2022-09-23 1111 瀏覽
第二次嚟呢度食嘢 上次食咗個芒果糯米飯🍚今次食咗個冬陰功湯底嘅 粉絲豬頸肉肥牛 嘅一個面 男朋友照舊都係食咗個咖喱飯🍛上次嚟冇寫到食評 張枱放咗三款式調味料花生🥜碎、辣椒🌶️碎、糖 ,餐具同埋調味料都有放好,冇暴露在外,有種好衛生嘅感覺,而且我留意到佢哋間鋪有個空氣清新機,有種不能說的安全感啲豬頸肉好爽口 啲肥牛一啲都唔鞋身 雖然本身冬陰功湯係酸同埋辣嘅 但係我依個好辣之人來講 唔夠辣而且比較酸 不過都係好味嘅 覺得個味道好開胃
第二次嚟呢度食嘢 上次食咗個芒果糯米飯🍚

2022-09-21
午餐
慶祝紀念
生日
  • 芒果糯米飯
2022-03-28 851 瀏覽
同我高太係大澳玩完個快閃两日一夜甘我同高太就要去梅窩撘船,上船之前同高太黎反個快食午餐之後趕上船高太一望到個餐牌就即刻嗌左依個泰式公仔麵沙律未上菜都已經两個係度估個沙律究竟係點唔好理泰唔泰式,淨係公仔麵既沙律都已經未食過個沙律黎到先知道原來係將泰式沙律入面既泰國麵線改左做公仔麵味道都可以,換左公仔麵有啲咬口,無麵線甘淋不過辣左少少我地仲嗌左個沙嗲拼盤燒得有少少乾身,不過個沙嗲醬幾香同埋餐廳無得賣啤酒,想同高太快飲反杯先走都唔得
同我高太係大澳玩完個快閃两日一夜
甘我同高太就要去梅窩撘船,上船之前同高太黎反個快食午餐
之後趕上船

高太一望到個餐牌就即刻嗌左依個泰式公仔麵沙律
未上菜都已經两個係度估個沙律究竟係點
唔好理泰唔泰式,淨係公仔麵既沙律都已經未食過
個沙律黎到先知道原來係將泰式沙律入面既泰國麵線改左做公仔麵
味道都可以,換左公仔麵有啲咬口,無麵線甘淋
不過辣左少少

我地仲嗌左個沙嗲拼盤
燒得有少少乾身,不過個沙嗲醬幾香
同埋餐廳無得賣啤酒,想同高太快飲反杯先走都唔得

🇭🇰梅窩曼谷小廚·豬頸肉豬肉丸冬陰功米粉$47 l 泰式燒雞扒$38呢個就係我哋行完大東山嗰日食嘅 因為大東山真係幾凍 所以我哋行完想食啲暖笠笠嘅嘢 就入左黎呢間😎佢個冬陰功都幾暖胃 不過佢主要係得酸辣 無咩椰奶味 所以食落都真係幾辣🌶️之後個豬頸肉同豬肉丸都唔錯既 個燒雞扒就有少少港式feel 好在佢嗰醬汁好惹味 點完即刻好食好多🤣🤣📍大嶼山梅窩銀運路3號梅窩中心地下9號舖·#rbyeat #rby好去處#rby港式 #rby東南亞菜 #rby甜品飲品#rby梅窩 #rby大嶼山
🇭🇰梅窩曼谷小廚
豬頸肉豬肉丸冬陰功米粉$47 l 泰式燒雞扒$38
豬頸肉豬肉丸冬陰功米粉
📍大嶼山梅窩銀運路3號梅窩中心地下9號舖
#rbyeat #rby好去處
#rby港式 #rby東南亞菜 #rby甜品飲品
#rby梅窩 #rby大嶼山

是日到梅窩探朋友,朋友帶我嚟呢間佢視之為食堂嘅泰國餐廳。餐廳環境貼地親民,係家庭式經營,有街坊餐室嘅感覺😊我哋點左兩個午餐同一個小食。1)炒金邊粉:味道酸酸甜甜,有鍋氣。蝦算大隻,味淡。最正嘅係有壓厚厚嘅花生碎,口感正😋2)菠籮炒飯:好多臘腸粒同埋雞肉粒,好足料。不過味道係淡咗少少,再濃味啲就更加好啦:)3)炸蝦餅:佢用咗麵包糠做炸面,外面炸到好脆,擺耐咗都唔會淰。蝦餅肉彈口,肉質鮮甜,正👍🏻總括然而,小店咁嘅價錢同質素,性價比高👍🏻
是日到梅窩探朋友,朋友帶我嚟呢間佢視之為食堂嘅泰國餐廳。

餐廳環境貼地親民,係家庭式經營,有街坊餐室嘅感覺😊

我哋點左兩個午餐同一個小食。

炒金邊粉

菠蘿炒飯

炸蝦餅

總括然而,小店咁嘅價錢同質素,性價比高👍🏻
炒金邊粉
炸蝦餅
2021-02-28 802 瀏覽
行山路線在梅窩結束,計劃食泰菜,資料顯示梅窩有三個選擇,搵完一輪,衹有碼頭對出呢間,其他不知是否不敵限聚令結業了。因為非常肚餓,午餐一到已經被掃光,忘記了影相。我碟菠蘿雞炒飯十分美味,用的竟然是新鮮菠蘿,甜中帶酸。朋友的香葉肉碎炒飯,伴碟的煎蛋有燶邊,賣相一流,如果多啲香葉就滿分了。最後衹影咗泰式奶茶,呢下中伏,原來熱奶茶已加糖,我懵盛盛再加,甜到中毒

全部粉麵鈑 正宗泰式主理,大嶼山上最正嘅泰風味餐廳 ,價錢平民化,下午套餐價錢 okay , 不時轉口味,送冷熱飲。正宗泰式奶茶,波羅炒飯,紅黃青咖哩都係小弟推介落船碼頭轉左就揾到,每次入梅窩必食一次嘅小店。

落船碼頭轉左就揾到,每次入梅窩必食一次嘅小店。
2021-02-11
7 分鐘 (堂食)
  • 泰式凍奶茶,青/黃/紅 咖喱,菠蘿炒飯
2020-09-12 701 瀏覽
就嚟吽到發霉, 疫情稍為好轉, 專家講到明秋冬再來, 要把握機會, 又係出去搵食嘅好時機, 今天走得更遠, 過了大海食海南雞飯! 曼谷小廚在碼頭附近, 食店好細 , 有啲家庭作業, 冇乜裝潢可言, 店內尚算整潔, 勝在地理方便。今日特登嚟食set lunch, 六個泰式set lunch都好吸引, 價錢統一連熱飲$53, 價錢好OK。海南雞飯 ($53 連飲品)賣相都幾吸引, 飯及雞嘅份量頗多, 送咗飲品所以就冇左傳統嘅雞湯送, 坦白講我情願要飲品多過雞湯。海南雞色相不差, 有雞髀、雞翼及雞件,  $53的海南雞有咁嘅份量, so happy 海南雞浸得尚算嫩滑, 雞髀及雞翼肉質口感更見嫩口, 雞肉鹹鹹香香, 完全食唔到雪藏味, 合格有餘, 伴少許香辣泰試薑末更見惹味。雞胸肉有點肉汁, 唔係好嚡口, 我覺得仲幾好趙口添。至於哪個海南雞飯, 放了大量南薑粉煮成, 香而微辣, 頗開胃, 海南雞飯嘅口感唔太軟淋, 有少少咬口, 用香辣泰試薑末撈飯, 咁大嚿飯都可以食曬落肚了, 只是略嫌飯的雞味不足, 唔夠雞油香。泰式奶茶個人都幾鍾意飲泰式奶茶, 好鍾意那陣淡淡然的清香, 曼谷小廚嘅泰式奶茶算

海南雞飯 ($53 連飲品)

海南雞飯 ($53 連飲品)

雞胸肉有點肉汁, 唔係好嚡口, 我覺得仲幾好趙口添。

泰式奶茶
個人都幾鍾意飲泰式奶茶, 好鍾意那陣淡淡然的清香, 曼谷小廚嘅泰式奶茶算滑口, 如果茶味再濃啲就perfect。
泰式奶茶

$53 連泰式奶茶, 真係冇乜投訴了。
2020-07-09 440 瀏覽
到了梅窩經已好熱辣辣,唔想再行,所以就在附近搵間餐廳坐下食個午餐,網上介紹有間曼谷小廚,泰國野就一試,反正好久未飲過冬隂公湯,一試都不錯酸酸辣辣開胃,還有菠萝炒飯都可以,唯,係間鋪太細,要等位。但對面有大排檔就千萬唔好去!海鮮價,我未食過一碗朱扒湯米加一杯凍奶茶要成100元餐蛋面加杯凍啡要70元四個人四碗面,二杯飯品,一支啤酒要成三優幾元,有無搞錯千萬唔好去大排檔
餐蛋面加杯凍啡要70元
四個人四碗面,二杯飯品,一支啤酒要成三優幾元,有無搞錯
千萬唔好去大排檔
2020-04-11 557 瀏覽
今次同朋友去梅窩試咗呢間梅窩小曼谷,抵食又好味。下次再去梅窩要再食多次同朋友下午去食,就叫咗下午茶加啲小食。下午茶價錢好抵,而且份量好足。我叫咗個印尼炒飯(豬),份量好足😋下午茶嚟講超級抵,仲可以加配埋飲品!個人來講幾鍾意佢調味,唔算好鹹,而且好入味。再配埋雜豆同蛋絲。啲飯粒粒分明但唔硬。朋友叫咗海南雞飯,我都忍唔住試咗啖。醬汁好好味,正宗嘅海南雞飯醬。份量好足。海南雞嘅份量都好多。之後就到小食啦!炸蝦餅真係好好味!有機會要試吓!但個蝦餅都薄,比麥樂雞大少少。呢個串燒係可以mix嚟叫既,今次就叫咗全部雞。份量勁多,每串到勁多肉。一路食都會出煙,keep住熱辣辣!醬汁方面,沙嗲醬入面有小小花生粒,更加有咬口,口感更加豐富。臨走之前,又再嚟多次食芒果糯米飯。呢個真係推介,分量比出邊餐廳多,而且價錢好抵,只係$48蚊咋糯米飯加芒果配埋果醬,真係超夾超好味!咁啱去梅窩可以試吓!
糯米飯加芒果配埋果醬,真係超夾超好味!咁啱去梅窩可以試吓!
2020-03-10