2023-02-09 33 瀏覽
一直都好少過黎觀塘區 因為感覺只係得工廈同好多人但咁啱見到呢間既牛角包窩夫非常吸睛而被吸引左過嚟🤩果然無令我失望!!!我地兩位女士叫得太多野 食到好濟🫠佢意粉好大碟 所以一人一個main同甜品share已經夠了😩🥺同埋真係蠢左無係Openeice訂位 無用到9折🥺😢😭Very sad-蟹籽明太子意粉 72.88/100一直都好少食明太子 以為明太子同蟹籽應該差唔多味 但今日食食下先發現明太子有種佢特別既味 原來自己係唔中意食的😂😂所以無好高分呀!但勝在意粉份量多同埋煮得啱啱好 唔會太腍👍🏻-冬陰功意粉 63.44/100冬陰功味好重 有小小辣 但因為咁重味而有啲咸 不過認真足料 好鬼多海鮮 勁多蜆肉-牛油酒煮蜆 50.00/100食第一二粒都仲覺得Ok 但食飽左之後已經唔想食 食剩左好多😭😭😭個包放左一陣之後都仲脆的!-朱古力棉花糖牛角包窩夫 81.74/100外表我比100分 非常適合打卡 而且一上枱勁香的 不過我覺得朱古力味可以多啲剩係食到棉花糖既味 同埋佢有細細杯cream cheese比你點黎食 味道再有層次左🤪🤪🤪
一直都好少過黎觀塘區 因為感覺只係得工廈同好多人
蟹籽明太子意粉 72.88/100
冬陰功意粉 63.44/100
牛油酒煮蜆 50.00/100
朱古力棉花糖牛角包窩夫 81.74/100
2023-02-09
喺觀塘打完泰拳已經8點半🥊近近地搵咗間開到12點嘅工廈餐廳食飯 有室內同戶外區, 露天平台望到開場嘅觀塘景色 除咗一般咖啡☕️仲有𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮提供.📍明太子蟹肉扁意粉($128) 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄/ 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 意粉滑身,每條都沾滿鹹香嘅明太子醬🍝 加上蟹肉同紫菜食落惹味🦀,唔錯! . 📍黑松露野菌意大利飯 ($108) 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗲 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺𝘀 意大利飯好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,加入雜菌增加口感 但黑松露味唔強🖤,整體淡味咗啲 .📍蜂巢脆脆提拉米蘇($78) 𝗗𝗮𝗹𝗴𝗼𝗻𝗮 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 呢個𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂係今餐嘅𝗠𝗩𝗣🤩食落超香🤎 咖啡味香濃☕️,𝗠𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲軟滑鹹香 一啲都唔膩,加上蜂巢脆脆味道同口感更加豐富 .📍焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68) 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸 $68 竟然有3個窩𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲🥐佛心到爆😳 牛角包窩夫鬆脆,表面嘅焦糖奶蓋輕盈又鹹香🤍 旁邊仲有焦糖香蕉🍌,幾抵食🤘🏻 .個人覺得呢間甜品出色過主食😆比同區餐廳開得

📍明太子蟹肉扁意粉($128)
意粉滑身,每條都沾滿鹹香嘅明太子醬🍝
加上蟹肉同紫菜食落惹味🦀,唔錯!

📍黑松露野菌意大利飯 ($108)
意大利飯好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,加入雜菌增加口感
但黑松露味唔強🖤,整體淡味咗啲

📍蜂巢脆脆提拉米蘇($78)
𝗗𝗮𝗹𝗴𝗼𝗻𝗮 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 呢
個𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂係今餐嘅𝗠𝗩𝗣🤩食落超香🤎
咖啡味香濃☕️,𝗠𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲軟滑鹹香
一啲都唔膩,加上蜂巢脆脆味道同口感更加豐富

📍焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68)
$68 竟然有3個窩𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲🥐佛心到爆😳
牛角包窩夫鬆脆,表面嘅焦糖奶蓋輕盈又鹹香🤍
旁邊仲有焦糖香蕉🍌,幾抵食🤘🏻

個人覺得呢間甜品出色過主食😆比同區餐廳開得夜,鍾意𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮嘅仲可以夜晚同朋友上嚟𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹下✨

2022-12-02 98 瀏覽
前幾日聽朋友介紹觀塘有間係工廈嘅隱世cafe好正又好chill,所以就book黎試下!!┈✨ Mosha Breakfast暮舍早餐 $128- 好推介!!!依個Mosha breakfast有煙肉、煙三文魚、炒蛋、茄汁豆、沙律、炒雜菌,仲有兩塊朱古力同蜜糖牛角包窩夫~最令人驚豔既係佢既窩夫,真係整得好好食!!!!外層烤到微微脆口,入面軟軟既,口感煙韌,諗起都想食!!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨ 明太子蟹肉扁意粉 $128- 一上已經聞到明太子既香味,味道微微辣,又香又惹味~意粉上面舖滿海苔絲,而且蟹肉同明太子份量十足,入面仲有雜菌,每一口都好豐富😋✨ dalgona tiramisu $78- 平時最愛食既甜點就係Tiramisu,一見到menu有Tiramisu,點可以錯過😋上面有兩層Mascarpone cheese,撒滿可可粉同焦糖脆脆,奶香濃郁,有空氣感,口感輕盈,底層既手指餅浸滿expresso,甜中帶苦,入口即化,係我近期食過最好食既tiramisu(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨ 奶蓋茉莉花綠茶 $45- 奶蓋好厚,芝士味好香,配上有淡淡茉莉茶味綠茶,配搭得好好~😋┈💕依間cafe真心高質

✨ Mosha Breakfast暮舍早餐 $128

✨ 明太子蟹肉扁意粉 $128

✨ dalgona tiramisu $78

✨ 奶蓋茉莉花綠茶 $45
奶蓋茉莉花綠茶

💕依間cafe真心高質,每一樣野食都覺得好好食,真係食得出餐廳對製作野食既用心同認真,依家既天氣坐係户外座位好舒服,吹住自然風咁食野同朋友傾計,好chill~依間cafe極推薦🥰
Mosha Breakfast暮舍早餐
Mosha Breakfast暮舍早餐
  • Shisha
  • Mosha Breakfast
  • dalgona tiramisu
2022-11-28 403 瀏覽
係喺觀塘附近有好多工廈,今次收工就搵到一間離地鐵站幾近但係大家又未必去過既工廈搵好野食呢間暮舍係位於4樓,呢層會有個露天outdoor空間,今次我夜晚去就可以睇到觀塘既夜景,入到去成個顏色非常warm tone ,昏黃既裝修風格好chill同舒服Outdoor有4張枱 分別係2張2人 ,2張4人,另外仲有一個高既吧枱位添佢menu精簡,主打西餐美食,野飲方面都幾多選擇荔枝薄荷梳打 荔枝加上薄荷fresh得黎又帶少少微甜,夠哂清新奶蓋伯爵紅茶伯爵紅茶茶底夠香,加上微甜既奶蓋口感都幾滑明太子蟹肉扁意粉蟹肉比得唔少 ,明太子佢用上蕃茄sauce做底味,有少少西日fusion蒜蓉牛油酒煮蜆配法包呢個極力推介,蒜蓉牛油超濃,點上法包吸哂d汁一流,蜆既量唔少,size就適中,如果比多幾舊法包我食哂個sauce就好LU檸檬蜜糖雞翼每隻香脆嘅雞翼上面都之門咗檸檬蜜糖醬汁酸酸甜甜非常惹味,咬落去隻雞翼仲係好juicy炸物拼盤本身諗住小食拼盤都唔係好大份 就最後諗住叫黎小食食下,點知上到枱份量都唔細入面有薯條 番薯條 仲有炸蝦添,炸蝦表現正常 ,反而蕃薯條係我最愛
佢menu精簡,主打西餐美食,野飲方面都幾多選擇
荔枝薄荷梳打
荔枝加上薄荷fresh得黎又帶少少微甜,夠哂清新
奶蓋伯爵紅茶
伯爵紅茶茶底夠香,加上微甜既奶蓋口感都幾滑

炸物拼盤
炸物拼盤
2022-11-16
2022-11-27 54 瀏覽
近排見到唔少人嚟呢間係觀塘工廈既café 今次終於到我地試喇(๑•̀ㅂ•́)و 店舖面積唔大但勝在景觀開揚 食物質素都唔錯 推薦佢地嘅croffle🙌🏻 𝗗𝗮𝗹𝗴𝗼𝗻𝗮 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆𝗰𝗼𝗺𝗯 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 蜂巢脆脆鮮奶咖啡 ($48) ☞ 𝟴.𝟱/𝟭𝟬呢個都幾有驚喜❗️一上枱已經聞到勁濃咖啡味 我地可以自己倒啲咖啡落杯奶到個過程都幾治癒 我仲拍咗段Reels 大家可以去睇返🥰蜂巢脆脆一放入去就溶咗 我自己幾鍾意溶左之後嘅甜度再加上佢有一大杯奶 飲到咖啡味但同時又唔會太苦 實在太岩我呢啲小朋友口味!!👧🏻𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝘄/ 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲 蒜蓉牛油酒煮蜆 ($88) ☞ 𝟳.𝟱/𝟭𝟬一上枱已經聞到濃濃蒜香 蒜蓉愛好者必點(๑•̀ㅂ•́)و 雖然係小食但其實份量一啲都唔少 除咗份量取勝之外 啲蜆都幾大粒 亦完全無沙 都幾好食🤤隨餐點附上三件法包 拎黎點啲汁嚟食一流 變咗有啲似蒜蓉包😂😂但美中不足係個包無烘過 如果有應該會更加好味🥺𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄/ 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 明太子蟹肉扁意粉 ($128) ☞ 𝟳.𝟱/𝟭𝟬個人實在太鍾意蟹肉意粉呢

☞ 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

蜂巢脆脆鮮奶咖啡

一上枱已經聞到濃濃蒜香 蒜蓉愛好者必點(๑•̀ㅂ•́)و
蒜蓉牛油酒煮蜆

個人實在太鍾意蟹肉意粉呢個配搭 見到menu有就即點(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 意粉烹調時間都岩岩好唔會話淋晒 蟹肉份量都幾足 而且每一啖都食到明太子 而明太子又會帶返個咸鮮味 個醬亦都做得岩岩好 夠creamy但又唔會話覺得好膩❤️
明太子蟹肉扁意粉

𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸 焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68) ☞ 𝟵/𝟭𝟬

全餐最大驚喜莫過於呢個甜品 必點❗️無諗過奶蓋同croffle係可以咁夾!!🥺奶蓋鹹鹹甜甜再加埋croffle入面淡淡嘅香蕉味 成件事勁加分🥰如果覺得太膩又可以直接食個焦糖香蕉 個人覺得焦糖同奶蓋真係幾時都無得輸 宜家打緊食評都想返去encore個甜品🥺
焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】

蜂巢脆脆鮮奶咖啡
蒜蓉牛油酒煮蜆
焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫
最近發現了依間觀塘工廈裏面的咖啡店🏬,主要供應咖啡☕、意粉、飯類主食🍛和小食🍗。咖啡店設戶外露天座位,可以觀望城景🌃。咖啡店位置唔太近市中心,環境寧靜,適合同朋友去放鬆一下🧑‍🤝‍🧑👭,平日夜晚都有幾枱棒場客,所以到訪最好先預約📞。飲品選擇都唔少,除了咖啡☕,有: 茶類、梳打、奶蓋類。特別推介奶蓋伯爵紅茶🧉,厚厚一層奶蓋好治癒,幼滑濃厚,混合紅茶,口感豐富😋!🍽️ 檸檬蜜糖雞翼雞翼大大隻🐓,啖啖肉,整隻雞翼沾滿蜜糖🍯,雞皮焗得香脆,裏面肉質嫩滑,再擠上檸檬汁🍋,酸酸甜甜,更加惹味💓。🍽️ 黑松露野菌意大利飯賣相普通但味道比賣相更吸引😍,米飯煮得入味腍身,加入切片野菌🍄和香滑的黑松露忌廉,但唔會膩,口感比較輕盈。 🍽️ 泰式冬陰功海鮮扁意粉意粉軟硬度適中,唔太食得出冬陰功味,比較似蕃茄意粉,但又幾好味,酸酸辣辣🌶️再帶點蒜香味🧄,意粉掛上煮得軟爛的小蕃茄🍅,裹面有肉碎🐖、魷魚🦑、蜆肉🦪和菇🍄。🥐朱古力棉花糖牛角窩夫甜品非常有驚喜,$68一份有三件牛角窩夫🥐,非常抵食,牛角窩夫酥脆🧇,上面有半溶的大棉花糖,再淋上朱古力醬🍫,搭配混入Oreo碎的奶蓋,口感豐富🥐焦糖香蕉芝士奶蓋牛角窩夫因為牛角窩夫太

🍽️ 檸檬蜜糖雞翼

🍽️ 黑松露野菌意大利飯

🍽️ 泰式冬陰功海鮮扁意粉

🥐朱古力棉花糖牛角窩夫

🥐焦糖香蕉芝士奶蓋牛角窩夫
因為牛角窩夫太出色👍🏽,我地叫埋依款口味,牛角窩夫鋪上濃厚的自家製芝士奶蓋🥛,味道出奇地夾,再淋上焦糖醬🍯,並灑上餅乾碎🍪,伴碟仲有焦糖香蕉🍌,非常滿足🤩!
2022-11-10 44 瀏覽
朋友推介這家新開的咖啡店,無論食物、環境、服務都是用心之作!!🫶🏻我們點了:🍽明太子蟹肉扁意粉 ($128)(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)意粉🍝份量十足! ! 材料豐富,有很多蟹肉、明太子醬、紫菜絲🤤🍽特色鰻魚蛋包意大利飯 ($168)又是份量十足的一度菜! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)一大片鰻魚和滑蛋包裹著蘑菇飯,加上鰹魚乾和紫菜,口感出奇地夾! 😍🍽 蒜蓉牛油酒煮蜆 ($68)又是大大份的佛心菜(*´▽`*) 充滿濃濃的蒜蓉、牛油香! 🍽檸檬蜜糖雞翼 ($58)香脆的雞翼皮上沾滿蜜糖( ´▽`)加上少少檸檬汁,清新開胃🤤雞翼煮得剛剛好! 多脆內滑,充滿肉汁! 🍽炸物拼盤 ($88)炸番薯條超好味! 薯條汁比較硬身。🍽焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68)總共有3個窩夫🤩, 面層是奶蓋和海鹽,牛角包窩夫焗得香脆鬆化,內裏煙煙韌韌,又咸又甜,但超紹好食(^o^)/旁邊伴隨焦糖香蕉🍌 一切的搭配就是剛剛好🤤飲品點了:荔枝薄荷梳打($42)🍹柚子青檸梳打 ($42)🍹清新解膩,但偏甜。焦糖鮮奶餅咖啡($48)☕️

我們點了:
🍽明太子蟹肉扁意粉 ($128)

🍽特色鰻魚蛋包意大利飯 ($168)

🍽 蒜蓉牛油酒煮蜆 ($68)
又是大大份的佛心菜(*´▽`*) 充滿濃濃的蒜蓉、牛油香!

🍽檸檬蜜糖雞翼 ($58)

🍽炸物拼盤 ($88)
炸番薯條超好味! 薯條汁比較硬身。

🍽焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68)

飲品點了:
荔枝薄荷梳打($42)🍹
柚子青檸梳打 ($42)🍹
清新解膩,但偏甜。

焦糖鮮奶餅咖啡($48)☕️
I discovered this restaurant through their Instagram ad featuring their Chocolate Marshmallow Croffle with Cheese Milk and really wanted to try it.I booked by direct messaging them on Instagram. They were really responsive and polite. The restaurant is not too hard to find, as there is a big, illuminated sign.The restaurant is divided into the indoor and outdoor area. There are only 6 seats indoor, but around double outside.  The way the shadows fall on the wall is very aesthetic.The outdoor are
The outdoor area sort of has a camping vibe and is quite romantic, especially during sunset or at night.
We ordered two mains, a side and a dessert for three people to share and we were all absolutely stuffed, because they were creamy and in big portions.
Omelette Risotto with Grilled Eel
Honey Lemon Chicken Wings
Here comes the highlight! The much anticipated dessert! It is a must-try! Its cheese foam had a bit of a sea-salt taste to it and it was the perfect combination with the sweet croffle.
Overall, I really enjoyed my visit. The service, food and environment were all excellent.

(All photos have been taken and edited by myself.)
2022-09-04
Honey Lemon Chicken Wings
  • Crab Meat Linguine with Mentaiko
2022-10-17 74 瀏覽
隱匿在觀塘工廈內的暮舍✨除了主食 仲有𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞♥︎依個天氣夜晚坐戶外都幾涼爽ʕ •̀ ω •́ ʔ食完嘢仲可以過個𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲♪♪♪.① 明太子蟹肉意粉 ($128)// 整體份量好多!蟹肉同明太子醬杰身 拌意粉好正🧡同埋醬汁加咗少少蕃茄 食落甜甜哋幾得意🍝~ 意粉都富有咬口嚼勁🤏🏻//② 炸魚薯條 ($108)// 店家用咗新鮮紐西蘭藍鱈魚🐟仲有自家製啤酒炸漿🍺好大份!食落卜卜脆同埋有魚肉咬感 薯條都好多而且調味好夠🍟!!! 雖然價錢唔算特別平 但性價比合理💛//③ 焦糖香蕉奶蓋𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 ($68)// 超澎湃嘅𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞一份有3塊激多🤩!表面淋上滿滿奶蓋同埋灑上可可粉,奶蓋輕盈但鹹香唔算濃(小編反而鐘意鹹香重啲(´∀`•)表頭仲有焦糖脆脆好食🧡牛角包體鬆軟 烘耐少少會仲好食🤌🏻 但依個價錢已經好抵!//.✨暮舍 (觀塘)觀塘鯉魚門道2號新城工商中心4樓418室
隱匿在觀塘工廈內的暮舍✨
除了主食 仲有𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞♥︎
依個天氣夜晚坐戶外都幾涼爽ʕ •̀ ω •́ ʔ
食完嘢仲可以過個𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲♪♪♪
① 明太子蟹肉意粉 ($128)
炸魚薯條

② 炸魚薯條 ($108)
焦糖香蕉奶蓋𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞

③ 焦糖香蕉奶蓋𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 ($68)
焦糖香蕉奶蓋𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞

✨暮舍 (觀塘)
觀塘鯉魚門道2號新城工商中心4樓418室
明太子蟹肉意粉
明太子蟹肉意粉
  • Shisha
2022-10-08 64 瀏覽
我哋就揀咗忌廉煙三文魚海皇扁意粉($118)、炸物拼盤($88)同埋焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫($68)咁首先講咗嗰個扁意粉先啦我覺得呢個意粉真心幾出色❤️❤️份量比我想像中多之餘食落佢亦都好Creamy而且煙三文魚亦都好新鮮意粉入面亦都有好多唔同海鮮例如係蜆肉同埋魷魚🦑🦑食落去亦都好爽口跟住就講吓嗰個炸物拼盤啦(因為冇曬雞塊所以店員轉咗炸蝦俾我哋)所有嘢都係新鮮滾熱辣炸起嘅所以真係超脆口🔥🔥番薯條食落去亦都好甜之後嘅焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫亦都比我想像中出色嗰個窩夫配埋奶蓋一齊食嗰種感覺好Perfect Match🥳🥳而且嗰個香蕉可以作為一個解膩嘅作用嘢飲方面我就要揀咗凍抹茶Latte($48)飲落去抹茶味比較重🍵🍵飲落去都唔會太甜而我兩個朋友就係飲凍朱古力($45)同埋自家製柚子梳打($45)前者飲落去味都幾濃郁☺️☺️後者柚子嘅份量都算幾多

咁首先講咗嗰個扁意粉先啦
我覺得呢個意粉真心幾出色❤️❤️
份量比我想像中多之餘食落佢亦都好Creamy
而且煙三文魚亦都好新鮮
意粉入面亦都有好多唔同海鮮
例如係蜆肉同埋魷魚🦑🦑
食落去亦都好爽口

跟住就講吓嗰個炸物拼盤啦
(因為冇曬雞塊所以店員轉咗炸蝦俾我哋)
所有嘢都係新鮮滾熱辣炸起嘅
所以真係超脆口🔥🔥
番薯條食落去亦都好甜
之後嘅焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫亦都比我想像中出色
而且嗰個香蕉可以作為一個解膩嘅作用

嘢飲方面我就要揀咗凍抹茶Latte($48)
飲落去抹茶味比較重🍵🍵
飲落去都唔會太甜
而我兩個朋友就係飲凍朱古力($45)
同埋自家製柚子梳打($45)
前者飲落去味都幾濃郁☺️☺️
後者柚子嘅份量都算幾多

2022-10-07 65 瀏覽
早幾日喺IG explore發現左一間開左唔係好耐既Cafe👅又係我呢個cafe控出動既時候😳:🍴蒜蓉牛油酒煮蜆🍲 $68份量都幾多😛一邊煮嘅時候已經聞到酒味好香😎不過煮既時候已經揮發晒🥃所以唔飲酒驚你地都唔使怕😝加上蒜蓉同牛油呢個無得輸既組合🧈味道濃郁得來又吾會蓋過蜆肉既味道😈蜆肉鮮甜加分❤️‍🔥🤤 🍴明太子蟹肉扁意粉🍝 $128蟹籽同蟹肉份量十足😍明太子醬汁creamy得來又吾會好膩!食到仲有啲蘑菇🍄識落啖啖都好濃郁而且意粉煮得岩岩好☺️唔會好淋😉呢個combination點會唔好食😝撈埋面頭既紫菜碎又係另一番滋味🤤🍴蜂巢脆脆提拉米蘇🍯 $78推薦⭐️佢個masscarpone cheese又rich又creamy🥰lady finger已經吸哂咖啡既精華☕️兩者balance得幾好😌cheese可以中和咖啡既苦澀🤩超鍾意食honey comb🍯好脆😛增添口感既層次!🍴柚子青檸梳打🍋 $42味道酸酸甜甜😍好refreshing🌱夏天消暑一流🧊🍴焦糖餅鮮奶咖啡☕️ $45正常發揮😃飲落唔會好甜~奶味都夠足🥛一啖焦糖餅一啖咖啡好夾整體來講,食物質素唔錯😝價錢合理👌🏻食物選擇唔算好多不過樣樣都係心

🍴蒜蓉牛油酒煮蜆🍲 $68

🍴明太子蟹肉扁意粉🍝 $128

🍴蜂巢脆脆提拉米蘇🍯 $78

🍴柚子青檸梳打🍋 $42
味道酸酸甜甜😍好refreshing🌱夏天消暑一流🧊

🍴焦糖餅鮮奶咖啡☕️ $45
正常發揮😃飲落唔會好甜~奶味都夠足🥛一啖焦糖餅一啖咖啡好夾

整體來講,食物質素唔錯😝價錢合理👌🏻食物選擇唔算好多不過樣樣都係心機之作😜店員亦好有禮貌😊比個tips大家👀去之前DM佢地預約咁就唔洗等位,因為佢地座位有限😌

📍暮舍
觀塘鯉魚門道2號新城工商中心4樓41室
2022-09-16
  • 蜂巢脆脆提拉米蘇🍯
最近在觀塘區發掘到間新cafe 被開揚的景觀吸引了 餐廳位於觀塘工廈裡面 地點較為偏遠 距離觀塘地鐵站約10分鐘路程🚶🏼‍♀️工廈並不是熱門的cafe地點 所以較為僻靜 但這樣晚上來反而更chill🌃 -Mosha分為室內和戶外座位 個人則較喜愛露天雅座🌌 坐在室外能一覽觀塘開場景色 晚上是恬靜悠閑的感覺 (🌟推介接近黃昏的時候來臨🌆就可以飽覽日夜景色📸)🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 明太子蟹肉扁意粉 ($128)原以為只是一般cafe的意粉~ 但在這裡先要讚賞它的份量(。・ω・。)ノ! 超慷慨超佛心~ 意粉堆得滿滿且厚實 加入了很多蟹肉和明太子醬 份量絕不吝嗇! 充滿著明太子的微辣味道 再混合了紫菜絲 水準不錯呢♪(´ε` ) -✨ 蒜蓉牛油酒煮蜆 ($68)以這個價錢來說CP值超高!🌟 蜆的份量高過容器 目測有接近20隻蜆呢(*´▽`*) 蒜蓉鋪滿在蜆肉上面 很香牛油味 但略嫌過多牛油 不太能吃到酒味~ 但性價比很不錯👍-✨ 焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68)$68竟然能吃到3個窩夫??!🤩上碟時被它的份量嚇了嚇 (內心會想老闆們能賺到嗎🫣) 面層是輕盈的奶蓋灑上可可粉和海鹽 再夾雜著焦糖脆脆 味

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 明太子蟹肉扁意粉 ($128)

✨ 蒜蓉牛油酒煮蜆 ($68)

✨ 焦糖香蕉奶蓋牛角包窩夫 ($68)
$68竟然能吃到3個窩夫??!🤩上碟時被它的份量嚇了嚇 (內心會想老闆們能賺到嗎🫣) 面層是輕盈的奶蓋灑上可可粉和海鹽 再夾雜著焦糖脆脆 味道又鹹又甜超豐富! 而牛角包窩夫焗得香脆鬆化 旁邊伴隨焦糖香蕉🍌 吃完超有果腹感🤰🏻下次會想試其他口味🥴

✨ 奶蓋茉莉花綠茶 ($45) & 荔枝薄荷梳打($42)
奶蓋做到厚實綿密 要做匙羹撥開才喝到裡面的茉莉花綠茶🍵😆 味道淡淡奶香味 綠茶味正常不帶甜味~ 荔枝梳打幾清甜🍹

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 暮舍 (觀塘)
🗺 觀塘鯉魚門道2號新城工商中心4樓418室
2022-09-19 277 瀏覽
【全新夢幻Chill Cafe💨🤤】/////咖啡店選址遠離比較繁忙嘅觀塘工業區 室内環境昏暗 水泥牆掛上月球圖案 仿如觀賞夜境一樣🌃〰️室外有部大抽風機 非常通風(*¯︶¯*)食物味道幾有驚喜 由主菜到甜品都食得出係用心之作!!💕.👉🏻檸檬蜜糖雞翼 ($58)雞翼皮上塗滿甜絲絲蜜糖 滴少少檸檬汁 酸甜組合特别適合呢排悶熱嘅天氣 好開胃~焗嘅時間啱啱好 可以鎖住內裏肉汁 肉質嫩滑😚.👉🏻朱古力棉花糖奶蓋牛角包窩夫🧇 ($68)一份牛角包窩夫有3件咁多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 小店自家製嘅可可粉奶蓋帶有鹹香 配搭煙韌牛角包窩夫口感豐富🥰表面軟身嘅棉花糖偏甜膩 有點畫龍點睛嘅感覺🥹.👉🏻特色鰻魚蛋包意大利飯 ($168)表面有一大條鰻魚 加上鰹魚乾以及紫菜 口感嫩滑 魚味未算香濃 滑蛋内裏有濕潤 粒粒蘑菇嘅意大利飯🤭蘑菇味好濃郁 呢款意大利飯好足料幾抵食〰️.👉🏻Sweet Potato Latte🍠 (H$45/C$48)拉花圖案仔細 混合紫薯嘅顏色太治愈了😝 紫薯味頗香濃 底部仲會有紫薯粒粒 飲品温度可以再提升一下~.👉🏻Homemade Lemonade🍋 ($45)小店自家製嘅檸檬飲品🤩加入檸檬
【全新夢幻Chill Cafe💨🤤】
/////

👉🏻檸檬蜜糖雞翼 ($58)

👉🏻朱古力棉花糖奶蓋牛角包窩夫🧇 ($68)

👉🏻特色鰻魚蛋包意大利飯 ($168)

👉🏻Homemade Lemonade🍋 ($45)
小店自家製嘅檸檬飲品🤩加入檸檬片以及薑粒 味道酸酸甜甜 有淡淡嘅薑味 整體感覺都係好清新🫶
———
📍暮舍 (觀塘)
觀塘鯉魚門道2號新城工商中心4樓418室
2022-09-09
2022-09-18 191 瀏覽
🌕 #觀塘 #暮舍中秋節快樂😚! 去咗呢間新開嘅清新cafe☺️ 呢度有多款靚咖啡、梳打、飲品,仲有意粉、牛角包窩夫等最近好heat嘅食物,主食甜品有求必應!😳 除咗食物,仲要大讚呢度嘅環境!室內座位舒適別緻、室外又chill又有夜景睇,無論日頭夜晚都好啱打卡!🙆🏻‍♀️🥞🥓 Mosha breakfast ($128)呢個All day breakfast包括煙肉(好多塊!)、炒蛋(香滑!)、煙三文魚(卷成花花好可愛☺️)、茄汁豆、炒雜菌(香口好味😋)、沙律(醬汁酸酸甜甜夠清新!)、仲有兩塊唔同味道嘅牛角包窩夫🧇!一塊朱古力、一塊花生醬,兩樣都係我鍾意嘅味🤤🥗 三文魚凱撒沙律 ($48)個沙律平平哋但都幾大份!生菜為主,仲有蕃茄仔、大大塊三文魚🤤!🧇 朱古力綿花糖奶蓋牛角包窩夫🥐 ($68)總共有三件嘅牛角包窩夫,酥脆嘅牛角包夾成窩夫嘅形狀,內裏煙煙韌韌😋💛 綿花糖半融化喺窩夫上面,加上朱古力醬甜甜蜜蜜🥰 仲可以另外可以自己加奶蓋添🤤
🌕 #觀塘 #暮舍
🥞🥓 Mosha breakfast ($128)
🥗 三文魚凱撒沙律 ($48)
🧇 朱古力綿花糖奶蓋牛角包窩夫🥐 ($68)
2022-09-09
10 分鐘 (堂食)
  • Mosha  breakfast
  • 朱古力綿花糖奶蓋牛角包窩夫
  • 煙三文魚凱撒沙律
2022-09-14 119 瀏覽
最近聽觀塘開咗間全新既café🤩雖然我同朋友都唔食Shisha 但淨係食啲野食同個景就夠晒🥰.📌黑松露野菌意大利飯 $108個risotto好creamy好重忌廉味🤍入口有淡淡既黑松露味🖤雜菌炒得好香 完全唔會比啲黑松露搶咗啲味🍄飯同菇既份量都好多🫶🏻民個真係有驚喜 真係要叫黎試下😋📌蒜香辣椒蜆肉意粉 $98食完個risotto 好impress到我‼️但之後再食呢個意粉 就感覺冇咁出色🥺意粉煮得唔會太淋 蒜同蜆肉既份量都幾多 食落好香🧄唔會好辣 食唔到辣既 都可以試下😜但調味食落有少少甜 個人就麻麻個味🫣📌蜂巢脆脆提拉米蘇 $78個mascarpone cheese真係好c軟滑 仲好濃芝士奶香味🧀🥛最底既手指餅比咖啡浸到好淋 好濃咖啡苦澀味☕啲cheese望落好似好heavy好漏 但夾埋個手指餅 就可以中和個餅既澀味🤎食落就啱啱好🥹.📌熱朱古力 $42係好有奶味 又唔會太甜既熱朱古力🥛🍫天氣凍嘅時候飲 暖笠笠🔥📌奶蓋茉莉花綠茶 $45奶蓋既份量好多 有淡淡既奶味😚不過個茉莉花綠茶個茶味唔太濃 所以飲落有啲淡🍵

📌黑松露野菌意大利飯 $108
黑松露野菌意大利飯