2024-09-06 123 瀏覽
李家是一家蠻有名氣的韓國炸雞店, 韓國人主理, 而且據稱是香港首間韓式炸雞店, 可謂深入民心, 現在總共有四間分店 😊 燒五花腩肉 $208五花腩肉肥瘦比例三七左右, 比例恰當, 肉質軟腍, 蠻厚身的, 咬下去都有口感 😁 另配有Kimchi和Kimchi蔥, Kimchi蔥草青味比較重, 如果喜歡的可以與腩肉一起吃 😉蜂蜜大蒜炸雞 $118芝士味炸雞 $118炸雞可以選擇有骨及無骨, 懶人的我則選擇了無骨 😬 兩款雞都加了滿滿的配料, 芝士粉一大堆, 盤底全是蜂蜜醬, 滿有配料的炸雞既邪惡又惹味!牛膝骨湯 $178上菜時還冒出泡泡, 可想而知湯是熱騰騰的! 湯品煲了一段長時間, 所以牛味份外濃烈, 有少量牛膝骨, 跟飯一起變泡飯很美味 😄 額外加飯需要額外加$15。海鮮炸醬麵 $198上碟時真的嚇了一跳, 份量多得有點嚇人 😳 但想深一層, 一個價值$198的炸醬麵如不是這個份量又好像說不通 🤪 跟平常的炸醬麵差不多, 微微甜, 只是多了些魷魚蝦仁等海鮮, 每粒海鮮都是細小的, 這邊的豬肉跟上面的五花腩相比大有分別 😅今天相對較早吃晚飯, 五時進來餐廳時還以為是過場休息, 餐廳內沒有
燒五花腩肉 $208

蜂蜜大蒜炸雞 $118
芝士味炸雞 $118

蜂蜜大蒜炸雞
牛膝骨湯 $178
海鮮炸醬麵 $198
海鮮炸醬麵
今天相對較早吃晚飯, 五時進來餐廳時還以為是過場休息, 餐廳內沒有其他客人之餘, 環境也相當昏暗。時間尚早沒有客人可以理解, 但光猛一點會使人心情愉快點 🫠 但整體上是不錯的。

2024-08-31
蜂蜜大蒜炸雞
2024-07-27 341 瀏覽
近期愛吃韓國菜,好友帶我去灣仔食好嘢,大開炸物Party🎉🎊。韓式芝士炸豬扒 $198 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 是餐牌上的新餐單,小妹係芝士控🧀,見到真的失控🤣🤣。豬扒非常大件,炸得黃金香脆。每件豬扒入邊佈滿大量芝士,件件都拉絲😍😍熱辣辣,超好吃,食完立即😍😍眼。無骨半半炸雞(原味+甜辣)$188講到韓式炸物,又點可以少得炸雞呢?叫咗半半炸雞,做到外脆內軟,而且保留到肉汁,好正。原味非常香脆,甜辣味調味適中,掛汁但不會過於濃稠,非常惹味。下完單侍應就立即送上前菜,千島醬椰菜絲及醃蘿蔔,配上炸物一齊食,減低了不少油膩感,非常清爽。西柚梳打及蘋果梳打 $38/杯雖然炸雞應該配啤酒,但日光日白就唔叫酒🤣我吔叫咗杯西柚及蘋果梳打,非常大杯。顏色好有玩味性質,但又不會過甜,與炸物都幾夾,好有party feel🤣。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。

韓式芝士炸豬扒 $198 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

無骨半半炸雞(原味+甜辣)$188

西柚梳打及蘋果梳打 $38/杯

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。

• 半半炸雞
  • 韓式芝士炸豬扒
想食韓國嘢就會諗到李家, 除咗各式各樣炸雞之外,選擇都相當豐富:三色糯米腸、印第安雞沙律、辣炒年糕、魚餅湯、豬紅湯,等等,將成個韓國地道菜都帶咗嚟香港。咁多選擇但我都係離唔開蔘雞湯套餐配白飯和前菜 198 +$7 韓國果肉梨汁,專一冇辦法🤭 大大碗, 熱辣辣上枱,隻雞唔係BB雞,份量超大,兩三個女仔應該都夠食。湯底比想像中嘅濃, 都有唔少紅棗同杞子, 10分滋補. 原本想食埋可以Mix and Mix 半分嘅炸雞, 但呢個份量已經K.O.咗我,食唔晒要打包走😂 唯有下次再試佢嘅炸雞啦~

回訪過幾次,水準保持👍🏻👍🏻 自由搭配半半炸雞,唔會set死左邊款配邊款,鍾意試唔同味既朋友仔就岩曬😆😆.⭐️半半炸雞(蜂蜜大蒜炸雞x芝味炸雞)蜂蜜大蒜炸雞有驚喜😍 醬汁滿滿,但唔會覺得太甜或者太重味,反而想追住點醬,大蒜同蒜泥配蜂蜜汁又好夾~ 芝士粉有好多,無汁更突出炸雞炸得幾香脆,雞皮十分邪惡🫢.⭐️芝士辣海鮮炒年糕份量好足!三個人share都得,滿滿拉絲芝士,年糕煙韌,辣味適中,係惹味既辣🥰.⭐️西柚梳打酸酸甜甜,可以解一解油膩感~
⭐️半半炸雞
(蜂蜜大蒜炸雞x芝味炸雞
⭐️芝士辣海鮮炒年糕
⭐️西柚梳打
酸酸甜甜,可以解一解油膩感~
2024-09-05 0 瀏覽
今天黃昏,我和朋友到灣仔駱克道,光顧了一間名叫李家的韓式餐廳,朋友說是韓國人主理香港的第一間韓式炸雞店,期待已久的晚餐終於來了。我們點了兩道人氣菜式:豬肉炒粉絲和芝士辣雞炒年糕。豬肉炒粉絲的味道鮮美,粉絲吸收了豬肉的精華,口感滑順。更讓人驚喜的是芝士辣雞炒年糕,濃郁的芝士覆蓋在年糕上,朋友一拉起芝士,竟然可以拉到一尺高,彈性十足,讓人忍不住想要多吃幾口。這道菜既有辣味,也有芝士的香濃,真是絕配。在飲品方面,我們選擇了檸檬梳打和芒果汁。檸檬梳打清爽可口,剛好中和了菜餚的辣味,而芒果汁則甜美水果味濃,令人心情愉悅。

2024-08-27 94 瀏覽
今天要介紹的餐廳係位於灣仔駱克道,係一間係香港有幾間分店既韓式餐廳。餐廳面積好大卡位多坐得舒服而且一直播著kpop,令人置身在韓國韓式餐廳內。除左主打炸雞外,餐廳既石鍋同韓式小食料理都可以試試,而且份量好多。半半炸雞上炸雞前先上前菜-醃蘿蔔,呢個配上炸物一齊食,可以減低油膩感。今次揀左兩款口味,分別係甜辣同芝士味既有骨炸雞。兩款炸雞都不錯,芝士味炸雞落左兩款芝士粉所以好重芝士味。而甜辣炸雞面頭鋪滿甜辣醬,辣味比較重。兩款雞皮炸得好脆不過肉就偏乾身。不過下次比我再揀既話會揀無骨,因為食落啖啖肉。燒五花腩肉 $208用鐵板盛著既五花腩可以保持豬肉既溫度,食落仲熱辣辣,可以點埋燒烤醬或者配埋泡菜和蔥絲味道但帶微辣,咁樣食會更加惹味。李家 (華發大廈)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘

燒五花腩肉 $208

李家 (華發大廈)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘
2024-08-20 80 瀏覽
呢間位於灣仔嘅韓式炸雞店,聽講係元祖級炸雞店,呢日就嚟睇睇佢有咩好食😋半半炸雞一份有齊原味同甜辣兩款口味,無骨炸雞外層炸得乾身,唔油膩,肉質嫩滑,充滿肉汁🍗 甜辣口味可以話係韓式經典滋味,大家可以一試。韓式大牛排骨湯份量充足,上檯時仍然係熱辣辣🍲 大牛排骨湯入面嘅材料包括紅棗、人蔘、杞子、金菇、白蘿蔔、蛋絲、牛肉片、兩條大牛排骨同粉絲,非常足料👍🏻 特別鍾意大牛排骨,肉質軟腍,牛肉味香濃🐮 蘋果西打麗塔Apple Cider加上蘋果糖漿🍏 味道清新,甜度適中,配炸雞飲就啱晒。食咗兩款韓式主食,都感受到嗰種韓風,炸雞香脆可口,排骨湯就養生暖胃,兩款都幾好味🤤

蘋果西打麗塔
蘋果西打麗塔

2024-08-18 113 瀏覽
這家韓式料理店在香港已有多年名氣~ 同朋友剛剛在會展行完展覽就過黎食個下午茶~ 店舖裝修過,比以前感覺舒適多了。朋友幾鍾意店內一直播著kpop嘅氣氛~ 而店員招呼熱情。點完菜會送上泡菜,椰菜沙律同醃蘿蔔作前菜🍗自選半半炸雞🍗選了無骨的。味道可以任意配搭。兩款就比較鍾意 蜂蜜大蒜炸雞 和 甜辣炸雞。兩種味分開兩大盤份量好多。炸雞新鮮熱辣,炸得乾身不會油膩。雞肉同時保持夠嫩。經典的甜辣醬汁,甜甜的帶微辣好濃郁惹味。蜂蜜大蒜醬汁就有點不同,甜甜蜜蜜中帶有惹味大蒜,非常香口。🥘韓式牛肉炒粉絲韓式炒粉很正宗~ 粉絲口感非常Q彈,超大碟,兩個食到好full。最鍾意粉絲配料夠多,營養豐富。牛肉、洋蔥、紅蘿蔔、菠菜、彩椒、蘑菇等等。🥤西柚梳打/韓國飲料罐多款經典飲品。抵飲~

🍗自選半半炸雞🍗

🥘韓式牛肉炒粉絲

🥤西柚梳打/韓國飲料罐
多款經典飲品。抵飲~
2024-08-16
下午茶
2024-08-16 99 瀏覽
韓國炸雞口味多元化,特別鍾意濕身多醬,微辣夠晒惹味!呢間主打炸雞🐓嘅韓國餐廳,有唔同炸雞款式、石鍋系列🥘同韓式小食料理,價錢上中規中矩,勝在份量真係夠多,幾抵食‼️-——————————————🍗◖半半炸雞◗ $196自選兩款口味,甜辣($98) +醬油($98),甜辣炸雞裹晒醬料,甜甜辣辣特別惹味,雞皮仲有輕微脆口感;醬油味偏乾身,食落味道都幾辣下🌶️,夠入味!兩款炸雞都做得唔錯,外脆之餘,裏面肉質都嫩滑,幾出色!🐂◖鐵板燒牛肉◗ $178牛肉係肥牛,配上雜菜京蔥一齊炒,有鑊氣超香!牛肉燒得入味,肉嘅香氣吸晒落雜菜到🥬,忍唔住一啖接一啖食曬,推薦!🍏◖蘋果西打麗塔◗ $88大大杯蘋果西打麗塔,個底係蘋果梳打,加入適量碎冰,果味夠濃又唔會好甜,飲落夠氣配上炸雞一流!🌟Encore指數:8.6/10
-——————————————
🍗◖半半炸雞◗ $196

🐂◖鐵板燒牛肉◗ $178

🍏◖蘋果西打麗塔◗ $88

🌟Encore指數:8.6/10
2024-08-13 59 瀏覽
今次試呢間韓式炸雞店,雙拼炸雞是必試之選--甜辣炸雞和原味炸雞。炸雞外脆內嫩,帶有微辣微甜的獨特風味,原味炸雞則保留了雞肉本身的鮮嫩口感,搭配香脆外皮,的確滿足。砂鍋牛肉,湯底非常濃郁,但肉質麻麻。店舖的服務非常出色,友善,有如賓至如歸。每桌更會贈送醃蘿蔔和沙拉作為前菜,為用餐體驗增添了一絲美好。如果炸雞愛好者還是喜歡品嚐韓式料理的人,這裡是一個不錯的用餐地點。人均消費$200-300,略貴一點。
今次試呢間韓式炸雞店,雙拼炸雞是必試之選--甜辣炸雞和原味炸雞炸雞外脆內嫩,帶有微辣微甜的獨特風味,原味炸雞則保留了雞肉本身的鮮嫩口感,搭配香脆外皮,的確滿足。

人均消費$200-300,略貴一點。
2024-08-11
用餐優惠
試食活動
2024-08-10 91 瀏覽
🍗灣仔李家💫🔥原味+甜辣味炸雞外皮酥脆,內里肉質鮮嫩,咬一口下去,兩種味道的完美結合令人欲罷不能。甜與辣在口中跳舞,真的是非常獨特又迷人的味覺體驗。🐟味醂魚乾魚乾鮮美無比,再搭配上味醂的甜香,真的是一種難以言喻的美味。吃上一口,彷彿置身於海邊的漁村,滿滿的海洋風情。🧀辣雞炒年糕將芝士的濃郁和辣雞的刺激完美融合,再加上年糕的軟糯口感,真的是一道色香味俱佳的佳餚。每一口都能感受到芝士的絲滑和辣雞的熱情,年糕則起到了調和口感的作用,讓整道菜更加豐富有層次。
🍗灣仔李家💫

🔥原味+甜辣味炸雞

🐟味醂魚乾

🧀辣雞炒年糕

2024-08-09 75 瀏覽
餐牌有齊韓式經典菜式,炸雞、人蔘雞湯、韓式煎餅應有盡有,想健康啲可以選擇韓式烤雞,加上醬汁同樣美味🍗🎈 燒烤雞 烤雞以鐵板熱住上枱,上面嘅醬汁勁惹味,件件雞肉都有醬汁包住,肉質嫩滑多汁🍗醬汁微辣,香味濃郁,帶點點甜味中和,伴碟嘅洋蔥吸晒醬汁味道都好正,越食越想食🤘🏽🎈鐵板泡菜炒豬肉好鍾意呢道菜,簡單直接又大大份🥘鐵板上枱夠熱又夠香,五花肉油脂豐富,泡菜加上洋蔥索晒辣汁嘅香味,用嚟放飯送酒都咁正🎈Corona Rita特色飲品,大大杯解暑又解辣👏

🎈 燒烤雞

🎈鐵板泡菜炒豬肉
好鍾意呢道菜,簡單直接又大大份🥘

🎈Corona Rita
特色飲品,大大杯解暑又解辣👏

2024-08-06 89 瀏覽
叫咗個炸雞,舊舊雞到鞋到香口膠咁,同返個職員講,佢話係炸雞係咁樣,講到好似一啲嘢都冇問題咁,完全一啲歉意或者補償都冇,最後我直接埋單走人冇食過,真係狗也不_,真係唔建議再幫襯呢間其他李家都唔係咁樣,真係搞到對李家冇晒信心,好似求其煮啲嘢出嚟你就要食咁,價錢已經唔係平,俾啲人食嘅嘢都冇,其實佢哋有冇食過其他韓式炸雞,KFC都好食過佢,真係成肚氣,大家千祈唔好中伏,應該冇一間會難食過呢一間,唔好浪費金錢
李家嚟間餐廳係偶然係Openrice 上面搵到的,見佢200幾個好評,普通同失望又咁少,就打算試下啦,點知就中大伏!一入餐廳就見入面仲有一道門,打開之後一陣酸臭味(魚露咁既味)撲鼻而來,估唔到係韓國餐廳竟然可以感受到泰式風情,實在令小弟大為驚喜。打開餐牌,見到啲食物相好似影印機冇墨咁睇唔清楚顏色,已經feel到伏伏地。但同自己講,唔好用相去判斷他人,食物既質素先係重點,就叫左炸雞打算食左先再講。落左單先上左兩個小菜,一碟係醃蘿蔔,一碟係千島醬白菜絲。醃蘿蔔變左味,白菜絲開始出緊水。大佬你不如唔好比我哋仲好。炸雞係落左單5分鐘多啲就上左枱,心諗死得啦,一定唔係新鮮炸,果不其然啲雞又乾又柴,食落明顯係中午賣唔晒既雞再攞返嚟炸。努力咁食完就急急腳咁走左。明明價錢同講Goobne差唔多,但質素差天共地,既然係咁,點解我唔去Goobne?結論:差評,環境酸臭、食物質素差,不會再有下一次。

結論:
差評,環境酸臭、食物質素差,不會再有下一次。

2024-07-20 247 瀏覽
灣仔韓式炸雞專門店🍗李家喺港島新界都有分店,今次就去灣仔店嗰度食吓~半半炸雞($196)一次可以食兩種口味,今次揀咗醬油同甜辣口味,除咗呢兩種,仲有其他口味可以選擇亦都可以揀揀有骨或無骨炸雞,今次甜辣同醬油口味就係剩係得有骨炸雞,半份嘅炸雞份量都非常足夠,每半份都有6舊左右。甜辣炸雞,表面沾滿晒醬汁,個雞食落去都保持香脆嘅感覺。而醬油炸雞就係,啲醬油都索晒喺啲炸雞度人蔘雞湯($198)糖嘅份量可以不到大約四碗左右,而且都幾足料,有成隻雞喺度,味道適中,加入人蔘、紅棗、杞子等配料地址:李家灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖。
灣仔韓式炸雞專門店🍗

李家喺港島新界都有分店,今次就去灣仔店嗰度食吓~

半半炸雞($196)

人蔘雞湯($198)

地址:李家
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖。