2009-01-19
15/1: 為食雙K今回去試試"高評價"既日式拉面店由mtr行去交易廣場,遠遠睇到今次既目標, 門口有幾個人等緊; 雖然店有戶外位,但係當日太凍,冇嘜人坐係出面,雖然好肚餓,但係我地都寧願等等,免得係外面一邊吹風一邊食。店子出面, 係一個平台, 有個大噴水池, 間店好突出, 好易見。 裏面唔係好大, 聽到有d侍應跟日本客人講得一口流利既日文, 感覺有少少似入左日本既麵店一坐低, 有個四眼哥哥仔畀左杯暖暖既麥茶我地飲, 好味又暖身 先睇睇menu, 無花巧既圖片, 都是以名字吸引閣下挑選...因為真係幾餓既關係, 點左"主角"拉面, 同一個小食。大K點左 味噌拉面 , 我小K就點左個 牛油味噌拉面 (本人偏愛有牛油既拉面), 而小食就點左名字頗新鮮既 炸年糕薯餅(事後後悔冇叫餃子)細k點既牛油味增拉麵 湯好熱, 牛油超快就溶哂...拉面本身好彈牙, 好正, 加上湯底好夠味, 當湯飲都算"清" 特別一提: 叉燒 (口感超好, 食到有少少肥肉既爽, 但唔膩, 暫時係食過既No.1 叉燒)大k點既味增拉麵 : 麵質好好,食落有種爽口感覺,叉燒好好食,湯底夠濃,不自覺地飲左一半炸年糕薯餅 :
炸年糕薯餅 : 細k - 味道淡左d,得少少醬油味,食落雖然有咬口,但覺得有d粉,唔知日本年糕係唔係咁既呢? $30 2小件淡淡既年糕感覺有d唔抵
大k - 咬落去口感好得意,未食過日本年糕,所以唔知係點,感覺普普通通,份量如果可以多d就好
總括黎講,店既主打菜 - 拉麵真係唔錯,服務都過得去,不過我地食完野傾緊計期間,發現有2隻"強哥"路過,呢到真係要扣分。價錢方面,價格比其他店高,拉麵既價錢都合理,不過小食好似唔值咁貴。