2025-06-11 13 瀏覽
Blingbling美食推介✨📍太子晉家門炭燒工房✨抵食高質小天地💠💠💠💠💠💠💠💠太子又有抵食又有氣氛嘅好地方✨ 今次嚟到晉家門炭燒工房,價錢唔貴但好高質,真心覺得CP值爆燈💯!無論係炭燒小食、主食定飲品,每一樣都睇得又食得~好適合同朋友chill下或者拍拖來個悠閒晚餐💕而且仲有波波貓店主!超級可愛😻😻💠鹽燒鯖魚 $48燒得岩岩好😍魚皮燒到焦香脆脆,魚肉鮮嫩又多汁~配啲檸檬汁簡直perfect😋💠香辣燒魷魚 $68夠香又夠辣🔥 魷魚夠彈牙,鍾意食辣一定要試下!😋💠千島大蝦薄餅 $118薄餅外脆內軟,大蝦好爽口,千島醬味道啱啱好~而且好大個!!好有驚喜😍💠蟹肉忌廉意大利飯 $138推薦‼️‼️濃郁忌廉汁加埋鮮甜蟹肉,口感creamy又唔會膩👍 食落超滿足~💠芒果沙冰 $45芒果味好濃郁🍹夏天飲一啖即刻透心涼~而且成杯沙冰好靚,超級打卡able🥰🥰💠蝶豆花檸檬沙冰 $48藍藍紫紫顔色超夢幻😍又係打卡一流📸 味道清新解膩,好啱配炭燒!✨餐廳氣氛寧靜悠閒,裝潢好有特色,好出片!!坐得舒服又有望街既位,可以睇車添~🧡 店員好親切有禮,仲有波波小店長🥰貓奴最愛🩷無得輸🥰餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素
Blingbling美食推介✨
📍太子

晉家門炭燒工房
✨抵食高質小天地
💠💠💠💠💠💠💠💠
💠鹽燒鯖魚 $48
💠香辣燒魷魚 $68
夠香又夠辣🔥 魷魚夠彈牙,鍾意食辣一定要試下!😋
💠千島大蝦薄餅 $118
💠蟹肉忌廉意大利飯 $138
💠芒果沙冰 $45
💠蝶豆花檸檬沙冰 $48

餐廳環境:💎💎💎💎💎/5
服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

最喜歡門口通常都有位泊車~ 好方便~ 泊低門口就可以入去食飯~ 窗口位又方便睇車🥰

晉家門炭燒工房
📍太子白楊街3號地舖
  • 鹽燒鯖魚
  • 千島大蝦薄餅 $
  • 蟹肉忌廉意大利飯
2025-04-09 148 瀏覽
#MC帶你去太子.依間懷舊復古風嘅餐廳,每次經過都比古樸嘅紅磚外牆所吸引,今日終於有機會試吓~➖✨ 晉家門炭燒工房.餐廳以西式料理為主,有意粉、意大利飯、牛扒、沙律,以及串燒等;餐廳裝潢古色古香,外牆採用紅磚砌成,店內以水泥牆配搭木系餐檯餐椅為主,帶有復古風格,環境簡潔舒適。➖🥢 黑松露野菌意大利飯|$98.意大利飯飯粒沾滿香濃黑松露,香濃有咬口,搭配蘑菇及鴻禧菇等,每一淡都充滿著野菌香味。➖🥢 燒豬頸肉|$78.每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮香脆焦香,肉質軟嫩,搭配泰式酸甜醬,份外惹味。➖🥢 鹽燒白鱔|$38/1串.鱔肉燒到金黃,外皮燒至微微焦脆乾身,皮脆肉爽,搭配檸檬汁調味,清新又開胃。➖🥢 燒茄子|$48.茄子長度十足!沒有辣椒、孜然粉,反而用簡單醬燒方式,加上少少蒜蓉、香蔥,調味剛剛好,十分推薦!➖🥢 鹽燒牛舌|$38/1串.一串三件厚切牛舌,口感軟腍爽口,肉味香濃。➖🥢 沙嗲雞肉串|$38/2串.雞肉嫩滑,燒得微微焦香。➖🥢 炸燒賣|$28.食燒賣必配辣椒油!燒賣即叫即炸,十分香口;或者可以灑少少鹽巴,一樣咁好味!➖🥢 Floris Mango.依款比利時白啤酒使用100%新

#MC帶你去太子

🥢 鹽燒白鱔|$38/1串

🥢 燒茄子|$48

鹽燒牛舌

🥢 鹽燒牛舌|$38/1串
一串三件厚切牛舌,口感軟腍爽口,肉味香濃。

沙嗲雞肉串

🥢 沙嗲雞肉串|$38/2串
雞肉嫩滑,燒得微微焦香。

炸燒賣

🥢 炸燒賣|$28

手工啤

🥢 Floris Mango
依款比利時白啤酒使用100%新鮮芒果汁,入口濃郁芒果味帶淡淡麥芽香,口感醇厚回甘

🥢 Floris Passion
依款比利時白啤酒帶有濃厚百香果香味,味道微甜微酸,加上清澈氣泡感,一個字︰爽!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
鹽燒牛舌
沙嗲雞肉串
炸燒賣
6天前 0 瀏覽
《隱世用心小店》———————————————-#晉家門炭燒工房 🔥-呢間由於太子同深水埗交界嘅小店相當隱世,但係超高質,提供好特別嘅fusion菜,有牛扒食之餘又有港式小食,仲有得啤啤佢🍻-🐮 炭燒安格斯肉眼扒安格斯牛扒都煎得幾香,大大塊,份量十足,而且牛味好出,口感嫩滑!本身唔使點醬都已經算濃郁😍-🇭🇰 炸燒賣一籠有十粒,燒賣炸到外脆內嫩,配上秘製辣椒豉油,非常之夾!-餐廳有好多比利時出品嘅啤酒collection ,非常少見特別,激罕😍呢款淡白色麥酒泡沫豐富,麥味回甘味,強烈突出🍺-🍍 芒果菠蘿沙冰大大杯,色彩鮮艷,質感非常幼滑,芒果嘅香甜味同菠蘿嘅微酸味完美結合,而且唔會太甜,味道剛好🥭-⭐價錢參考:(另收加一)炭燒安格斯肉眼扒 :$408炸燒賣:$28芒果菠蘿沙冰:$45Belgium Tremens:$68🍌抵deal 指數:7/10
《隱世用心小店》
———————————————-
#晉家門炭燒工房 🔥
🐮 炭燒安格斯肉眼扒
🇭🇰 炸燒賣
一籠有十粒,燒賣炸到外脆內嫩,配上秘製辣椒豉油,非常之夾!
🍍 芒果菠蘿沙冰
⭐價錢參考:(另收加一)
炭燒安格斯肉眼扒 :$408
炸燒賣:$28
芒果菠蘿沙冰:$45
Belgium Tremens:$68
🍌抵deal 指數:7/10
2025-06-07
2025-06-09 0 瀏覽
星期六行街撞見「晉家門」復古門面,一入去秒穿越!以為得燒烤,原來週六有Lunch Set,即刻叫黎試吓~ 🍝 巴馬火腿意粉|火腿鹹香夠份量,意粉妹有咬口,簡單但滿足 🍕 菠蘿辣肉腸薄餅|薄脆餅底x拉絲芝士,辣肉腸+菠蘿甜辣CP無得輸 🍨 鮮果雪糕窩夫|即製窩夫外脆內軟,配雪糕同新鮮水果,完美Ending 裝修懷舊得嚟有心思,以為去咗舊式西餐廳~ 服務貼心,性價比高,突然想食西餐可以Encore! #太子美食 #西餐驚喜 #炭燒工房 #週六午餐 #相機食先 📸

🍝 巴馬火腿意粉|火腿鹹香夠份量,意粉妹有咬口,簡單但滿足

2025-06-04 0 瀏覽
香煎西班牙豬鞍外皮煎至金黃微焦,肉質細嫩多汁,搭配秘製醬汁更添層次,鹹香與微甜交融,讓每一口都充滿驚喜。香煎三文魚柳三文魚外酥內嫩,肉質細膩,搭配滑順而帶有微甜南瓜香的忌廉汁,營造出溫潤而濃郁的口感,令人回味無窮。菠蘿芒果沙冰清爽的果香與細膩的冰沙口感讓味蕾得到完美的平衡,酸甜適中,為整頓餐點增添了一抹清新。餐廳的裝修特別,第一個印象以為是食中菜,原來係食西餐,餐廳座位雖然不多,但服務員十分有禮貌。

香煎西班牙豬鞍

香煎三文魚柳

菠蘿芒果沙冰

2025-06-03 0 瀏覽
今日去開太子站附近,找找下午茶有冇咩好食,見到間叫晉家門炭燒工房,咁啱落大雨💦,就入去試試✨✨✨先叫個菠蘿多士,面頭有D似鳳梨酥,多士脆卜卜,幾好味😋😋😋跟住叫左個是日精選,老闆話是蛋糕,等左一陣先上,原來是雲朵蛋白蛋糕,大大件,賣相幾靚,打卡一流頂,蛋糕空氣感十足,配左一球雲里拿雪糕,性價比一流👍🏻👍🏻👍🏻另加左兩杯沙冰,一杯芒果沙冰,一杯菠蘿沙冰,幾大杯,沙冰高出杯口不小,味道偏甜,最後都飲唔曬~
先叫個菠蘿多士,面頭有D似鳳梨酥,多士脆卜卜,幾好味😋😋😋
2025-05-18 20 瀏覽
餐廳裝修古色古香🏮,紅磚牆配木系傢俬,仲有開放式窗邊位,望住街景食飯好chill~ 🌟 炸魷魚圈 🦑🌟炸粉超薄脆,魷魚鮮嫩彈牙,熱辣辣上枱,用點心籠擺碟好有創意呀!😋🌟 千島大蝦薄餅 🍕🌟薄脆餅面舖大蝦同拉絲芝士,千島醬酸甜開胃,簡單配搭,大推!👍 🌟 卡邦尼煙肉意粉 🍝🌟煙肉焦香,醬汁creamy得嚟唔膩,意粉煮得al dente,邪惡但好食!🌟 紅棗圓肉玫瑰花茶 🌹🌟養生之選!紅棗甜香加上玫瑰花香,飲落暖笠笠好舒服~!💖🌟凍檸檬蝶荳花茶 🍋🌟夢幻紫色超吸睛!檸檬清新酸香,蝶荳花天然花香,仲可以自己調甜酸度,打卡必點!📸🌟
🌟 炸魷魚圈 🦑🌟

🌟 千島大蝦薄餅 🍕🌟

🌟 卡邦尼煙肉意粉 🍝🌟

🌟 紅棗圓肉玫瑰花茶 🌹🌟
養生之選!紅棗甜香加上玫瑰花香,飲落暖笠笠好舒服~!💖

🌟凍檸檬蝶荳花茶 🍋🌟
🌟
2025-05-18 29 瀏覽
在太子的這間餐廳,和朋友聚會的氣氛非常輕鬆。餐廳主打的炭火燒烤讓人期待,點了一口和牛串和羊柳串,搭配上孜然粉,香氣撲鼻,肉質鮮嫩,令人一口接一口。Floris passion芒果啤酒,金黃色的色澤讓人眼前一亮,帶有芒果、木瓜和柑橘的香氣,口感清新,回甘的果香更是令人愉悅。另外,香草燒春雞的香氣令人垂涎,肉汁豐盈,切開時更是讓人忍不住流口水。炸燒賣外脆內嫩,配上秘製辣椒豉油,味道一流。整體而言,這裡的食物和飲品都很出色,無論是聚餐還是享受悠閒的下午,都是不錯的選擇!

2025-05-07
下午茶
  • 香草燒春雞
2025-05-15 29 瀏覽
林立太子嘅晉家門炭燒工房,裝修復古得來舒適。而且有貓貓睇。佢哋嘅食物亦都相當好味。鹽燒牛舌:家庭製作的風格。用 Simply 鹽和胡椒燒烤得非常好。番茄芝士沙律:這道菜包含新鮮羅勒葉、起司、櫻桃番茄、橄欖油、香草醋、少許鹽和胡椒。食材非常新鮮,而且準備得很好。燒豬頸肉:鹽和胡椒燒豬肉,搭配泰式蘸醬。甜、辣、酸、鹹各適其適。一口和牛:配搭 Tabasco 、鹽和胡椒。牛排多汁,而且沒有被香料過分渲染。燒雞皮:這是我吃雞皮的唯一方法。口感才是最重要的。脆脆的口感讓任何東西都可以吃。薄荷朱古力冰沙:巧克力薄荷的口感徹底勻循。不鏽鋼杯可保持飲料冰涼。對於西方人來說,這超出了她的舒適範圍。這裡讓她嘗試到亞洲特色食物的地方!

又係串燒😆不過今次係中式串燒🤤呢間餐廳係主打多國菜,有好多唔同種類既野食,除左串燒仲有意粉、意大利飯、牛扒、沙律,而且仲有好多款手工啤酒,整體裝潢風格好有特色係走古風,紅磚外牆配搭木系檯凳今次我同朋友主要叫串燒,最推薦係菠蘿!🦪炸日本吉列蠔呢個蠔炸得啱啱好,外層啲粉唔會太厚,蠔都好新鮮🐽 串燒辣肉腸呢個腸肉汁豐富,配埋酸甜嘅菠蘿,增加風味🐽 醬汁燒豚肉串豬肉正常發揮,但值得一讚係唔會燒得太老🐮 鹽燒牛舌牛舌一串三件,口感軟腍爽口🐮 一口和牛牛味好重,但唔會太肥膩🐟 鹽燒白鱔白鱔係我嘅最愛,加埋檸檬汁一流🍍燒菠蘿呢個係全場最驚艷!菠蘿勁多汁鮮甜😍大推🍆燒茄子燒茄子係串燒必備,加埋蒜蓉勁香口🍺手工啤酒推介Kwak比利時傳統琥珀啤酒,麥香味好濃,配串燒就岩岩好LINDEMANS Raspberry呢個適合女仔飲,莓果味好清爽,同埋夠甜🥰Overall: 9/10

今次我同朋友主要叫串燒,最推薦係菠蘿!

🦪炸日本吉列蠔
呢個蠔炸得啱啱好,外層啲粉唔會太厚,蠔都好新鮮

🐽 串燒辣肉腸
呢個腸肉汁豐富,配埋酸甜嘅菠蘿,增加風味

🐽 醬汁燒豚肉串
豬肉正常發揮,但值得一讚係唔會燒得太老

🐮 鹽燒牛舌
牛舌一串三件,口感軟腍爽口

🐮 一口和牛
牛味好重,但唔會太肥膩

🐟 鹽燒白鱔
白鱔係我嘅最愛,加埋檸檬汁一流

🍍燒菠蘿
呢個係全場最驚艷!菠蘿勁多汁鮮甜😍大推

🍆燒茄子
燒茄子係串燒必備,加埋蒜蓉勁香口

🍺手工啤酒推介
Kwak
比利時傳統琥珀啤酒,麥香味好濃,配串燒就岩岩好

LINDEMANS Raspberry
呢個適合女仔飲,莓果味好清爽,同埋夠甜🥰

Overall: 9/10
2025-05-10 14 瀏覽
店舖裝修好有特色,座位舒適老闆及店員態度友善沙嗲雞串,醬汁燒豚肉串,一口和牛串,鹽燒牛舌,串燒羊柳,串燒辣肉腸,珍寶牛仔腸,煙肉菜卷,蒜香牛油焗翠玉瓜,鹽燒白鱔,日本甜薯,北海道刺身珍寶大帶子串燒,即叫即燒,時間火候,啱啱好,不會燒得太乾,每一串都能夠,留住D肉汁以上全部,都好好食,我最鍾意就係鹽燒牛舌,煙肉菜卷,北海道大帶子!!串燒羊柳能夠食到羊肉的味道!另外值得一讚嘅係店主選用咗環保飲管, 並不是紙嗰種…係鐵…..嘅飲管, 愛護地球,值得表揚
店舖裝修好有特色,座位舒適

老闆及店員態度友善

串燒羊柳能夠食到羊肉的味道!

2025-04-27 15 瀏覽
😻一間懷舊小店 店舖空間不大 但係舒適外邊窗邊亦有打卡位 可以飲咖啡~老闆和藹可親 好細心介紹食物俾我見佢對新嘅客人都好熱情 平時工作態度都好因為聽到客人話佢第一次嚟 覺得啲嘢食唔錯有其他食客就主動同佢傾偈👍🏻食客自己都打成一片~貓入邊仲有一隻貓🐈‍⬛ 神出鬼沒的😹.✨串燒🍖沙爹雞肉(2串) $38醬汁燒豚肉串(2串) $382款串燒 各有千秋 兩種醬汁,我都好鍾意係非常之充滿肉汁 肉份量多 擺落口爆肉汁嗰下好滿足.✨煙三文魚薄餅🍣🍕 $98朋友都好鍾意呢個薄餅 香酥口感薄餅好別緻 每片薄餅都鋪上煙三文魚配上新鮮法式捲葉萵苣 加一小勺醬料 味道恰到好處因為呢個薄餅我願意再返嚟食 仲有好多款式都好想試.✨明太子蟹肉意粉🍝 $118明太子非常之多 份量毫不吝嗇 幾乎每一條意粉都掛汁 鹹香層次分明蟹肉清甜 奶油醬裹彈牙意粉 creamy口感 好喜愛.👨🏼本來老闆有推介燒春雞 但係見到要等40分鐘所以決定下次 預多啲時間食先再試!
😻一間懷舊小店 店舖空間不大 但係舒適
外邊窗邊亦有打卡位 可以飲咖啡~
老闆和藹可親 好細心介紹食物俾我
見佢對新嘅客人都好熱情 平時工作態度都好
因為聽到客人話佢第一次嚟 覺得啲嘢食唔錯
有其他食客就主動同佢傾偈👍🏻
食客自己都打成一片~
貓入邊仲有一隻貓🐈‍⬛ 神出鬼沒的😹
因為呢個薄餅我願意再返嚟食 仲有好多款式都好想試
✨明太子蟹肉意粉🍝 $118
蟹肉清甜 奶油醬裹彈牙意粉 creamy口感 好喜愛
👨🏼本來老闆有推介燒春雞 但係見到要等40分鐘
所以決定下次 預多啲時間食先再試!
2025-04-24 9 瀏覽
係太子搵野食,見到呢間好有特色既舖頭,招牌和大門好特別,充滿中國風,餐廳內既裝修都係古色古香。但萬萬諗唔到,一睇個menu, 原來佢係一間中西合璧,一方面主打串燒小食,一方面提供多款西式扒類意粉,薄餅,意大利飯的餐廳。今日仲好好彩有幸見到神出鬼沒既貓店長🐱,對住我喵喵叫 ,好可愛😽講番d 野食,串燒絕對高質素,大推牛舌,外脆內軟。另外叫左龍蝦汁虎蝦意粉( $128)同吞拿魚太陽蛋薄餅($88)。意粉有5隻大虎蝦,好新鮮彈牙,意粉煮得啱啱好,口感Al dente,好有驚喜。薄餅更加係必試項目,餅底香脆,超爆餡,新鮮焗起熱辣辣👍🏻👍🏻除咗野食出色,餐廳仲有多款酒類提供,好適合同朋友把酒談歡。餐廳亦提供很多午餐下午茶優惠,推薦比大家👍🏻

2025-04-24
  • 鹽燒牛舌
太子呢頭真係好多嘢食,今次試咗間炭燒工房🔥,由小食到主食都超有驚喜! **蜜桃梳打**🍑 第一啖飲落去,蜜桃味超清新!甜度啱啱好,仲有粒粒果肉,解膩一流,配炭燒嘢食簡直絕配~ **醬汁燒豚肉串**🍢 豚肉燒到外脆內嫩,醬汁甜中帶微微焦香,咬落仲有肉汁爆出嚟!食完即刻想encore多兩串😋 **一口和牛**🥩 和牛粒size啱啱好一啖一粒,炭燒香氣十足,入口即溶嘅油脂感真係冇得輸!貴精不貴多,食完仲有回甘👍 **卡邦尼意粉**🍝 估唔到炭燒店嘅卡邦尼都咁出色!醬汁creamy到掛住每條意粉,煙肉同蛋黃香好濃郁,唔會太膩,仲有少少黑椒提味~ **炸燒賣**💥 外皮炸到金黃脆卜卜,入面仲keep到魚肉彈牙!點埋喼汁食,完全係童年回憶升級版👶🏻💖 **總結**:炭燒火候控制得好,食物質素高,價錢合理!特別推介蜜桃梳打配串燒,夏日消暑一流~ 📍晉家門炭燒工房 (太子) 太子白楊街3號地舖 🔖太子美食 🔖炭燒工房 (P.S. 晚市人氣旺,想試嘅朋友記得早啲去霸位!)

**蜜桃梳打**🍑

**醬汁燒豚肉串**🍢

**一口和牛**🥩

**卡邦尼意粉**🍝

**炸燒賣**💥

📍晉家門炭燒工房 (太子)
太子白楊街3號地舖
🔖太子美食 🔖炭燒工房

(P.S. 晚市人氣旺,想試嘅朋友記得早啲去霸位!)
2025-04-11 148 瀏覽
我地叫左一杯蜜桃soda加左雲呢拿雪糕,呢度既飲品都好真材實料,蜜桃soda真係落左蜜桃果肉落去而唔係好似出面甘得蜜桃汁,用心制作。我地叫左一串安格斯和牛,一串牛舌,和牛肉質juicy彈牙,牛舌厚切鹽燒,食物即叫即整。菠蘿辣肉腸pizza:欣賞店家用左多款芝士黎做pizza食落有濃郁既芝士香味同好拉絲既口感,pizza係小編最愛,菠蘿酸甜加埋辣肉腸既辣好特別。芒果菠蘿沙冰:無諗過佢會甘高身既沙冰,望落好靚飲落都好有口感唔係淨係得冰味甘簡單。