2018-04-22 104 瀏覽
[ 夏天解渴 | 重點係纖體美顏😆]••我一向都好唔鍾意酸味既野🍋唔知係咪老左,近來發現都幾好,尤其鍾意西柚汁🍊其實係聽講西柚有助控制體重、抗氧化、防斑、防皺紋、加速回復受傷皮膚...😱我諗都係被神化啫,但飲完心理上感覺好左🤣⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹滿杯紅柚($35)⭐️7/10有幾塊紅肉柚子撻係杯邊😍有半杯係沙𣲙,夏天飲真係勁岩🔥透心涼之餘,個人覺得西柚好解渴💦不過入面無果肉,西柚味都唔夠濃郁,略為淡左啲,同埋好似有啲茶味🤔(定係水果茶?我當左果汁🤣),不過邊飲邊行街都係唔錯既選擇~~
[ 夏天解渴 | 重點係纖體美顏😆]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹滿杯紅柚($35)⭐️7/10
早前上深圳試完真喜茶,早幾日見到荃灣偽喜茶--東喜茶終於開左😂,就叫左杯芝士芒芒試下,睇下佢地有咩分別😁·1.芝士芒芒($42)第一啖飲落去,真係同飲喜茶嘅芝士奶蓋好似,個芝士奶蓋都夠重😱,不過再飲多幾啖,就飲到個分別,個濃度冇keep到咁重,密度較底😣,而下層芒果汁真係同深圳奈雪嘅霸氣芝士芒果差好遠,冇芒果肉,更加冇新鮮芒果味😫,雖然整體都係杯唔錯嘅飲品,但價錢貴內地咁多嘅前提下,我覺得唔太值🙈🙈🙈彤樂評分:7/10
1.芝士芒芒($42)
芝士芒芒

彤樂評分:7/10
2018-04-13
15 分鐘 (堂食)
$42 (宵夜)
2018-04-10 1386 瀏覽
「紅茶」一詞的最新解釋是網紅的台式茶店。2012年廣東人聶雲宸開設茶飲店-「皇茶」。他發現「芝士」概念特別受年輕人歡迎,首創「芝士奶蓋」,其後他的「喜茶」在內地一炮而紅,形成全國熱潮。在香港,只能飲土製品,仿製品,A貨止渴。皇茶在香港有分店,我亦試嚐say cheeze,東喜茶……。我以奶蓋厚度,濃稠質感,芝士濃度,茶底品質,芝士同飲品配合度,吸睛度,抵飲程度,店舖就腳情況,服務水平,等候時間10項比較,作出粗略的初評。我是先在奧海城的say cheese初嚐芝士奶蓋茶,再在旺角試皇茶by Stetly& Sunny(廣華街店)……今晚飲此店的肆業出品。1🧀奶蓋厚度say cheese的芝士奶蓋厚度僅是1.8cm,東喜茶的厚3cm,而皇茶的最厚,芝士奶蓋有3.3cm高度。皇茶⭐的芝士牛奶忌廉成份較多,佔比重最大。聞說皇茶的兩間旺角店有所不同。廣華街店的奶蓋應較好。2🧀濃稠質感say cheese是淡淡的風格(詳另一食評),當然不濃稠,泡沫感強。皇茶與東喜茶均濃稠,以 45度把杯傾倒,送進口的,初期全是奶蓋。可能因皇茶⭐的奶蓋最厚,所以亦是最濃稠的。要飲到後期,才同時嘗到芝士奶泡及清純的
「紅茶」一詞的最新解釋是網紅的台式茶店。

1🧀奶蓋厚度

皇茶⭐的芝士牛奶忌廉成份較多,佔比重最大。
聞說皇茶的兩間旺角店有所不同。廣華街店的奶蓋應較好。

2🧀濃稠質感
要飲到後期,才同時嘗到芝士奶泡及清純的茶底。

東喜茶在杯頂有溫馨提示,建議如何縮短前期階段。

3🧀芝士濃度
say cheese是最淡的,雖然我已主動要求倍加芝士碎,仍覺清淡。
皇茶與東喜茶的芝士濃度均強,有明顯的咸香。皇茶與東喜茶的芝士分別來自新西蘭與澳洲,新西蘭的較矜貴,故是皇茶⭐稱冠。

4🧀茶底品質
say cheese的偏淡,皇茶的明顯較甘澀提神,東喜茶⭐較王道。
我點選的是東喜金鳳茶王,成份推測是烏龍茶。喝凍茶都覺芳香清爽,不會有苦澀味。

5🧀芝士同飲品配合度
say cheese的配合程度高,上白下棕會漸融合。
皇茶的甜味,茶甘,咸香三者均突出,給予味蕾的衝擊最大。
我較喜愛東喜茶⭐,甜味,茶甘,咸香三味能夠平衡。

芝士奶蓋金鳳茶王

入口先覺咸香,次感甜滑,最後回甘。

6🧀吸睛度
三者茶色均美,say cheese的橙色芝士吸睛。

以膠杯設計而言,我個人偏愛東喜茶⭐,有「喜愛只因一杯茶」點題句子和香港圖案。

7🧀抵飲程度
say cheese的一般是28元,如「芝士奶蓋淡口阿薩姆茶」。
皇茶一般是30元以下。

東喜茶一般是35元。如金鳳茶王。
皇茶⭐的價格較中庸。

8🧀店舖就腳情況
say cheese只有2店(另有將軍澳店是餐廳),但進駐葵廣。
皇茶有4店,是唯一有在港島登陸的奶蓋店,但只是在北角。據悉主要是旺角廣華街店出品佳。
東喜茶⭐有5店,目前是分店最多。

9🧀服務水平
三者均不俗。say cheese⭐堂食區洋溢青春氣息。

10🧀等候時間
以我經驗,say cheese⭐是最快,皇茶與東喜茶均要等10分鐘或以上。

☘🧀🌿 總計 🌿🧀☘
say cheese是⭐⭐,較舒適快捷,是喜淡者的心頭好。
皇茶是⭐⭐⭐⭐,料足重味,適合喜濃味者。
東喜茶是⭐⭐⭐⭐,味道調和。

此店與皇茶各有千秋,同分,平手。
皇茶號稱芝士奶蓋的元祖店,喜茶直捲神州,此店有其影子。兩店勢將成為今夏飲品兩霸。

其實,還有過江龍的「里喝!」和本地薑的「許留山」。前者芝少茶香,後者芝稀奶多,均有失均衡。
2018-04-10
10 分鐘 (外賣自取)
芝士奶蓋金鳳茶王