2024-06-11 5 瀏覽
台式手搖而家越開越多, 飲品既選擇都超多今次飲既呢一間位於尖沙咀飲料既選擇超多, 傳統既有新式既都有, 我同友人各點一杯而我揀既係黑糖珍珠鮮奶少甜, 等左大約5分鐘就有第一下最驚喜係個珍珠, 超超超級彈Q, 令人忍唔住係咁飲係咁食呢個係我最近期食過最高質的珍珠飲落濃味得黎又唔會死甜友人點左既係柳橙清茶好清新既茶香味, 一飲就知個茶底係有D質素濃濃的香香的, 比起一般既手搖店既茶底係有D要求柳橙又唔會蓋過茶既香味, 反而兩者加埋一齊更香口不錯不錯
台式手搖而家越開越多, 飲品既選擇都超多

今次飲既呢一間位於尖沙咀
飲料既選擇超多, 傳統既有新式既都有, 我同友人各點一杯

而我揀既係黑糖珍珠鮮奶少甜,
等左大約5分鐘就有

呢個係我最近期食過最高質的珍珠

飲落濃味得黎又唔會死甜

友人點左既係柳橙清茶
好清新既茶香味, 一飲就知個茶底係有D質素
濃濃的香香的, 比起一般既手搖店既茶底係有D要求
柳橙又唔會蓋過茶既香味, 反而兩者加埋一齊更香口
不錯不錯
2024-05-28
2024-06-11 11 瀏覽
✨萬丹紅豆鮮奶 ✨黑糖珍珠鮮奶最大感想係好足料,啖啖都係珍珠/紅豆,誇張到飲完仲有1/3杯料要用匙羹食🤣。紅豆🫘特別香甜而且煮到好腍。黑糖珍珠🧋黑糖香極濃,口感勁煙韌。兩款嘅甜度同冰度都係固定。好彩加埋鮮奶甜度唔算好高,👩🏻平時飲開少糖都接受到😌。當日落雨,唔算好多人。等候時間大約5分鐘左右,非常有效率👍🏻。春陽茶事尖沙咀店喺正牛品台式火鍋樓下。食「牛殿品吃到飽套餐」仲送指定春陽茶事飲品。

✨萬丹紅豆鮮奶
✨黑糖珍珠鮮奶

2024-06-09 8 瀏覽
本身食台式火鍋經過時,已經好想飲台式飲品。入座後,發現原來台式火鍋隔離嘅春陽茶事聯成合作,食火鍋免費每人送一杯春陽茶事嘅飲品!真係心想事成,我哋揀咗烏梅汁同珍珠奶茶,一次過滿足兩個願望。朋友揀咗烏梅汁無糖,無糖其實都夠甜,飲到梅汁本身嘅酸味,食火鍋飲酸酸甜甜飲品就可以消滯我就揀珍珠奶茶,可以用嚟解辣,我點了半糖少冰都夠味道,茶底味道更加出味。火鍋送的茶飲只有4款選擇,春陽茶事本店其實有好多茶飲,下次要試吓其他款。

2024-06-03
2024-06-07 14 瀏覽
夏日炎炎總是會忍不住買飲品,這天逛尖沙咀的時候試了這間春陽茶事,好像是台式的飲品店,因為在菜單上看到了有冬瓜茶、青草茶等等。朋友選了熱賣的<翡翠檸檬愛玉>﹐而我則選了<葡萄柚綠茶>。他們家的不算特別甜,我們選了半糖會偏酸一點,應該選少甜會很剛好。我的那杯應該是由真的葡萄柚整成,而不是用糖漿,所以能夠嚐到柚子那種有點苦澀的味道,但喜歡葡萄柚的人就喜歡這口! 檸檬愛肉也很不錯,愛玉的份量挺多的,事實上在香港的手搖店有賣愛玉的沒有那麼多,所以可能我會為了這個encore這家店。

2024-06-06 20 瀏覽
今日經過樂道見到春陽茶舍,又好想買番杯飲喇 ,原來而家係隔離食牛品火鍋放題,晚市都會附送一杯春陽茶事手搖飲品, 食住台式火鍋飲台式飲品,真係勁正。飲品單亦有多款選擇,就算唔飲茶都有黑糖鮮奶系列~ 另外還有當季精選及五大排行磅,啱曬有選擇困難症嘅朋友- 紅豆鮮奶紅豆煙韌有咬口,甜度適中,配合鮮奶,就好似紅豆冰咁- 招牌檸檬蜜烏龍茶鮮檸檬➕桂花製成的檸檬蜜,既有蜂蜜的甜美,又有秀氣的花香,一杯下肚0️⃣️負擔,味道清甜,解膩一流。

紅豆鮮奶
紅豆煙韌有咬口,甜度適中,配合鮮奶,就好似紅豆冰咁
招牌檸檬蜜烏龍茶
2024-06-03
下午茶
2024-06-06 8 瀏覽
今日行去尖沙咀,又幫襯春陽茶事,呢間台式手搖應該開左吾係好耐,前後都幫襯過三四次。主因地點就腳,奶茶系列好啱我口味,所以繼續幫襯珍珠鮮奶茶 $32Bubble black Milk Tea翡翠檸檬愛玉 $32Green tea with lemon & AiYu jelly今次買左店內*五大人氣推介*的其中兩款一款是珍珠鮮奶茶,啱晒奶茶控的我,奶茶口感幼滑,甜度適中,吾會太甜,仲有煙韌珍珠,好有咬口另一款是翡翠檸檬愛玉,味道清新可口,帶微酸好醒胃,仲有愛玉,口感有點像啫喱般,口感Q彈

珍珠鮮奶茶 $32
Bubble black Milk Tea
翡翠檸檬愛玉 $32

今次買左店內*五大人氣推介*的其中兩款

2024-05-31
10 分鐘 (堂食)
2024-06-03 52 瀏覽
最近去咗牛品食牛御品火鍋放題,真係一個非常滿足嘅體驗。牛品食牛御品火鍋放題套餐,就會每人送春陽茶事茶飲一杯。打邊爐都有台式茶飲,真係唔錯。茶飲店有多款茶飲可供選擇。我哋叫咗珍珠鮮奶茶同覆盆子烏龍。珍珠鮮奶茶入口香滑,而且奶味香濃。珍珠彈牙,夠哂甜,唔會太膩。覆盆子烏龍帶有淡淡嘅果香,酸酸甜甜,同烏龍茶嘅茶香完美結合,非常清新。春陽茶事店舖就喺牛品下面,非常方便,你亦可坐低先再order茶飲,店員會拎比你。

茶飲店有多款茶飲可供選擇。我哋叫咗珍珠鮮奶茶同覆盆子烏龍。

2024-05-30 21 瀏覽
春陽茶事看見OpenRice多好評,愛好台式飲品的我一於試試。在餐單看到這店竟有其他店少有的蔗汁飲品,於是點了蔗汁綠茶。很有蔗汁的味道,蔗汁和綠茶混合的比例不錯。適合在夏天喝的飲品。

春陽茶事

2024-05-30 13 瀏覽
我和好友在牛品台式火鍋食完火鍋,順著樓梯下來,便是春陽茶事了。原來食牛品晚市火鍋,就會送春陽茶事的飲品。我很少在晚間過來尖沙咀,姑且看下有什麼特別飲品,店員姐姐好好人,介紹我飲黑糖珍珠鮮奶$38(大杯);好友就點左杯 檸檬蜜烏龍茶$34(大杯)。黑糖珍珠鮮奶有大大粒珍珠,珍珠的份量不少,好有咬囗,黑糖頗甜,遇上鮮奶,口感不錯;檸檬蜜烏龍茶是凍飲,酸酸甜甜,好清爽,大熱天時最適合的飲品,清清涼涼又解渴👍
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 檸檬蜜烏龍茶
2024-05-29 10 瀏覽
今次我地book左去牛品度食打邊爐,樓下就係春陽茶事,係一間台式手搖飲品店黎,未上去之前就叫左兩杯飲😗翡翠檸檬愛玉($32)檸檬愛玉係我鐘意飲既台式飲品之一,佢檸檬味幾濃,加上啖啖既愛玉好正,特別我嗌左小甜就更加顯得酸,如果唔鐘意太酸既,建議唔好揀小甜🍋蜜桃烏龍($30)呢杯蜜桃烏龍見佢大大個餐牌做緊promo就叫左杯,清爽蜜桃爽口果醬,配招牌鹿谷鳥龍茶,餐牌形容得好貼切,清爽果香而又濃郁既烏龍茶味,都幾好飲,值得加入主餐牌日後繼續有得飲🍑呢兩杯飲品就幾掂,原來牛品揀第3級既牛御品餐係會送春陽茶事飲品一杯,如果上去食呢個餐可以上去先叫茶😉

翡翠檸檬愛玉($32)

蜜桃烏龍($30)

2024-05-23
2024-05-24 16 瀏覽
1. 布丁烏龍鮮奶 (L) $37入面有非常之多布丁,每一啖都可以吸到布丁,布丁好滑好香甜,同烏龍鮮奶好夾,飲到淡淡嘅烏龍香,而且即使正常都唔會太甜。🌟 評分: 8/102. 福滿鮮奶茶 (L) $40有珍珠、仙草同埋布丁,啱曬有選擇困難症嘅各位,珍珠好Q彈,有黑糖香味,仙草口感爽滑,一次過飲到3種配料既口感非常滿足,奶茶好滑有茶香,唔會太甜。🌟 評分: 8/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 8/10 📍春陽茶事 (樂道) (尖沙咀)尖沙咀樂道32-34號地舖

1. 布丁烏龍鮮奶 (L) $37

❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 8/10

📍春陽茶事 (樂道) (尖沙咀)
尖沙咀樂道32-34號地舖
2024-05-22 18 瀏覽
上次去了牛品吃了御品套餐,送了兩杯春陽茶事的飲料,覺得不錯,今天經過,又來幫襯咯!店鋪很小,只有一個職員一手包辦,不過小姐姐手腳還挺快的,不用等很久。飲料選擇很豐富,我們掙扎了好一會才選定。😂❤️ 萬丹紅豆烏龍鮮奶 $35紅豆甜蜜綿糯,鮮奶香滑,跟紅豆冰不一樣的是加了烏龍茶,口感更清爽,還有淡淡的茶香🤗❤ 翡翠檸檬愛玉 $29竟然可以完全無糖!很足料的檸檬綠茶😊愛玉軟軟QQ,悶熱的天氣喝一杯,醒神不少!
上次去了牛品吃了御品套餐,
送了兩杯春陽茶事的飲料,
覺得不錯,今天經過,又來幫襯咯!

店鋪很小,只有一個職員一手包辦,
不過小姐姐手腳還挺快的,不用等很久。

飲料選擇很豐富,
我們掙扎了好一會才選定。😂

❤️ 萬丹紅豆烏龍鮮奶 $35
紅豆甜蜜綿糯,鮮奶香滑,
跟紅豆冰不一樣的是加了烏龍茶,
口感更清爽,還有淡淡的茶香🤗

❤ 翡翠檸檬愛玉 $29
竟然可以完全無糖!
很足料的檸檬綠茶😊
愛玉軟軟QQ,
悶熱的天氣喝一杯,醒神不少!

2024-05-15
3 分鐘 (堂食)
2024-05-13 34 瀏覽
今日同朋友行開街, 天氣開始熱辣辣. 係iSquare嗰邊唔算多手搖. 珍珠奶茶都冇杯,突然間諗起前幾日夜晚去咗牛品食放題免費送咗兩杯春陽茶社都幾好飲. 所以就帶咗朋友去嗰邊試吓啦.我哋就叫咗兩杯一杯就布丁奶茶一杯呢就係檸檬愛玉. 朋友話杯布丁奶茶就好好飲,布丁嗰份量都好多, 茶味係極濃. 飲落去係似烏龍茶.我嗰杯呢就係檸檬啫喱,一開始唔係咁絕啫喱可能係知飲筒嘅問題. 好重嘅檸檬味檸檬味仲香過坊間鴨屎綠嗰啲. 我自己就叫咗走甜好少舖頭可以檸檬茶走甜值得一讚

2024-05-10 37 瀏覽
香港的天氣好悶熱,解暑飲品好多,行一陣總有一兩間係你左右。平時我都係飲開果幾間,好少轉!近期見多左好多唔同品牌,飲過有養生的桃膠鮮奶珍珠,花茶款等,都幾特別。今日就推介一款平靚正的特式飲品!🌟沁涼回歸系列︰#蜜桃冰沙酸甜開胃,,更凸顯了水蜜桃香氣!滿滿幼滑的沙冰,好透心涼!而且好足料,可咀嚼水蜜桃果肉粒粒,酸酸甜甜到飲唔停!🌟經典系列︰#黑糖珍珠鮮奶唔飲奶精!為咗飲一杯高質黑糖珍奶,我決定叫黑糖珍珠奶茶!看見掛杯的黑糖珍珠加上奶茶的樣子,真的非常誘惑!茶味也非常的吸引人,怪不得成為不少女士的摯愛飲品,推薦♡超罪惡極濃Q彈珍珠讓妳甜到心坎在地人都激推!小店位置唔算明顯,但近地鐵站出口,原來食牛品的晚市牛御品套餐會送春陽茶事嘅嘢飲,值得一試。

🌟沁涼回歸系列︰#蜜桃冰沙

🌟經典系列︰#黑糖珍珠鮮奶

• 黑糖珍珠奶茶
今晚途經尖沙咀樂道,見到一間叫春陽茶事店舖,有我最鍾意嘅桂花烏龍茶,大大杯$30 我鍾意微甜嘅烏龍茶,叫咗小糖,佢話係桂花蜜烏龍茶。啜一啖就覺得烏龍茶嘅味道好出,淡淡嘅桂花味小小嘅蜜味,冰冰涼涼非常解渴,十分滿意,尤其是烏龍茶嘅味道,齒頰留香,係正宗嘅台灣烏龍茶。 朋友極之喜愛仙草鮮奶茶,大大杯$35 ,夠兩個人飲。仙草滑捋捋,加上淡淡嘅奶味微甜,認真唔錯,解渴超爽,好有台灣風味。春陽茶事隔離上一樓原來係牛品台式火鍋,如果食牛品晚市的牛御品套餐,會送春陽茶事嘅茶,火鍋嘅價錢食兩個鐘頭都係三百幾,又送茶,都好想去試吓。

• 桂花蜜烏龍茶
  • 仙草鮮奶茶