2014-02-19 175 瀏覽
Hot Hojicha Tea Latte (去糖)鳥龍茶的味道非常特出與甘香 很好喝不想喝咖啡又悶了Green Tea Latte這是個很好的熱飲選擇而且這個跟熱咖啡比較的好處是冷了也不會變得很難喝 很久沒在Starbucks遇到Lemon Tart取而代之是Passion Fruit & Raspberry TartPassion Fruit的酸甜+Raspberry的酸甜仍然不會過酸或過甜 卻能吃到兩種不同味道喜歡內裡還加入杏仁片 多了一重口感與香脆
Hot Hojicha Tea Latte (去糖)
鳥龍茶的味道非常特出與甘香 很好喝
仍然不會過酸或過甜 卻能吃到兩種不同味道
喜歡內裡還加入杏仁片 多了一重口感與香脆
2014-02-16
2014-01-04 33 瀏覽
早餐,一日之計在於晨。食一個好早餐足以令人心情變好。選擇多士後店員馬上幫我烤焗,出來效果又脆又香,多士內有不同乾果,令一塊平平無奇多士生色不少(有提子、杏脯、無花果,少量堅果類。)還附上草莓果占及牛油。好味就係甘簡單
早餐,一日之計在於晨。

食一個好早餐足以令人心情變好。

好味就係甘簡單
2014-01-04
外賣自取
$17 (早餐)
2013-08-27 38 瀏覽
周日lunch想對自己好點所以來了星巴克。我是一個沙律迷,原本打算只叫烤焗素菜沙律的,但比這個班尼迪蛋批配沙律吸引了,一心打算又有沙律吃又不至於不夠吃的關係。蛋批:賣相雖討好,但味道不足而且好似中式蒸水蛋的感覺,而且批也很硬很難咬開,吃得也很狼狽。沙律:清新沙律帶有芝士及數項素菜,配上特製沙律汁,好味。下次再來當然只會吃淨沙律!
周日lunch想對自己好點所以來了星巴克。

沙律:清新沙律帶有芝士及數項素菜,配上特製沙律汁,好味。

下次再來當然只會吃淨沙律

2013-08-24
2013-08-24 131 瀏覽
之前港晶中心間Starbucks比翠華進佔咗,之後好耐都冇跡象會再開返,直到翠華裝修再開張後,Starbcuks先係佢隔離開始裝修,雖然我好少去呢間hea,不過總會有機會行開到呢想飲就飲到嘛。新店雖然唔多大,但都比之前的地方大一點點,但就冇咗露天位lu,冇人再帶狗來hea囉~過往用深啡做主調的Starbucks,而家各分店開始改裝用上淺啡色,簡潔明亮清新了,可是換的圓枱真是太細了........。不過呢到有個位係大落地玻璃側最正最好坐最隱蔽,枱亦係全店最大嘅,呢日中午來到,冇人,太好喇,極之寧靜,加上職員係係海洋中心店結業後轉到呢到開荒,個個都識,一入門見到面感覺好似好熟咁,Good。第一次來,一於食多幾款野,慢慢嘆呀。蘋果酥 Apple Turnover ($16)一定要叫職員翻熱多D,翻焗後少少燶,熱辣辣酥皮鬆脆有牛油香,帶點肉桂味的蘋果餡唔會過甜,雖然餡唔多,不過都足夠。紅豆抹茶鬆餅 Red Bean Green Tea Muffin ($16)呢個都要叫職員翻焗至外層脆口,令頂層的紅豆粒有少少脆身,咁就唔會覺佢甜又好有紅豆味,而內層中間有好多紅豆蓉,我會覺得偏甜咗D,不過我朋友
第一次來,一於食多幾款野,慢慢嘆呀。

蘋果酥 Apple Turnover ($16)
呢個都要叫職員翻焗至外層脆口,令頂層的紅豆粒有少少脆身,咁就唔會覺佢甜又好有紅豆味,而內層中間有好多紅豆蓉,我會覺得偏甜咗D,不過我朋友就話甜味剛好,係可惜抹茶味實在太輕淡亦唔香,不過整體都OK,起碼摸佢都唔覺佢油,唔會膩。
草莓士干餅 Strawberry Scone ($16)

因為主要成份都係用麵粉 、鹽、糖、發粉、牛油、牛奶及雞蛋等等製成,不嬲都覺得食Scone會好飽嘅,不過呢款加上草莓果肉輕輕的甜味甜而不膩,外層又灑上粒粒亞麻籽,同樣叫職員翻焗至脆身,都幾好食吖。
草莓士干餅 Strawberry Scone ($16)

芝心烤雜菜蛋糕 Roasted Vegetable Cake Salé ($19)

「le cake salé」,是起源於法國的鹹蛋糕,蛋糕體主要用麵粉、蛋、牛奶、芝士粉、鹽、泡打粉等等製造,再加入各式各樣自己喜歡的食材就得,今次Starbucks推出Salé,印象中好似係第一次?
唔鍾意食甜嘅我,當見到呢款鹹蛋糕出現已經好想一試,用料都好豐富,有茄子、風乾蕃茄、黑水欖和粒粒少少鹹的車打芝士,外圍邊位較硬,似麵包多過蛋糕,不過可能材料有雜菜,令蛋糕外圍雖硬但內在香軟,我就幾鍾意喇,
2013-08-18