2019-06-13
搵朋友食lunch,唔熟悉附近環境當然跟著朋友指示走,點知佢叫我去宏利大廈1樓,當時都驚驚地,無啦啦走去人地office大樓做咩,不過估唔到呢到原來1樓係開放,仲有兩三間餐廳喎。可能因為落雨關係,上到去間間好多人等位,好彩朋友一早到左囉飛,但都要等齊人先可以入座。同普通茶餐廳一樣,呢度有寫晒星期一至星期五有d咩lunch set,一次過睇晒成個星期好方便,再仔細d望,都會發現好少重覆,仲要中西式都有。就好似我地食野果日係星期二,有沙律、肉餅、天使麵、牛仔骨等等set,真係適合唔同喜好人士。我叫左黑松露海鮮意粉。意料之外嘅大大碟,三色椒令到成碟天使麵色彩好鮮豔,仲有好多蜆肉、蟹柳&魷魚。有一點令我好欣賞,廚師將d黑松露主力放係一邊,即係要自己撈,對於唔喜好黑松露嘅人黎講,真係好貼心。相片中被天使麵擋住唔夠清楚,其實黑松露份量係唔少嫁!朋友話唔太肚餓,就叫左個常餐︰香煎雞扒公仔麵+火腿奄烈+牛角包。上枱時牛角包變左普通蒜蓉包,但冇人通知,朋友切左一半俾我試,塊蒜蓉包係超硬身,係差d咬唔開個款,而且係凍晒,擺明放左好耐咁。火腿奄烈好少火腿,得中間位置有幾條咁,都唔似奄烈。香煎雞扒公仔麵就有d
我叫左黑松露海鮮意粉。
上枱時牛角包變左普通蒜蓉包,但冇人通知,朋友切左一半俾我試,塊蒜蓉包係超硬身,係差d咬唔開個款,而且係凍晒,擺明放左好耐咁。火腿奄烈好少火腿,得中間位置有幾條咁,都唔似奄烈。香煎雞扒公仔麵就有d誠意,雞扒面都有少少菜絲。
朋友係附近員工,呢餐有9折,唔駛$100就搞掂2個人lunch,都算抵食la。