晏晝諗住食下粉麵,見到呢間價錢公道就諗住入去食啦,點知食到咁唔開心😕叫左個切雞河,黎左個叉燒河,同店員講黎錯左。佢問我:食叉燒得唔得呀?我話:我想食切雞呀😅佢拎去問完過多陣又dum番碗叉燒河比我😅注意系‘Dum’落枱好大聲果種,叫我同其他店員講🙂過左一陣第二個店員又黎問我唔要叉燒系咪呀,我前後講左3次:我想食切雞河,最後先換到,都系好大力Dum落枱既。個杯有好多積切雞河呢個價就真系算系咁,雞有雞味。

叫左個切雞河,黎左個叉燒河,同店員講黎錯左。
佢問我:食叉燒得唔得呀?
我話:我想食切雞呀😅

個杯有好多積

切雞河呢個價就真系算系咁,雞有雞味。
2022-08-31 413 瀏覽
中午想食茶記,行過譚臣道見到明記美食今日有黑椒雞扒飯,鍾情於黑椒汁嘅我梗係難以抗拒啦,所以二話不說就揀左佢做我今餐!我係外賣自取,$40包一杯熱飲或者一碗湯,我選擇左前者(熱奶茶)。最令我驚喜嘅係佢嘅"光速出餐服務",因為我落完單到出餐俾我,只係用左3分鐘嘅時間,快到一個點!對於大熱天時拎外賣嘅人嚟講,係一個超級加分位,真正做到"快餐"呢樣野。味道方面就較為失色,黑椒汁咸得濟,無咩黑椒味,雞扒份量略少,亦有明顯嘅雪氣味,整體嚟講屬中下水平......如果對食物要求唔高,只求食個快餐嘅朋友都可以一試嘅。

2022-08-23
3 分鐘 (堂食)
2019-10-26 793 瀏覽
放假去旅行嘅前夕,枱面永遠也好多好多好多完成唔到嘅工作,😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭情願犧牲食飯嘅時間,都唔想留低工作比同事,本身有一個半鐘縮短為半個鐘,去咗公司樓下,平時唔會食嘅一間茶餐廳,叫左個最快最快最快既特餐爆個肚,一碗雞扒餐肉公仔麵一份炒蛋多士加凍檸茶都只係$40最勁嘅事係:坐低到有得食中間只係10分鐘份量非常之多,餐肉有兩塊,雞扒切碎都有三四粒,個公仔麵係一全餅,唔同出面有可能一開二咁俾你。總結:$40光速餐,味道到唔好有期望求快求飽絕對合適服務環境一定係麻麻
放假去旅行嘅前夕,
枱面永遠也好多好多好多完成唔到嘅工作,
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
情願犧牲食飯嘅時間,
都唔想留低工作比同事,
本身有一個半鐘縮短為半個鐘,
去咗公司樓下,平時唔會食嘅一間茶餐廳,
叫左個最快最快最快既特餐爆個肚,

一碗雞扒餐肉公仔麵
一份炒蛋多士加凍檸茶
都只係$40
最勁嘅事係:坐低到有得食中間只係10分鐘
份量非常之多,餐肉有兩塊,
雞扒切碎都有三四粒,
個公仔麵係一全餅,
唔同出面有可能一開二咁俾你。

總結:$40光速餐,味道到唔好有期望
求快求飽絕對合適
服務環境一定係麻麻
2019-10-25
2018-07-18 745 瀏覽
LUNCH時間忽然比同事放飛機,攪到我臨急臨忙先約舊同事,但附近食肆已經排哂隊…結果揀左一間無人排隊、又無坐滿人既茶餐廳呢度既職員好攪笑,我同同事兩個人黎食,入到去佢叫我地斜對角坐。下?! 咁同一個人黎食有咩分別?!由於唔係好餓,所以叫左個特餐 ($35+2) 內有牛油方包、火腿奄列、沙爹牛肉拼豬扒米粉、好立克因為方包唔熱,所以牛油仍然一舊野、唔識溶;奄列正常;沙爹牛肉大塊,味道OK;豬扒就好少,而且切成豬柳SIZE;好立克好稀,唔好飲粟米班腩飯 ($41)班腩一早炸起撈左汁,所以唔會脆,整體份量同味道都係一般茶記野,無乜特別如果唔係近又無人等,一定唔會食

因為方包唔熱,所以牛油仍然一舊野、唔識溶;奄列正常;

沙爹牛肉大塊,味道OK;豬扒就好少,而且切成豬柳SIZE;
好立克好稀,唔好飲

粟米班腩飯 ($41)

如果唔係近又無人等,一定唔會食
2018-07-16
午餐
抵食,茶餐$24有花功夫炸的西多士配餐飲熱華田。多士雖夾唔齊口,但食到香濃蛋絲在其中,好味。華田粉落得不大足夠,所以冇乜甜味及華田味不夠濃香。地點方便,地鐵站2分鐘內步行到達。
抵食,茶餐$24有花功夫炸的西多士配餐飲熱華田。

多士雖夾唔齊口,但食到香濃蛋絲在其中,好味。

華田粉落得不大足夠,所以冇乜甜味及華田味不夠濃香。
地點方便,地鐵站2分鐘內步行到達。
2017-11-02
2016-07-03 912 瀏覽
灣仔久不久都會來,主要是行電腦城,而間中順道也會到這間明記吃快餐,心水是四寶飯。以 HKD39.00 能夠有飯還有一杯餐茶,在灣仔地鐵站口,可以說是超值。這天是星期天,沒有人,冷氣夠涼,坐得舒服,超值。飯有紅腸,咸蛋,叉燒,雞,也算是有交代了。

這天是星期天,沒有人,冷氣夠涼,坐得舒服,超值。
飯有紅腸,咸蛋,叉燒,雞,也算是有交代了。
2016-07-03
2016-03-05 588 瀏覽
一間普通不過嘅快餐店,但佢嘅煎疍真係好正,疍白超滑,微焦嘅脆邊再加上流心疍黃,有heart架喎。今朝食鹵水雞翼煎蛋麵,丁麵入口便知係煮過嘅,並非求其用熱湯淋上去就算,雞中翼一般不過有三隻,加杯熱飲才收你廿六蚊,抵食
2016-02-28
  • 煎蛋
2015-05-11 463 瀏覽
lunch time 同女友食完Dan Ryan's , 夜晚收工就自己一個人食飯。原本諗住去中環食麵, 見落雨, 就行過去灣仔食, 行左幾間, 見呢間無咩人, 就入去食個飯。叫左個茄汁雞柳飯送例湯。例湯到先, 原來係薯仔蘿蔔湯, 味精唔係話多, 啲材料就好冧, 可能一大早已經煲好, 咁無辦法啦, 我都係食左啲蘿蔔同少少湯水。至於個飯, 就比較失望。原本諗住係雞柳, 點知原來係煎雞扒切細塊, 因為我少食煎炸野, 仲有見到一啲菜都無, 叫燒味飯都有2條菜呀!汁就還可以啦, 唔會話太濃!!! 雞都係偏油膩架啦,咁都無辦法, 唯有食埋佢啦!

茄汁雞柳飯, 無菜
例湯
2015-05-09
2012-05-28 267 瀏覽
各同事不肚餓,我又不想等到成兩點幾才出門口食野。夾帶著有野要出街做而先行去食飯。行行行來到了近灣仔地鐵站的地方,找了一間極簡陋的茶餐廳來食。叫下了一個快餐,而且是一個果然非常快的快餐,呢一頭叫了這個腸仔雞扒飯,頭都未轉就有得食,好符合午飯時間極有限的打工仔。雞扒同腸仔,配上了一個看似不錯的洋蔥汁。雞扒肉厚,不過食到有少少鬆肉粉既味,腸仔是煎的,食落香口,以快餐的水準來說,還是可以。不過,我睇得最重的洋蔥汁就不太如意了,應有的洋蔥味沒有,而我食到的,只是過多的甜味。普通正常的洋蔥汁,是不應該會這樣甜的,食材簡單是預料中事,個汁出事是意料之外...不如意,快吃快走算了,也想快點做完野,早點回公司,有冷氣嘆!!!

2K
2011-03-10 184 瀏覽
8-3-2011繼續食灣仔茶記的常餐特餐乜餐物餐, 睇了大家的早餐食評, 今次搵到嚟譚臣道呢間. 叫了「全日供應」的特餐 ($27), 有麵一碗, 火腿奄列 + 牛油方包及飲品一杯.熱奶茶色水不錯, 飲落茶味香, 唔澀, 質地滑, 不錯喎 多士 (轉多士加 $1) 係薄多士, 鹹牛油塗得夠亦烘得脆, 幾好食.火腿奄列幾有蛋香, 但太熟了, 內外一樣嚡, 乜咁似走剩火腿的「全走」芙蓉蛋? 麵揀了鹵水雞翼 + 煎蛋 (雙併加 $2) 福麵: 鹵水雞翼雖然皮軟撻撻肉又腍得幾乎「入口即溶」, 但起碼浸得入味吧; 煎蛋係荷包蛋, 邊位微脆, 蛋黃就仍然流質, 用嚟蘸多士不錯; 福麵就淥得稍腍.地方細, 座位其實幾迫夾, 不過又咁好彩俾我「攝」到角落的「面壁」位, 1 人坐 2 人位, 都算舒服了.放低 $30, 早上喺度買奶茶應該不錯, 可惜呢度離公司稍遠啦.
奶茶不錯
雞翼煎蛋福麵
入味的雞翼
多士幾好食
流心荷包蛋
走剩火腿的全走芙蓉蛋?
8-3-2011

熱奶茶色水不錯, 飲落茶味香, 唔澀, 質地滑, 不錯喎

2011-03-08
奶茶不錯
入味的雞翼
流心荷包蛋
  • 奶茶
2010-09-02 75 瀏覽
未夠八點到灣仔,可以坐底食過早餐。黎左呢到,門口有幾位人兄圍埋打邊爐,店入面就無咩人,難怪。櫈都未錯底,阿姐就問食咩,一坐底,阿姐就走左去,好趕下喎。肚餓,要麵餐,雪菜米加隻蛋,一段仔新聞都未睇完就黎到,唔洗煮丫?個米粉幾大碗下,以早餐黎講,實在飽肚。個米粉下了少少麻油,夠哂香,加點麻油成碗野升哂呢,不錯。廿三蚊,大碗飽肚。

廿三蚊,大碗飽肚。
$23 (早餐)
2010-05-23 74 瀏覽
三月下旬‧有雨有時食物味道沒有什麼特別,但份量十足也有賣點。這裡是間不起眼的茶記,早上行過幾次,都見到人很多,一天就來試試。要了餐蛋米,餐肉煎不香,蛋也過熟,不過米粉就真的很多,滿滿的一碗,吃來吃去也不見底。而米粉本身也煮得不錯,爽口彈牙。加上一杯熱咖啡,就是要做勞動的工友的一個稱職早餐。21蚊,以地方計是略貴,不過就真的吃得很飽。
三月下旬‧有雨

有時食物味道沒有什麼特別,但份量十足也有賣點。

21蚊,以地方計是略貴,不過就真的吃得很飽。
份量十足的早餐
$21 (早餐)
份量十足的早餐
2008-10-09 64 瀏覽
9月21日, 今日同呀菲一家返一返大陸, 喺灣仔食一個15分鐘既快早餐, 喺中旅社附近既譚臣道見到有間茶餐廳就入咗去喇~::: 餐蛋治 + 凍檸茶::: $18 + $2快叫快黎~ 普普通通, 蛋唔算太薄, 午餐肉有微煎. 凍檸茶略嫌淡, 檸檬味亦欠奉…::: 蛋牛治 + 凍奶茶 ::: $20 + $2薄薄的煎蛋, 混著濕碎的鹹牛肉, 咬落都有些少蛋味既, 但塊包就硬硬地~ 凍奶茶都ok wor, 有茶有奶味~時間唔叫早, 不過一個人都冇, 可能開喺內街啦, 為咗慳時間我地d飲品叫咗用外賣杯, 個阿姐都好好人, 又冇收外賣杯錢, 可能真係冇乜生意做啦~

::: 餐蛋治 + 凍檸茶::: $18 + $2

::: 蛋牛治 + 凍奶茶 ::: $20 + $2

餐蛋治 + 蛋牛治
(非會員)
2007-08-19 53 瀏覽
行完美食展諗住平平地食個lunch,係天橋見到呢間野大大塊banner寫住"$10麵全日任食",入到去發現大部份粉麵要$16 - $18,得油菜麵係$10,嗌咗個下午茶餐,$17包一個牛腩米同一杯熱檸茶,牛腩麻麻地幾多肥膏,肉質較實,早知係咁行多陣去權x 好過......
2005-11-29 55 瀏覽
lunch時間喱帶真係超人氣,四圍都爆滿,唯有搵間冇咁多人等o既食店,咁o岩有一人走,就坐落去啦,點知越坐越多人,而同之間幾乎冇路行,侍應門o羅住D飯o係頭上面行過,真係好牙煙.一張四人坐成六七個人,絕對係一個集中營一樣.講番食物,聽阿姐講,叫個自稱出名o既香茅雞翼飯.雞翼有五隻,隻隻都好大隻,肥嘟嘟咁,而且相當惹味,雞肉又幾嫩滑,唔會淹到連D雞肉都有太大淹味,幾好.唯一美中不足o既係雞翼只係暖暖地,唔夠熱,如果唔係味道會更好.