2008-12-01 13 瀏覽
相信西灣河明記好多識食0既人都知ga la...所以都唔使太多講...個人覺得明記的確係幾好味...而且一碗的份量都好多, 唔係好餓, 2個人1碗都ok...由其是涼粉類...我都食唔晒...而且明記D糖水款式真係好多...左配右配乜都得...除此之外佢都有D小吃, 拉麵可以order...不過我就覺得個D麻麻地, 糖水先最出色...明記我都幫襯左好多次ga la...有次個fd同我去吃..佢叫左1個"芒果河粉" 依個我未食過...嘩...D河粉好cute...哈哈! 而且仲幾好味幾過癮, 大家去可以試下...不過吃完會好飽囉!!!至於價錢個D我都覺得OK...普通款個D糖水$10左右啦...D大大碗左配右配個D就$20-$40...咁當然佢賣得貴D個D...份量真係多D, 而且豐富D啊...相對黎講唔算收貴你~~

• 芒果河粉
  • 綠豆沙
2008-11-30 8 瀏覽
已經唔記得當日叫的是甚麼班戟了,只記得班戟皮又薄又軟,用膠叉一切就開,好手勢!另外蜜瓜雪香都好飲,咁大杯飲哂都唔夠喉。

另外蜜瓜雪香都好飲,咁大杯飲哂都唔夠喉。
蜜瓜雪香 + 班戟
$40 (宵夜)
2008-11-05 13 瀏覽
掃完街後,由南兄這位年青人,來我們來到西灣河街的明記吃糖水,來補充一下糖份.這一間,是分店.聽人說此店的楊支金露很不錯,但我最後的"糖水姑娘",就偏要個士多啤梨涼粉.心想:夾唔夾架?上到桌,黑紅配的配搭,又真的很靚,令人胃口大開,本來已經飽了九成九的我,突然回復元氣.士多啤梨是新鮮,涼粉爽.感覺良好.邊吃著,邊同身旁的陳真大談英國足球經,結果將涼粉吃到清光之外,還冷落坐在我對面的"開心".

$20 (宵夜)
2008-11-04 16 瀏覽
今晚興高采烈去了OR的"鳳"狂飯局後, 跟一跟大隊, 再來西灣河"涮". 位子不多, 在太安樓, 只是吃一兩口. 跟隊的目的主要是甜品.回想起一年前, 8月份, 小弟第一篇食評, 就是由西灣河開始, 當晚在海皮, 吃著昂貴西餐, 呢晚在山邊, 食碗平價糖水.一坐低, 已經開玩笑地再叫食得之人來多一個麵......但說實, 來這裡, 為了唐一唐.不說其他人的, 只因今次各自各, 全神灌注自己的所選的"唐水姑娘". 我的蘆薈, 紅豆, 咋喳. 一粒粒鮮蘆薈, 咋喳材料十足, 而且最重要是甜味剛好. 超甜已經不是現代人口味.南爪在旁, 自叫一個士多啤梨涼粉. 賣相最靚的是也, 眾人亦嘩了一聱.

$18 (宵夜)
2008-07-05 15 瀏覽
木瓜益力多:益力多濃什果黑糯米:ok,幾多芒果芒果凍餅:真係幾好味架,可能類似我鐘意食既木榶蛋糕掛
木瓜益力多:益力多濃
什果黑糯米:ok,幾多芒果
芒果凍餅:真係幾好味架,可能類似我鐘意食既木榶蛋糕掛
  • 芒果凍餅
2008-05-27 30 瀏覽
我一向都係明記既擁躉, 幾乎連其他糖水舖都唔放上心, 如果要食糖水,都寧願再坐多2程車去明記。昨日放工去開筲簊灣嘛, 忽然好想食糖水, 雖然落大雨, 又攞住一袋2袋, 但我都照行落去明記新舖買外賣, 就是一份情有所鍾。原先我想order"芒果咋喳黑糯米", 紅豆沙 , 芒果班戟 和 芝麻糊, 但個紥馬尾瘦瘦的中年阿姐話冇芒果, 我問佢係咪淨係今日冇芒果,定呢幾日都唔會有, 因為我打算明天晚上又來吃,所以問定, 佢話呢幾日都唔會有, 咁我最後cancel芒果班戟, 而"芒果咋喳黑糯米" 就轉做 "咋喳黑糯米", 然後要求椰子汁/花奶 分開上嘛, 我記得我前後向個阿姐叮囑左3次要分開, 但最後我見佢好開心咁雙手一"唧"~ 將2樣野落埋落我盒糖水度,於是我同佢講返係要分開, 原本我以為佢會盛過一碗新既俾我,我都覺得唔好意思,.....點知,佢竟然走去用匙"不"走面頭的椰汁花奶就算數....我都沒好氣...我臨走的時候, 我忽然見到有個staff 捧住一大盒切好的芒果肉入舖....個阿姐又話幾日都唔會有芒果..撤謊吧!朋友幾個鐘後去幫襯, 結果, 佢如願食到有芒果的甜品囉...., 我唔知咩原

朋友幾個鐘後去幫襯, 結果, 佢如願食到有芒果的甜品囉...., 我唔知咩原因個阿姐會咁樣=__=''..好爛! 做生意係咁架咩?

返到去打開碗紅豆沙.....唉!! 稀過煲潮州白粥...平時食開邊係咁稀..

我覺得一間好既食肆,食物素質故然重要,但最緊要都係食得開心,客人先會返轉頭同埋介紹朋友去食, 今次的遭遇, 令到我對呢間舖好失望, 希望佢地可以改善一下。
2008-03-22 21 瀏覽
是次到明記,照常吃了我最愛的西米露涼粉,一樣冰涼可口。還有久違了的肥牛烏冬,非常好吃。老婆叫了雜果西米露加珍珠,依然平靚正,加珍珠只需用$3,而且份量可謂全城最多,抵!服務依然隨隨便便,囂囂張張。
2008-03-08 13 瀏覽
21/2/2008同女朋友睇完戲,就來了明記吃糖水。點了楊枝金露。有點失望,凍的甜品,一喝下去竟然有冰粒!感覺很差啊...... 唔算美味,過得去吧。(我貪心,嫌唔夠芒果。) 看來還是熱的比較好吧!
21/2/2008

2007-12-01 23 瀏覽
同老婆去電影資料館睇德國電影節,睇之前到明記糖水試,因為睇到D人話好味. 芒果班戟- 班戟皮偏厚,唔夠新鮮. 楊枝甘露- 好失望,唔明點解要加冰. 因為我肚餓,叫多碗餃子地獄拉面,個湯好辣,但都係辣在個喉嚨度, OK啦.

芒果班戟- 班戟皮偏厚,唔夠新鮮.
楊枝甘露- 好失望,唔明點解要加冰.

2007-10-25 8 瀏覽
叫了芒果可粉和煎腸粉可粉是十分厚的白色粗條, 沒有甜味, 但有少許椰汁味, 質感有點像椰汁糕, 吃了十分飽, 湯底是芒果西米露, 最上面還有幾粒芋頭, $25 太貴, 可以份量少一些, 但收平些本來想叫泰式春卷$22, 但一碟有八件, 一個人吃太多了, 轉了叫煎腸粉, 反而十分好$16, 外面煎到少少脆, 中間的腸粉不太稔, 有蔥花蝦米, 鼓油不太鹹, 也不像一般粥舖加了味精
叫了芒果可粉和煎腸粉

2007-09-08 23 瀏覽
本來想去舊舖,點知未開門......時間尚早嘛?客人唔多。拎起張甜品紙,嘩,真係唔知點樣取捨!結果都係跟大隊試下什果咋喳黑糯米、再叫埋杧果涼粉同埋南瓜布甸。什果咋喳黑糯米果然名不虛傳,本來行到身水身汗既我食完即刻覺得透心涼!什果算係新鮮,咋喳加黑糯米原來係好夾架,口感好豐富!南瓜布甸都係真材實料,不過就冇想像中咁好食。涼粉好正,唔係太甜,好滑又唔硬,選擇正確!帶住一臉滿足離開......
本來想去舊舖,點知未開門......時間尚早嘛?

帶住一臉滿足離開......
2007-01-07 18 瀏覽
剛剛才發現原來呢間叫新鋪,之前攪錯了。要了糖不甩(正)和芝麻糊併合桃露,稍嫌芝麻糊較重。
2006-11-16 19 瀏覽
這是幾有名的甜品店, 而且都有幾間分店.試了椰汁西米露. 都幾大碗. 好多西米. 味道ok.各方面都幾好啦.
這是幾有名的甜品店, 而且都有幾間分店.
試了椰汁西米露. 都幾大碗. 好多西米. 味道ok.
各方面都幾好啦.
2006-10-22 22 瀏覽
試過天后分店甘差,決定要黎試下總店的質素。晚上10點幾,好多人等位,於是就買外賣。叫了楊枝甘露- 好過天后分店好多凍芒果酒釀丸子- 第一次食,感覺怪怪地,酸酸地,都係媽咪煮既酒釀湯丸好啲杞子元肉糕- 幾爽口,唔係太甜

叫了楊枝甘露- 好過天后分店好多
杞子元肉糕- 幾爽口,唔係太甜
2006-10-19 40 瀏覽
之前男朋友帶我去舊店食鮮什果涼粉,都覺得唔錯,又鮮果、又大碗,都只不過係20蚊一碗,中秋節那晚又去食過,去了新鋪,除了食鮮什果涼粉外,加多一個芒困班戟及xo醬炒蘿蔔糕,男朋友話蘿蔔糕係一般貨色,但係芒果班戟就真係勁正,無花無假,18蚊一舊,真係三層厚厚的芒果,就算用fork分開都唔會跌,一咬落去,勁多芒果!我同男友都覺得勁正!下次再去一定要再食!