2022-12-07 2618 瀏覽
方榮記係一間老字號食沙嗲牛肉好出名嘅食律.但近來啲負評太多.啲食物質素及人物及服務態度.都存在太多問題.今時今日講求服務及食品質素.希望店家留意吓及檢討下自己嘅生意之道.我唔希望又有懐舊老店消失.本來我諗住同家人一齊食方榮記鎮店之寶沙嗲牛肉及火鍋.現上述的原因.唔想家人有個唔開心嘅經歷.所以取消這個念頭.但我心有不甘.決定今日午市走一轉.睇吓環境及食物質素.再下決定.來到方榮記已經接近中午十二點.其實環境地方都好大.地方都可以話整潔.有啲似懷舊酒樓格局.每一枱都擺放咗一個炭爐及一張午市餐牌.侍應服務態度都係咁差.晚市就唔知道!喺度我發現佢哋啲午市粉麵飯餐.非常超低食.祗要$34元.呢個時期.食個下午茶餐都唔此呢個價.坐低咗一陣見到好多街坊及地盤工人進入光顧.眨吓眼已經把舖內坐咗一半人有多.原來這個是街坊食堂。📌 方榮記沙嗲牛肉專家 (九龍城)九龍城侯王道85-87號地下今日點餐如下:1. 乾炒牛肉河 X1 $34元2. 星洲炒米 X1 $34元

📌 方榮記沙嗲牛肉專家 (九龍城)
九龍城侯王道85-87號地下

2022-11-25
星洲炒米粉
乾炒牛肉河/星洲炒米粉
2022-11-30 2661 瀏覽
沙嗲火鍋湯底勁好食勁濃郁個湯底好神奇,加左幾次水但個湯底都仲好濃郁!估計餐廳係鍋底落足沙嗲料沉底,所以加幾次水都完全唔會溝淡個沙嗲湯底基本上落咩落去個湯底都係好食,沙嗲味重之餘,仲唔會蓋過食材本身既鮮味!特別鐘意落菜同響鈴索曬d沙嗲湯😋😋$58有成30粒珍珠蠔仔,抵玩又好食😍😍星級牛肉唔使$300但有勁多塊!高質第一次聽大光麵,緊係要試下佢,可能我自己口殘,覺得同其他公仔麵冇咩分別。特登唔加水落埋個大光麵諗住大光麵索曬d沙嗲湯會好正,點知太鹹同太濃味😅下次加左水先落麵就岩岩好😍
沙嗲火鍋湯底勁好食勁濃郁

沙嗲大光麵
  • 響鈴
  • 珍珠蠔仔
2022-11-27 1810 瀏覽
好耐冇返HK,就諗住食間沙爹肥牛火鍋。本身要一個沙爹湯底,老闆就話加10蚊有個上湯,結果埋單原來係一煲兩個湯底同兩煲兩個湯底差10蚊。完全言語上誤導。服務又差單單持住係老店先咁樣。真係唔建議食
單單持住係老店先咁樣。真係唔建議食
2022-11-21 1412 瀏覽
方榮記最出名就係沙嗲牛火鍋,但本人不嬲麻麻哋沙嗲湯底。反而對佢哋lunch幾有興趣,冇諗過可以咁平,$34一盒炒粉麵,就決定買黎試試佢。-乾炒牛河 $34份量幾足,滿滿一盒。炒得都幾有鑊氣,牛肉份量唔算少,牛肉係醃到好冧嗰種,整體幾好食,仲要咁平。推薦 -沙嗲牛炒麵 $34炒麵係脆麵底,要靠個汁浸林少少個麵食。呢款沙嗲牛應該同火鍋湯底嗰隻唔同,雖然唔算超濃味,夾埋個炒麵食都OK。呢個價錢嚟講,非常抵食。不過打電話過去落單嘅時候,店員哥哥態度就麻麻地🫣。

-乾炒牛河 $34

-沙嗲牛炒麵 $34

2022-11-19 1025 瀏覽
我過往都有幫襯,但今次再去完全兩碼子的事,事緣點了一碟脆肉鯇魚腩,但混合咗普通鯇魚腩,同店員理論對方回應脆肉鯇冇得睇只怪自己唔好彩,其二店舖寫明有1小時30分鐘用膳時間,但食完1小時左右準備飲杯茶等待消化,店員即刻催促你埋單,同埋攞住膠桶好晦氣收碟,同佢解釋店員即係話出邊好多人等枱,咁你唔好黑紙白字寫明1小時30分鐘用先啦!這個是原則問題,性價比完全唔值!
2022-11-19 857 瀏覽
第一次試呢一間舖頭,嘢食又唔係平又唔係特別出色,服務態度十分之差,坐又唔舒服,環境衛生都唔係咁好,最重要最重要嘅就係未食完就叫人買單走,唔會再去幫襯…………….

🇭🇰方榮記沙嗲牛肉專家在香港屹立多年,最近燃起一種網紅風,有很多人都會來這裏嘗試沙嗲火鍋。😊這次,小廚神與大吃貨帶同家人,一起來到這裏吃傳統的沙嗲火鍋,一嚐究竟。😉☺️一坐下,店員便會馬上把沙嗲湯底端上來,還附加一籃需要付款的唐生菜。😎然後,我們拿起菜單,點選自己想吃的食物。我們點了很多不同種類的食物,大家可以看看照片。🐮這裏的手切牛肉令小廚神與大吃貨非常失望,牛肉並沒有順紋切,而且沒有牛肉香。質素跟我們在沙田盛記麵家相比,相差甚遠。🥲🥲🙈而且,店家本着賺到盡的形式,把貨品的下欄菜式給予食客。由急凍丸子到蔬菜,其實真的沒有一樣是小廚神與大吃貨想要特別嘉許的。🙈反而,大吃貨跟家人想特別提及這店家的主要。豬腰是粉的,沒有一般的爽口,還有一大陣酸臭及苦味。😡😡實在是我們吃過最惡劣和臭的豬腰。😠😠由於店家非常忙碌,而且人出入時不停碰撞,坐得非常不舒服而且服務非常惡劣。🤬我們也得急忙把食物吃然後離開,沒有再加/要求更換食品。☹️🥰唯一兩樣比較可取的,第一樣就是店家的炸魚皮,非常香口及可以吃出淡淡魚肉味。👍而且,這裏的沙嗲湯底確實有一手。😊只可惜味道偏鹹,而且有濃濃的味精,讓我們要不停喝飲料才能解決。

🥰唯一兩樣比較可取的,第一樣就是店家的炸魚皮,非常香口及可以吃出淡淡魚肉味。👍而且,這裏的沙嗲湯底確實有一手。😊只可惜味道偏鹹,而且有濃濃的味精,讓我們要不停喝飲料才能解決。🙈

😌令小廚神與大吃貨印象深刻的,不是這間餐廳的食物質素和服務質素,反而是關注那位老闆。那位老闆竟然公然在收銀的位置脫下口罩,而且在室內吃煙,一口接一口。🥲這令我們非常失望,因為這是犯法的行為,同時也影響在場人士的健康,希望店家多多注意‼️

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

方榮記沙嗲牛肉專家

電話:23821388
地址:九龍城侯王道85-87號地下

• 沙嗲牛肉麵
  • 響鈴
2022-11-17 1280 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 方榮記沙嗲牛肉專家 💥 方榮記最出名就係沙嗲湯底,主打手切本地牛,最貴嘅「極品牛肉皇」二千幾蚊一碟,大隻仔就真係未食過喇,有冇朋友仔食過「極品牛肉皇」,質素係咪仲好食過日本和牛???方榮記反而午市好抵食,炒粉麵飯全部 $34起,午市免收加一,冷氣充足,地方夠大,午市一定有位。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 沙嗲牛河 $34嚟到方榮記梗係要試吓佢個沙嗲汁,沙嗲汁味道出色,十分好味,牛肉十分嫩滑,但用梳打粉醃製過既味道強烈,如果梳打粉味道冇咁重就會滿分。整體沙嗲牛河味道出色,鑊氣夠。🔥 乾炒牛河 $34相比之下,乾炒牛河冇沙嗲牛河咁出色,鑊氣不夠,味道正常,一般茶餐廳質素,份量偏少。溫馨提示:方榮記午市炒粉麵飯,份量比較少,比較大食嘅朋友仔可能未必夠飽。😅😅

大隻仔今次覓食嘅店舖就係

2022-08-26
乾炒牛河
  • 沙嗲牛河
2022-11-17 481 瀏覽
沙嗲牛肉炒麵😆$34沙嗲牛肉炒河😋$34下午兩點前嘅優惠😋咁啱喺附近,就即刻走去食👍最緊要係即叫即炒😌牛肉份量好多😝最緊要係有鑊氣🙂我仲要連續食咗兩日😇味道依舊,真心抵食☺️方榮記沙嗲牛肉專家 (九龍城)九龍城侯王道85-87號地下
沙嗲牛肉炒麵😆$34
沙嗲牛肉炒河😋$34

下午兩點前嘅優惠😋
咁啱喺附近,就即刻走去食👍
最緊要係即叫即炒😌
牛肉份量好多😝
最緊要係有鑊氣🙂
我仲要連續食咗兩日😇
味道依舊,真心抵食☺️

方榮記沙嗲牛肉專家 (九龍城)
九龍城侯王道85-87號地下
2022-11-14 674 瀏覽
📍方榮記Have craved to come to 方榮記 for a very long time but did not have the energy to go to Kowloon City just for it. Finally gave it a try and as a Chiu Chownese, I have to say it hits exactly my childhood memories. I used to hate having satay hotpot as a kid as my father never let me add another ingredients apart from beef and veggies. Coming to 方榮記, brings back all the thick satay broth with loads of peanut butter in it. Absolutely amazing. My father was right. You just need some good beef, vegg
📍方榮記

Have craved to come to 方榮記 for a very long time but did not have the energy to go to Kowloon City just for it. Finally gave it a try and as a Chiu Chownese, I have to say it hits exactly my childhood memories. I used to hate having satay hotpot as a kid as my father never let me add another ingredients apart from beef and veggies. Coming to 方榮記, brings back all the thick satay broth with loads of peanut butter in it. Absolutely amazing. My father was right. You just need some good beef, veggie and at most some fried fish skin and a pack of instant noodles to soak up all the nutty goodness!

The satay soup base here is real thick and rich. I love the fried fish skin as it also included some fish bones as well which added a lot of texture. Beef quality was fine but not outstanding.

The bottled coke is an obligatory order for this type of food!

Price: HK$300-400pp

Revisit: 9/10

2022-10-27 1243 瀏覽
方榮記的火鍋湯底不如外間花巧,只有4款供應分別是清湯、芫茜、蕃茄及沙嗲湯後者乃是其中一項鎮店名物既然來到,當然要試試其沙嗲火鍋湯底沙嗲汁十分濃郁 濃稠如日式沾麵湯汁沙嗲味香中帶鹹 花生味亦濃用沙嗲湯底煮的公仔麵十分掛汁請緊記在湯頭被「加水」溝淡前煮麵.肉品首推「星級牛肉」和手切牛肉肉質鮮嫩 份量也很足夠!⁣⁣⁣⁣燙熟後 無需沾醬 經已很鮮美雞肉片卻有雪味而且切得太細在濃稠沙嗲湯底中很難找回⁣⁣.另外還點了鵝腸、炸魚皮、響鈴、水魷魚、鯇片等整體上不過不失 與沙嗲湯很搭配⁣⁣⁣⁣雲吞⁣⁣獲得友人一致好評 大推.這裡雖然沒有華麗、舒適的環境但和好友在一張圓桌上大快朵頤聽著隔壁桌吵吵鬧鬧的聊天和歡笑這種熱鬧卻不讓人反感,用餐環境絕對成為了九龍城方榮記的魅力之一.整體而言店內環境氛圍非常地道麻甩如果你要求精緻高檔優雅的用餐環境這裡一定不適合你唷但如果你找尋風格極具香港特式的餐廳、氣氛很熱鬧地大吃大喝、三五好友、節日慶祝都很推薦
方榮記的火鍋湯底不如外間花巧,只有4款供應
分別是清湯、芫茜、蕃茄及沙嗲湯
後者乃是其中一項鎮店名物
既然來到,當然要試試其沙嗲火鍋湯底
沙嗲汁十分濃郁 濃稠如日式沾麵湯汁
⁣⁣燙熟後 無需沾醬 經已很鮮美
雞肉片卻有雪味而且切得太細
在濃稠沙嗲湯底中很難找回
⁣⁣.
另外還點了鵝腸、炸魚皮、響鈴、水魷魚、鯇片等
整體上不過不失 與沙嗲湯很搭配⁣⁣⁣⁣
雲吞⁣⁣獲得友人一致好評 大推
這裡雖然沒有華麗、舒適的環境
但和好友在一張圓桌上大快朵頤
聽著隔壁桌吵吵鬧鬧的聊天和歡笑
這種熱鬧卻不讓人反感,
用餐環境絕對成為了九龍城方榮記的魅力之一
整體而言店內環境氛圍非常地道麻甩
如果你要求精緻高檔優雅的用餐環境
這裡一定不適合你唷
但如果你找尋風格極具香港特式的餐廳、
氣氛很熱鬧地大吃大喝、
三五好友、節日慶祝都很推薦
2022-09-16
10 分鐘 (堂食)
2022-10-25 1054 瀏覽
🐡四圍游,周圍食 - 方榮記🐡九龍城貼地茶餐廳!佢夜晚應該係打邊爐嘅地方,日頭就係茶餐廳,以沙嗲牛肉麵聞名。點解話佢貼地?因為佢大大碟嘅粉粉麵都只係 $34!!!!!!! 真係好大碟好飽㗎!🐟沙嗲牛炒麵 ($34)🐟食物一到,我哋真係呆咗,$34咁嘅份量真係好抵。牛肉皮應該都有十塊,啖啖肉。個麵底都炸得剛剛好,唔會太油膩。爽!🐟乾炒牛河 ($34)🐟鑊氣十足,無得彈嘅乾炒牛河!食物:🐠🐠🐠🐠🐠環境:🐠🐠🐠🐠價錢:🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠!!!服務:🐠🐠🐠🐠Overall:🐠🐠🐠🐠🐠
🐡四圍游,周圍食 - 方榮記🐡

🐟沙嗲牛炒麵 ($34)🐟

🐟乾炒牛河 ($34)🐟
鑊氣十足,無得彈嘅乾炒牛河!

食物:🐠🐠🐠🐠🐠
環境:🐠🐠🐠🐠
價錢:🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠!!!
服務:🐠🐠🐠🐠
Overall:🐠🐠🐠🐠🐠
2022-10-20 905 瀏覽
今日中午專誠到方榮記打火鍋,揀中午一嚟無咁多人,兩嚟可以叫河粉食,好似會正常啲。其實未系度打過火鍋只係聽佢嘅名氣好耐所以一試。之前下午茶時段經過入嚟食碗牛什河就覺得好滿意(下午茶時段都見有人打緊火鍋) 。今日都叫咗一碗牛什河,一碗沙嗲牛肉麵(講到好掂,必試,仲要成70蚊),但我就唔識欣賞了。講番火鍋,叫左右一個牛肉湯窩底,一份$200嘅牛肉,一份大嘅菜,一碟牛丸,魚旦,響鈴,魚肉。以上嘅火鍋配料其實無咩好講,全部都係一般。無一樣特別出色。所以,以後經過都係食碗牛什河算了😁
2022-10-19 858 瀏覽
九龍城即將變天,唔知有幾多嘅老店會喺時代洪流中消失,趁有時間就逐一黎重拾舊夢一下。方榮記絕對係on the list要黎,雖然近年質素不如前,咁午餐時間黎食個沙嗲牛河亦無傷大雅,$34嘅海嘯價連茶記都做唔到。落單後5分鐘就上枱,牛肉量驚人,沙嗲汁鹹味較重,有些少辣同食到花生碎,老實講沙嗲香氣就欠奉左一啲,但醬汁撈埋油油嘅炒河粉都算係夾。枱面有自助嘅清茶,剛好可以清下鹹味。除左沙牛,仲有咁多款粉麵飯都係$34,唔怪得午膳時間人頭湧湧,下次要試埋個干炒牛河先得。

2022-10-19
5 分鐘 (堂食)
2022-10-16 747 瀏覽
細個爸爸帶我哋黎過, 大個咗經過諗起想同爸媽黎,終於去咗食。侍應招呼幾好,初初頭睇完食評有d擔心,星期一黎食,越坐越多人。沙嗲湯底係超正,但碟菜迫人要就唔好,埋單先知計埋錢,西洋菜本身麻麻。牛肉比想像中失望,手切牛無牛味,仲要幾韌,已經一掂水就拎起。反而機切牛仲有牛味,仲淋,但係印象中佢嘅牛以前係好好食,而家差咗。其他食物都係中規中矩,最好味都係個湯底,但係佢啲食物價錢都唔平。
2022-10-10