭盤,一整塊200g 上等 1++ 級韓牛扒,護心肉和豬頸肉,原隻芝士焗波士頓龍蝦一隻,鮑魚等等!單是看陣容已經想流淚,感謝老公終於明白小女子這一年在職場和家庭奔波勞碌值得大食一餐,呵呵,說笑啦,其實一家人在一超知足常樂,開開心心就夠了!當然不少得新麻浦的特色前菜!我一直覺得新麻浦的泡菜是最對我的胃(笑)個人建議是先吃龍蝦唷,因為上桌時還是暖暖的,蒜蓉芝士烤焗,甚為香脆!鉗一樣是啖啖肉,沒了蒜蓉芝士更是能吃到龍蝦肉的鮮味!護心肉和豬頸肉同樣挺出色,調味也很好,但說到主角1++韓牛嘛...心中當然是最期待,最興奮就是吃它啦!我對肉的重量沒看大概念,200g 原来也挺大塊的,二人份是差不多了。單是看顏色和肥瘦分佈,就覺得非常不簡單啦~無需任何調味,先試一塊,看到那些油脂,烤得剛剛好,微微的焦香,有口感但一點也不留渣,牛味是非常非常的濃郁,小小一塊,幸福感爆錶!1++韓牛絕對是這個

鉗一樣是啖啖肉,沒了蒜蓉芝士更是能吃到龍蝦肉的鮮味!

無需任何調味,先試一塊,看到那些油脂,烤得剛剛好,微微的焦香,有口感但一點也不留渣,牛味是非常非常的濃郁,小小一塊,幸福感爆錶!1++韓牛絕對是這個二人套餐的主角!在韓國吃頂級牛也不便宜,所以在不用搭飛機的情況之下在新麻浦吃到,這個價錢也是差不多了吧!

由於韓牛太太太太棒,我都忘了夾生菜和泡菜吃了。豬頸肉和護心肉就用泡菜去調味吧~

2人套餐包聖誕特飲兩杯,分別是提子果醋和紅桑莓果醋,需說是果醋,但喝下水就有點綴疏打水。難得的是它不甜,喝它去解肥膩就對了。

甜品是兩隻造型可愛的朱古力cup cake,本來以為只是可愛,味道倒是挺不錯的,朱古力味香濃,以致夠濕潤!甚有驚喜的結尾呢!$698二人(需加一)可以吃到 1++ 韓牛,說貴不貴,反正聖誕節,豪一豪都不過分吧!(笑)
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-11 114 瀏覽
朋友話去食新麻蒲 初初我都有D抗拒因為聽個名以為淨係for會食辣嘅人點知上到去又係another story果晚我地叫左個dinner set當中包左前菜、燒和牛壽司、飯、燒肉連蟹一份、飲品兩杯、甜品一個。前菜都係韓式,冇乜特別最impress我嘅係個燒和牛壽司waiter會喺你身旁,即場用火槍將紅色生牛肉,燒成金啡色嘅熟和牛壽司,一放入口即溶!勁勁勁好味。反而燒肉果部份就一般,不過不失特別一提嘅係燒爐嘅外圍係一係比你煮蛋漿嘅地方蛋漿變熟後就變成炒蛋之類嘅東西,都幾好味個甜品係牛奶棉棉冰好香牛奶味!配合粒粒朱古力,正!總括黎講,餐廳唔錯,都啱唔食辣嘅朋友。
朋友話去食新麻蒲 初初我都有D抗拒
因為聽個名以為淨係for會食辣嘅人
點知上到去又係another story
果晚我地叫左個dinner set

前菜都係韓式,冇乜特別
最impress我嘅係個燒和牛壽司

反而燒肉果部份就一般,不過不失
特別一提嘅係燒爐嘅外圍係一係比你煮蛋漿嘅地方
蛋漿變熟後就變成炒蛋之類嘅東西,都幾好味
甜品係牛奶棉棉冰
好香牛奶味!
配合粒粒朱古力,正!
總括黎講,餐廳唔錯,都啱唔食辣嘅朋友。
2017-12-07 155 瀏覽
喺facebook見到新麻浦有新岀既Christmas set乜都有整哂價錢又唔太貴所以即刻拉左個friend去食個餐一開波會有兩款前菜一個係帶子 另一個就會係蟹籽三文魚兩款都好好食好肥美又新鮮以一間唔係主打日本野既餐廳黎講算係幾高質!然後就有原隻波士頓龍蝦~大大塊韓牛~兩大隻鮑魚~一大份護心肉~同豬頸肉比我地慢慢燒!唔係講笑 呢個份量食到我地兩個頂住個肚走人架!值得一讚既係佢個韓牛!大份得黎又厚肉 侍應仲好好人過黎教我地點燒 唔洗浪費左塊靚牛個餐仲有兩杯特飲同精緻蛋糕仔送架!好抵食!

乜都有整哂價錢又唔太貴
所以即刻拉左個friend去食
個餐一開波會有兩款前菜
一個係帶子 另一個就會係蟹籽三文魚
兩款都好好食好肥美又新鮮
以一間唔係主打日本野既餐廳黎講算係幾高質!
唔係講笑 呢個份量食到我地兩個頂住個肚走人架!
個餐仲有兩杯特飲同精緻蛋糕仔送架!好抵食!