2022-09-05
中秋將至,五花八門嘅月餅充斥市面,以售賣各款曲奇及蝴蝶酥為主嘅Conte de Cookie 曲奇童話亦有推出月餅禮盒。品牌由前半島酒店及文華東方酒店行政總廚主理,所有西餅甜點均選用上乘食材如Valrhona可可粉、Cocao Barry朱古力及法國牛油等製成,選料拍得住酒店般講究。🥮喜月四喜禮盒($368/ 8個)💥柑橘伯爵茶月餅有柑橘淡香,伯爵茶味特出;💥雙重朱古力月餅口感似brownie,朱古力味濃郁;💥尊貴奶黃月餅真正手工奶黃月餅,奶黃味香濃,味道唔太甜;💥綠茶玫瑰紅豆月餅有玫瑰花瓣及玫瑰香,且帶少少陳皮味,特別又有驚喜。除咗月餅,另亦試咗幾款以減糖及健康為賣點嘅軟曲奇:💥花生麻糬軟心曲奇($35)💥朱古力麻糬軟心曲奇($35)💥綠茶栗子麻糬軟心曲奇($35)💥伯爵茶麻糬軟心曲奇($35)💥雙重朱古力軟曲奇($32)💥玫瑰草莓軟曲奇($32)💥綠茶開心果南瓜子軟曲奇($32)💥鹹蛋芝士軟曲奇($32)當中以雙重朱古力及綠茶開心果南瓜子口味最為推薦,前者朱古力味香濃,並有真金箔作點綴;後者綠茶及開心果味特出,配南瓜子口感十足,另其餘味道都唔錯,重點真係比一般軟曲奇無咁甜,感覺較健
🥮喜月四喜禮盒($368/ 8個)
💥柑橘伯爵茶月餅
有柑橘淡香,伯爵茶味特出;
💥雙重朱古力月餅
口感似brownie,朱古力味濃郁;
💥尊貴奶黃月餅
真正手工奶黃月餅,奶黃味香濃,味道唔太甜;
💥綠茶玫瑰紅豆月餅
有玫瑰花瓣及玫瑰香,且帶少少陳皮味,特別又有驚喜。
除咗月餅,另亦試咗幾款以減糖及健康為賣點嘅軟曲奇:
💥花生麻糬軟心曲奇($35)
💥朱古力麻糬軟心曲奇($35)
💥綠茶栗子麻糬軟心曲奇($35)
💥伯爵茶麻糬軟心曲奇($35)
💥雙重朱古力軟曲奇($32)
💥玫瑰草莓軟曲奇($32)
💥綠茶開心果南瓜子軟曲奇($32)
💥鹹蛋芝士軟曲奇($32)
當中以雙重朱古力及綠茶開心果南瓜子口味最為推薦,前者朱古力味香濃,並有真金箔作點綴;後者綠茶及開心果味特出,配南瓜子口感十足,另其餘味道都唔錯,重點真係比一般軟曲奇無咁甜,感覺較健康及啱香港人口味😌軟曲奇存放於雪櫃可保存7日,食前以焗爐或微波爐加熱即可。