2017-04-09
我其實食過呢一間淘大分店2,3次。今次食160蚊2人餐。呢個價錢係中價,唔算超抵食。我叫左海南雞,元蹄,餐入面包油菜,兩碗白飯或油飯,飲品或湯。每人都有3小碟(連住)豉油、醋、薑蔥油。我係好唔鍾意食骨嘅人,特別係雞骨,因為好易咬崩啲牙。平時都唔多食雞的我,今次都食左3,4舊。唔好以為佢唔吸引所以我食咁少😂我只係冇特別大愛“雞”呢樣食物。我通常唔連皮食,睇落食落似白切雞。真係真係冇骨!*除非唔小心有骨碎但我今次完全冇食到任何骨。蘸少少薑蔥已經調起晒雞嘅鮮香味。好難得食到香滑冇骨嘅雞,我好鍾意。懶人之選元蹄唔算好肥,如果佢再俾多啲我,我會仲開心😂元蹄夠入味,肉質一咬就好易撕開,皮方面有少少口 。佢碟上附送嘅醬似結身版豉油,好鹹。油菜煮得剛好,唔生亦唔老。加埋蠔油好食過街邊麵檔。而且油菜唔算多油,就算老人家食都冇負擔。我今次係第一次食油飯,初時以為佢會好似菜飯咁多油,但黎到個時,只係有些少油飯,有啲係白飯,食落唔油膩。我腸胃麻麻,多油就好易唔舒服,所以對呢個油飯有好深刻印象,真係好味。湯係足料嘅青紅蘿蔔湯,唔算味精湯,湯底色都似自己煲湯個種,飲完唔會好口渴。座位就略嫌窄,繁忙時間都幾迫,幾
座位就略嫌窄,繁忙時間都幾迫,幾乎撞到人手肘。而且好多皮櫈都爛晒,環境睇落就麻麻。如果行動不便嘅老人家,要係非繁忙時間食先方便。
衛生就一般,我食緊嘅時候,有員工打開廚房門就咁倒水落地下。大部分座位都會望到廚房,都幾影響食慾。
整體我覺得呢間食肆食物質素唔錯,會再光顧,雖然看似小碟,但其實食完都有滿腹感。如果係公眾假期,就可能太多人,未必可以進內用膳。
海南雞油飯
元蹄,油菜