2017-09-03
好幾次約咗屋企人係依個商場飲茶經過梁山泊都諗著要試下,但無奈無乜記性,第二日就忘記,再到下一次飲茶經過先記得返.幾年後既一日終於俾我去到喇,不過同想像中有好大出入.依度燈光好暗,我又唔太識校部手機,所以全部野映出來都係黃甘甘.叫左下午茶餐,係炸雞+拉面+加州卷. 豬骨湯底,無我想像中咁濃味,海帶比起麵豉湯既硬身好多,但係唔香.鳴門卷咬口甜,如果厚啲就好喇,椰菜軟硬適中,羅白絲切得好幼細.拉面上面果半隻蛋好彩唔好全熟,否則我會覺得拉面同金太朗同一級數.麵豉湯好重麵豉味,太過咸,溝水可以變2碗,海帶煲到非常冧,其實有硬身少少有啲咬口仲好.炸雞就算食到尾都仲咁脆,唔錯喎.脆皮只係薄薄一層,雞肉都幾滑架.味道嘛,除咗淡啲之外都無乜特別吖.另外叫咗個角切雜錦魚生飯.蟹子唔爆,無咗果種口感.三文魚同埋吞拿魚有根,尤其係吞拿魚真係唔新鮮喎,食得出架嘛.最後連青瓜都可以做到唔爽,到底青瓜唔爽係咪即係唔新鮮?加州卷本來想咬開一半扮欺文咁食,但都係老問題,青瓜唔爽,所以要格硬扯到成件甩皮甩骨.而且好似甜咗少少.餐飲係奶茶,茶味好濃,差唔多可以做到茶膽,因為太暗所以唔太睇到茶色,雖然我中意濃茶但都有啲受不了
叫左下午茶餐,係炸雞+拉面+加州卷.
餐飲係奶茶,茶味好濃,差唔多可以做到茶膽,因為太暗所以唔太睇到茶色,雖然我中意濃茶但都有啲受不了.加晒奶總算沖淡咗少少,大致上都係咁濃,不過都唔難飲既,當轉下口味啫.
食完飯我自己走咗去收銀度埋單,當時櫃位無人,外場有幾個侍應明明見到我揮晒手叫晒埋單都唔應.當時係下午茶時段,餐廳只有2-3台客,但侍應寧願懶懶閒慢慢做手頭既工作,都唔過來或者叫人過來幫手收錢.繼續無人理咁等咗6,7分鐘,終於有人慢條斯理過嚟收我錢喇,多謝晒!