2023-12-26 21 瀏覽
趁有啲時間去下街.行到攰返屋企附近.就諗住食埋野先返去.好少去裕民坊食嘢.諗起上面有cafe.有燒肉.環境都幾舒服.而今日想食泰國嘢.見到呢一間決定試下!食物方面:叫咗晚市二人套餐湯:一個冬陰功湯一個肉碎冬瓜粉絲湯冬陰功酸辣味都好夠好開胃.冬瓜湯清甜😋小食:魚露單骨雞翼.烤魷魚鬚雞翼好香脆細細隻好易食.魷魚鬚好香燒烤味.加埋炸蒜同埋醬汁好惹味!主食:黃咖喱軟殼蟹.虎蝦炒金邊粉咖喱微辣.軟殼蟹好足料都幾大隻好多肉.金邊粉炒得好乾爽彈牙.配埋虎蝦高質!飲品:特調雪糕奶茶.生啤泰奶加埋勁濃郁既奶茶雪條好正加埋都唔會好甜.係視覺同味覺嘅享受.玩得又食得😉另加烤薄餅配紅咖喱汁加多個薄餅除咗有紅咖喱汁.仲可以配套餐叫咗嘅黃咖喱軟殼蟹👍🏻整體方面:餐廳裝修好用心.坐得好舒服😌上菜速度都好快.即叫即整.晚市套餐都好抵食.性價比好高.唔使專登去九龍城都食到正宗嘅泰國菜🙌🏻
趁有啲時間去下街.行到攰返屋企附近.
就諗住食埋野先返去.好少去裕民坊食嘢.
諗起上面有cafe.有燒肉.環境都幾舒服.
而今日想食泰國嘢.見到呢一間決定試下!

食物方面:
叫咗晚市二人套餐

湯:一個冬陰功湯一個肉碎冬瓜粉絲湯
冬陰功酸辣味都好夠好開胃.冬瓜湯清甜😋

小食:魚露單骨雞翼.烤魷魚鬚
雞翼好香脆細細隻好易食.魷魚鬚好香燒烤味.
加埋炸蒜同埋醬汁好惹味!

主食:黃咖喱軟殼蟹.虎蝦炒金邊粉
咖喱微辣.軟殼蟹好足料都幾大隻好多肉.
金邊粉炒得好乾爽彈牙.配埋虎蝦高質!

飲品:特調雪糕奶茶.生啤
泰奶加埋勁濃郁既奶茶雪條好正加埋都唔會好甜.
係視覺同味覺嘅享受.玩得又食得😉
另加烤薄餅配紅咖喱汁
加多個薄餅除咗有紅咖喱汁.
仲可以配套餐叫咗嘅黃咖喱軟殼蟹👍🏻

整體方面:
餐廳裝修好用心.坐得好舒服😌
上菜速度都好快.即叫即整.
晚市套餐都好抵食.性價比好高.
唔使專登去九龍城都食到正宗嘅泰國菜🙌🏻
2023-12-22 36 瀏覽
臨近聖誕,當然要約朋友食個飯聚舊,揀左係裕民坊呢間餐廳,喜歡佢舒適輕鬆既格調,而且地點十分方便。2人套餐($462)泰館肉碎冬瓜粉絲湯(⭐⭐⭐⭐⭐)雖然泰菜以香辣味道為主,但天氣又凍又乾,都想飲D清清地又滋陰既湯暖一暖胃先。餐廳既冬瓜湯絕對無令我地失望,一入口十分清甜,後續就一股暖暖既窩心感覺,唔似其他出名既泰式湯,佢唔會嗆口、又唔會太濃搶過其他菜式味道,加上粉絲冬瓜件,一流既開胃湯品。烤魷魚鬚(⭐⭐⭐⭐⭐)燒烤類食品一直都深受人喜愛,餐廳既燒魷魚鬚亦都令筆者食指大動。未講味道,淨係份量都夠既誠意,一般食魷魚鬚最怕份量少之又少,食到一兩條就完,但餐廳既份量絕對足夠。味道方面,有香濃既燒烤味又唔會過咸,而且魷魚鬚燒得十分彈牙爽口,唔會攝牙縫。青芒酸薑牛油果米紙卷(⭐⭐⭐⭐⭐)酸酸甜甜既米紙卷令筆者感到十分開胃,係凍冰冰乾燥既天氣下,令人REFRESH一下。喜歡餡料十分有口感,爽爽脆脆,配上煙靱既米紙卷外皮以及軟滑牛油果,味覺口感雙享受。芭堤雅烤脆燒雞(⭐⭐⭐⭐⭐)筆者絕對要推介既餐廳菜式,點菜既時候,職員提醒呢道菜要等大約20分鐘,相信係即叫即燒。上菜既時候果然令人等耐D都值得!先未講熱
2人套餐($462)

泰館肉碎冬瓜粉絲湯(⭐⭐⭐⭐⭐)

烤魷魚鬚(⭐⭐⭐⭐⭐)

青芒酸薑牛油果米紙卷(⭐⭐⭐⭐⭐)

芭堤雅烤脆燒雞(⭐⭐⭐⭐⭐)

筆者絕對要推介既餐廳菜式,點菜既時候,職員提醒呢道菜要等大約20分鐘,相信係即叫即燒。上菜既時候果然令人等耐D都值得!先未講熱辣辣香噴噴,雞肉十分之嫩滑,而且無論邊個部位都係每啖都有肉汁流出,令人食唔停口。味道亦調得恰度好處,有泰式既惹味,又有雞肉本身鮮味,正。

薑黃菠蘿炒飯(⭐⭐⭐⭐⭐)

菠蘿炒飯就食得多,但呢間餐廳就令筆者留下深刻印象。炒飯底除左每粒飯粒粒分明之外,唔會太乾起骨,亦唔會太軟無口感,而且筆者好喜歡佢既調味,薑黃味同香料味突出,加上菠蘿、臘腸、提子乾等等,口感味道係嘴裡大爆發。另外十分面上串燒,燒得剛好又好味。

泰式街頭椰子雪糕(⭐⭐⭐⭐⭐)

未講味道,淨係賣相都夠打卡啦。雪糕十分軟滑,唔會起冰沙,每啖都軟滑順口,而且椰子味十分突出,配上面頭椰子絲,乾果,雙重椰味及不同口感,絕對好味過係泰國食。

香桃花茶(⭐⭐⭐⭐⭐)

食過咁多惹味菜式同甜品,餐廳既花茶就為我地劃上完美句號。花茶有淡淡香甜同花香,一解剛才菜式既濃厚味道,飲完成個人都舒服晒。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
東羅泰館 協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖

👍出色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2023-12-13
5 分鐘 (堂食)
  • 芭堤雅烤脆燒雞
  • 薑黃菠蘿炒飯
  • 泰式街頭椰子雪糕
2023-12-21 24 瀏覽
相約舊同事一起去觀塘吃晚餐。餐廳位於商場的花園平台,環境優美。餐廳的裝修新,座位寬濶,氣氛輕鬆。晚市套餐有二人餐和四人餐兩款。二人餐價格是$348,由客人自選餐湯、前菜、主菜和飲品各兩款。泰館冬蔭功湯的味道層次豐富,以鹹酸辣味為主,甜苦味為輔。泰館肉碎冬瓜粉絲湯的味道清甜。青芒酸薑牛油果米紙卷,米紙卷包著多款蔬菜絲,味道鮮甜,伴以鮮甜的芒果粒,清新開胃。泰式鹹蛋黃炸魚皮,咸蛋蓉甘香惹味,炸魚皮香脆。加$68主菜升級為濃汁黃咖喱軟殼蟹,咖喱氣味香,味道濃,軟殼蟹香口美味。街頭虎蝦金邊粉,蝦肉彈牙,金邊粉煙韌,味道正常。即磨咖啡味道香濃。荔枝伯爵茶,帶果味、甜味和茶味。加$38可享用甜品,提拉米蘇杯,忌廉滑,蛋糕軟,帶甜味、奶味和咖啡味。

泰館冬蔭功湯的味道層次豐富,以鹹酸辣味為主,甜苦味為輔。

泰館肉碎冬瓜粉絲湯的味道清甜。

泰式鹹蛋黃炸魚皮,咸蛋蓉甘香惹味,炸魚皮香脆。

街頭虎蝦金邊粉,蝦肉彈牙,金邊粉煙韌,味道正常。

即磨咖啡味道香濃。

荔枝伯爵茶,帶果味、甜味和茶味。

2023-12-20
2023-12-20 54 瀏覽
觀塘裕民坊不乏高質餐廳,當中既「東羅泰館」最深得我心☺️ 食物味道正宗又精緻,價錢親民,環境舒適,裝潢充滿泰式風情~ 食完都想再encore呀😍.ᐟ 晚市2人餐超高性價比✅ 只需$348包哂2份餐湯﹑2份小食﹑2個主菜﹑飲品,有多款正宗泰國菜式,選擇豐富,食完真係飽肚感十足.ᐟ ❝ 冬陰功湯 & 碎肉冬瓜粉絲湯 ❞冬陰功味道濃郁,帶有微微椰香,酸辣惹味,仲有彈牙大蝦,非常足料.ᐟ 而碎肉冬瓜粉絲湯比較中式,入口清甜,有住家湯既感覺。❝ 香葉肉碎蘑菇沙律配生菜 ❞豬肉碎份量好多,加以泰式香料調味香辣惹味🌶️ 食唔到辣既朋友仲可以叫餐廳走辣或少辣架~ 生菜大塊又新鮮,包住肉碎一齊食好爽脆,口感豐富。❝ 烤魷魚鬚 ❞魷魚鬚夠新鮮,肉質彈牙,燒得好香口~ 配上蒜粒﹑泰式醬汁更加惹味🤤❝ 芭堤雅炭燒脆燒雞 +$58 ❞招牌燒雞果然名不虛傳,推介必試🌟.ᐟ 落單後即叫即燒,需等20-30分鐘,保證新鮮熱辣.ᐟ 雞皮燒至香脆,內裡肉質滑嫩,以泰式香料醃過後非常香口,好味程度令人難以抗拒😋❝ 薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串 +$18 ❞以原個菠蘿上菜🍍 單係賣相就令人食指大動👍🏻 炒飯粒粒分明,帶有薑黃味道又唔

❝ 冬陰功湯 & 碎肉冬瓜粉絲湯 ❞

❝ 香葉肉碎蘑菇沙律配生菜 ❞

❝ 烤魷魚鬚 ❞

❝ 芭堤雅炭燒脆燒雞 +$58 ❞

❝ 薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串 +$18 ❞

以原個菠蘿上菜🍍 單係賣相就令人食指大動👍🏻 炒飯粒粒分明,帶有薑黃味道又唔會辛辣,配有豐富餡料:菠蘿粒﹑提子乾﹑腰果﹑肉鬆等,足料有誠意.ᐟ 而手作豬肉串同樣高質,兩串都燒得剛好,保持肉汁,本身既醬汁調味已經好香口,咁豐富真係超滿足🥹

❝ 泰式街頭椰子雪糕 +$38 ❞

兩大球椰子雪糕超抵食🤤 椰子味道香濃,口感軟滑,仲加左粟米粒﹑栗米片做配料,估唔到幾夾,口感夠豐富.ᐟ
泰式街頭椰子雪糕
泰式街頭椰子雪糕
2023-12-19 21 瀏覽
今日同朋友係觀塘 Apm行街,Apm的食店都已經食到厭倦了,所以過左隔離商場-凱滙-搵食。扶手電梯上兩層,右邊一出有間泰國菜落地玻璃,環境幾靚。所以試下。我地三個人點了:生蝦刺身:(幾新鮮+醬汁好味),街頭炒踝條:(好惹味,大家都一致好評),冬陰公湯:(味道麻麻,得個辣字,唔太好味,唔會再encore)涼拌大蜆:(有驚喜,鮮味及啖啖肉)豬手:傳統泰國菜,不過不失。飲品:芒果椰汁爆珠配雪條,解辣,好味道。整體:滿意。🎉🎉🎉

我地三個人點了:
生蝦刺身:(幾新鮮+醬汁好味),
街頭炒踝條:(好惹味,大家都一致好評),
涼拌大蜆:(有驚喜,鮮味及啖啖肉)
豬手:傳統泰國菜,不過不失。
飲品:芒果椰汁爆珠配雪條,解辣,好味道。

整體:滿意。🎉🎉🎉
2023-12-19 24 瀏覽
官塘重建後,第一次行這個商場,原來商場頂層有幾間餐廳,今次同朋友食泰國菜,這裡座位舒適,有散叫及自選套餐。餐湯 ~ 泰館冬陰功湯,少少辣,味道濃郁,原隻大蝦,用料充足。泰館肉碎冬瓜粉絲湯,味道清甜可口,啖啖肉碎及粉絲,好好味。前菜 ~泰式鹹蛋黃炸魚皮,脆卜卜的炸魚皮加上香濃的鹹蛋黃,非常冶味。香葉肉碎蘑菇沙律,微辣的肉碎及蘑菇粒,配生菜包起一齊食,味道很好。主食 ~泰南紅咖喱慢煮牛肋條,牛肋條非常鬆軟,有牛肉香味,再配香濃的紅咖喱,少少辣,好味。冬陰功雞扒焗飯,用冬陰功湯底炒飯,味道很特別,加上大塊的鮮嫩雞扒,很好味。這個套餐還有2杯自選飲品,非常抵食。

餐湯 ~
泰館冬陰功湯,少少辣,味道濃郁,原隻大蝦,用料充足。
泰館肉碎冬瓜粉絲湯,味道清甜可口,啖啖肉碎及粉絲,好好味。

前菜 ~

主食 ~

這個套餐還有2杯自選飲品,非常抵食。
2023-12-14 19 瀏覽
雖然就嚟返泰國 都好想食泰國菜搵到裕民坊有一間開咗冇耐嘅東來泰館 朋友話幾好食所以去試吓餐廳嘅裝修格局好舒服 最欣賞係有一排窗邊嘅位置 可以見到出邊嘅環境 感覺上冇咁侷促.我哋兩個人嗌左二人餐點好菜之後就上咗冬陰功唔知道大家知唔知道冬陰功有分開清湯同埋加椰汁嘅湯底個人比較鍾意清湯 而東羅正好就係清湯湯底佢嘅湯底應該用咗大蝦殼或者頭去煲 好鮮蝦味最驚喜係有一隻大蝦喺入邊 而且仲要好爽口.個set入邊可以嗌兩個前菜,兩個煮食同兩杯嘢飲前菜方面,我哋叫咗黃金雞翼呢個好好食 好邪惡嘅蛋黃,再加上好脆嘅雞翼🫶🏻而生菜包,感覺上佢冇咁油膩 比較清一啲.主菜嘅燒雞 燒得好香口 而且好入味我同朋友最欣賞咖喱軟殼蟹咖喱椰汁味好重 軟殼蟹油炸到好脆口👍🏻👍🏻👍🏻.而且呢度價錢唔係好貴加上環境幾好唔錯

雖然就嚟返泰國 都好想食泰國菜
唔知道大家知唔知道冬陰功有分開清湯同埋加椰汁嘅湯底
個人比較鍾意清湯 而東羅正好就係清湯湯底
佢嘅湯底應該用咗大蝦殼或者頭去煲 好鮮蝦味
最驚喜係有一隻大蝦喺入邊 而且仲要好爽口
個set入邊可以嗌兩個前菜,兩個煮食同兩杯嘢飲
前菜方面,我哋叫咗黃金雞翼
呢個好好食 好邪惡嘅蛋黃,再加上好脆嘅雞翼🫶🏻
而生菜包,感覺上佢冇咁油膩 比較清一啲
主菜嘅燒雞 燒得好香口 而且好入味
我同朋友最欣賞咖喱軟殼蟹
咖喱椰汁味好重 軟殼蟹油炸到好脆口
👍🏻👍🏻👍🏻
而且呢度價錢唔係好貴
加上環境幾好
唔錯
2023-12-13 19 瀏覽
觀塘新建的裕民坊商場在前幾年進駐了超過三十間餐廳,尤其在三樓的露天位置有齊日、西、泰、中等等不同的國家菜式,最近香港經常天氣潮濕,胃口不佳,所以決定吃一些酸酸甜甜的菜式,便選擇了泰國菜🇹🇭。這間東羅泰館門口以非常大的霓虹英文招牌作裝飾,若想吹吹風散心,便可選擇戶外露天位置,個人認為在寒冷的天氣下,室內的卡座位置更舒適,燈光環境亦格外溫暖。我與友人點了是日晚市二人套餐,有飲品、前菜、湯品、主菜、甜品等等,不用煩惱要單點什麼呢~~泰館冬蔭功湯有大大隻蝦🦐辣味十足,而肉碎冬瓜粉絲湯亦充滿胡椒及冬瓜肉碎的鮮味道,但要注意份量是比較少的一人湯品。烤魷魚鬚上配上了乾蒜頭帶出烤焦海鮮的香氣,蘸上自家製酸甜醬汁,魷魚彈牙煙韌,非常適合作開胃菜。泰北豬頸肉芒果沙律味道清新爽甜,配上蕃茄仔、蘿蔔絲等蔬菜,加上酸汁攪拌成沙律。街頭虎蝦炒金邊粉炒得香口,大蝦外殼金黃鬆脆。有芽菜、花生碎、辣椒碎以及青檸供客人自由選擇要落那一個配料,知道有些客人會有花生敏感等的情況,餐廳非常細心,考慮周到。薑黃菠蘿炒飯是以半個菠蘿🍍裝起遞上,菠蘿炒飯的炒飯底充滿蒜蓉味,香味令人一口接一口地完成整個炒飯,亦有兩串串燒放上炒飯上,作

泰館冬蔭功湯有大大隻蝦🦐辣味十足,

薑黃菠蘿炒飯是以半個菠蘿🍍裝起遞上,菠蘿炒飯的炒飯底充滿蒜蓉味,香味令人一口接一口地完成整個炒飯,亦有兩串串燒放上炒飯上,作為食肉獸的我很喜歡這個配搭~

飲品方面,我們點了一杯熱香桃花茶🫖,花茶令人暖胃,以及汽水🥤。

到了個人非常喜歡的甜品環節,分別有泰式街頭雪糕以及芒果沙沙雪條涷。泰式雪糕是椰子雪糕🍦,驚奇地配上原粒粟米的配料,以及一些果仁作配搭,吃下有泰式的風味。

我們亦不禁稱讚芒果沙沙雪條涷的創意,是以原條芒果雪條放在楊枝甘露的糖水內,這樣一來可以保持糖水的冷涷溫度,芒果味的雪條亦可帶出楊枝甘露的芒果味~

吃飽之後我們也在裕民坊商場逛街,又是滿足的一天~
2023-12-12 29 瀏覽
嚟到裕民坊嘅東羅 泰館,裝修以異國度假風⛱️為主,望住對出嘅平台花園,俾人一種寫意嘅感覺。坐低之後打開餐牌有多款菜式選擇,除咗主打嘅泰國小菜,小食、粉麵都有唔同選擇,仲有二人餐同四人餐㗎!✨街頭虎蝦炒金邊粉金邊粉材料豐富,大大條嘅虎蝦🦐爽口彈牙,仲有最愛嘅金邊粉,通透煙韌,愈食愈開胃!✨芭堤雅烤脆燒雞 (半隻)燒雞外皮色澤金黃,配埋特製泰式醬汁,雞肉滑嫩之餘仲有肉汁。不過要留意返,燒雞係即叫即整,所以都要等一陣呀~✨蒜茸炒通菜通菜炒完之後依然保持嫩葉翠綠🥬 一上菜就聞到蒜蓉香味,爽口味美。✨烤薄餅配紅咖喱汁見到烤薄餅嘅我哋都忍唔住要叫返一份😚 薄餅外脆內軟,配埋咖喱汁,兩個人食啱啱好!✨烤魷魚鬚🦑 魷魚鬚鬆脆可口,容易咬斷唔會太韌,如果有大份啲就好啦🤤✨泰式街頭雪糕🍧  椰子雪糕🍧入口香滑,配搭爽口粟米同腰果,味道天然唔會太甜。
✨街頭虎蝦炒金邊粉
芭堤雅烤脆燒雞 (半隻)
✨芭堤雅烤脆燒雞 (半隻)
蒜茸炒通菜
✨蒜茸炒通菜
烤薄餅配紅咖喱汁
✨烤薄餅配紅咖喱汁
✨烤魷魚鬚🦑
魷魚鬚鬆脆可口,容易咬斷唔會太韌,如果有大份啲就好啦🤤
泰式街頭雪糕
✨泰式街頭雪糕🍧
椰子雪糕🍧入口香滑,配搭爽口粟米同腰果,味道天然唔會太甜。
蒜茸炒通菜
烤薄餅配紅咖喱汁
泰式街頭雪糕
2023-12-09 32 瀏覽
這間泰國菜裝修精緻,仿如置身泰國一樣很有親切感。首次光顧,是朋友介紹的店,果真食物質素非凡😋我們點了晚市2人餐,又飽又美味。湯有兩款,泰館冬蔭功湯及泰館肉碎冬瓜粉絲湯,冬蔭不辣酸味較突出,而粉絲湯湯料十足。鹹蛋黃金單骨雞翼很有趣,鹹蛋黃需很邪惡但非常濃香,單骨更是有誠意👍🏻香葉肉碎磨菇沙律配生菜少辣,生菜新鮮爽脆,整體清新開胃。濃汁黃咖喱軟殼蟹色香味俱全,軟殼蟹外層脆炸甘香啖啖肉,被濃濃的黃咖喱包圍著,與烤薄餅配紅咖喱汁是絕配,如果送飯也一流!燒牛肉·濃汁牛丸船河值得推介,湯底是極度濃郁的,牛肉特別厚身,連牛丸都充滿牛味,真的比泰國當地吃的更出色。手作氮氣冷泡檸檬茶玩味重,茶味也較為濃。凍即磨咖啡也賣相一流,打卡一純。最後來一客泰式街頭椰子雪糕,真椰子肉打造,再加入果仁及粟米等配料,完美的一夜!
這間泰國菜裝修精緻,仿如置身泰國一樣很有親切感。
首次光顧,是朋友介紹的店,果真食物質素非凡😋
我們點了晚市2人餐,又飽又美味。
香葉肉碎磨菇沙律配生菜少辣,生菜新鮮爽脆,整體清新開胃。
2023-12-07
  • 泰式街頭雪糕
  • 燒牛肉·濃汁牛丸船河
2023-11-27 20 瀏覽
朋友去完泰國還念念不忘美味的食物,於是今日和朋友來到了這間泰式食店品嚐一下美味的泰國菜.餐廳環境佈置十分之明亮,座位也十分之舒適,這間食店在大型商場的平台上,無論環境位置也十分之方便.這一個二人餐性價比十分之高,各式各樣的小食,主菜也可以供大家選擇! 冬陰功湯是泰國的一道經典湯品,以其濃厚的香料和辛辣口味而聞名,香料豐富,冬陰功湯使用了多種香料,如薑、大蒜、檸檬草、香茅、蔥等,這些香料結合在一起,營造出濃郁的香氣,使湯品更加美味,辛辣口味能夠刺激食慾,讓人胃口大開。辣椒和其他香料的組合使湯品具有獨特的辣味,給人一種暖身.牛油果米子卷十分之清新,素食人仕最愛.肉碎配上新鮮的生菜,簡直是最完美的配搭.虎蝦炒金邊粉十分之細滑鑊氣十足!燒雞是一道受人喜愛的美食,香氣誘人:燒雞經過烤制,散發出濃郁的香氣,讓人垂涎欲滴。烤制過程中,雞肉表面的脆皮和內部的肉質相融合,形成一種獨特的香味,令人難以抗拒,燒雞外酥內嫩,表皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。最後的甜品為這一餐劃上一個完美的句號.

牛油果米子卷十分之清新,素食人仕最愛.

肉碎配上新鮮的生菜,簡直是最完美的配搭.

虎蝦炒金邊粉十分之細滑鑊氣十足!

最後的甜品為這一餐劃上一個完美的句號.

2023-11-25 22 瀏覽
約咗朋友食飯,近排都比較鍾意去觀塘裕民坊YM² 3樓平台,旺中帶靜☺️風景又夠開揚,夠哂舒服👍🏻,今次就試咗呢間《東羅 泰館》見到個二人套餐咁豐富,所以就去試試!飲品~另加$15轉咗呢杯💁🏻‍♀️泰館特調雪條奶茶,先以熱鮮奶溶解雪條,再因應個人喜好加入紅茶,奶茶雪條就咁食都好香濃細滑,有得食又有得飲,都幾特別👍🏻👍🏻打卡亦好靚!餐湯~有兩款選擇,可以選各一試哂兩隻味😁!泰館冬蔭功湯(有隻大蝦同菇菌)泰館肉碎冬瓜粉絲湯(清甜又足料)前菜~青芒酸薑牛油果米紙卷(爽口又清新)泰北豬頸肉芒果沙律(感覺有點過酸😖)主菜~東羅泰秘製滷豬手(肉質夠軟腍,沾上泰式醬,啖啖肉,不錯👍🏻)另加$18 薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串(賣相一流,炒飯夠哂足料,豬肉串亦燒得剛剛好,唔會好乾😋!)甜品~芒果沙沙雪條凍(冰沙細滑,芒果味濃郁,加埋爆珠,特別有口感👍🏻!

飲品~

餐湯~
有兩款選擇,可以選各一試哂兩隻味😁!
泰館冬蔭功湯(有隻大蝦同菇菌)
泰館肉碎冬瓜粉絲湯(清甜又足料)

前菜~
青芒酸薑牛油果米紙卷(爽口又清新)
泰北豬頸肉芒果沙律(感覺有點過酸😖)

主菜~

甜品

2023-11-24 803 瀏覽
這店位於觀塘裕民坊平台,鄰近觀塘港鐵站,交通十分便利。店外還設有户外座位,天氣轉涼,清風送爽,坐在户外也是一個不錯的選擇。✨️ 脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬炸軟殼蟹加上青芒和甘筍幼條以米紙卷捲着,味道清新,口感豐富。作涼菜享用,配上微酸的醬汁,醒胃及增進食慾。✨️ 泰館自家手打脆炸蝦餅  蝦餅炸得金黃,香脆可口,炸蝦餅厚肉,肉質爽彈,配搭秘製泰式甜酸醬,更加惹味!✨️ 泰南紅咖哩慢煮牛肋條  充滿香料香氣的紅咖哩味道帶微辣,辣度溫和及帶甜味。以慢煮方式處理的牛肋條,入口肉質鬆軟多汁,又香又腍。配上味道濃郁的紅咖哩,這個慢煮牛肋條滋味非常。✨️ 烤薄餅配紅咖哩汁酥脆的烤薄餅,配香辣滋味的紅咖哩汁,不錯。✨️ 炒通菜(蒜茸)炒通菜可選香辣或蒜茸口味,我選了蒜茸口味。脆綠色的炒通菜,口感爽脆。✨️ 芒果沙沙雪條凍以清涼的楊枝金露沙冰為基底,芒果雪條含濃郁芒香,還有新鮮芒果果肉,並加入口感Q彈的「芒果爆爆珠」,輕輕一咬,滿口酸酸甜甜。芒果沙沙冰涼滋味,清爽解膩。
✨️ 脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬
✨️ 泰館自家手打脆炸蝦餅

泰館自家手打脆炸蝦餅

✨️ 泰南紅咖哩慢煮牛肋條

泰南紅咖哩慢煮牛肋條

充滿香料香氣的紅咖哩味道帶微辣,辣度溫和及帶甜味。
✨️ 烤薄餅配紅咖哩汁
烤薄餅配紅咖哩汁
酥脆的烤薄餅,配香辣滋味的紅咖哩汁,不錯。
✨️ 炒通菜(蒜茸)
炒通菜(蒜茸)
烤薄餅配紅咖哩汁
炒通菜(蒜茸)
芒果沙沙雪條凍
2023-11-23 23 瀏覽
朋友新居入伙,搬咗去裕民坊,終於有機會上去參觀,順便喺樓下個靚靚商場食埋晚飯花園平台有好幾間餐廳,我哋就揀咗依間泰國嘢,有套餐,都幾吸引二人套餐/四人套餐,淨係睇餐牌嘅相片,就已經覺得好吸引,選擇好多,花多眼亂!仲有甜品Menu 睇完已經即刻決定,要留肚!食甜品!餐湯:冬陰功湯呢個湯有好濃郁嘅蝦味,微微酸酸地,幾順口泰北豬頸肉芒果沙律帶有少少脂肪嘅豬頸肉,同酸may may既芒果絲結合,口感豐富,非常醒胃!香葉肉碎蘑菇沙律配生菜就好似生菜包咁,不過個肉碎幾特別,加入咗蘑菇,更好咬口👍🏼👍🏼用蘑菇取代一部份嘅肉碎,感覺仲比較健健康康添街頭虎蝦炒金邊粉大大隻虎蝦,好肉地👍🏼👍🏼金邊粉似模似樣,配有花生碎,辣椒碎同埋脹卜卜嘅芽菜,味道微微甜甜地,好食重頭戲,一定係甜品,非常有驚喜!泰式街頭椰子雪糕,係有兩球超濃郁椰子味嘅雪糕㗎 !配上腰果、椰奶、粟米,係非常夾!超級泰國🇹🇭風!極力推薦!椰子沙沙芒果雪條凍呢個係非常之驚喜🔥🔥好大杯!咁啱有小朋友經過,都眼定定😂😂芒果雪條係非常濃芒果味,口感係軟綿綿,而唔係好水嘅果汁冰!椰子沙沙又係,椰子味極濃郁。佢哋嘅甜品,真係做得非常非常出色!環境靚,坐得

仲有甜品Menu
睇完已經即刻決定,要留肚!食甜品

餐湯:冬陰功湯
呢個湯有好濃郁嘅蝦味,微微酸酸地,幾順口
泰北豬頸肉芒果沙律

街頭虎蝦炒金邊粉

重頭戲,一定係甜品,非常有驚喜!

椰子沙沙芒果雪條凍

環境靚,坐得舒服,如果放假,或者下晝落嚟飲杯嘢,嘆個甜品,都幾寫意👍🏼
⭕今日做完嘢,喺觀塘諗食咩嘅時候,我諗起裕民坊有好幾間餐廳都幾特別,上次都試過一兩間,所以今次繼續發掘睇下有咩好西食🫠然後又畀我發現咗呢間泰國菜真心好高質✨✨呢度性價比都幾高,2人dinner set 先$348,然後包 餐湯 前菜 主菜 飲品各x2😁仲有食物質素好高下😋✨餐湯✨有冬陰功或者係泰館肉碎冬瓜粉絲湯選揀,鍾意食辣嘅朋友可以試下冬陰功湯🌶️我同朋友都食唔到辣,咁所以我哋就嗌咗泰館肉碎冬瓜粉絲湯,唔好以為佢冇料到喎,佢每一匙羹(畢)起都有好多粉絲冬瓜粒肉碎😋非常足料,味道可口✨前菜✨🔻烤魷魚鬚👍🏻魷魚嘅熟度烤得啱啱好,上碟熱辣辣佢隔離呢有個醬汁可以畀你點,佢食落口個醬汁係都幾重酒味,有少少係冧酒嗰啲味道,好特別嘅醬汁,可以做到提鮮嘅效果🦑🔻泰鹹蛋黃金單骨雞翼👍🏻佢呢個單骨雞翼其實超級多份量,雞翼炸到香脆可口,外層金黃色色💛而且單骨雞翼食起上嚟都好方便,初頭食唔知道 原來佢個底下面係爆多鹹蛋黃醬,記得食之前一定要撈勻曬,確保每一隻雞翼都點到鹹蛋黃醬👍🏻👍🏻👍🏻✨主菜✨🔻街頭虎蝦炒金邊粉因為影相嘅關係咁都攤咗一陣間先食到,不過佢食落口係相對濕潤啲,唔算乾身,配埋兩隻大大隻嘅虎蝦🦐不過

✨餐湯✨

✨前菜✨
🔻烤魷魚鬚👍🏻

🔻泰鹹蛋黃金單骨雞翼👍🏻

✨主菜✨
🔻街頭虎蝦炒金邊粉
因為影相嘅關係咁都攤咗一陣間先食到,不過佢食落口係相對濕潤啲,唔算乾身,配埋兩隻大大隻嘅虎蝦🦐不過蝦嘅味道就相對淡啲 食得出係冇醃過嘅🫠唔相對咁多食物嚟講,佢就有少少失色

🔻薑黃菠蘿炒飯配手作豬肉串 +$18
呢個絕對係大推,完全係畀到驚喜我🙌🏻佢呢度嘅炒飯同炒粉都係一樣都係比較濕潤啲嘅,老實講 我自己唔鍾意食好乾身嘅炒粉麵飯,所以佢呢啲濕炒幾啱我口味。咁如果你唔鍾意食相對濕潤少少嘅炒粉麵飯,咁我就唔會建議你叫喇!佢有其他唔同嘅主食你可以嗌其他。
言歸正傳,佢呢個炒飯係我食過最香嘅炒飯,首先佢入面係落咗爆多蒜蓉,由於本人係蒜蓉控,佢每啖飯都食到好濃烈嘅蒜蓉味超級香😋一路打文都已經有想食喇❣️入面好足料,有火腿乾 洋蔥粒 提子乾 菠蘿等,仲有面頭兩大串嘅手作豬肉串,醃料嘅味道啱啱好,佢哋嘅豬肉食落口滑到好似雞肉咁👍🏻👍🏻冇得彈

甜品
🔻泰式街頭雪糕