2019-10-05 609 瀏覽
晚上很口渴,經過星巴克,這家星巴克在炮台山地鐵站出口對面,生意一定不會差。有數台桌椅,裝修貫徹一般咖啡店的裝潢,燈光幽暗,但是由於採用落地玻璃的關係,彩光很好,所以令咖啡廳顯得比較明亮。這家咖啡店有不少咖啡杯,還有一些蛋糕和飲品,除了喝咖啡,近年星巴克不時推出不少非咖啡飲品,例如一些水果冰,水果冰茶,還有一些蛋糕,選擇不算太少。我買了一杯冰茶,已經要$40 ,入口不會很甜,酸酸的,味道不錯,比較健康,缺點就是比較貴。

2018-08-11 829 瀏覽
剛剛同朋友仔食完午飯,嚟到北角油街附近忽然落大雨,於是入去AIA TOWER附近的STARBUCKS COFFEE同朋友仔坐低傾下計慢嘆咖啡。呢間COFFE SHOP都算比較多人,連自修位差不多也坐滿人,可能係落雨關係所以咁多人,又或者可以對住街景感覺舒服。條街都真係幾大雨☔☔連同其他坐位也差不多坐滿人,但是好在唔使點排隊點野飲。我點左Iced Caffe Mocha加Cream(Grandi)($42)杯Mocha咖啡味夠,Cream都好滑,凍凍哋唔太甜,味道唔錯。我朋友仔點左Hot Cappuccino(Grandi)($39)杯Cappuccino味道都幾好,咖啡味夠,但不太濃,又唔太甜。總結,响度坐了個幾鐘,平時生活節奏超繁忙,可以舒舒服服坐低慢慢嘆,感覺又幾愉快。

條街都真係幾大雨☔☔

連同其他坐位也差不多坐滿人,但是好在唔使點排隊點野飲。

2018-07-03 325 瀏覽
今日嘅行程好緊湊,帶肥髀見完學校,又要返自己小學練合唱團,未夠鐘在轉車巴士站附近,飲杯咖啡休息下,去到呢間連鎖咖啡店,佔咗靠窗梳化位,光猛乾淨,肥髀喉嚨唔舒服,唔可以飲凍、甜飲品,咖啡佢又唔飲得!所以只有我叫飲品!大櫃臺落單,我用星星會員卡,因為唔記得餘額,店員幫我查看再落單,最窩心地因爲用卡,店員自動在杯上寫上我英文名(唔係間間會咁做)再晝上哈哈笑公仔,心情即刻大好!電子帳單直送apps,附有wifi密碼!(肥髀最開心)Flat white(中杯/38)用卡免費加一份咖啡,紙杯唔辣手,打開無拉花(有我會加好多誠意分)咖啡入口順滑,夠熱好香咖啡味,微微回甘嘅口感正!慢慢啜飲好醒神!店員有禮有笑容,又有窩心舉動,我落單查仲餘額都無問題!好nice忙裡偷閒

忙裡偷閒
2018-03-24
$38 (早餐)
2018-06-15 175 瀏覽
星巴克在香港跟7-11便利超商一樣 ,不可少!等著回公司開會的時候,我還是會選就近的星巴克去發呆清空一下腦袋!雖然位於繁華地帶,但傍晚這個時間,也算清幽星巴克裡只有一款我百喝不厭!就是English breakfast tea!真的從以前的那個品牌的茶包,喝到現在的TEAVANA!雖然剛開始對TEAVANA的English breakfast tea 有點排斥,不過基於我對英式紅茶的熱愛!所以現在常喝也覺得蠻順口的!一杯熱騰騰的英式紅茶,一瞬間消除我一天的疲倦插足電力,然後我要繼續努力工作!去開會啦~
星巴克在香港跟7-11便利超商一樣 ,不可少!
等著回公司開會的時候,我還是會選就近的星巴克
去發呆清空一下腦袋!

雖然位於繁華地帶,但傍晚這個時間,也算清幽

English  breakfast  tea

所以現在常喝也覺得蠻順口的!

一杯熱騰騰的英式紅茶,一瞬間消除我一天的疲倦
插足電力,然後我要繼續努力工作!去開會啦~
2018-06-15
10 分鐘 (堂食)
English  breakfast  tea
2018-03-03 240 瀏覽
成間starbucks都充滿粉紅色的櫻花,凍飲杯、熱飲隔熱墊、好靚呀!今次期間限定嘅布甸有白桃味同柚子味($25),分別用左白色同黑色小杯裝住,杯上面有粉紅色櫻花圖案,好賞心悅目,今次試白桃先!打開係淡粉紅嘅布甸,味道都係淡淡的,唔會好甜,但好白桃味,食完都唔會好漏。

2018-03-03
2017-01-29 581 瀏覽
Saugage roll $25日日放工放到天昏地暗,朝早一定都沖杯咖啡飲先可以頂到一個上晝,到中午如果有時間食飯都只會求其食,又或者都係食個包或者買多杯咖啡。。 日日想辭職,可惜連搵工既時間都無,咖啡店對我嚟講實在太奢侈,根本無時間坐低慢慢享受。唯有每次都係買走,根本入到每間咖啡店都唔使再睇價錢都知價 。今日好好彩,比我有10分鐘時間去買咖啡同野食,第一次喺度買咸食,求其買左個包叫佢加熱再拎走,可惜個包好硬,條腸又咸,下次都係淨買咖啡算。睇樣都覺硬。
Saugage roll $25

睇樣都覺硬。
2017-01-27
8 分鐘 (堂食)
2016-11-26 292 瀏覽
去肥髀學校聽講座,臨上去之前買定杯咖啡提神!呢間咖啡店最近巴士站!店面光鮮,木傢具為主!11月已經變了聖誕節主題!先去櫃臺落單!攞票等一陣!期間因為行開咗!返到出菜位見有杯咖啡,問店員係唔係我!佢有禮答我下一杯(攞錯就𤓓爆)Cappuccino($38)聖誕節主題紅色杯好靚!打開見奶泡好挺好滑身!唔落糖飲,咖啡夠熱,淡淡咖啡香味,微甘易入口!好味!店員有禮!我少用星巴克卡,佢都耐心解答我疑問!嘆住咖啡聽講座!正!

店員有禮!我少用星巴克卡,佢都耐心解答我疑問!

嘆住咖啡聽講座!正!
2016-11-11
5 分鐘 (外賣自取)
$38 (其他)
2016-09-25 270 瀏覽
今年是第一年買starbucks月餅的,原因是想試一下傳統月餅以外的選擇,看見starbucks除了有朱古力味之外,還出了綠茶紅豆和桂花著兩種味,心思思想試一試,另一個令我買的原因是今年starbucks的marketing做得很好,吃完月餅後禮盒史可以當燈籠的,內附一盞小燈用作照明,夜裡開燈的話燈籠十分漂亮。首先說桂花味,味道清新,桂花味雖濃但甜度適中;紅豆綠茶像是普通紅豆餅,用綠茶造的皮一點都嘗不到綠茶味,應該被濃濃的紅豆味蓋過了。最後的朱古力是我最不喜愛的味道,實在太天了,而且混了不像caramel 的焦糖味,實在不想吃多一口。雖然禮盒變燈籠這個idea非常好,可是月餅的size也未免太小了吧,就像一個奶皇月餅那麼小。一盒241大元的月餅只有六個餅,雖然內有包括一張飲品卷,可是我買的是月餅,不是飲品呀。 Starbucks的月餅試過一次就夠,不用再買。
2016-09-15
宵夜
2016-09-14 223 瀏覽
有其他更有心水的咖啡,但我似乎不太願意花費。因此,選了最基本的咖啡來喝,Caffè Latte。Caffè Latte咖啡味濃,但不夠順喉, 味道也不太平均,鮮奶下的太多溝淡了咖啡的味,令咖啡更加失息。不過,我一向對咖啡要求很高,而且也有特殊的喜好 , 因此也不能說此店的咖啡水準不高。
有其他更有心水的咖啡,但我似乎不太願意花費。

因此,選了最基本的咖啡來喝,Caffè Latte。
Caffè Latte

星巴克每年都會定期推出限定的星冰樂口味, 每次我都期待, 早前終於等到佢地推出新一系列的口味, 我就會飯後買來一試.今次推出兩款口味,分別是芒果啫喱乳酪星冰樂和草莓啫喱乳酪星冰樂.最後, 我選了芒果味道.買的時候, 店員話這款口味都幾甜, 提議小甜, 我未飲過, 便提受佢的見議.我幾鍾意今次的杯,充滿夏日感覺.味道適中, 我自己鍾意食乳酪, 乳酪味足夠.當中還有芒果啫喱,份量也不少, 飲的時候, 雙重口感.對於這次推出的口味, 我自已覺得幾好飲, 尤其依加天氣炎熱,最適合飲這個, 的確透心涼, 下次要試埋草莓味道.

今次推出兩款口味,
分別是芒果啫喱乳酪星冰樂和草莓啫喱乳酪星冰樂.

最後, 我選了芒果味道.
芒果啫喱乳酪星冰樂

我幾鍾意今次的杯,
充滿夏日感覺.

味道適中, 我自己鍾意食乳酪, 乳酪味足夠.

當中還有芒果啫喱,
份量也不少, 飲的時候, 雙重口感.

最適合飲這個, 的確透心涼, 下次要試埋草莓味道.

午餐
芒果啫喱乳酪星冰樂
2016-07-13 209 瀏覽
Starbucks have launched two new tea frappuccinos, the Double Chocolate Green Tea Frappuccino and Chocolate Black Tea Frappuccino.I ordered the Chocolate Black Tea Frappuccino which has a layer of Earl Grey tea jelly at the bottom topped with black tea frappuccino blended with Kenyan tea leaves and chocolate java chips.This was the best frappuccino I have ever had because there is a strong Earl grey flavour as well as chocolate and the jelly at the bottom is really nice.
2014-05-11 471 瀏覽
本人雖然鍾意飲咖啡,但係甚少到呢類型咖啡店,因為唔慣花三,四十蚊買杯價錢咁高o既飲品,呢個價錢差不多可以食一個午餐早排收到朋友經電郵送贈o既星巴克卡eGift,有現金$50儲值額可用,見到新會員參加 My Starbucks Rewards 計劃可以得到迎新獎賞,享有一次「買一送一」飲品優惠,本人登記左做會員後,獎賞到期前就搵埋朋友放工後一齊去飲野呢幾日天氣都唔穩定,間中仲落大雨,我地放工後就黎到呢間分店,所謂買一送一優惠,就係買任何即場由咖啡師沖o既飲品,唔係放o係雪櫃o個o的預先包裝飲品,無論係咖啡,茶,朱古力抑或係星冰樂,只要叫兩杯飲品,就收比較貴一杯o既價錢朋友怕飲完咖啡,夜晚瞓唔到覺,唔想飲含有咖啡o既飲品,知道會員獎賞計劃係消費每滿$20可以獲得一粒星星,見到大部份飲品都係賣三十幾到四十幾蚊,所以我就選左兩杯$40飲品,我要左抹茶忌廉星冰樂(特大),另外幫朋友叫左芒果熱情果星冰樂(特大)排隊等左幾分鐘落單,登入手機程式付款及享用優惠,俾錢後等左5分鐘就整好兩杯飲品我飲抹茶忌廉星冰樂,落單時候店員會問我加唔加忌廉,因為要o係杯抹茶上面加忌廉,所以用個特別杯蓋,忌廉唔係太甜唔會

,本人登記左做會員後,獎賞到期前就搵埋朋友放工後一齊去飲野

呢幾日天氣都唔穩定,間中仲落大雨

我飲抹茶忌廉星冰樂,落單時候店員會問我加唔加忌廉,因為要o係杯抹茶上面加忌廉,所以用個特別杯蓋,忌廉唔係太甜唔會肥,有抹茶味,不過飲到底覺得好甜,同埋有較大粒碎冰
,似乎咖啡師將o的冰打得唔碎,我要打開杯蓋拎起個杯倒落口飲
,聽講抹茶本身係唔甜,係要加左糖水先有甜味,若果日後再飲,或者試下叫少甜啦!

至於朋友o個杯係芒果熱情果星冰樂,果汁味道清新
,呢杯飲品都係最大size,當晚天氣預測會落大雨,或者朋友想快o的飲完搭車返屋企,我諗佢飲得太急,飲完杯野覺得幾凍
抹茶忌廉星冰樂(特大), 芒果熱情果星冰樂(特大)
其實咖啡店有輕鬆舒服環境,若果同埋朋友一齊黎飲野傾計,可以消磨時間

不過呢間分店職員懶於執拾清潔
,除左見到其他空枱上有杯碟,我地張枱之前客人留低o既杯碟都係一路冇店員收拾
,呢方面真係需要改善

飲完野我地就各自返屋企,呢晚真係好彩,冇o係街食晚飯,避過一場大雨
,返到屋企後,天文店發出黑色暴雨警告添!
題外話/補充資料: My Starbucks Rewards 會員計劃迎新獎賞係享有一次「買一送一」飲品優惠,之後到任何分店消費每滿$20獲得一粒星星,累積25粒星星後可免費得到一杯中杯裝飲品,另外會員生日月份免費獲贈中杯裝飲品一杯或蛋糕一件
2014-05-08
$20 (其他)
用餐優惠
優惠券
2013-08-06 105 瀏覽
宅女平日上班一向很少吃貴過HKD$10的早餐, 不過最近轉了新環境, 偶爾豪一兩次吧.繼前天吃了個HKD$22的東海堂厚蛋三文治, 今天來到隔壁的STARBUCK買了一條意大利香腸卷 (HKD$21) 試試買了後店員可以幫忙加熱. 等了約2,3分鐘左右便可以拿走了. 拿上手還是非常的燙, 一口咬下去, 外皮帶點脆, 表面的芝士很香, 中間的肉腸想不到都幾粗身大條, 而且還十分JUICY.跟鬆軟芝味的麵包同吃脆口得來肉汁滿滿的.一個包其實份量都好大, 如果胃口小的人其實吃半個作早餐都夠了.雖然價錢是有點貴, 不過味道的確幾好. 偶爾一次就好了~
中間的肉腸想不到都幾粗身大條, 而且還十分JUICY.
跟鬆軟芝味的麵包同吃脆口得來肉汁滿滿的.
雖然價錢是有點貴, 不過味道的確幾好. 偶爾一次就好了~
3 分鐘 (外賣自取)
$21 (早餐)
  • 意大利香腸卷
2013-04-24 75 瀏覽
今天(4 月24日)星巴克「補祝」地球日,大家只要自攜咖啡杯或隨行杯到星巴克分店便可免費獲贈中杯裝的本日推介咖啡一杯。今次要讓一年前買下的隨行杯露臉了。星記的咖啡味道怎樣真是見仁見智,個人經驗是作為提神之物挺不錯。此文重點是忌廉芝士西蘭花新薯焗鍋($30),由冬天賣到夏天還未下架,真有點不可思議。附送半個類似黑麥包的東西,加上鍋裡大量新薯,起碼吃得飽。汁料由忌廉加迷迭香調成,面頭再加芝士焗,其實比較鹹和膩,連西蘭花也頗鹹。是時候改吃清新點的夏季食物了。

是時候改吃清新點的夏季食物了。
2013-04-24
用餐優惠
其他
2013-02-14 54 瀏覽
新年快樂!- 買完野,口痕想飲甜野路過starbucks有開「星冰樂」又好似好好飲咁..有綠茶 / 碎朱古力 / 雲呢拿 口味個店員幾好人 好有耐性咁比我簡咩野飲 在我猶疑之際 都係簡番綠茶其實問過店員 綠茶這口味本身係落左d糖水先有甜味但我又唔想咁甜.. 少甜吧!問埋你加唔加cream等了陣就到手到口 杯野唔算太凍(這杯少甜的 入口真係無想像中咁甜) XDXD入口似M記奶昔 d cream唔太肥太甜綠茶味唔會太苦太甘 淡得黎有甜味飲到底已經有d淡 唔知係咪d冰融哂定係先前攪得唔勻..中等size都算幾扺飲 可以試下選擇少甜就岩岩好(係好好飲先話扺飲 )
新年快樂!

- 買完野,口痕想飲甜野

路過starbucks有開

「星冰樂」又好似好好飲咁..

有綠茶 / 碎朱古力 / 雲呢拿 口味

個店員幾好人 好有耐性咁比我簡咩野飲

在我猶疑之際 都係簡番綠茶

其實問過店員 綠茶這口味本身係落左d糖水先有甜味

但我又唔想咁甜.. 少甜吧!

問埋你加唔加cream

等了陣就到手到口 杯野唔算太凍

(這杯少甜的 入口真係無想像中咁甜) XDXD

入口似M記奶昔 d cream唔太肥太甜

綠茶味唔會太苦太甘 淡得黎有甜味

飲到底已經有d淡 唔知係咪d冰融哂定係先前攪得唔勻..

中等size都算幾扺飲 可以試下

選擇少甜就岩岩好

(係好好飲先話扺飲

2013-02-12
3 分鐘 (堂食)