2007-10-22 316 瀏覽
初次去東龍島,人生路不熟。盲摸摸入了一間叫合全士多(因為近碼頭,加上未食早餐),簡直係一間黑店。點了餐蛋麵,隻碗都唔知有無洗,是黑色的(本是白色)。湯淡而無味,碗邊有蟻,點知湯內還有一隻已死去的蚊,凍檸荼唔甜唔酸都唔知係乜。大家千祈唔好去食。算做食完,行多15分鐘,見到另一間士多....假日士多。由於剛剛食飽,只好先遊島,臨走再來食。同樣點了餐蛋麵。一看,就知是用心製作的。香,真係香,麻油麵。碗細細,但好足料,蛋同午餐肉都煎得好香。麵好似係公仔麵,唔係出前一丁,湯都好好飲。還有一棵菜。絕對有公仔麵嘅神粹,值得推介。假日士多,平過合全,又乾淨,又熱情,又好食,稱得上為平、靚、正。
初次去東龍島,人生路不熟。

2007-10-18 258 瀏覽
我去左東龍島假日士多,無十年都有八年,我都未試過魚片,佢最出名是水餃,下次試下。
2007-10-17 242 瀏覽
假日第一次去東龍島,一路只係見到一間士多叫合全,同我地0係網上面睇既好似唔同,於是唔理得咁多,一於直行,0的路都幾好走,不過由於都幾耐無登山既關係,係幾辛苦的﹗嘩,行左三個字,終於都比我地搵到東龍最出名的士多"假日士多",你睇幾多相,唔係賣風景相呀,係黎過既明星黎,真係多到我都睇左幾個字,仲有好多真係幾十年前的呢,可見呢間野有幾出名,係明星黎拍戲都一定來呢道隊個麵再行﹗唔係講笑,上年特首先生都來過呢,有相為證,真係幾鬼巴閉﹗個士頭婆仲好鬼nice,抵佢人人都來食﹗同友人講左好多次話要黎食佢地既麵,好在真係搵到0即﹗網上面話呢道最出名係魚片,所以我地叫左餐肉魚片麵同埋紅腸魚片麵,魚片同埋紅腸都係煎過的,好香口同彈牙,奶茶小甜茶味香而滑,真係無介紹錯﹗

同友人講左好多次話要黎食佢地既麵,好在真係搵到0即﹗

2006-10-10 146 瀏覽
已經不知是第幾年的國慶假期在東龍島中渡過,友人又提議再到此露營,如不是掛念這間假日士多的餃子,定必一口拒絕.這間假日士多,都是家庭式經營,只在假日售賣各式飲品,公仔麵之類,但其設備齊全,有水喉,沖身,洗手間等供遊人使用,絕無半點收費,比起市區一些食店,洗手間大大隻字寫明”只供本店食客使用”來得更有人情味.叫了一客餃子相併,湯底好明顯係出前一丁,但放左麻油,香味撲鼻,自家製的薄滑餃子皮,正是此鋪的賣點,內包著爽脆的韮菜,鮮味的豬肉粒.朋友大其冬菇餃子出色,冬菇粒爽口彈牙,嚐後麻油與冬菇餘韻殘留口腔,良久不散.如此佳餚,只售15元,係這個平日渺無人煙的小島內,在假日要賣一碗獨市的美味餃子,20元以上,想必都不乏食客,但老板仍只售15元,可想其廚藝了得之餘,亦具備左做生意的”德”.埋單離開之時,因要趕船而走得頗為匆促,婆婆道謝之餘亦不忘對遲來的餃子致歉,如此慇懃服務,竟出現於這個荒島上.