2011-08-04 613 瀏覽
公司從上環搬來北角後, 一直與同事在附近覓食. 今日一個人週圍逛, 見到呢間小舖, 諗起好似有報紙/雜誌介紹過, 便睇吓有乜好食.中午約 1點半, 只有兩人排隊, 便決定買一個咖哩飯試吓.咖喱幾香, 味道唔係太濃, 但都幾好味, 飯是珍珠米吧, 軟軟的, 吸收了咖喱的味道都唔錯.回寫字樓見到原來營業到 8月中就要結業, 有點感到可惜. 希望店主在附近能找到另一個地點再開舖吧 (但開一間舖投資起碼十幾萬, 而且現在舖租咁貴, 這些小店真的很難做唷! 希望大家可以對好的小店多多支持, 唔好淨係去大店/連鎖店).借題發揮:現在政府真係唔知點搞, 政策益晒大財團大地產商, 小市民的生活真係一日不如一日 !

中午約 1點半, 只有兩人排隊, 便決定買一個咖哩飯試吓.

借題發揮:
2011-08-04
  • 咖喱飯
2011-08-03 455 瀏覽
自從知道這間日本小食店快要關門大吉後,就下定決心,必須在它結業前,來試試這兒的小吃。其實由舊年年尾,公司遷往北角後,已經多次說過要來吃鯛魚燒、薄燒等小食,但午飯時間不是約了同事,就是早已把店子拋諸腦後,若非店主貼出這個「搬遷啓示」,恐怕還不知要拖到幾時才會來呢?不過,究竟這店是結業還是搬遷呀?店子其實離公司不太遠,買了食品後可外帶回寫字樓,無需在後巷立食,十分方便。可惜筆者胃納有限,未能一次過掃多款小吃,所以亦分了三次來外賣。點了豚肉薄燒 ($20),原本女店員說當天沒有供應,初頭還有點失望,豈料當店員向日籍男店主輕聲說了幾句話後,就表示店主可為我立即烹調,不過要「等」,噢,無問題,早已知店主愛慢功出細貨。熱辣辣的薄燒, size 著實不小,把整個透明塑膠盒鋪得滿滿,而且材料十分豐富,質感看來頗實淨,入口滿是椰菜絲、豚肉、木魚等香氣,配上惹味的醬燒汁,也很不錯。一盒 6 粒的章魚丸燒 ($20),內裡餡料有櫻花蝦、小麥爆米和大大顆的八爪魚粒,吃上一口,外層口感軟綿綿,感覺上沒有台式小丸子般酥脆,不過最使人驚喜的,當然是每一顆小丸子內裡的八爪魚粒,大得有點慷慨,咬落很有質感,配上甜甜
搬遷啓示
店子掛上燒魚餅、薄燒、章魚丸燒等小食相片
店中各式小吃
豚肉薄燒
章魚丸燒
一盒 6 粒的章魚丸燒 ($20),內裡餡料有櫻花蝦、小麥爆米和大大顆的八爪魚粒,吃上一口,外層口感軟綿綿,感覺上沒有台式小丸子般酥脆,不過最使人驚喜的,當然是每一顆小丸子內裡的八爪魚粒,大得有點慷慨,咬落很有質感,配上甜甜的沙拉醬和木魚片,香口惹味,但就較為黏口。
紅豆燒魚餅
吃燒魚餅亦是到訪此店的目標之一,記得以前在銅鑼灣有間鯛魚燒,口味繁多,每次路經時代廣場,總會買番條 cutie 魚仔來吃,可惜該店結業後,已很久沒品嘗這款街頭小食。至於這裡的鯛魚燒,口味就包括有紅豆、朱古力、吞拿魚、忌廉。揀了最大路的紅豆燒魚餅 ($12),雖非即製,但賣相趣緻可愛,拿上手時仍帶點微溫。這鯛魚燒質感似夾餅,但頭尾硬實,中段餅皮吃來鬆軟度亦不足,而且內裡的紅豆份量不多,本想咬一口後為鯛魚拍張肚內照片,但吃了多口仍未見紅豆蓉,有點氣餒,賭氣地索性罷拍。
士多啤梨餡白鯛魚燒
至於另一款女店員極力推介的士多啤梨餡白鯛魚燒 ($12),老實說看起來並不算吸引,攤凍了的外皮,沒有令人垂涎的金黃色澤,而且加入了白玉粉做的餅皮,吃來只有麻糬口感,如果閣下愛吃煙韌的日本年糕,或會喜愛此物。惜對我來說,粉紅的草莓餡料,咬落沒有飽滿爆漿效果,且入口帶點化學的假味道,只好慢慢享受餅皮那股 QQ 的嚼勁。
日本咖喱飯
迷你咖喱牛肉飯
珍珠米飯非常彈牙,煙韌香軟又有口感
原來公司同事吃過這裡的咖喱飯,說甚為美味,著我慕必一試。初次吃的迷你咖喱牛肉飯 ($15) 咖喱與市面一般出品有點不同,味道夠香濃,香甜得來又不會太搶,甚為醒胃,而珍珠米亦非常彈牙,煙韌香軟又有口感,超正,單以咖喱汁配白飯已叫人回味不矣,反而牛肉就有點不濟,入口過份乾瘦,柴皮嚡口,無怪乎等候其間,旁邊買外賣的顧客都只選咖喱雞飯。
迷你咖喱雞飯
雞肉質嫩滑,口感柔軟
由於對這兒的咖喱飯念念不忘,所以又找了一天再來回味,這次的迷你咖喱雞飯 ($15),論咖喱汁味道和水準,與上回皆不相伯仲,入口保持著香而不辣,而且配以紅蘿蔔和馬鈴薯,感覺上頗為健康。至於內裡的雞件,肉質嫩滑,口感柔軟,比起牛肉真是出色得多,加上本人勁 buy 的珍珠米粒,唔怪得同事話咖喱飯是這兒的人氣菜式之一。

雖然這裏店子小小,不過聽說大部份食材也用上日本貸,而且男店主對食品製作認真,看來滿有誠意,就算並非每款小食都令人吃得滿意,也衷心盼望這店子只是短暫告別,後會有期。

2011-07-28
搬遷啓示
店子掛上燒魚餅、薄燒、章魚丸燒等小食相片
店中各式小吃
2011-08-03 237 瀏覽
終於有時間去找丁生買一份小食試下去到只剩下魚餅買了朱古力味及一杯綠茶飲品很好飲好冰涼,有機會一定要試下可惜試唔到其他野食魚餅好軟,朱古力好好味,$10好過食雞蛋仔雖然遲左D,但我都影左唔少相希望有緣佢開新店再見
終於有時間去找丁生
買一份小食試下
去到只剩下魚餅
買了朱古力味及一杯綠茶飲品
很好飲好冰涼,有機會一定要試下
可惜試唔到其他野食
魚餅好軟,朱古力好好味,$10好過食雞蛋仔
雖然遲左D,但我都影左唔少相
希望有緣佢開新店再見
2011-08-02
慶祝紀念
生日
2011-07-26 130 瀏覽
誠如店主向傳媒所說香港人沒有耐性用數分鐘時間等新鮮即製的食品, 就是這個原因我原全未曾光顧這間特色日本小店。直到從報章閱覽有關報導才自我提醒要在此店結業前品嚐一下, 好讓自己對它留下少許的記憶。來到這裡已經是晚上七點多但發現鐵閘半掩, 還以為店主已打道回府, 看清楚有龍不太長的人龍, 大約有四五個人。由於首次光顧不知點什麼食物好, 在等候期間與其他顧客閒聊得悉大多是購買燒章魚丸, 就決定要一客外買回家。由於人客多而差多是店主一腳踢, 所以就要等了差不多15分鐘。燒章魚丸果然有別於那些大型百貨公司, 皮薄而八爪魚大粒又新鮮, 果然如報導所說是店主用心之作。醬汁味道剛剛好不太甜再加木魚碎配搭一流。一碗六粒20蚊可接受, 但如果要只靠這賣點撐起整間店有點不切實際。如他朝要東山再起, 要在市場定位及作業流程多花苦功。

2011-07-26
15 分鐘 (外賣自取)
  • 燒章魚丸
2011-07-06 97 瀏覽
朋友話呢間小食店就快結業(8月中), 所以特登去試下食咗3樣野: 燒魚餅($12), 關東煮($20), 章魚燒($20)燒魚餅: 有4種味揀, 不過紅豆賣哂.......忌廉都幾好味關東煮: 有蘿蔔, 獅子狗, 魷魚, 魚餅?好好味!!!!!!!!!!!章魚燒: 好味不過去到6點幾條隊真係好長...D野又賣哂....有D人排咗都買唔到呀....老闆同個女仔助手? 都好nice, 雖然等咗好耐又好熱, 但都唔會燥底良好既服務態度好值得讚揚一下!!!!!!!
朋友話呢間小食店就快結業(8月中), 所以特登去試下
多人到呢....

好好味! 全部都好入味:)
章魚燒: 好味
yummy!

良好既服務態度好值得讚揚一下!!!!!!!
2011-07-05
60 分鐘 (外賣自取)
多人到呢....
好好味! 全部都好入味:)
yummy!
  • 關東煮
2011-06-26 32 瀏覽
今天跳過舞後, 走到街市附近的日本小食工房作下午茶, 外賣了三個小吃。老闆是一名親切的日本人, 上次來吃忘了拿找續, 他竟然由(見下圖)追我, 不禁從心底裡佩服他的服務精神第一個點的是年糕皮鯛魚燒-紅豆餡 $12, 造型可愛,摸上手暖暖的。年糕皮煙韌, 頗有咬口, 正正附符合我的口味。但令我失望的是, 年糕表皮較硬; 紅豆餡亦份量少且甜膩, 使鯛魚燒大為失色。接下來有冰涷抹茶紅豆 $8(跟餐), 喝過保正你叫爽! 抹茶味突出, 口感細膩, 完全沒有粉末。紅豆比茶餐廳的紅豆冰碎, 香軟得多。最後有海鮮薄燒 $20, 即叫即做, 價錢合理, 水準一流, 使我食指大動! 首先餅皮質感煙韌, 而且完全包住餡料; 柴魚、醬料和紫菜份量剛好。 值得一提的是章魚切得細粒, 咬起來十分容易, 是我意料之外的事。整體來說, 食物質素不錯, 服務態度上品, 卻稱不上值得特意前往。更違憾這間小店因租金上升, 將會在八月結業, 如此有誠意的店鋪少之又少, 它未來的最新情況只能從FACEBOOK得知。
驟眼看, 廚房雜亂不堪....
年糕皮鯛魚燒
紅豆餡
接下來有冰涷抹茶紅豆 $8(跟餐), 喝過保正你叫爽
! 抹茶味突出, 口感細膩, 完全沒有粉末
。紅豆比茶餐廳的紅豆冰碎, 香軟得多。
冰涷抹茶紅豆
海鮮薄燒
2011-06-26
5 分鐘 (外賣自取)
驟眼看, 廚房雜亂不堪....
冰涷抹茶紅豆
海鮮薄燒
2011-05-27 35 瀏覽
今次再一次幫襯日本小食工房 , 差唔多試哂店裹所有小食啦五粒★最高 , 如此類推章魚燒 $20 ★★★★ 即叫即製 , 比較細粒同埋唔算好脆 , 但中間粒八爪魚好大粒 , 加上好多木魚碎同醬汁 , 另外唔會粉, 好味 年糕皮鯛魚燒 ( 忌廉 & 紅豆) $12 ★★超級煙韌 , 可惜忌廉 & 紅豆太少啦 , 加上唔係即叫即製 , 所以頭同尾都有少少硬 , 普通 !! 不過上次試過黃皮比較好味 海鮮薄燒 $20 ★★★★★ 好味同幾大件 , 好多海鮮料( 八爪魚&墨魚)同椰菜 , 另外有少少日本紅薑 , 加上好多木魚碎, 醬汁 , 正 !!P.S 雖然幾好味 , 不過價錢都幾貴 , total $64
今次再一次幫襯日本小食工房 , 差唔多試哂店裹所有小食啦

五粒★最高 , 如此類推

章魚燒 $20 ★★★★

年糕皮鯛魚燒 ( 忌廉 & 紅豆) $12 ★★

海鮮薄燒 $20 ★★★★★

2011-05-26
5 分鐘 (外賣自取)
$32 (其他)
2011-05-10 51 瀏覽
今日(10-5-2011 Tue佛誕)男友調o左今日休息,我朝早起o左身後走去北角會合佢,全因想試呢間地道日式小食.我o地大約1:00pm行o黎,左諗右諗之下,買個$12.00o既忌廉餡鯛魚燒,妹妹仔即刻畀o左呢條黑漆漆我o地,我o地企o係後巷影相食.男友話咁樣紋理好清晰,但我唔多欣賞囉.好,食喇,男友先食魚尾部份,話真係冇餡=.=”.到我食喇,食到好多啖都只係厚皮,未食到餡.終於食到喇,但啲餡唔係好似KC呢個食評http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2104833咁半流質,而且又少,重一啲都唔香甜,好失望呀!!!!男友話下次會試食佢o既薄餅,我就話我未必會試.PS: 標題’倉魚’係指佢o地畀已整好o既’倉底魚’我o地食.

男友話咁樣紋理好清晰,但我唔多欣賞囉.
黑魚
咁半流質,而且又少,重一啲都唔香甜,好失望呀!!!!
忌廉餡鯛魚燒
男友話下次會試食佢o既薄餅,我就話我未必會試.

2011-05-10
$6.00 (其他)
2011-02-23 40 瀏覽
友人帶路,話有鯛魚燒食,鍾意食小食同掃街既我,岩哂。老闆唔多識講中文,不過買塊魚仔,溝通問題唔大,有原味皮同年糕皮,年糕皮未試過,要個試下。原先想要吉士餡,不過年糕吉士好似好滯咁,要個紅豆餡。個皮食落好煙韌,係面頭有少少硬,如果新鮮出爐應該會幾脆,入面就幾軟熟,好味。紅豆份量還可以,係魚尾部份無料到,食落唔太甜,也不錯。如果遇到剛出爐應該更好,十二蚊,有個好味既鯛魚燒。
年糕皮
紅豆餡

如果遇到剛出爐應該更好,十二蚊,有個好味既鯛魚燒。
  • 鯛魚燒
2011-01-21 24 瀏覽
第一次行過,見到門口好晤顯眼,以爲係一間up up dup dup既大雜會日本小食,之後係門口見到原來係日籍老闆整緊小丸子,既然係咁就試下啦。老闆單人匹馬整時間比較長,落上手,眼見比一般小丸子細粒,食落去原來好好食,好夠熱,口感薄好有味,完全無好粉既感覺 (因爲我最怕小丸子D粉漿搞攪晤平均) ,而當時見老闆切八爪魚比較大粒,到上口時,真係好有味道。所以小丸子晤好一味靠大粒另到有食濟既感覺,晤好貪食飽肚。我有食白色cream魚仔,係年糕來,但夾心料就好小,希望會有改善,不過我本身中意食年糕,所以都接受到。可能個裝修真係好晤顯眼,所以比較小人留意,希望老闆改一改D燈光同門排,一定會好好多
皮薄餡靚

皮薄餡靚
  • 小丸子
2K
2010-11-11 24 瀏覽
7-11-2010食過大判燒 / 銅鑼燒 / 人形燒 / 鯛魚燒, 但「年糕皮」的「白色鯛魚燒」就聽都未聽過, 是日識喺度買, 都係因為睇了 KC 關於呢度的「白いたいやき」食評覺得太吸引. 同朋友一人買了一條「白いたいやき」($12)... 見主理人將好似放咗好耐的兩條魚夾了俾我哋, 初初都有少少想「暗罵」, 但既然係「年糕皮」, 唔係即製應該唔係問題? 咬落外皮有點「冰皮月餅」feel , 不過就更黏口煙韌, 幾喜歡 餡料揀了 custard cream, 份量比預期中仲要少, 食落夠滑及唔太甜, 只係唔夠香, 可以更好的. 比起最傳統嗰隻鯛魚燒, 我更喜歡呢個, so far 又好似得呢度有得賣, 值得試試的.食魚食到一半, 店主遞上兩個 "shots" 抹茶牛奶俾我哋試飲, 飲落勁冰凍 , 奶味點到即止, 抹茶味就香濃得來唔苦澀, 少少甜, 正! 呢度唯一唔好就係要企喺後巷「立食」, 不過「掃街」係咁0架啦, 下次過北角會再來食魚的.
最喜歡煙韌的外皮; 可惜 custard cream 唔夠香甜

7-11-2010

, 不過就更黏口煙韌, 幾喜歡

2010-11-07
外賣自取
$12 (其他)
看下面的幾個食評就知道,鯛魚燒依然是無進步、無料到,所以我當然沒笨得去再點一次。咖哩飯是不是還是無味老雞胸肉嘛… 不知道,也不敢再試。不過!這次我特地留評是因為多了新菜色和飲品,讓我對這家店大大的改觀了新的冷soba ($20) 我還沒試,不過倒是試了另外兩款。這次我是點了墨魚薄燒。第一次覺得這家店終於有值得一吃的招牌菜。做得比SOGO的雜菜燒餅好吃得多,醬汁、木魚、紫菜粉夠多,墨魚不少(雖然不算多,但份量OK夠),薄燒的餅皮裡,粉不多而有蛋香。如果野菜可以再多一點就更好咬口了。$20 食得超飽,一整個膠盒,拿來當午餐也足夠的份量,是全店最抵食的一味了。當然,裡頭的墨魚沒有店面海報SHOW的那麼大件、那麼多,取用的位置也沒那麼靚。宣傳照這東西永遠是不可信的!(苦笑)如果說墨魚薄燒是招牌菜色,那麼日本紅豆抹茶冰飲嘛,是本店非叫不可的超級超級特色。抹茶的茶味真的超濃,從來沒喝過這麼濃的,茶香爆棚,果真是日本運到的啊,紅豆也有稍微磨過,做成比較厚的質感,出奇地沒有過甜(台式飲品通常過甜),兩者融合得超好,即使加了冰也覺得很濃很和味。只是 $10 一杯,即叫即整,平過日出茶太的十勝紅豆抹茶,仲

咖哩飯是不是還是無味老雞胸肉嘛… 不知道,也不敢再試。

如果說墨魚薄燒是招牌菜色,

那麼日本紅豆抹茶冰飲嘛,是本店非叫不可的超級超級特色。

兩者融合得超好,即使加了冰也覺得很濃很和味。

只是 $10 一杯,即叫即整,平過日出茶太的十勝紅豆抹茶,仲好味多多聲。

因為唔覺多少人叫,特別推薦啊!味道超棒,台飲連鎖店也得靠邊站!
10 分鐘 (外賣自取)
  • 墨魚薄燒,日本紅豆抹茶冰飲
六月中旬‧晴鯛魚燒(たい焼き)在香港不算是很流行,因為我們的各式小吃也很多。不過在日本,這味可以居家旅行,送禮自奉的美味小吃。是日行過書局街,見這間店子有賣たい焼き,本也不以為意。但在店外見到也有「白いたい焼き」,一問之下,原來就是「年糕皮」。我想,是加入了白玉粉吧。我喜歡吃一切煙煙韌韌的東西,尤其喜歡吃日式年糕,當然要買個來吃一吃。可以選餡的,什麼豆沙、朱古力、士多啤梨之類,但叫得「白いたい焼き」,當然要白色的餡,就要了吉士。たい焼き是整定的,放在鐵架上賣,這也不奇怪,你道是吃串燒嗎,たい焼き也是如此。拿起來,這個たい焼き賣相很好。其實たい焼き的賣相,也是重要的一環。還記得之前在銅鑼灣吃過賣相不知所謂的たい焼き,食評卻好評如潮,奇。吃起來表面是脆口的,內裡很軟熟,好吃。吉士餡夠蛋,也很香甜,味道不錯。這個たい焼き12元一件,是吃得滿意的。
六月中旬‧晴

鯛魚燒たい焼き)在香港不算是很流行,因為我們的各式小吃也很多。不過在日本,這味可以居家旅行,送禮自奉的美味小吃。

這個たい焼き12元一件,是吃得滿意的。
就是看到這個標示來吃的
賣相很好
皮煙韌,餡香甜
就是看到這個標示來吃的
賣相很好
皮煙韌,餡香甜
  • 白いたい焼き
收工之後一直用手機上網找今天晚飯的地方~發現有得食這些日本的小食~所以就決定試試~睇o左之前其他o既食評,所以都係抱住試一下的心態去食~無咩期望~因為去到o既時候都已經八點幾了~所以成為了今天最後的一個客人~我前面有一個女仔等緊~店主的確係堅持八爪魚丸和薄燒即叫即製~事實上這一份堅持我係幾欣賞的, 只係在香港呢個社會慣o左咩都要快o既方向下...呢個方式可能真係未必o岩呢個市場~當店主完成o左我前面顧客o既時候, 我就用我很爛o既日本語去問仲有無薄燒~幸好店主都聽一明我講咩~ 最後我就order o左一客八爪魚丸和墨魚薄燒~製作八爪魚丸o既時候,日本人店主亦很細心咁問我"「蔥, O唔OK?」,這一點的細心真的很加分~食物方面: (P.S. 由於今次我係拎返屋企食的,所以可能會對食物的質感上會有些影響)八爪魚丸:- 的確和之前的食評說的差不多,整個八爪魚丸不是很大個,而外面的確是有點淋,不是脆脆的,本身外皮是沒什麼味道,但在上面的醬汁正正很合小弟的口味,而內裡的八爪魚就是大大粒的!!! (如果和之前一向食開的"銀だこ"相比真的不怎麼好吃, 也不算得上抵食)墨魚薄燒:- 這個是小弟第一次在

幸好店主都聽一明我講咩~
最後我就order o左一客八爪魚丸和墨魚薄燒~

墨魚薄燒:- 這個是小弟第一次在香港食的,所以沒什麼比較,只是當中的料很多,有很多的菜和墨魚,味道相對八爪魚丸來說好食~以和八爪魚丸相同的價錢o黎講,個人覺得呢個比較好味和抵食~

說真的, 以價錢和味道來說真的算不上很抵食, 但就真的感覺得到店主製作食物的心機和對待客人的人情味~
這兩點真係o係好多食o野o既地方都感覺唔到~
2010-07-15
15 分鐘 (外賣自取)
  • 薄燒
2010-06-20 23 瀏覽
行過見到幾次. 地點有d古怪, 一個日本人點解會揀呢個位, 我估除左租平, 都無其他原因...我望見佢用既材料又的確係日本貨 (因為當時日本師傅開緊粉)我既海鮮薄餅都幾好食, 料夠多, 同埋食唔到"粉", 仲可以揀要咩野醬/走咩醬.間小店都幾有誠意, 可惜真係手腳太慢....今日30度既高溫, 企係條街度, 等左10分鐘先至等到個薄餅, 希望改善下拎左張咭, 下次打電話去叫定先再去拎

拎左張咭, 下次打電話去叫定先再去拎
海鮮蔣餅$20
都好多料, 味道可以