2023-02-06 31 瀏覽
好鐘意食越南粉,之前食過月喬,覺得佢足料抵食,湯底清甜唔油膩,行過太子再次幫襯😆🌟香茅雞扒湯粉 $48雞扒用香茅醃過,非常入味,炸到外皮香脆,而肉質仲保持嫰口,仲好juicy😍湯底係傳統牛骨湯,加入金不換、芽菜、蔥花、洋蔥。令鮮味提升,湯底清甜而不膩👍🏻湯粉份量亦比出面好多越南粉多,真係非常抵食😚🌟香茅雞翼湯粉 $48一碗湯河居然有成5隻雞翼咁多🤤而且炸到非常醃脆入味👍🏻👍🏻🌟香茅豬扒 $30叫左豬扒做小食,豬扒厚度適中,而且都幾軟淋,個人覺得個口感比雞扒更正🤩🌟 越式炸春卷 $32春卷包住左木耳、肉絲、檬粉、紅蘿蔔🥕,幾都豐富,蘸上酸汁食味道更佳,值得一試☺️🌟椰汁紅豆冰跟餐加9蚊可以有椰汁紅豆冰😚紅豆夠淋,又唔會太甜😆

🌟香茅雞扒湯粉 $48

🌟香茅雞翼湯粉 $48
一碗湯河居然有成5隻雞翼咁多🤤而且炸到非常醃脆入味👍🏻👍🏻

🌟香茅豬扒 $30

🌟 越式炸春卷 $32

🌟椰汁紅豆冰
跟餐加9蚊可以有椰汁紅豆冰😚紅豆夠淋,又唔會太甜😆
2023-01-18 33 瀏覽
之前喺太子界限街果邊嘅本店食過一次 果邊舖細好多 坐得唔係咁舒服 今次去開深水埗買布 見到呢邊又開左間 舖大左 位舒服左 即刻入去試下keep唔keep到本店嘅水準先招牌生牛肉湯粉牛肉份量頗多 佈滿左成個碗面 脂肪同肉都平均 唔會太肥 牛骨湯底味道亦非常濃郁 會令人忍唔住一啖粉一啖湯 河粉質地唔會過厚 非常通透滑溜蕃茄魚餅蟹膏湯檬蕃茄lover必點 呢個亦都係餐廳推介食品之一 湯底有濃濃嘅蕃茄味 夾雜住大大小小嘅蕃茄蓉 食落十分醒胃 魚餅好足料 有重重嘅鯪魚味 咬落彈牙 另外仲有一樣豆腐咁嘅餸 應該係以豆腐蟹肉蟹膏做成 食落味道十分鮮甜 仲有三件咁多 一啲都唔菇寒🤤札肉青木瓜沙律味道酸酸甜甜 木瓜絲 蘿蔔絲 十分爽口 個汁嘅味道都調較得十分好 唔會太酸或太甜 唯一係自己唔記得走花生 所以要花啲功夫揀走啲花生

招牌生牛肉湯粉

蕃茄魚餅蟹膏湯檬

魚餅好足料 有重重嘅鯪魚味 咬落彈牙

札肉青木瓜沙律

2023-01-14 19 瀏覽
係太子都可以搵到間家庭式嘅越南餐廳食落都幾正宗,價錢平民下午茶時段黎仲抵 14:30~1800唔算難搵,google 就okmenu 簡單食物選擇唔太多先黎餐飲熱柚子蜜熱飲唔洗加錢香茅雞翼$32新鮮炸出黎,醃得好好d 味入哂去,個皮又夠脆烤牛肉湯粉$58下午茶嘅話$45不過份量好小dd 牛肉份量真係好多,食肉獸最愛個粉就正正常常,有河粉,金邊粉揀一個晚飯,食到旅行嘅味道$100 都唔洗超級推介下次早d 黎,試下個下午茶
係太子都可以搵到間家庭式嘅越南餐廳
食落都幾正宗,價錢平民
下午茶時段黎仲抵 14:30~1800

唔算難搵,google 就ok

menu 簡單
食物選擇唔太多

先黎餐飲
熱飲唔洗加錢

香茅雞翼
新鮮炸出黎,醃得好好
d 味入哂去,個皮又夠脆

下午茶嘅話$45
不過份量好小d

d 牛肉份量真係好多,食肉獸最愛
個粉就正正常常,有河粉,金邊粉揀

一個晚飯,食到旅行嘅味道
$100 都唔洗

超級推介
下次早d 黎,試下個下午茶
2023-01-08
2023-01-12 28 瀏覽
行行下街無啦啦落雨,見差唔多夠鐘食飯就是但搵間餐廳走入去。附近都冷冷清清,得呢間有啲人氣入面係好普通嘅粉麵舖間局,位唔多但尚算闊落。睇睇餐牌都係一般越南餐廳應有嘅佢都有呢到係QR CODE自己落單諗唔到食咩就食推介嘅實無死一落單無幾耐就嚟咗個酸辣鳳爪先,$42大大碟,個酸辣汁調得幾好👍🏻唔太辣好開胃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻月喬撈檬有厚切札肉+豬排+雞翼好重香矛味,炸得啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻連個麵底都實的的👍🏻好飽肚最鍾意撈果隻酸辣汁😋大大支係枱面任用!正!
行行下街無啦啦落雨,見差唔多夠鐘食飯就是但搵間餐廳走入去。

附近都冷冷清清,得呢間有啲人氣

入面係好普通嘅粉麵舖間局,位唔多但尚算闊落。

睇睇餐牌都係一般越南餐廳應有嘅佢都有

呢到係QR CODE自己落單
諗唔到食咩就食推介嘅實無死

月喬撈檬有厚切札肉+豬排+雞翼
好重香矛味,炸得啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻

連個麵底都實的的👍🏻好飽肚

最鍾意撈果隻酸辣汁😋大大支係枱面任用!正!
2022-12-04 58 瀏覽
以前去開界限街月橋,但坐位唔多,經過等好耐,知道開咗分店,地方大咗,坐得舒適好多立即去支持下今日叫左豬扒撈檬+炸春卷湯金邊粉加$20仲有碟油菜🥬QR CODE冇架,要另外同店員order,今日油菜係生菜🥬兩碗粉份量非常足料,食極都有要讚下佢地服務好好態度好親切豬扒醃得入味炸到啱啱好唔會炸到乾柴咁檬汁酸甜度剛剛好,好開胃,大大支任你落,浸到變湯粉食都仲得🤭🤭🤭春卷餡包滿晒,而且炸得好好,唔會食到一口油金邊粉略嫌有少少鞋,唔夠滑

立即去支持下

今日叫左豬扒撈檬+炸春卷湯金邊粉
兩碗粉份量非常足料,食極都有

要讚下佢地服務好好
態度好親切

豬扒醃得入味
炸到啱啱好
唔會炸到乾柴咁

炸春卷

春卷餡包滿晒,而且炸得好好,唔會食到一口油
金邊粉略嫌有少少鞋,唔夠滑
2022-12-04
炸春卷
2022-11-15 51 瀏覽
這間裝修簡單,很家庭式的月喬正宗越式湯粉,價錢大眾化,兩頁的餐牌有撈檬,湯粉,飯及小食。烤牛肉撈檬$56, 份量大大碗,賣相不錯。烤牛肉厚薄適中,醃得夠味,烤得不乾身,有陣陣炭烤香味,配上,檬粉,青瓜絲,蘿蔔絲,炸蒜,花生,淋上魚露,清新開胃美味。蝦餅扎肉湯粉$56, 蝦餅炸得金黃香脆,跟湯粉另上,保持脆口。湯底清甜。越式米紙卷$30, 包著米粉,生菜,扎肉,青瓜絲,蘿蔔絲及炸蒜,包得結實不鬆散,沾上魚露汁,清爽開胃。

2022-11-13
2022-11-12 110 瀏覽
月喬正宗越南湯粉😋😋😋月愛月喜歡喬太子新開餐廳嘅環境簡潔、寬敞、舒服有靠背椅、主打越南菜式、員工🈶️禮貌、友善、餐廳用QR code自助點餐、店舖地段都方便、外賣頻繁!下午茶時段2:30pm -6:00pm招牌火車頭金邊粉(牛肉、牛丸、牛展、牛腩)$46、餐配特飲$9(鹹檸🍋七)招牌菜係越南嘅特色、豐富嘅材料、啖啖肉、口感豐富、清甜嘅湯底、隨自己嘅喜歡可以加點青檸汁、酸酸地更加開胃!鹹檸檬🍋配七喜、絕配一流😃招牌生熟牛肉河粉$42、餐配特飲$9(椰汁紅豆冰)大大碗、超抵食、牛骨湯底夠香濃、牛肉份量都大份、生牛肉上枱時仲有少少紅、孰牛指牛腩、超多餸、軟腍!紅豆軟綿綿配埋椰汁冰、充滿兒時回憶、yummy yummy 😋 酸辣鳳爪$42有驚喜、大大碟、酸甜度適中、baby辣、開胃小吃、配有青瓜絲、紅蘿蔔絲、洋蔥絲、顏色艷麗、賣相好靚!😍是曰甜品🍮芒果🥭布甸$18舖🈵️芒果布甸、布甸彈牙有口感、仲有大大粒嘅芒果肉、甜度適中、超正!👍🏻#越南#正宗#扺食#月喬正宗越南湯粉(柏樹街)旺角柏樹街4號地舖港鐵太子站C2出口、步行約3分鐘
月喬正宗越南湯粉

😋😋😋
月愛月喜歡喬

下午茶時段2:30pm -6:00pm
鹹檸檬🍋配七喜、絕配一流😃

招牌生熟牛肉河粉$42、餐配特飲$9(椰汁紅豆冰)

酸辣鳳爪$42

是曰甜品🍮
芒果🥭布甸$18
#越南#正宗#扺食#
月喬正宗越南湯粉(柏樹街)
旺角柏樹街4號地舖
  • 生熟牛肉河粉
  • 鹹檸七
  • 椰汁紅豆冰
2022-11-09 469 瀏覽
疫情其間難免有新店與舊店的交替,就讓我們一起共同肩並肩一起努力向前行,明天會好,努力過的更加好,香港人加油……💪🏻💪🏻又去尋找新食店……食越南菜😋😋位於旺角柏樹街4號,有間剛開張的越南菜餐廳,嚐試新食店,讓生活添色彩,人都開心點!現在科技發展已經自己動手下單,方便,清楚又快捷#越式炸蝦 :蝦肉彈牙及新鮮,口感爽口又鮮甜。#紙米卷 :夏天之選,不過現在已入冬,味道依然好味道,素食者必選。#烤香豬頸肉撈檬 :豬頸肉烤香之後有了點脆卜卜口感,薄薄的切好,不太厚,配上酸甜酸甜的檬粉,滿足了。#烤香豬扒撈檬 :豬扒烤香之後有了點脆卜卜口感,有骨頭的豬扒位特別好食,不知道大家有沒有同感?配上酸甜酸甜的檬粉,滿足胃仔。#檸檬可樂#咸檸梳打 :今次飲這杯咸檸梳打,感覺很天然,推介#重拾拍拖情懷 #兩小口 #溫馨滿載#幸福滿瀉 #幸福感原來是很簡單#all is one. One is all. #shoulder to shoulder #side by side #this is a life and not alive in a world

又去尋找新食店……食越南菜😋😋

現在科技發展已經自己動手下單,方便,清楚又快捷

#越式炸蝦 :蝦肉彈牙及新鮮,口感爽口又鮮甜。

配上酸甜酸甜的檬粉,滿足胃仔。

#檸檬可樂
#咸檸梳打 :今次飲這杯咸檸梳打,感覺很天然,推介

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side

2022-11-06
1 分鐘 (堂食)
  • 烤香豬扒撈檬
2022-11-08 19 瀏覽
踏入年尾天氣開始凍,於是就想吃暖笠笠的食物。經過見到有間越南餐廳,款式多而且位置寬敞乾淨,就同朋友一齊去食午餐。.招牌火車頭湯河 $66 - 食越南粉麵少不了有火車頭,喜歡食牛肉的一定不可以錯過。超級大碗有不同的材料,一次過食盡牛肉、牛丸、牛𦟌、牛腩,啖啖肉,而且湯底清得來又夠入味,真心不錯。隨自己喜好更可以加點青檸汁,酸酸地更加開胃。烤牛肉金邊粉 $56 - 牛肉與湯粉是分開上的,牛肉有香茅味,而且有整整一大碟,完全可以當一碟餸食,抵食呀。.小食方面我們叫了越式紙米卷及越式炸蝦餅,對於小食而言這種份量算是很大,紙米卷卷有蔬菜粉絲及扎肉。有別於常見的蝦餅一小塊一小塊,這裏是一大塊蝦餅扒,有很香的蝦肉味夠彈牙。飲品方面我們選擇了樽裝可樂及熱咖啡,滿足又醒神的一個下午。.值得一提店員十分友善有禮貌,讚讚讚。

飲品方面我們選擇了樽裝可樂及熱咖啡,滿足又醒神的一個下午。

值得一提店員十分友善有禮貌,讚讚讚。
2022-11-07 17 瀏覽
近排食得好多熱氣野,所以今晚晚餐想搵番d健康d又好味既菜式試下,朋友提議有間新開既越南粉唔錯,所以就過左去試下——————🐽 烤牛肉撈檬一上台見個份量好多!絕對係物超所值炸牛肉舊舊都好大舊,炸到好香口入面中係嫩滑無比,檬粉撈左酸汁食感覺特別開胃🐽 招牌火車頭湯粉先試個湯底好濃郁,啖啖清香牛骨湯味,中有d香料既回甘!一碗招牌河可以試曬牛肉牛丸牛展同牛腩,一次過滿足曬所有願望🐽 越式炸蝦餅炸蝦餅炸到好脆身,蝦肉彈牙唔腥,點埋雞醬食真係一流

——————

🐽 烤牛肉撈檬
一上台見個份量好多!絕對係物超所值

🐽 招牌火車頭湯粉

🐽 越式炸蝦餅
炸蝦餅炸到好脆身,蝦肉彈牙唔腥,點埋雞醬食真係一流
2022-11-06 15 瀏覽
太子呢間新開嘅越南餐廳好抵食,打開餐牌,見到好多選擇,而且啲價錢都好貼地。呢度用QR code落單,好方便。今次點左大大碗嘅鮮茄魚餅蟹膏湯檬同埋招牌火車頭湯河。湯檬入面有好多料,湯底係好濃既番茄湯,唔錯。魚片又鮮又彈牙,蟹餅真材實料。火車頭湯粉有牛肉、牛丸、牛展同埋牛腩,牛肉肉味重,加埋彈牙既牛丸,正。小食方面,點咗酸辣鳳爪,鳳爪已經去咗骨,好方便。酸酸辣辣,好開胃。飲品方面,椰青好鮮甜,另外仲點咗紅豆椰汁冰。
呢度用QR code落單,好方便。

飲品方面,椰青好鮮甜,另外仲點咗紅豆椰汁冰。
2022-11-05 251 瀏覽
最近先發現原來旺角近太子一帶勁多食肆🤭今日揀咗呢間越南餐廳食晚餐餐廳環境整潔、舒適大部份座位都有梳化坐場內仲有獨立洗手間方便食客使用👍🏼食物方面除左撈檬、湯粉之外仲有飯餐、小食⋯⋯選擇都算多餐廳用QR code自助點餐系統清晰易睇非常方便👍🏼【招牌火車頭湯河】超多配料😍厚切牛腩大大件但唔靭牛丸彈牙有牛味生牛肉薄片容易食真心食完啲餸都飽左😂【札肉蝦餅湯檬】厚切札肉都幾爽彈蝦餅另上唔會浸到淋曬厚薄適中,啖啖肉仲食到好濃烈蝦味真材實料👍🏼【香茅雞翼】即叫即做熱辣辣雞翼好大隻又多肉😋香茅味好強烈外皮香脆惹味入面仲keep到軟滑【椰汁紅豆冰】紅豆冰要俾個讚💯市面上好少飲到咁足料嘅紅豆冰椰漿味香濃不在話下紅豆綿密到成日塞住條飲筒😂【原個椰青】新鮮椰青多肉又多汁🫶🏻整體而言環境唔錯,服務都好好店員超友善仲好主動💕食物性價比好高好食得黎唔貴食左咁多野200蚊有找🤭
最近先發現
原來旺角近太子一帶勁多食肆🤭
今日揀咗呢間越南餐廳食晚餐

餐廳環境整潔、舒適
大部份座位都有梳化坐
場內仲有獨立洗手間
方便食客使用👍🏼

食物方面除左撈檬、湯粉之外
仲有飯餐、小食⋯⋯

【原個椰青】
新鮮椰青
多肉又多汁🫶🏻

整體而言
環境唔錯,服務都好好
店員超友善仲好主動💕

• 椰汁紅豆冰
  • 原個椰青
  • 招牌火車頭湯河
2022-10-31 31 瀏覽
香烤豬頸肉撈檬 $58大大碗既豬頸肉撈檬 ,見到就流口水🤤啲豬頸肉好多 又大舊,好爽口😋脂肪分佈平均🙈 撈檬又好多 仲有d青瓜絲、紅白兩色既蘿蔔絲😽呢個價錢好抵食招牌火車頭湯粉$65見呢碗招牌好多客都有食,有牛肉、牛丸、牛展、牛腩,用料好出色,牛腩好香 好淋,湯檬粉一樣咁多👍🏻啲香茅葉浸係湯入面,令湯底更加突出香茅味😝酸辣鳳爪$42鳳爪好爽口又大隻,辣味同酸味適中,冇雪味🤤香茅雞翼$32雞翼炸到勁大隻,脹卜卜,勁濃嘅香茅味🤤熱柚子蜜及凍柚子蜜飲杯柚子蜜 sweet下先😝
香烤豬頸肉撈檬 $58

招牌火車頭湯粉$65

酸辣鳳爪$42
鳳爪好爽口又大隻,辣味同酸味適中,冇雪味🤤

香茅雞翼$32
雞翼炸到勁大隻,脹卜卜,勁濃嘅香茅味🤤

熱柚子蜜及凍柚子蜜
飲杯柚子蜜 sweet下先😝
性價比超高的越式河粉💜💜💜今日同媽咪係附近行過想食野見到餐牌$56 一碗粉真係好抵於是就入左去環境好乾淨,店員亦好貼心咁幫我清潔台面服務態度好好。好有禮貌阿媽點左扎肉雞絲撈檬我就點左扎肉蝦餅金邊粉。黎到食越式嘢,蝦餅幾乎喺必叫啦試佢蝦餅就知其他野好吾好食😙😙😙炸得好香口又大份。我同媽媽一致認為佢份量都算大份連平時大食既我都食吾哂🤭真係抵到爛😄😄重點味道1d都吾差架👌🤪😊😊其實好想試佢個蕃茄魚餅蟹膏湯粉睇幅相都覺得正啊可惜戒緊口吾食得蟹咋😢😢😢下次一定要去試了😃😃
性價比超高的越式河粉💜💜💜

今日同媽咪係附近行過想食野
見到餐牌$56 一碗粉真係好抵
於是就入左去
環境好乾淨,店員亦好貼心咁幫我清潔台面
服務態度好好。好有禮貌
阿媽點左扎肉雞絲撈檬
我就點左扎肉蝦餅金邊粉。

黎到食越式嘢,蝦餅幾乎喺必叫啦
試佢蝦餅就知其他野好吾好食😙😙😙

睇幅相都覺得正啊
可惜戒緊口吾食得蟹咋😢😢😢
下次一定要去試了😃😃
2022-10-28 35 瀏覽
屋企附近新開左一間食越南湯粉嘅餐廳,今日放假同屋企人去食個lunch。同屋企人叫咗2碗湯粉,一個係招牌火車頭湯粉,一個係香茅豬頸肉湯粉,仲加咗一個小食越式炸蝦餅。~~招牌火車頭湯粉可以選擇河粉或者檬粉或者金邊粉,我就選擇左河粉。碗粉勁大碗,2個人share食都夠。有好多配料,牛肉,牛展,牛腩,牛丸同扎肉等等。牛丸好好味,好彈牙。湯底都好清甜。牛腩都炆得好軟腍入味。~~香茅豬頸肉湯粉唔會燒到好乾。肉質爽口,加埋個汁,少少酸少少辣,好開胃。~~越式炸蝦餅即叫即炸,炸得好香口。蝦餅好重蝦味,真材實料,食落好彈牙。

~~招牌火車頭湯粉

~~香茅豬頸肉湯粉
唔會燒到好乾。肉質爽口,加埋個汁,少少酸少少辣,好開胃。

~~越式炸蝦餅
即叫即炸,炸得好香口。蝦餅好重蝦味,真材實料,食落好彈牙。