2019-03-14 271 瀏覽
還推出兩款以櫻花為主題的夢幻粉色飲品花見紅豆鮮奶抹茶及花見紅豆鮮奶。除了飲品外,Starbucks亦推出多款以櫻花及粉紅色為主題的輕食,包括全新荔枝玫瑰布甸,於牛奶布甸中加入清甜的荔枝果肉及紅莓蓉,並散發迷人的玫瑰香氣。不少人均嚮往於富士山下觀賞櫻花綻放的景色,Starbucks便以此為靈感,推出富士山抹茶蛋糕及富士山朱古力蛋糕。鬆軟的富士山造型蛋糕中分別加入甘香抹茶和香濃朱古力,忍唔住要selfie!
2019-01-11 314 瀏覽
話說上星期一年一度既Christmas party 我個同叵中左獎PS4 pro,佢主動答應請大家starbucks揀一個野飲一份食物做tea,緊係揀最貴嗰款matcha latte 同 blueberry cheese cake la。平時邊會咁捨得叫齊依兩樣野,今次終於可以兩全其美。不過今次又幾surprise,飲開Pacific 既我突然覺得starbucks進步左,個蛋糕好好味,粒藍莓大粒到啖啖肉,餅底好結實,好食好食。
2018-10-30 533 瀏覽
等朋友又或者打發時間最好就係去Starbucks坐下 嗌杯茶都係廿幾蚊 如果係要坐大半日溫書之類 性價比就太高了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今日小編又想飲抹茶系列但又唔想飲latte 所以就揀咗杯matcha espresso fusion😆 其實唔係咩secret menu 只不過係嗌既方式有別於一般客人既叫法:Extra 9 scoop of matcha powder Extra hot 加多shot espresso 要奶泡 因為小編比較中意抹茶味濃郁啲 咖啡味重啲 仲要熱啲既!所以出到嚟既效果就係杯matcha espresso比一般綠茶系列深色10倍 濃郁10倍 但同時因爲matcha powder本來就有糖份 所以都相對地肥返十倍 不過偶爾一杯就無所謂啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و不過呢杯venti size就貴嚕。。。。要$51🙈🙈Yummy yummy 😋😋😋

Extra hot 加多shot espresso 要奶泡

不過呢杯venti size就貴嚕。。。。要$51🙈🙈

Yummy yummy 😋😋😋
2018-10-29
  • Matcha  espresso  fusion
2018-09-16 318 瀏覽
雖然已經入左秋天,但都知香港天氣有幾反覆無常,喺咁熱嘅天氣下就梗係要嗌杯野飲飲黎解渴啦!🤩今次我用左starbucks apps入面張手調飲品買一送一卷 ,平均20幾蚊就飲到一杯starbucks都算抵,但我嗌嘅其中一個蜜桃飲品我就唔太建議飲,雖然好似有果肉,但真係糖水味,唔係幾好飲 還可接受飲落口嘅🤭另外一杯綠茶差好遠,好飲好多,入口冰涼,茶味顯現到出來!☺️而環境氣氛真係一流,又唔光又唔暗,好舒服!
自從呢排有股冷萃咖啡熱潮之後,👧🏻就成日買黎飲,近來星巴克新出咗新嘅咖啡漿果鮮奶泡沫冷萃咖啡,面層嘅奶泡係脫脂牛奶所做,所以感覺比較輕身,最適合怕肥嘅👧🏻🤣香滑嘅奶泡加上冷萃黑咖啡,整體上成杯咖啡都配合得好好。😋題外話:原來星巴克部分飲品已經開始轉用無飲管嘅蓋,佢哋希望2020年前全面無飲管化,超級欣賞佢哋呢個做法!👍🏻😍-A featured beverage was launched by Starbucks recently. Sipping a cold cascara foam over the cold brew, we could taste the subtle note of maple sugary scent derived by the smooth black coffee.😋🤤They recommended us to drink it directly from the cold cup straw-less lid instead of using a straw. We feel so glad that Starbucks announced to
They recommended us to drink it directly from the cold cup straw-less lid instead of using a straw. We feel so glad that Starbucks announced to phase out plastic straws by 2020. 👍🏻😍
Please follow fatty_couple in Instagram for more food and beverage reviews❤️
咖啡漿果鮮奶泡沫冷萃咖啡☕️ Cascara Cold Foam Cold Brew ☕️
2018-08-13 212 瀏覽
食完下午茶行左陣朗豪坊又口渴想坐陣就走去飲杯Starbuck 先~橫掂有咭仔用^^iced chocolate signature rich chocolate 吹完水飲杯朱古力都仲係好凍~iced coffee.Java chip 一貫水準~好味~一人一杯~比預期中少Earl grey 味,甜。但屋企人就覺得啱味^^本人中意茶味重d ^^lemon 味唔酸無咩冰,(有極少碎冰)蘆薈細細粒~好味~Earl grey 大好~~encore~ 因為份量不多~唔夠喉~因為星期日既關係都多人排隊,原本想去“眷村”

橫掂有咭仔用^^
iced chocolate signature [LEFT]
rich chocolate

吹完水飲杯朱古力都仲係好凍~

iced coffee.

Java chip 一貫水準~
好味~
一人一杯~

比預期中少Earl grey 味,甜。
但屋企人就覺得啱味^^
本人中意茶味重d ^^
lemon 味唔酸
無咩冰,(有極少碎冰)
蘆薈細細粒~好味~
Earl grey 大好~~

encore~ 因為份量不多~唔夠喉~

因為星期日既關係都多人排隊,原本想去“眷村”
2018-08-10 115 瀏覽
最近的天氣真係熱得太過份,落街食完個lunch見仲有時間,決定去Starbucks 買返杯沙冰飲,原來新出左擁抱果香仲夏系列~好似好吸引,所以我揀左紅提子啫喱星冰樂~推廣期內買仲可以免費升級,由Tall 升左做Grande。我用mobile order 仲揀多左一泵啫喱~到了starbucks飲品已經準備好,係非常紫紅色的,好靚。第一啖飲落去覺得有D藥水味,同事提醒我係「提子」唔係「利賓納」,哈哈。但飲飲下就逐步飲好果香,配合紅提子啫喱,好有層次同口感。最重要係可以為炎炎夏日消一消暑,透心涼的。

最重要係可以為炎炎夏日消一消暑,透心涼的。
2018-08-02
10 分鐘 (外賣自取)
2018-07-02 157 瀏覽
一向都係 starbucks嘅忠實fans ,點知今次真係太令我失望 ,叫左個三文治 一咬落去, 已經知放咗好耐。。 點知問佢地staff , 佢哋竟然同我講個三文治由朝頭放到宜家。。宜家已經係下午2點幾( 咁個三文治未放咗五個鐘頭以上) starbucks原來可以俾啲咁嘅食物客人,完全冇想過。。 咁我只可以cancel三文治order , 等個嘢飲出,點知佢地竟然都可以又留單。。

2018-07-02
下午茶
2018-04-04 272 瀏覽
在附近逛街,見到有新的飲料推出,馬上買來喝喝看,但朋友說看起來漂亮的,通常都不太好喝,可是我不管,決定要買。想不到挺好喝的,甜甜的,連當初覺得應該不好喝的朋友也說不錯。哈哈。

2018-03-31 170 瀏覽
Starbucks都好耐冇去啦,我並不是一個咖啡控,今天一個人行下行下去左朗豪坊,食完碗面就會好想食甜野,聞到咖啡香,就趁機昅下有乜好食,見到佢地有伯爵茶朱古力muffin, 好似幾好味咁,就買左黎試下啦回家後才叮番熱黎做下午茶,熱辣辣的,香噴噴,伯爵茶香味清新,又有朱古力的香甜,上面有一層類似白朱古力的topping,又似是蛋白糖霜的,脆脆的口感,增加了一些層次,牛油味十足,加上甜度又適中,muffin入面又不會乾爭爭,水份充足,配上一杯茶品嚐的話真係唔錯架
2018-03-03 173 瀏覽
Starbucks總會每一季都推出限定新產品,來到2018年的春天就推出了<草莓蜜糖花見忌廉星冰樂>。🌸🌸🌸單是宣傳照已經是拍得美美的,櫻花紛飛般很有春天的感覺,滿滿是粉紅色的,少女心大爆發!同樣分中,大和特大三個size。今天是第一次嘗試,還是選擇<中>的比較穩陣。等了一會兒飲品終於到手了,和宣傳照一樣都是美美的。紙杯套和膠杯還特別印上粉紅色花花的呢。🌹🏵🌸💐💮星冰樂是creamy的草莓奶昔,味道很清新而且不做作,不會像藥水味,畢竟在外間時草莓味是經常中伏的味道,幸好starbucks總是拿捏得很好!!再唧上滿滿的忌廉上後撒上粉紅色的蜜糖味脆脆米,有畫龍點睛的效果,而且邊喝creamy的飲料時久不久喝到脆脆的脆米,口感還滿得意的。同期的限定產品還有白桃布甸和柚子布甸,下次一定要試!!

草莓蜜糖花見忌廉星冰樂

同期的限定產品還有白桃布甸和柚子布甸,下次一定要試!!

草莓蜜糖花見忌廉星冰樂
2017-04-24 600 瀏覽
/新品星冰樂🤤好耐無飲starbucks🙈<Starbucks>🍯Popzel coffee frappuccion🍓Coconut strawberry bliss frappuccion▫️一次過試晒2隻味🙆🏻見到有新出焙茶鬆餅好想試🤤🌸其實我覺好多人都麻麻地椰子味😂但我就好鐘意,椰子仲要配草莓都幾特別🍓🤤👉🏾叫左少甜,撈埋杯底d草莓jam就夠晒甜la。👉🏾飲落來幾香椰子味,間中飲到d椰絲,cream表面都撒有椰子脆片👍👉🏾底d草莓jam都夠多,間中d果肉會塞住枝吸管啜唔到上泥😂不過草莓jam同椰子味好似溶合唔到一齊,btw陣味幾清新,不錯。▫️🌸表面插左海鹽脆餅+焦糖爆谷🍿腍就腍左架la😂不過幾靚嘅。👉🏾其實整體有d偏甜,可以叫少甜,飲落陣咖啡味幾濃☕️其實有d似toffee味。▫️😚整體我鐘意椰子味多d,今次d星冰樂打得幾好,幾滑嘅沙冰,記得之前一係勁水,一係打唔溶,有勁大冰粒🤔#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #wwhkfood #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #hkfoodie #foodie #foodies
/新品星冰樂🤤好耐無飲starbucks🙈
<Starbucks>
🍯Popzel coffee frappuccion
一次過試晒2隻味🙆🏻見到有新出焙茶鬆餅好想試🤤
👉🏾叫左少甜,撈埋杯底d草莓jam就夠晒甜la。
▫️
🌸表面插左海鹽脆餅+焦糖爆谷🍿腍就腍左架la😂不過幾靚嘅。
▫️
#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #wwhkfood #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #instafood #foodielife #food #foodstagram #foodlover
2016-12-05 595 瀏覽
星期日行下街濕下平買杯野飲飲下🍹見到最近岀左呢杯新野杯飲品較為稀,唔似一般星冰樂莓味足夠既,底部有少少果肉味道偏甜,冇乜茶味個男朋友話有D似藥汁味☹️但偏好酸野既小🐷嚟講可能酸d會醒神d😛
野莓黑加侖子果茶星冰樂
星期日行下街濕下平
買杯野飲飲下🍹
見到最近岀左呢杯新野
杯飲品較為稀,唔似一般星冰樂
莓味足夠既,底部有少少果肉
味道偏甜,冇乜茶味
個男朋友話有D似藥汁味☹️
但偏好酸野既小🐷嚟講可能酸d會醒神d😛
2016-12-03
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2016-11-01 506 瀏覽
緊接南瓜香料牛奶咖啡,今天11月1日立刻有新飲品: 石榴鮮奶抹茶、拖肥果仁脆趣鮮奶咖啡、薑汁鮮奶咖啡 (這款是重出的)。個人對「石榴鮮奶抹茶」比較有興趣。熱牛奶抹茶到手後都覺得飲品顏色拼合是頗有聖誕氣氛,第一印象是好的,只不過瓷杯上有紅有綠的液體痕跡確實是煞風景,看來飲品員需要認真看待在製作飲品時的清潔。第一啖接觸的是凍奶泡,綿密而幼滑,凍凍的感覺隨即撞進熱牛奶抹茶裏,抹茶是有茶味但不苦澀,是因為牛奶剛好的調和,其後第二、第三四啖會偶爾喝到石榴糖漿,在牛奶抹茶裏增添酸甜的果味,果味是否真的與石榴相似那就不得而知,但是整體的味道配搭倒算特別,我接受得來。味道 4環境 3服務 3衛生 2抵食 3
個人對「石榴鮮奶抹茶」比較有興趣。

味道 4

環境 3

服務 3

衛生 2

抵食 3
$50 (其他)
2016-10-06 483 瀏覽
為左係星巴克咖啡店度坐下一下,唯有求其叫杯飲品啦。我唔係太鍾意飲咖啡但係好鍾意榛子既甜味,所以最咪叫榛子咖啡。錢都唔便宜要成$40 ,飲品比較深色。飲起來榛子味都幾濃郁,咖啡味香濃比較甜,但係我自己比較喜歡正宗嘅咖啡,我覺得佢個咖啡豆煮得唔夠香。 飲完之後覺得好油膩,飲一杯呢啲就好似食左一碗飯加一個餸。除非你好肚餓,如果唔係嘅話普通tall size已經好夠飲囉。
為左係星巴克咖啡店度坐下一下,唯有求其叫杯飲品啦。
錢都唔便宜要成$40 ,飲品比較深色。