日常 @西營盤📍西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖未入cafe已經感覺好日本 連門口都係打卡位 趟門好有日本🇯🇵既感覺🥺 Cafe內近🪟窗邊有tatami既位置 早去+幸運的話都有機會坐到的 不過當日已經有人左緊係度所以就不方便影低了~cafe裝修較簡約 環境舒適🎐 店員服務態度都好好 好欣賞佢地唔止環境做到好日式feel連餐具🍴都做足 好有心思🫶🏻平日晏晝去較靜 冇咩人所以坐得好舒服 可以好好係度享受休閑既moment🤍又係💚抹茶+🤎焙茶既配搭🫶🏻🍰玄米抹茶紅豆捲蛋 $52捲蛋質感偏乾較爲可惜😢 不過配搭味道都做得不錯~🍰焙茶捲蛋 $50呢款蛋糕就比較上好好多✨蛋糕鬆軟唔乾是剛好的濕潤🍂茶味都幾香 不過私心希望個cream可以再濃味d~💚抹茶牛奶 $48冇咩苦澀味亦唔會好甜 但可惜比較淡味 抹茶味唔夠濃😢🤎焙茶牛奶 $48相反呢杯熱既hojicha latte入口就濃味好多啦🥰 拉花整得好靚🧸

日常 @西營盤
📍西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖

又係💚抹茶+🤎焙茶既配搭🫶🏻

🍰玄米抹茶紅豆捲蛋 $52
捲蛋質感偏乾較爲可惜😢 不過配搭味道都做得不錯~

🍰焙茶捲蛋 $50

💚抹茶牛奶 $48
冇咩苦澀味亦唔會好甜 但可惜比較淡味 抹茶味唔夠濃😢

🤎焙茶牛奶 $48
2022-04-30 89 瀏覽
朋友話點解YEN跌過六算無得去日本嘅😵‍💫😵‍💫類似嘅對話最近聽唔少,暫時無得飛咁就搵間日系簡約風cafe試吓菜解鄉愁啦!認識「日常」是因為一次training完之後,巴士剛好停在店門口,簡約的設計隱隱感受到既舒適又溫暖,所以把店舖的名字暗暗記下來。我哋選擇照燒雞肉串配明太子拌烏冬雞肉串出奇地滑身,中間夾住juicy 的大蔥,同平時食開又干又硬嘅雞肉串好唔同,而且份量出奇地多,好有媽媽擔心仔女食唔夠,比多啲您嘅感覺。壽喜燒豚肉煮選擇這個主要係前一日食咗個好難食嘅豚肉邊爐,想平衡返自己嘅身心。餐點上枱時,心裡OS: 煲仔咁細嘅,而打開細細嘅煲蓋,裡面嘅材料包羅萬有,係壽喜燒嘅味道呀!Matcha x Red bean x Genmaicha選擇了卷蛋作這餐的句號—卷蛋嘅質感好輕身好soft好綿滑,配埋滑滑的抹茶cream,同沖繩黑檸咖啡氣泡,呢餐巧滿足😋😋😋😋
朋友話點解YEN跌過六算無得去日本嘅😵‍💫😵‍💫

我哋選擇

Matcha x Red bean x Genmaicha

好想我嘅日常同佢嘅日常一樣~ 休閑嘅假日到訪左呢間位於西營盤小店 @__.nichijou 店內只有6張枱 容納到12人 所以建議要先訂座!💕壽喜燒豚肉煮 $128 -大根味增湯 -麻醬沙律-是日漬物 (麻醬豆腐)壽喜燒嘅湯汁偏甜 配吸湯嘅食材一流 鍋物入面有豆腐、獅子狗、金菇、豚肉片、紅蘿蔔、娃娃菜… 金菇吸入哂大部分湯汁好正~獅子狗都好吸湯但保持彈牙~不過豚肉片就偏老🥺同埋娃娃菜感覺可以再煮多1-2分鐘 唐揚炸雞配醬油腐皮烏冬 $128-大根味增湯 -麻醬沙律-是日漬物 (麻醬豆腐)唐陽炸雞大約有5-6舊 大部分都有肉汁~而且係新鮮熱辣炸出爐的💕 醬油腐皮烏冬個湯底有啲太鹹 (個人)👷🏻‍♀️ 但係好香冬菇味 加上烏冬都夠彈牙 腐皮就不過不失~抹茶牛奶咖啡 $48打卡一流👍🏻 而且份量都好多~飲過好多地方嘅抹茶牛奶咖啡 一係就太苦唔夠甜 一係就唔夠抹茶味 一係就太細杯唔夠候 呢到呢杯除左打卡靚之外 所有味道份量都岩岩好💕 抹茶味好香濃 同埋咖啡味可以剛剛好融合 唔會互搶風頭~ Overall 我覺得呢間小店係好精緻💕 好有日系小店嘅感覺 所有detail都做足 (勁想買佢地啲餐具 🍴

壽喜燒豚肉煮 $128
-大根味增湯
-麻醬沙律
-是日漬物 (麻醬豆腐)

金菇吸入哂大部分湯汁好正~獅子狗都好吸湯但保持彈牙~
不過豚肉片就偏老🥺同埋娃娃菜感覺可以再煮多1-2分鐘

唐揚炸雞配醬油腐皮烏冬 $128
-大根味增湯
-麻醬沙律
-是日漬物 (麻醬豆腐)

抹茶牛奶咖啡 $48

Overall 我覺得呢間小店係好精緻💕 好有日系小店嘅感覺 所有detail都做足 (勁想買佢地啲餐具 🍴 但係食物嘅質素有進步空間 鍋物同烏冬都可以再熱少少🤏🏻 會大大提升味道👍🏻 不過環境又真係舒服(如果大家講野唔嘈嘅話🤣)樓底高 回音勁 🔊但咖啡好味!蛋糕下次試💕
終於嚟到呢間感覺好cozy嘅日式定食小店💛內裏嘅格調好有家庭式嘅感覺 而且定食嘅款式好吸引😍-🍜照燒雞肉串配明太子伴烏冬 ($138)份量超大嘅定食🤭好豐富好吸引💛而且質素好唔錯啊🤭照燒雞肉串足足有三大串一啲都唔吝嗇🤤雞肉好嫩滑 而且保留到肉汁 每件雞肉塊都啖啖肉🤤好喜歡中間會串住京蔥 同雞肉嘅味道好夾💛明太子伴烏冬連明太子都係一大條🤪 絕對夠拌整個烏冬🤤好夠鹹香 配搭埋木魚絲同埋紫菜味道更加一流🤭另外佢仲有個連蛋殼上嘅溫泉蛋🥰整個定食味道超級滿意💛分量十足又好飽肚🤣我會想試埋佢其他款式啊(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
🍜照燒雞肉串配明太子伴烏冬 ($138)

• 照燒雞肉串配明太子伴烏冬
2022-03-20 75 瀏覽
星期六2:30pm左右去到 冇book位 但等咗5分鐘左右就有得入 坐係bar枱位🙂食物選擇唔多 只有一頁定食menu 飲品就有四大類別 coffee, non-coffee, sparkling, tea定食set入面包括咗 味噌湯+麻醬沙律+是日漬物(枝豆)+主菜 🍲照燒雞肉串配明太子拌烏冬 💰138烏冬睇落唔單調 除咗溫泉蛋同明太子 仲有紫菜 大蔥 木魚碎 攪拌一齊之後好好味😋串燒都相當出色 有三大串 每串都有兩件雞肉半隻菇同一舊大蔥 雞肉超香超好味 除咗係因為個照燒汁 仲因為佢本來都燒過黎所以特別香🤤不過無論烏冬定串燒嘅大蔥都會有啲辣 未必個個鍾意 烏冬入面嗰啲切得比較細條 所以我都ok 但燒大蔥我食咗一舊就冇食lu 個人唔係太鍾意😂 🥘壽喜燒豚肉煮 💰128壽喜燒用個有柄嘅鍋仔裝住好特別 打開鍋蓋 見到滿滿嘅食材 surprised~ 個湯唔會好甜 但依然有壽喜燒味👍🏻材料有豚肉 金菇 冬菇 豆腐 菜 啲菜吸左啲湯好入味 豚肉唔會太硬 雖然個飯就有啲硬 不過加啲壽喜燒湯落去撈下就啱啱好🤪 ☕Iced Handmade Chocolate 💰48朱古力唔算好凍 因為佢用熱水開咗

🍲照燒雞肉串配明太子拌烏冬 💰138

🥘壽喜燒豚肉煮 💰128

☕Iced Handmade Chocolate 💰48
朱古力唔算好凍 因為佢用熱水開咗啲粉 而佢真係落咗好多粉 所以好濃嘅朱古力味 飲到一杯好飲嘅朱古力好幸福🥰已經keep住攪拌杯底 但飲到尾仲沉澱咗好多粉係到😂

☕Hot Hojicha Latte 💰48
個杯同碟都係不規則形狀 唔圓又唔方 幾特別😂入口焙茶味好香濃 係我鍾意嘅味道🥰上層拉花都整得幾好 差唔多飲到最後都未溶😉最尾個杯底都係剩咗好多焙茶粉漿係到 都證明佢係足料之作☺️

🍰朱古力奶茶卷蛋 💰50
甜品每日都會唔同款 所以menu上係冇嘅 要係出面櫃枱到睇 呢日去到見到焙茶味已經賣晒🥲其他味道仲有焦糖脆脆 紫薯 抹茶栗子😉我哋就揀咗朱古力奶茶 出面係鬆軟嘅朱古力味戚風蛋糕 入面係幼滑嘅奶茶味cream 雖然兩個味道都唔係好濃 但整體都唔錯😚

🔎Instagram: @tracy_fooddiary
照燒雞肉串配明太子烏冬
Iced Handmade Chocolate
Hot Hojicha Latte
朱古力奶茶卷蛋
5 分鐘 (堂食)
照燒雞肉串配明太子烏冬
Iced Handmade Chocolate
Hot Hojicha Latte
朱古力奶茶卷蛋
西環有不少有名的咖啡店,今次朕就試了其中一間小店。.朕是閑日微服出巡去的,加上疫情關係,很快就有位置了。店舖位置其實不多,大概同時容納到16位客人,如果是2人同行的,有機會需要只隔着透明膠版與隔離客人同坐,尤其是關注疫情下的衛生或喜歡與其他客人有距離的你們要考慮一下。全店最有空間感及最好的打卡位是窗邊的榻榻米位置,打卡來說是不錯的,周圍牆壁放着日本或日系風的照片,就景觀來說,窗外只是行人路和馬路。食物方面,咖啡店提供的食物有和風料理及數款自家製卷蛋甜點,滿滿的日系風格。#cafe_foodieemperor~~~~~~~~~1️⃣照燒雞肉串配明太子拌烏冬定食🍢$138整個定食套餐除了主食外,還包括麵豉湯、芝麻醬滑豆腐、粟米梛菜沙律。主食總共有3支雞肉串,每串有2顆雞球和大蔥,重點是那個微甜的燒汁跟雞肉和大蔥的味道很配,不喜歡吃大蔥的也不會太抗拒;另外的明太子拌烏冬,朕是之前也有提過朕是明太子控,這份滑滑的烏冬配明太子醬,再混合提供的溫泉蛋,人間美食!(評分Rating: 5/5).📚食材科普時間: 出外吃大蔥或大蒜後嘴巴超臭🧄怎麼辦? 🤢🤭很多時候發現喝很多水或嚼口香糖都沒用,喝牛奶🥛是一
西環有不少有名的咖啡店,今次朕就試了其中一間小店。
#cafe_foodieemperor
~~~~~~~~~
1️⃣照燒雞肉串配明太子拌烏冬定食🍢$138
(評分Rating: 5/5)
很多時候發現喝很多水或嚼口香糖都沒用,喝牛奶🥛是一個很多人都知道的方法,但不是隨時都有牛奶呀。最方便出外用餐的方法就是叫餐是叫一杯檸檬水或綠茶🍵,兩款在餐廳常見的飲料均有助於中和氣味中洋蔥或大蒜的氣味。
2️⃣壽喜燒豚肉煮定食🍲$128
壽喜燒相比明太子烏冬的驚喜就比較少,是中規中矩好吃的壽喜燒味道,比較適合求安全的朋友享用。
(評分Rating: 4/5)
朕不太喜歡卷蛋,所以沒有試甜點。雖然有不少卷蛋口味,但是如果有其他款式的蛋糕選擇就更好了,朕對甜點🍰的偏愛為芝士蛋糕及紅絲絨蛋糕。
~~~~~~~~
評分💯
賣相: 🌟🌟🌟🌟
味道: 🌟🌟🌟🌟🌟
價錢: 🌟🌟🌟🌟
服務: 🌟🌟🌟🌟
防疫衛生: 🌟🌟🌟🌟
綜合推介: 👑👑👑👑
(5分為滿分)
~~~~~~~~
🍽️Nichijou 日常 @__.nichijou
📍西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
🎌🎏🎌🎏🎌🎏🎌🎏🎌🎏🎌🎏🎌🎏🎌🎏
壽喜燒豚肉煮定食
2022-02-14
15 分鐘 (堂食)
壽喜燒豚肉煮定食
一直都想嘗試這種日式cafe可是好吃的好像都離家有點遠🙈最近看到這間在西環還有榻榻米可以坐當然要來一試••••••••••••••••••••••••••••••🍘溫泉蛋汁煮牛舌丼🍘 $118牛舌超軟煮得超入味而且份量也不少整個配搭超合拌勻後很好吃旁邊的小菜也很不錯豆腐口感很滑嫩配上蠻香的柚子汁挺好吃的麵豉湯味道很濃很香好吃程度:🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)••••••••••••••••••••••••••••••🍢雜錦串燒配醬油湯蕎麥麵🍢 $128串燒雞肉燒得很好裡面很juicy但外面的皮燒得很脆蕎麥麵煮得剛剛好湯也蠻好喝甜甜鹹鹹的上面的腐皮吸收了湯汁很好吃好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️整體而言我覺得蠻不錯的食物的質素大部分都很好吃環境也蠻優美餐廳的設計很日系不過如果要光顧的話可能要預留比較長一些的時間因為食物都是即叫即做而且也最好要訂位因為店裡的位子也不多回購意願:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
一直都想嘗試這種日式cafe

旁邊的小菜也很不錯
豆腐口感很滑嫩
配上蠻香的柚子汁挺好吃的
麵豉湯味道很濃很香
好吃程度:🌕🌕🌕🌗(5顆為滿分)
溫泉蛋汁煮牛舌丼

🍢雜錦串燒配醬油湯蕎麥麵🍢 $128
串燒雞肉燒得很好裡面很juicy但外面的皮燒得很脆
蕎麥麵煮得剛剛好
湯也蠻好喝甜甜鹹鹹的
上面的腐皮吸收了湯汁很好吃
好吃程度:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
雜錦串燒配醬油湯蕎麥麵

可能要預留比較長一些的時間
因為食物都是即叫即做
而且也最好要訂位
因為店裡的位子也不多
回購意願:🌕🌕🌕🌕(5顆為滿分)
雜錦串燒配醬油湯蕎麥麵
2022-02-18 56 瀏覽
先講環境, 店鋪唔係好大, 如果至想啲就記得卜位, 仲有tatami位置, 不過卜唔卜到就隨緣喇 😛😛 如果影相由真心幾正既!💬 雜錦燒肉定食 -$138一個定食除咗有麻醬豆腐同沙律仲有蘿蔔味噌湯, 全部都正常發揮 😛不錯 影出黎仲好靚 🥰 燒肉有 牛舌牛肉 豚肉 同 雞肉, 我覺得 燒牛肉最好味, 索曬啲肉汁好juicy ! 相比下燒豬肉片比較乾身, 如果提供多啲燒肉汁會仲好食!! 份量正常每款三四件塊🤭 仲有好大碗飯同埋味噌醬配送, 一定夠飽 哈哈💬 壽喜燒豚肉煮 -$128入面有 大京蔥 豆腐 冬菇 金菇 仲有 主角豚肉😄😄 本身後鍾意壽喜燒嗰種甜甜地嘅味道, 所以用嚟送飯好開心💓整體嚟講, 個價錢係包埋個裝修, 食物都唔錯環境打卡非常好😆 佢哋仲靜靜雞貼咗有青蛙嘅揮春添🤫(心照Ps# 當日係即興同同事去所以冇book位, 本身坐喺較入嘅位置, 影相會比較暗, 最後同職員講可唔可以調, 雖然佢話有booking但最後都幫我調咗! 哈哈😘感謝

💬 雜錦燒肉定食 -$138

💬 壽喜燒豚肉煮 -$128

2022-01-29 1753 瀏覽
Bookmarked好耐既一間日系簡約風cafe✨ 小店主要提供和風定食、甜品及飲品,仲係pet-friendly~裝修以木系色為主,店內座位唔多,最鍾意係窗邊既榻榻米位置,感覺特別悠閒寫意🥰 ✨ Set✧ Soup, Appetizer, Pickles & Main Course ✧❀ 唐揚炸雞配醬油腐皮湯烏冬 🍜烏冬湯底有濃郁既醬油及冬菇味,腐皮及冬菇粒都浸滿湯汁,好鍾意食甜甜既腐皮🥰 而炸雞炸得微脆,肉質嫩滑。每個定食仲配埋沙律、胡麻凍豆腐及大根味噌湯,份量都幾多~❀ 他他醬吉列海老配腐皮壽司定食 🍣依度既menu定期會轉,估唔到今次嚟有腐皮壽司食😍 定食有三大件壽司,上面有蟹棒及炙燒過既明太子醬,鹹甜惹味!但旁邊既吉列炸蝦就略為厚粉,而且食落無咩香脆既口感❀ 黑糖薑牛奶咖啡 ☕️咖啡味道偏向nutty,牛奶及咖啡比例適中,加入黑糖薑令味道更香甜,後勁亦帶有薑味❀ 抹茶牛奶 🍵抹茶味幾香濃,整體唔會太甜膩或苦澀

✨ Set

❀ 唐揚炸雞配醬油腐皮湯烏冬 🍜

❀ 他他醬吉列海老配腐皮壽司定食 🍣

❀ 黑糖薑牛奶咖啡 ☕️

❀ 抹茶牛奶 🍵
抹茶味幾香濃,整體唔會太甜膩或苦澀
午餐
📍西環溫暖日系小店‼️• 唔錯嘅奶油燉雞😍 -- 日常☀️🍚•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_西營盤#pigfoodiexhk_日本菜=======================Bookmark咗呢間日式小店都有一段時間,呢到嘅裝修用上木系色調,仲有tatami坐位,感覺舒適~小店坐位唔算多,最好預先book定位嚟喔😛menu方面係主打日式定食,包咗沙律、前菜、麵豉湯同飲品🙈------------------------------⭐️燒胡椒柚子牛肋肉配溫泉蛋紫菜拌飯 $118 (3.8/5)牛肋肉加咗胡椒柚子一齊食,食落甜甜辣辣幾惹味😋但係肉質就略為韌咗啲,唔夠腍身🥺紫菜拌飯加咗溫泉蛋係唔錯嘅,口感濕潤~------------------------------ ⭐️奶油味噌燉雞腿鍋定食 $118 (4.4/5)呢個幾有驚喜😍❣️奶油味噌幾creamy,食落鹹鹹哋,帶奶香~燉雞腿份量都唔少,入味而且肉質都幾腍🙈配菜仲有蓮藕、洋蔥等等,整體不俗👍------------------------------整體嚟講食物味道

#pigfoodiexhk_西營盤
#pigfoodiexhk_日本菜
=======================

menu方面係主打日式定食,包咗沙律、前菜、麵豉湯同飲品🙈

⭐️奶油味噌燉雞腿鍋定食 $118 (4.4/5)

整體嚟講食物味道ok但就唔會係好驚艷嘅感覺🙈但勝在環境舒服,嚟放鬆下一流😋
賣相:4.3/5
名稱:日常
地址:西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
前往方法:西營盤站B2出口
2022-01-09 929 瀏覽
呢度舖頭細細位置唔多, 但係有一個賣點就係窗邊唯一一個Tatami既位置🛋 我地突登卜左最早既時間, 準時去到趁舖頭冇人就可以坐到tatami😎 因為呢個位就算卜左位都係先到先得, 所早起的鳥兒有蟲吃🐛Menu食物選擇唔多, 都係定食為主, 反而飲品既選擇比較多, 另外甜品既選擇都好吸引😍全部定食都會配一碗大根味噌湯, 有生椰菜同粟米粒既麻醬沙律, 泡菜係是日漬物🥬 唐揚炸雞配醬油腐皮湯烏冬🍗($128)四件炸到外脆肉軟, 炸粉薄身既炸雞配埋沙律醬好滿足, 醬油烏冬既湯幾濃味, 偏甜左啲, 腐皮就好好食既, 扁身既烏冬幾彈牙, 食完暖笠笠😚照燒雞肉串配明太子拌烏冬🍢($138)雞肉串出奇地好食, 兩件雞肉中間夾左Juicy既雞髀菇加埋大蔥, 配搭完全係perfect, 仲有三大串😍 烏冬都好足料嫁, 有整到半生熟既蛋. 紫菜絲, 木魚碎, 生蔥, 明太子, 醬油, 全部撈埋一齊食味道剛剛好, 而且口感豐富, 大推呢個烏冬🥰焙茶巧克力🍫($48)焙茶既味道冇被朱古力既味道覆蓋, 味道好夾, 好正🙃柚子生薑🍹($48)兩樣都係我鐘意既野, 柚子同生薑既味溝埋既味好夾, 飲落好舒服😌紫薯卷🍠

唐揚炸雞配醬油腐皮湯烏冬🍗($128)

照燒雞肉串配明太子拌烏冬🍢($138)

焙茶巧克力🍫($48)
焙茶既味道冇被朱古力既味道覆蓋, 味道好夾, 好正🙃

柚子生薑🍹($48)

紫薯卷🍠 ($50)
無法抗拒紫薯既誘惑, 紫色既蛋卷圈住中間超滑同濃既紫薯cream, 味道夠濃郁, 值得食😉

抹茶栗子🌰($52)
冬天就係食粟子既好時機, 粟子同抹茶又係一個絕配😊 粟子蓉配抹茶cream, 搭上夠鬆軟既抹茶戚風蛋糕, 又係一款令人一試難忘既甜品🤩

一間坐得舒服既cafe, 食物質素又唔錯, 仲有打卡位, 推薦大家黎呢度享受一個休閒既下午😌
2022-01-08
  • 唐揚炸雞配醬油腐皮湯烏冬
  • 照燒雞肉串配明太子拌烏冬
  • 焙茶巧克力
  • 柚子生薑
  • 紫薯卷
  • 抹茶栗子
新一年的第一間𝙘𝙖𝙛𝙚當然要選良心日系𝙘𝙖𝙛𝙚♥︎ 以為星期日會很多人,但是1點多到店內竟然波有太多人,可以靜靜地坐著🎐 店內的簡約日系裝修給人很舒服的感覺。店家也很有品味播很多𝙅𝙚𝙧 的歌😳 (柳柳粉上身)默默加很多分!!!!.① 紫薯卷蛋💜 ($48)// 紫普忌廉輕盈不膩,卷蛋鬆軟是小編喜歡的濕潤度( ´▽`) 嚐得出來紫薯料下不少喔~飽滿的忌廉有淡淡紫薯香味都食到了又不會太𝙃𝙚𝙖𝙫𝙮✨喜歡喜歡!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 抹茶栗子卷🎄($52)// 這款聖誕樹造型的蛋糕絕對是外協首選₍₍٩( ᐛ )۶₎₎♪ 抹茶卷蛋體一樣是小編理想型,抹茶忌廉不算很濃 口感同樣是輕盈🤏🏻栗子和抹茶竟然也蠻配的!栗香味道超濃 有一點點蓋過了抹茶//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑③ 焦糖脆脆牛奶咖啡 ($42)// 原本以為焦糖脆脆會有脆脆🥲 雖然是焦糖但喜歡它不會很甜,先是咖啡的淡淡香濃 焦糖甜味會在餘韻慢慢淡出😳 杯子的唯美就是日系的格調 超有感覺!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🎐日常 (西環)西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖

① 紫薯卷蛋💜 ($48)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
紫薯卷蛋

② 抹茶栗子卷🎄($52)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
抹茶栗子卷

③ 焦糖脆脆牛奶咖啡 ($42)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
焦糖脆脆牛奶咖啡

🎐日常 (西環)
西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
紫薯卷蛋
焦糖脆脆牛奶咖啡
2021-12-13 160 瀏覽
最近去咗位於西營盤嘅日常食野☺️大概十月中嘅時侯就book定十月底星期日嘅枱,雖然已預早book定,但午餐時段最早都要2:30先有位置,如果比較在意時間嘅朋友要提早少少book喇💓.▫️溫泉蛋蔥醬鹽燒玉五花丼定食 $108.▫️ 雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食 $138.▫️牛肋肉温泉蛋烏冬定食 $128.▫️蜜糖脆脆卷蛋 $50.▫️焙茶卷蛋 $50.▫️Latte $38.▫️Mocha $42.呢間係一間主打日式家庭定食料理嘅小店,小店空間唔大但都有2個打卡位(不過就算唔係打卡位影相都幾靚),整體感覺幾溫馨❣️當時大概3點左右店內已經得番2-3枱客人,十分寧靜幾適合閑聊,門面影相仲幾靚添📸️.至於食物整體正正常常,冇咩特別,唔係出色亦唔係難食~抱住去打卡嘅心態就可以😝基於有得book位+店內環境寧靜舒適,價錢都尚算合理嘅.門面:

▫️溫泉蛋蔥醬鹽燒玉五花丼定食 $108

▫️Latte $38

▫️Mocha $42

門面:

2021-12-08 94 瀏覽
店裏環境很舒適,文青簡約日系風。在預約時間前的10分鐘到達,幸運地被安排到tatami座位大家記得要預先book位啊❣️.雞軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食 $138雞軟骨串有口感,又唔會太油膩。燒鯖魚正正常常,不過都幾好肉。茶漬飯好香木魚味,反而茶味冇咁出。不過食落覺得好舒服😚前菜有胡麻豆腐同椰菜沙律,食落好清鮮。推介啊🤍 Rating ⭐️: 8/10照燒柚子牛肋肉配溫泉蛋明太子拌烏冬定食 $138牛肉份量多,不過感覺有少少肥膩。烏冬有滿滿嘅明太子,選用咗較有咬口嘅讚岐烏冬。汁都好香昆布味,唔係死鹹。Rating ⭐️: 7.5/10 .Nichijou Address: Shop H, G/F, Block 2, Hoi Sing Building, 128 Second Street, Sai Ying Pun, Hong Kong
店裏環境很舒適,
文青簡約日系風。
在預約時間前的10分鐘到達,
幸運地被安排到tatami座位
大家記得要預先book位啊❣️
雞軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食 $138
茶漬飯好香木魚味,反而茶味冇咁出。不過食落覺得好舒服😚
前菜有胡麻豆腐同椰菜沙律,食落好清鮮。
推介啊🤍
Rating ⭐️: 8/10

照燒柚子牛肋肉配溫泉蛋明太子拌烏冬定食 $138
牛肉份量多,不過感覺有少少肥膩。
Rating ⭐️: 7.5/10
Nichijou
2021-12-03 744 瀏覽
日系家庭風的裝修比人好舒適嘅感覺😍店內座位唔多,大概5張二人枱,有一張係近窗榻榻米,採光同擺設影相會好靚,但我都係鍾意坐得舒服d😂訂座可以wts聯絡餐廳📲🔆雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食$𝟙𝟛𝟠 望落好和風好吸引😝鯖魚給一整條,魚腩位置肥美有油香,其他部分乾左少少🤏🏼茶漬飯嘅高湯好鮮甜,飯上有少少明太子但撈完就唔見左😂雞肉軟骨串配上燒汁不錯的,沙律同胡麻豆腐就不過不失🔆柚子芝士卷蛋$𝟝𝟘 佢嘅卷蛋質地係偏乾,但勝在味道搭夠,柚子同芝士味都好突出😍cream入面食到柚子同芝士粒,口感實在❤️另外試左朋友嘅焙茶覺得茶味比較輕,仲有黑芝麻食落好似芋頭味😂但都唔錯嘅🔆抹茶紅豆店員話係menu沒有的限定飲品,所以叫黎試下😚覺得抹茶味不夠濃,然後提供的飲管沒辦法吸到紅豆😂食物環境都唔錯🥰雖然無好驚艷,但帶有家嘅感覺🤣店員亦熱心有禮👍🏼店內的洗手間小小的但算乾淨企理😆餐廳維持二人一枱,所以3-4人就要用隔板啦~
雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食

🔆雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食$𝟙𝟛𝟠
茶漬飯嘅高湯好鮮甜,飯上有少少明太子但撈完就唔見左😂
雞肉軟骨串配上燒汁不錯的,沙律同胡麻豆腐就不過不失
柚子芝士卷蛋

🔆柚子芝士卷蛋$𝟝𝟘
抹茶紅豆

🔆抹茶紅豆

10 分鐘 (堂食)
雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食
柚子芝士卷蛋