2023-05-06
【觀塘區】【朋友冰室】今次想講呢間嘢係喺觀塘海濱道,喺九龍灣站或者牛頭角站行過去都係唔近嘅,認真有趣。不過呢,我又唔係因為工作而經過喎,我係真係特登山長水遠走去呢個位就淨係為咗食呢間餐廳架喎,可以話係「慕名而來」,我並不否認呢一點嘅。咁呢間嘢又做咗啲乜嘢咁大鑊又或者咩事出名到我要特登嘥時間走入去食呢?事緣係有一次活動,同一位對飲食好有要求嘅朋友交流飲食心得。過程中講咗啲中伏經歷,其中呢間最搞笑,個黑椒炒意粉變咗白烚意粉加黑椒,朋友講得非常生動。有見及此,我喺返工之前都特登走入去呢個咁隔涉嘅位食嘢。不過因為我曾經有兩三年時間喺牛頭角呢個美食沙漠返工,所以趁機喺附近緬懷吓過去。當年翠華大樓開翠華餐廳,又豪華又轟動,不過當年嫌佢貴所以冇食過,而家已成廢墟。終於行到呢間朋友冰室門口,見佢門口有個小心地滑牌,幾驚佢已經過咗 last order,不過我出得 post 嘅,就當然係已經入咗去食嘢啦。可惜嘅係,我最想試嘅黑椒炒意粉,阿姐居然話冇,我即刻就好晴天霹靂,人生頓時失去希望咁嘅樣。馬死落地行,一場嚟到咯,都食啲嘢啦,呢間好歹都係一間冰室,咪叫個「冰室常餐」囉。主食可以揀兩個餸嘅,我揀咗「自家
馬死落地行,一場嚟到咯,都食啲嘢啦,呢間好歹都係一間冰室,咪叫個「冰室常餐」囉。主食可以揀兩個餸嘅,我揀咗「自家制雲呑」同「午餐肉」配「米粉」,個雲呑好普通但食得出係自己包,有家的感覺,其他嘢就都係正常茶記水準。
配菜係「火腿奄列」同「甜餐包」,餐飲係「凍奶茶」,夾埋就 $56,認真唔平嘅價錢。加上我一食隻奄烈就發覺佢啲火腿酸粟咗,哎,都係要中伏先安樂,求其叫阿姐叫廚房煎隻蛋畀我算喇。呢間嘢都係有啲奇怪,冇乜機會有下次。。。
(地址:牛頭角海濱道83號宏利大廈1樓W3號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0555 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #牛頭角 #九龍灣 #朋友冰室 #friendscafe #茶餐廳 #冰室 #常餐 #特餐 #雲呑