2021-05-17 283 瀏覽
食過「春水堂」好幾次,真係百吃不厭!每次都會有驚喜~ 「鹽酥雞翼魯肉便當」$92好大盒好足料既便當! 重點係鹽酥雞翼! 有3大隻! Size 比平時既雞翼大! 而且肉質好嫩! 外面既鹽酥炸得剛剛好! 脆卜卜的! 鹽既咸度又剛剛好! 另外,魯肉飯既魯肉分量剛剛好而且唔會太肥同太油~飯都係唔會太乾式太濕,好滿意☺️除此之外,便當仲有唔少既配菜例如雞蛋、時菜、冬菇、黃瓜、小蕃茄等保證均衡飲食! 有肉有菜😉「手工麻香米線」$48素食菜選擇~友人點了麻香米線,麻油味好濃烈! 米線都好滑好入味保證每一口都充滿住麻油既香味! 另外,也有西蘭花同雞蛋配送如果想食肉既人士就未必適合或要另行加餸啦😉「珍珠熔岩蛋糕」$58本人至愛既珍珠蛋糕! 蛋糕上面佈滿著珍珠! 一切開蛋糕上面既珍珠同奶油就流哂出黎! 保證每一淡蛋糕都充滿住奶油同珍珠! 此外,蛋糕係鬆軟既焦糖蛋糕😍甜甜地同珍珠好夾! 「朱古力珍珠奶茶」$38最新推出的朱古力珍珠奶茶! 上面係好舖滿住滿滿既朱古力粉😍上面仲有個咸既蝴蝶曲奇中和甜甜的朱古力不過朱古力奶茶比想像中冇咁甜開頭仲好怕會好甜⋯點知一飲之下,有朱古力既味道之餘都有奶茶既香~整體唔會好甜,
食過「春水堂」好幾次,真係百吃不厭!
每次都會有驚喜~

「鹽酥雞翼魯肉便當」$92
好大盒好足料既便當!
重點係鹽酥雞翼! 有3大隻!
Size 比平時既雞翼大! 而且肉質好嫩!
外面既鹽酥炸得剛剛好!
脆卜卜的! 鹽既咸度又剛剛好!
另外,魯肉飯既魯肉分量剛剛好
而且唔會太肥同太油~
飯都係唔會太乾式太濕,好滿意☺️
除此之外,便當仲有唔少既配菜
例如雞蛋、時菜、冬菇、黃瓜、小蕃茄等
保證均衡飲食! 有肉有菜😉
鹽酥雞翼魯肉便當

「手工麻香米線」$48
素食菜選擇~
友人點了麻香米線,麻油味好濃烈!
米線都好滑好入味
保證每一口都充滿住麻油既香味!
另外,也有西蘭花同雞蛋配送
如果想食肉既人士就未必適合或要另行加餸啦😉
手工麻香米線

「珍珠熔岩蛋糕」$58
本人至愛既珍珠蛋糕!
蛋糕上面佈滿著珍珠!
一切開蛋糕上面既珍珠同奶油就流哂出黎!
保證每一淡蛋糕都充滿住奶油同珍珠!
此外,蛋糕係鬆軟既焦糖蛋糕😍
甜甜地同珍珠好夾!
珍珠熔岩蛋糕

「朱古力珍珠奶茶」$38
最新推出的朱古力珍珠奶茶!
上面係好舖滿住滿滿既朱古力粉😍
上面仲有個咸既蝴蝶曲奇中和甜甜的朱古力
不過朱古力奶茶比想像中冇咁甜
開頭仲好怕會好甜⋯
點知一飲之下,有朱古力既味道之餘都有奶茶既香~整體唔會好甜,甜度剛剛好~ 👍🏻👍🏻
朱古力珍珠奶茶

「珍珠鐵觀音奶茶」$34
另外,再叫左杯鐵觀音珍珠奶茶
的確沒有失望~
鐵觀音味道濃郁~又不失奶香味
配搭埋珍珠,簡直係一流👍🏻😌😌
推介!👍🏻👍🏻👍🏻
珍珠鐵觀音奶茶

鹽酥雞翼魯肉便當
手工麻香米線
珍珠熔岩蛋糕
朱古力珍珠奶茶
珍珠鐵觀音奶茶
2021-04-30 192 瀏覽
牛肉麵半筋半肉啲牛筋超入味,湯底好濃,飲完唔會口渴,配埋啲幼幼台灣麵好正,湯底又唔會好咸,可以啪成碗,但叫左杯珍珠茉香奶茶就算了 驚飽到上心口之前叫過普通珍珠奶茶 對比起黎 茉香真係好飲好多 推薦推薦杯檸檬愛玉都好好飲,唔係死甜,又有鮮檸檬味 唔錯~但唯一不足既係店主服務態度有待改善,個場唔算大,你忙緊都唔緊要,但舉手想叫野 你唔好眼神交流都唔比,微微點頭示意一下都好阿,我點知你見唔見到我到上菜時候又勁大力擺上枱,唔知你有心定無意,態度要改善下,會令客人反感

牛肉麵半筋半肉
之前叫過普通珍珠奶茶 對比起黎 茉香真係好飲好多 推薦推薦
杯檸檬愛玉都好好飲,唔係死甜,又有鮮檸檬味 唔錯~

2021-04-20 319 瀏覽
第一次認識春水堂是多年前去台中旅行, 因為說是珍珠奶茶的發源地而特登去朝聖, 而現在在香港都已經開了好幾間分店, 在沒得去旅行的情況下來尋找一下台灣感覺都好。少不免首先要杯珍珠奶茶再慢慢考慮其他。招牌米血糕, 米血糕軟糯, 多少帶點微微的腥氣, 好在醬料夠重口味, 可以完美蓋過。慢煮豬手, 豬手Q彈入味, 沒有油膩感但有滿滿的骨膠原感。XO醬辣拌麵, 微辣開胃, 肉碎份量都頗多, 足夠拌勻成碗麵, 麵底爽彈。紅燒牛肉麵, 即使牛肉厚切亦很軟腍。總體餐食屬於濃香型, 是喜歡重口味人士之選, 不過份量相對偏小。
少不免首先要杯珍珠奶茶再慢慢考慮其他。
珍珠奶茶

招牌米血糕

慢煮豬手, 豬手Q彈入味, 沒有油膩感但有滿滿的骨膠原感。
慢煮豬手

XO醬辣拌麵

紅燒牛肉麵, 即使牛肉厚切亦很軟腍。
紅燒牛肉麵

2021-04-02 232 瀏覽
和友人去了大澳一天遊 回到東涌要搵野食其他食店都吸引唔到我地入去😂除左春水堂 二話不說 填完張登記表格就入去點晚餐春水堂出名是茶飲 所以大家都會必點飲品我點了鐵觀音 然後再加了$5加珍珠 d珍珠多到成個杯咁😂😂😂😂開心另外叫了一個紅燒牛肉麵 風味和在台灣吃到的一樣 牛肉和牛筋的texture 入口軟熟 連平日不喜歡食牛筋的的都覺得好好味當然 紅燒牛肉麵一定不少得品嚐湯底 個湯好濃郁😋😋😋😋
和友人去了大澳一天遊 回到東涌要搵野食
春水堂出名是茶飲 所以大家都會必點飲品

當然 紅燒牛肉麵一定不少得品嚐湯底 個湯好濃郁😋😋😋😋
鐵觀音加$5珍珠
鐵觀音加$5珍珠
每次都要飲「翡翠香柚茶」$36 ,清新解渴。今次下午茶時間來到就試了「鐵觀音可可流沙包 」$23,流沙滾燙,可可味佔多,隱約帶有鐵觀音味,行山或血拼後就是需要一點甜,一試無妨。
鐵觀音可可流沙包
翡翠香柚茶
翡翠香柚茶
2021-02-23 250 瀏覽
獎勵一下自己☺️剛剛運動完又吃大餐,消耗的熱量瞬間填補阿~~~ 吃完再減肥🤔紅燒牛肉麵 💰82樹懶仔以前在台灣待過一陣子,有吃過數十家的牛肉麵,春水堂給我的感覺是比較油膩的。如果能夠去掉油膩的話,分數應該可以排中上的。第一口先嘗湯底,撇掉油膩的話,這湯是稍微重口味的,但味道不錯,就喝多會渴;牛肉充滿肉香,軟嫩不柴不黏牙;牛筋撇除不說,樹懶仔跟貓仔都討厭牛筋。麵條是爽口的,樹懶仔的感覺這種台灣麵條必須要配濃味的湯頭,拿來煮牛肉麵就是絕配。照燒雞排便當 💰82外表非常豐盛,另外有配貢丸湯😛甜甜鹹鹹的醬汁配煎香的雞排,好下飯😙 配菜雖然平凡,全是蔬菜;但可以轉換一下味覺🤣 珍珠茉香奶茶 💰34少冰、微糖珍珠鐵觀音奶茶 💰34少冰、微糖唔太特別珍珠太細粒啦,好難咬~未咬到就吞左落肚了⋯整體來說,中規中矩啦,性價比不太高!試過一次就好⋯
獎勵一下自己☺️

紅燒牛肉麵 💰82

照燒雞排便當 💰82
外表非常豐盛,另外有配貢丸湯😛

珍珠茉香奶茶 💰34
少冰、微糖

珍珠鐵觀音奶茶 💰34
少冰、微糖
唔太特別
珍珠太細粒啦,好難咬~
未咬到就吞左落肚了⋯

整體來說,中規中矩啦,性價比不太高!
試過一次就好⋯
2021-01-25 344 瀏覽
After some intensive retail therapy, I decided to have a late afternoon tea for my dinner. I was attracted by the menu's dessert as both said it was "Limited".However, both desserts were just too sweet. My taste buds were practically paralyzed by them. The Ice-cream French Toast had too much syrup and I can barely taste the tea flavor of the ice-cream. As you can see, there was too much syrup in the dish. I think they could have added much less or simply serve it at the side so the customer can
However, both desserts were just too sweet. My taste buds were practically paralyzed by them. The Ice-cream French Toast had too much syrup and I can barely taste the tea flavor of the ice-cream. As you can see, there was too much syrup in the dish. I think they could have added much less or simply serve it at the side so the customer can adjust how much he wants.
Just when I thought the first dessert was sweet, the Tieguanyin Chocolate Lava Bun was even more so. It was described by the menu as a mixture of tea flavor and chocolate but it was simply chocolate and it was extremely sweet.

Maybe their savories are better.
2021-01-23
2021-01-15 268 瀏覽
又去東薈城尋寶(shopping)行到咁上下,又掛著台灣既美食,咁就去試試春水堂啦!上次入來,見到太多人等位,所以去咗另一間,今次終於試到春水堂啦揀咗紅燒牛肉麵(半筋半肉),D肉夠林又入味!味道不錯,個湯底感覺唔會好咸!黃金香酥雞,呢個有驚喜,食落口有小小辣辣地,D雞肉唔鞋,咬落去仲有肉汁響度!呢個小食,推介加埋杯鐵觀音珍珠奶茶,簡直係絕配見到隔離枱個飽好吸引,下次要再試埋!原來咁多人排隊,真係有原因既
又去東薈城尋寶(shopping)

行到咁上下,又掛著台灣既美食,咁就去試試春水堂啦!

加埋杯鐵觀音珍珠奶茶,簡直係絕配

見到隔離枱個飽好吸引,下次要再試埋!
原來咁多人排隊,真係有原因既

2021-01-06 2399 瀏覽
又係返工前午飯,今次試呢間台灣菜,店面比我想像中無台灣味,反而像型格西餐廳,枱與枱之間有隔板,3人分坐兩張枱及分單!店員勤快,落單上菜爽手(因為都多客人排隊等位,爽手會快啲翻到枱吧,不過無催客嘅小動作)翡翠凍飲($29)走糖少冰,減肥人士必選😆走甜就可以飲出清爽嘅茶味,對牛肉麵嘅濃味有平衡作用紅燒牛肉麵($82)台灣菜中最常食嘅一種食物,湯很濃,有一點藥材味,很香濃,幼麵彈牙,掛湯能力好,先飲一啖再落香菜,又是另一種層次,牛肉睇落瘦,食落炆得入味幾淋身,好味,但我不喜歡配小棠菜!滷香雞蛋($12)滷得入味,蛋白彈牙,但蛋黃太老太粉了分享的小食:黃金香酥雞($48)炸得香口酥脆,雞肉唔乾鹹香好味同事食:鹽酥雞翼魯肉便當($92)珍珠奶茶($32)牛骨濃湯牛肉麵($82)愛玉檸檬綠茶($35)慢煮豬手($58)食物好味,怪不得門外排隊人龍無停過店員有禮,上菜收碟勤快牛肉麵食極唔厭

滷香雞蛋($12)滷得入味,蛋白彈牙,但蛋黃太老太粉了

分享的小食:

黃金香酥雞($48)炸得香口酥脆,雞肉唔乾鹹香好味

同事食:

鹽酥雞翼魯肉便當($92)

珍珠奶茶($32)

牛骨濃湯牛肉麵($82)

愛玉檸檬綠茶($35)

慢煮豬手($58)

食物好味,怪不得門外排隊人龍無停過

店員有禮,上菜收碟勤快

牛肉麵食極唔厭
2020-08-16
2020-12-31 240 瀏覽
嚟到東涌已經係下晝兩點幾時間,呢間春水堂門外有幾個人等緊位。我以為會好快,於是乎拎住好重嘅嘢去等位⋯結果等左半個鐘有多先有位。😌.//「紅燒牛肉麵」(半筋半肉)$82🍽:個人覺得湯底偏油,不過牛肉份量不算少,牛筋有就一大條,整體而言都唔錯嘅。.//「黃金香酥雞」$48🍽:外層嘅粉漿唔算厚,肉質算係偏嫩,炸完仲可以保留到肉汁。.//「凍珍珠鐵觀音奶茶」$34🍽:飲落茶香好重,個人比較鍾意茶味濃啲,珍珠口感偏軟身,較為無口感,甜度可以接受。.食物方面不過不失,但服務上我認為有待改善。職員試過將我杯野飲拎錯左去隔離檯,亦喺收餐牌同碗筷時跌咗啲嘢落地下,同埋等候時間實在好長。
//「紅燒牛肉麵」(半筋半肉)$82

//「黃金香酥雞」$48
🍽:外層嘅粉漿唔算厚,肉質算係偏嫩,炸完仲可以保留到肉汁。

//「凍珍珠鐵觀音奶茶」$34

35 分鐘 (堂食)
  • 鐵觀音珍珠奶茶
2020-12-20 379 瀏覽
行完山嚟飲杯野先返屋企做節。5點嘅東薈城超多人😟,春水堂嚟咗香港咁耐我都未飲過所以想試下,去到等一張檯咁等下。檯係圓嘅,仲要隔塊板真心迫☹,menu 成本厚其實無乜心機睇,隨便點咗個鐵觀音珍珠奶茶同豬大腸,雖然天氣只得12度,不過行完山好熱而且珍珠奶茶都係凍好味啲🤭,嚟到感覺好開心,好期待有返台灣嘅味道,飲落茶幾香,不過始終唔及台灣,而且珍珠好似細粒啲。豬大腸用芽菜托底,望落好大碟咁,其實份量就唔多,都滷得入味。
行完山嚟飲杯野先返屋企做節。

2020-12-20
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-11-30 413 瀏覽
疫情下冇得旅行, 宜家真係要去行街當去左日本SHOPPING! 去日本餐廳當去左日本食好西!正正因為咁, 今日去東涌OUTLET行街! WOW~ 見到呢到有春水堂呀!條隊超長..不過真係好想飲佢地杯珍珠奶茶。所以都等左成45分鐘。不過順帶一提,東薈城呢邊翻新左都幾靚, 而且樓底高, 冇壓迫感。佢上菜速度超快,所以基本上佢人流可以去得好快!叫左個三寶牛肉麵同麻香麵。牛肉麵好正, 湯底又濃,而且碗野熱辣辣!麻香麵反而麻麻地,太多蔥,而且麵太濕!下次都係食返D傳統野好D叫左個酥烤雞翼~ 新鮮滾熱辣! 睇熱呀~ 烤得好鬆脆重點~ 珍珠奶茶! 無論係就咁DEFAULT左果個茶或者鐵觀音茶都一樣咁出色。而且D珍珠林得黎又有咬口。同埋即使我叫左少冰或少甜,都一樣咁好飲!好想再要多杯呀~
佢上菜速度超快,所以基本上佢人流可以去得好快!

叫左個酥烤雞翼~ 新鮮滾熱辣! 睇熱呀~ 烤得好鬆脆

45 分鐘 (堂食)
2020-11-30 235 瀏覽
來自台灣的過江龍,母公司都是台灣公司好多人嚟到都只係買嘢飲,但係我哋都想試吓佢哋其他菜式所以就排隊食咗午餐胚芽奶茶加珍珠 ——$ 34個人誠意推介! 奶味好夠,亦都不失茶味同埋一定要加珍珠!分開上之後仲會俾個匙羹你自己加珍珠入去成件事勁療癒(^◇^)而且珍珠不太甜,果然台灣嘅珍珠係世界第一! 御品三寶牛肉麵 ——- $98未去到接受唔到但係唔會再叫。。 太重口味了,連我喜歡食牛也接受不了,一開頭嗰幾啖都幾好食,但係之後就太重味道唔係好食得落了,但係唔係特別好食,三寶都不特別,不建議叫。。(*´ー`*)半斤半肉番茄麵 —— $92 中規中矩嘅蕃茄面,牛肉同三寶牛肉麵味道差不多,如果想食麵可以叫呢個整體來講食物一半但係可接受都唔錯,特別推介飲品珍珠奶茶必叫!
來自台灣的過江龍,母公司都是台灣公司

胚芽奶茶加珍珠 ——$ 34
個人誠意推介! 奶味好夠,亦都不失茶味

御品三寶牛肉麵 ——- $98

半斤半肉番茄麵 —— $92

御品三寶牛肉麵
半斤半肉番茄牛肉麵
2020-11-27
20 分鐘 (堂食)
2020-11-21 195 瀏覽
其實我是喜愛及欣賞春水堂的食物、飲品,但這分店的服務態度就真的很麻麻👎🏻!每次光顧這分店時,這裏的服務員態度都是滾水淥腳模樣,盡量想客戶快食快走!最近這次光顧,知道他們差不多打烊(晚上8:45),於是詢問服務員仍可內進光顧嗎?她說9時last order,9:30就一定要離開,我們明白便進內坐下來落單。點了牛肉麵,來到的是一碗麵碎⋯反映給服務員,她亦願意吩咐廚房重新煮一碗,麵也未上,另一服務員便催促要埋單⋯另一方面,顧客仍在店內進餐中,服務員已在店內掃地及拖地!說真的,如果是想準時下班,寧願你跟我說已打烊不接客吧!茶餐廳也不會這樣安排,堂堂一間連鎖店嘅服務可以這樣,真的很失望,希望公司管理層可以改善一下!
2020-11-01 501 瀏覽
唔黎開呢頭都唔知原來東薈城唔同哂樣新開左好多間餐廳竟然仲比我發現左春水堂冇得去台灣旅行就食正宗台灣野止下癮啦~幾個女仔叫左兩份炸野一齊分黃金香酥雞($48)要讚下佢炸粉夠薄食起上黎啖啖肉好Juicy鹽酥雞翼 ($38)咸咸香香都幾好味不過相比之下香酥雞啖啖肉正D野飲方面今次試左佢期間限定既香蕉珍珠奶茶 (唔記得左個全名同價錢)飲落有淡淡既香蕉味同奶茶都幾夾幾得意最後就梗係食甜品啦~珍珠招牌紅荼雪糕吐司($58)呢份甜品真係好吸引!!!最底係切開左四件既香甜蜂蜜吐司上面係兩球茶味濃郁既紅荼雪糕再加一大pat幼滑得黎唔漏既cream面頭係佢地既細細粒珍珠幾樣元素加埋真係非常滿足~
唔黎開呢頭都唔知
原來東薈城唔同哂樣
新開左好多間餐廳
竟然仲比我發現左春水堂
冇得去台灣旅行
就食正宗台灣野止下癮啦~

幾個女仔叫左兩份炸野一齊分
黃金香酥雞($48)
要讚下佢炸粉夠薄
食起上黎啖啖肉好Juicy
鹽酥雞翼 ($38)
咸咸香香都幾好味
不過相比之下香酥雞啖啖肉正D

野飲方面今次試左佢期間限定既
香蕉珍珠奶茶 (唔記得左個全名同價錢)
飲落有淡淡既香蕉味
同奶茶都幾夾幾得意

最後就梗係食甜品啦~
珍珠招牌紅荼雪糕吐司($58)
呢份甜品真係好吸引!!!
最底係切開左四件既香甜蜂蜜吐司
上面係兩球茶味濃郁既紅荼雪糕
再加一大pat幼滑得黎唔漏既cream
面頭係佢地既細細粒珍珠
幾樣元素加埋真係非常滿足~
2020-10-31
30 分鐘 (堂食)