2023-03-10
早兩日見到 @ufoodhk介紹先知原來梅窩麻糬王喺灣仔開左分店(以前飯丸屋個位),所以lunch time即刻同同事去試🤤。12點半左右去到只有約2~3個人排隊。雖然即場制作,但店家應該預左多人排🤣,所以有成個架既現貨唔使等😋,有啲味仲新鮮出爐熱辣辣!隔一陣再經過已經開始排長龍😂,好彩買完麻糬波波先去買lunch 😝。🔅朱古力 ($7/1 | $35/6)即刻食口感比較普通,口感偏軟糯,返屋企焗熱就更好食🤤,不過同事們都一致好評🖖🏻。麻糬波波外脆內軟,唔會好硬好韌,恰到好處👍🏻。朱古力味🍫夠香又唔會太甜,焗完有少少流心好正。🔅紫菜肉鬆 ($7/1 | $35/6)原本麻麻肉鬆味,不過呢個又唔錯🥺!雖然無咩紫菜味😂,但肉鬆夠多又夠鹹香,推薦一試✨。🔅雙重芝士 ($7/1 | $35/6)芝士味🧀聞落好香,但個人略嫌唔夠鹹味,反而帶點甜味。不過有同事就覺得好香芝士味🤣。🔅經典原味 ($5/1 | $25/6) (圖右下)原味加左芝麻幾香,唔太甜,但唔焗熱就較普通。💬整體其實都唔錯,好抵食🥺,建議要焗熱食!外脆內軟,煙韌程度啱啱好😍。BTW其他分店好似分唔同時段出唔同既味,唔知點解今次可以
🔅經典原味 ($5/1 | $25/6) (圖右下)
原味加左芝麻幾香,唔太甜,但唔焗熱就較普通。
💬整體其實都唔錯,好抵食🥺,建議要焗熱食!外脆內軟,煙韌程度啱啱好😍。BTW其他分店好似分唔同時段出唔同既味,唔知點解今次可以買齊4隻味,隔左2日去就淨係得2隻味🤔,好彩一早已經試晒4隻口味,大胃王表示好滿足😋。