2022-07-22 835 瀏覽
同friend一齊去食壽司,其他餐廳都好多人,見到呢間人唔多唔駛排隊,就去試下壽司質素如何。食壽司都預左應該唔平(除非爭鮮),希望有咁上下質素。我地嗌左油甘魚+鰈魚裙邊,小肌手握壽司,池魚同香蔥吞拿魚腩。油甘魚比較滑身。油脂較多,雖然口感幾好,但係冇味;鰈魚裙邊好薄,比較軟,口感唔錯但係都係冇味。小肌手握壽司幾好味,小肌魚其實好細條,一舊壽司上就有一條魚,肉質比較結實,好鮮美,幾好味。池魚一上臺已經把可食用既肉挖出黎,方便顧客食用,後面個條魚應該唔可以食。魚肉都切得好厚,油脂幾重,但冇乜味。吞拿魚腩還算好食,feel到吞拿魚好肥美,魚味濃郁,份量都算多。
香蔥吞拿魚腩
池魚
小肌手握
油甘魚+鰈魚裙邊
2022-07-03
香蔥吞拿魚腩
小肌手握
2022-06-11 863 瀏覽
第一次食青衣分店, 最好食係個茶碗蒸。全新壽司都唔新鮮。。。。🥹 ………………………………………………………………海膽,如圖,睇落已經黑黑地,知唔新鮮,食落又腥又苦 。………………………………………………………………三文魚,冇乜味 ,質地好實 。價錢:食左700幾蚊, 個人認為呢個質素好過爭鮮少少 但價錢係立食壽司既價錢 好貴,又唔好食。 ………………………………………………………………本人係玻璃肚 食到唔新鮮既野係好易屙食完十分鐘內即搞肚痛…😅玻璃肚人士搵定廁所先去食…
第一次食青衣分店, 最好食係個茶碗蒸。
全新壽司都唔新鮮。。。。🥹
………………………………………………………………
海膽,如圖,睇落已經黑黑地,知唔新鮮,食落又腥又苦 。
………………………………………………………………
三文魚,冇乜味 ,質地好實 。

本人係玻璃肚 食到唔新鮮既野係好易屙
食完十分鐘內即搞肚痛…😅
玻璃肚人士搵定廁所先去食…
2022-06-11
No more Set Lunches or All day Sets on Weekends or Holidays in their Tsing Yi location, so we left. Almost got a membership there, but has to be careful before investing as menus and prices can change without notice or recourse. Previous photos of menus are outdated.週末或假期在青衣店不再提供午餐套餐或全天套餐,所以我們離開了。 幾乎在那裡購買了會員資格,但在投資之前必須小心,因為菜單和價格可能會在沒有通知或追索權的情況下發生變化。 以前的菜單照片已經過時。

2022-05-29 556 瀏覽
Lunch time on Sunday is gone now but they still show it in the menu in front of restaurant. So don’t be fooled. This restaurant does not have any value except lunch set. If no lunch set, Sushiro is much better for price and value. Only benefit for this place is no queue unlike Sushiro
日本過江龍壽司店「美登利」疫情前已成日去,次次都要等好耐位啱啱放寬就即衝去食,唔洗等位,正😍次次嚟都會叫「特上手握壽司盛盒」$238而家原來叫呢個盛盒同時叫甜品或者飲品都有買一送一優惠,緊喺即刻 +45 叫甜品啦!壽司🍣好味唔在講,壽司飯都好好味😋熱愛香蔥吞拿魚嘅蝦子餅,叫到成枱都喺🤣不過真喺好好味嘅🥰每次嚟食都會好似去咗日本咁,令人回味!海膽軍艦都喺必點,我至愛!😍仲有蟹肉蟹膏軍艦,同樣出色,又鮮又甜😍甜品「抹茶紅豆白玉」$45真喺買一送一,好抵啊!差唔多食完就送嚟,好滿足!😍梅丘壽司の美登利総本店 (青衣城) (青衣)青衣青衣城地下G24-25號舖
日本過江龍壽司店「美登利」

疫情前已成日去,次次都要等好耐位
啱啱放寬就即衝去食,唔洗等位,正😍

次次嚟都會叫「特上手握壽司盛盒」$238

壽司🍣好味唔在講,壽司飯都好好味😋
熱愛香蔥吞拿魚嘅蝦子餅,叫到成枱都喺🤣
不過真喺好好味嘅🥰
每次嚟食都會好似去咗日本咁,令人回味!

海膽軍艦都喺必點,我至愛!😍
仲有蟹肉蟹膏軍艦,同樣出色,又鮮又甜😍

甜品「抹茶紅豆白玉」$45
真喺買一送一,好抵啊!
差唔多食完就送嚟,好滿足!😍

梅丘壽司の美登利総本店 (青衣城) (青衣)
青衣青衣城地下G24-25號舖

2022-04-18 737 瀏覽
疫情下都要對自己好D,所以都抽了一天出黎食餐好的。聽說這間梅丘壽司在日本很有名,今日就來吃個午餐。餐廳在青衣城一期地庫,開放式設計,坐位很寬敞很舒適。餐廳門口有吧台,可以見到司傅在內整壽司。午餐定食款式很多,價錢也不算貴。我和朋友點了三文魚盛合和刺身定食。三文魚盛合 $145這個定食有三款壽司,每款三件。三款壽司味道都很好,一次食到三種不個層次的三文魚。火炙三文魚,很香口,油份也很充足,三款中最愛。三文魚,新鮮,肥美,都很好。軍艦配三文魚籽和碎三文魚,麻麻地喜歡碎三文魚,但兩者混合味道都係不錯的。刺身定食$178刺身有吞拿魚,三文魚,油甘魚,帶子和牡丹蝦。刺身很新鮮和肥美,最愛油甘魚,很重魚味和很香口。定食還配麵豉湯和蒸蛋。麵豉湯味道不錯。蒸蛋很滑溜。整個定食性價比很高,味道很好,食材也很新鮮,值得再去!

午餐定食款式很多,價錢也不算貴。
我和朋友點了三文魚盛合和刺身定食。

三文魚盛合 $145
火炙三文魚,很香口,油份也很充足,三款中最愛。
三文魚,新鮮,肥美,都很好。

刺身定食$178
刺身有吞拿魚,三文魚,油甘魚,帶子和牡丹蝦。
刺身很新鮮和肥美,最愛油甘魚,很重魚味和很香口。

定食還配麵豉湯和蒸蛋。
麵豉湯味道不錯。蒸蛋很滑溜。

整個定食性價比很高,味道很好,食材也很新鮮,值得再去!
2022-04-10 467 瀏覽
路過青衣城準備食午餐,幾間連鎖餐廳都排長龍,見到美登利唔使排隊就去左食,點知。。。。伏伏伏伏叫左1個特盛手握壽司盛合($188),1個美登利鰻魚壽司天婦羅御膳($188),2個都有跟茶碗蒸同麵豉湯,另外仲叫咗一件飛魚子軍艦同章魚吸盤軍艦。壽司好一般,蝦唔新鮮,其他白身魚冇味。迷你刺身飯啲吞拿魚唔新鮮,鰻魚壽司舊鰻魚仲難食過冰鮮一包包嗰啲,啲肉又硬,又凍冰冰;天婦羅都唔熱,面衣好厚,又油淋淋,其中有一個係炸魚,完全冇味;最正常嘅應該係個麵豉湯。呢兩個軍艦,不過不失,冇乜特別。埋單$500 内,但呢個價錢咁嘅質素,完全👎🏻👎🏻👎🏻,純粹拎啲飯質飽你。

叫左1個特盛手握壽司盛合($188),

特盛手握壽司盛合

壽司好一般,蝦唔新鮮,其他白身魚冇味。

美登利鰻魚壽司天婦羅御膳

呢兩個軍艦,不過不失,冇乜特別。

2022-03-10 434 瀏覽
2022 第4️⃣間餐廳的願望清單🧾又解鎖了🔓.於日本榮獲「高CP 值壽司店」的美譽的美登利終於嚟到喇😍.有疫症蔓延前想食美登利就等到勁都長.經過門口,竟然唔洗排隊😊.今次品嗜《天婦羅烏冬御膳套餐🍤》.餐目包括:茶碗蒸.稻庭烏冬.帶子蟹肉丼及天婦羅盛合.配埋《巨峰活乳酸梳打》及《抹茶芭菲》.味道相當不錯👍🏻😌.置身於第二個鄉下般一樣😅--#吃貨#美登利 #美登利寿司 #美登利寿司総本店 #青衣美食 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食分享 #852 #hkg#hkig #hkfood#hkfoods #hkfoodie #hkfoodies #discoverhk#discoverhongkong #travelcation #umegaokasushinomidori #일본음식 #홍콩여행 #홍콩관광#홍콩음식 #홍콩스타일
2022
第4️⃣間餐廳的願望清單🧾又解鎖了🔓
於日本榮獲「高CP 值壽司店」的美譽的美登利
終於嚟到喇😍
有疫症蔓延前
想食美登利就等到勁都長
經過門口,竟然唔洗排隊😊
今次品嗜《天婦羅烏冬御膳套餐🍤》
#홍콩음식
#홍콩스타일
天婦羅御膳套餐
2022-03-10
10 分鐘 (堂食)
天婦羅御膳套餐
2022-01-23 589 瀏覽
自2019年進駐香港,接二連三在開設分店,一直人氣高企👉🏻👉🏻曾在日本吃過的我,覺得日本店是性價比高👍🏻👍🏻 香港的定價雖不及日本便宜,但午餐定價位尚可👉🏻刺身定食 $178附前菜,味噌湯,白飯刺生共有6款,吞拿魚赤身/三文魚/鯛魚/帶子/赤蝦/葱吞拿魚腩,整體新鮮,沒鯹味,但奇妙的是明明有鮮但沒有所謂的鮮甜,也沒魚油香,魚肉味淡,就赤蝦才有一點點鮮甜😅 整體真的還好🙈🙈👉🏻特盛手握壽司盛合 $188看上去也是還好,尤其那三文魚,雖然很長一片,但真的一點都不肥美,零油香…..🥲🥲🎈總歸一句:難怪有人說是 日本一倍的價錢,但只有一半美味真的默默認同…. 還是是我當天剛好遇到食材不好?🤔🤔

👉🏻刺身定食 $178
附前菜,味噌湯,白飯

👉🏻特盛手握壽司盛合 $188

🎈總歸一句:
難怪有人說是 日本一倍的價錢,但只有一半美味
真的默默認同…. 還是是我當天剛好遇到食材不好?🤔🤔
刺身定食
刺身定食
特盛手握壽司盛合
2022-01-07 383 瀏覽
大拖羅壽司,48元+10% service charge.簿到紙一樣,我仲以為食緊爭鮮。 百物騰貴,成本上漲,明既,價錢加十元八元囉,比翻件像樣一點既拖羅比人,比翻D尊嚴食客。呢幾張相比日本總公司見到,應十分尷尬 。希望管理層見到會改善一下,入得來食既都是求質素,呢張紙拖羅真係好肉酸
大拖羅壽司,48元+10% service charge.

簿到紙一樣,我仲以為食緊爭鮮。
呢幾張相比日本總公司見到,應十分尷尬 。

2022-01-05
2022-01-05 349 瀏覽
黎左好一段時間既日本過江龍,仲要越開越多分店,假日中午可以完全唔駛排隊直入🤔一路以黎關於佢既食評好兩極化,食完覺得呢間刺身質素一般,唔知係咪同分店有關🥴▪️ 三文魚盛盒 (6/10)💲145 (午市定食)定食包左足料麵豉湯同埋茶碗蒸,蛋滑身但係出得比較多水🥚刺身切得好長條,不過略為薄片,摺疊埋去食會有口感啲🤣三文魚腩色澤就麻麻地,某啲係暗啞呈瘀色,偏乾唔算好新鮮,加上薑蔥調味,而炙燒完既都係唔夠肥美無充滿魚油香,有芝士既個味香濃少少🧀️包住三文魚蓉同埋三文魚籽既紫菜已經腍左,壽司飯亦都無咩醋味🤨▪️ 特盛手握壽司盛盒 💲188 (午市定食)🔎 整體評分(6/10)

▪️ 三文魚盛盒 (6/10)💲145 (午市定食)
三文魚盛盒

▪️ 特盛手握壽司盛盒 💲188 (午市定食)
特盛手握壽司盛盒

🔎 整體評分(6/10)
2022-01-05 231 瀏覽
冇得去日本旅行,好掛住日本壽司,呢間壽司已經唔止一次食,我覺得味道幾貼近日本壽司🍣而且價錢唔算話好貴,好食之餘,一人份量亦足夠飽肚💗而且坐得幾舒服,店員服務都唔錯🍣
2022-01-04 218 瀏覽
從佢開店就時不時都會幫襯,個人埋單基本500起步,有時想食刺身就會直接order刺身拼盤有2次竟然中拖羅扮大拖羅,但都算啦,幫襯咗咁耐,加上侍應招呼都還好,就係班師傅態度太差同剛開店時相比,簡直天同地,唔知多咗個咩師傅嚟,港人扮日本人,港式日語味超濃雖然唔似板前咁會直接同客溝通,但好歹個客係可以直接見到你哋,做嘢態度正經返少少好!感覺上變咗似去食街邊檔咁如果唔講呢啲只講食物水準同衛生,完全就唔值呢個價錢啦!壽司的碟可見的油漬,隻手一掂就成手油壽司上的魚生越嚟越薄,食一次薄一次服務態度尚可,壽司師傅工作態度敷衍,明明得幾枱客,但壽司起碼要十幾廿分鐘先有,而2-3位師傅做緊咩呢?就係吹水傾計,等傾完想起要整壽司個陣就整。講真,又唔係咩即叫即劏的魚,全部都係一片片早就放保鮮櫃入面的,仲要客人等咁耐,簡直無得頂,有個性呢次點解火到要上嚟寫?唔知係咪在香港做大咗就囂張,當d客係水魚,劏得就劏平時叫的鮟鱇魚肝一份係如下圖的,明顯有4件。結果呢次叫咗上嚟係得1件咁多,即刻問侍應係咪上錯咗,點解得1件,佢話無錯。同佢講返之前叫開都係4件,佢話唔清楚出嚟就係咁,然後就走咗去以為改咗菜單自己無睇清楚,但核
感覺上變咗似去食街邊檔咁
如果唔講呢啲只講食物水準同衛生,完全就唔值呢個價錢啦!

壽司的碟可見的油漬,隻手一掂就成手油

壽司上的魚生越嚟越薄,食一次薄一次

就係吹水傾計,等傾完想起要整壽司個陣就整。

呢次點解火到要上嚟寫?
唔知係咪在香港做大咗就囂張,當d客係水魚,劏得就劏

平時叫的鮟鱇魚肝一份係如下圖的,明顯有4件。

以為改咗菜單自己無睇清楚,但核對後的確無誤係只有一款鮟鱇魚肝(非壽司)。

咁就俾佢強搶咗成舊水,一百蚊由4小塊變1小塊。食水何其深,對常客咁嘅態度,真心唔明呢間店點樣做下去的
2022-01-04 156 瀏覽
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai.lok今日去完樂園玩出黎想食下高質壽司🍣,就去左美登利醫肚。想知道又靚又好玩地方, fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。______________________________平時食開套餐,今次就試下散叫。如果套餐款式岩食,fai lok 覺得套餐比散叫抵食啲。帶子壽司,赤貝壽司美登利嘅壽司🍣係比較長身,你見活赤貝直頭係原隻上,賣相睇見都好吸引。帶子壽司好厚身而且又好爽口。刺身刺身整體好新鮮,份量好大件油甘魚 魚味濃郁三文魚 魚肉柔軟赤貝 好爽脆又有鮮味牛油果海鮮沙律  ( $90 )雖然都好食,但明明寫住牛油果海鮮沙律,最後淨係食到兩舊好細舊牛油果。香蔥吞拿魚腩細卷  ( $55 )細卷本身入面已經係吞拿魚腩,再係上面加上香蔥吞拿魚碎,滿滿吞拿魚口感係滿足感覺。唔記得叫咩魚,但依個好值得推介,依隻魚 魚肉好稔同好滑,而且係魚腩位,魚油特別多,加上廚師火炙過將魚香迫晒出黎。兒童餐套餐佢地有兒童餐,主要都係熟食壽司做成
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai.lok今日去完樂園玩
出黎想食下高質壽司🍣,
就去左美登利醫肚。
想知道又靚又好玩地方,
 fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。
平時食開套餐,今次就試下散叫。
如果套餐款式岩食,
fai lok 覺得套餐比散叫抵食啲。

帶子壽司,赤貝壽司
美登利嘅壽司🍣係比較長身,
你見活赤貝直頭係原隻上,
賣相睇見都好吸引。
帶子壽司好厚身而且又好爽口。

刺身
刺身整體好新鮮,份量好大件
油甘魚 魚味濃郁
三文魚 魚肉柔軟
赤貝 好爽脆又有鮮味

牛油果海鮮沙律  ( $90 )
雖然都好食,
但明明寫住牛油果海鮮沙律,
最後淨係食到兩舊好細舊牛油果。

香蔥吞拿魚腩細卷  ( $55 )
細卷本身入面已經係吞拿魚腩,
再係上面加上香蔥吞拿魚碎,
滿滿吞拿魚口感係滿足感覺。
唔記得叫咩魚,但依個好值得推介,
依隻魚 魚肉好稔同好滑,
而且係魚腩位,魚油特別多,
加上廚師火炙過將魚香迫晒出黎。

兒童餐套餐
佢地有兒童餐,
主要都係熟食壽司做成兒童餐。
之前食試過叫烏冬俾小朋友食,
但美登利烏冬係份量好少,
所以今次試下兒童餐。
2021-12-26
2021-12-30 148 瀏覽
其實人生有什麼可以滿足呢?好好食一餐是其中一種方法。 在香港要食有質素的壽司,起碼基本上都要花一千幾百塊才可品嚐到。 但我今次推介,就是可負擔的奢華,在這裡一個較為有特色的套餐,名為特上手握壽司盛合,這餐裡頭就陳列有鮪魚赤身、花枝、小黃瓜捲、玉子燒、熟蝦、鮭魚卵、大名鯖魚及海膽等,共八種美味的壽司。 這餐一上枱時,我已無法將我的目光從這套餐移開,我只有集中去品嚐、品嚐再品嚐,活在當下之啖啖難忘滋味。 我感謝一切由食物帶出來,能活化我的味道神經的壽司。
其實人生有什麼可以滿足呢?好好食一餐是其中一種方法。

我感謝一切由食物帶出來,能活化我的味道神經的壽司
特上手握壽司盛合
特上手握壽司盛合