2020-07-02 418 瀏覽
是日放假一天,就到了聞名已久嘅梔子cafe 下午茶, 打算好好偷閒一下田園休閒風格嘅裝飾佈置開放式吧枱, 佈置同樣有點日式田園風格因為未食午餐,試左飯餐,日式慢煮牛肋肉, 肉夠冧,不過味道很淡一般餐飲叫左玫瑰latte ,有漂亮嘅拉花,有鮮艷的花瓣, 打卡一流, 味道亦令人滿意因為咸食一般令口慾不夠滿足,最後再叫了期待嘅甜品: 開心果榛子mousse 有明確嘅開心果味, 味道清甜,但mousse 入口有點油膩, 幸好有咖啡中和, 算是畫上了句號總結現時人流減少,不用排長龍, 可以去休閒一下。比較推薦甜品和咖啡,因為咸食一般,建議飯後再去。

田園休閒風格嘅裝飾佈置

開放式吧枱, 佈置同樣有點日式田園風格

玫瑰拿鐵

總結

現時人流減少,不用排長龍, 可以去休閒一下。
比較推薦甜品和咖啡,因為咸食一般,建議飯後再去。
開心果cheese  cake
玫瑰拿鐵
開心果cheese  cake
2020-06-29 694 瀏覽
提早book了晚上7:30,是日準時入座,用餐時間90分鐘,侍應很有禮貌的說如果之後沒有人入座是可以坐久一點的,感覺很貼心呢!店內裝修風格走文青小清新風,微暗的燈光有點溫馨,牆上貼了文宣,感覺氣氛一流!先點了梔子沙律內有牛油果、蘋果、果乾等等 再加上一點醋味道比相像中的更搭!主食點了牛油果蟹肉意大利麵蟹肉很足!牛油果醬也很match看起來份量小小的但吃得很飽!我們兩個女孩子只點了1個主食另外兩個小食-芝士蘑菇釀雞翼味道超棒! 雞翼原來是走了骨的,吃起來很方便,芝士蘑菇也有夠濃味黑松露薯條黑松露醬很足夠,薯條剛炸起來熱辣辣的最後點了兩杯cocktail No.8 和 A.I.N.Y兩杯都很滿意原本是想加上甜品手工蛋糕的,但吃到最後肚子已經超飽了!唯有下次再來嚐嚐!P.S. 杯墊是有貓貓

先點了梔子沙律
內有牛油果、蘋果、果乾等等 再加上一點醋
味道比相像中的更搭!

梔子沙律

主食點了牛油果蟹肉意大利麵
蟹肉很足!牛油果醬也很match
看起來份量小小的但吃得很飽!

牛油果蟹肉意大利麵

我們兩個女孩子只點了1個主食
另外兩個小食-芝士蘑菇釀雞翼

芝士蘑菇釀雞翼

黑松露薯條
黑松露醬很足夠,薯條剛炸起來熱辣辣的

最後點了兩杯cocktail
No.8 和 A.I.N.Y
兩杯都很滿意

No.8
A.I.N.Y.

P.S. 杯墊是有貓貓

梔子沙律
牛油果蟹肉意大利麵
芝士蘑菇釀雞翼
No.8
A.I.N.Y.
  • 芝士磨菇釀雞翼
2020-06-27 314 瀏覽
朋友生日一齊柴娃娃都慶祝,朋友指定梔子就去試吓啦!入到去裝修幾靚,好舒服,仲有少少半露天嘅bar枱仔!一見到餐牌有我好耐冇食過嘅bagel ,一定要叫,諗都唔洗諗,我哋仲叫咗雞翼,沙律,意粉,長通粉,炸魚仔,墨魚嘴!我最鍾意就係bagel,因為真係好耐冇食過,同埋佢做得幾好食,料都幾多!正!其次就鍾意佢個炸魚仔,配埋蛋黃醬,好味😋 其他意粉都做得幾好,中上水準啦!重點嚟啦,呢到係有heroes手工啤酒,同朋友一齊叫咗兩罐SI L DAN,好飲,有少少柑橘味!其實heroes啲啤酒真係唔錯,大家可以試吓!值得一讚係店員幾nice,我同佢講要兩罐屎L彈,佢笑話ok,冇問題!走果時,有個哥哥仔同我哋講88,佢話叫佢叔叔啦,唔係哥哥,但我諗其實我可能老過佢😂🤣😂
朋友生日一齊柴娃娃都慶祝,朋友指定梔子就去試吓啦!

入到去裝修幾靚,好舒服,仲有少少半露天嘅bar枱仔!

2020-06-21 346 瀏覽
喺尖沙咀行到攰,隨意搵咗間cafe坐吓,望落環境幾舒服,裝飾都幾靚入面都幾多人,我同朋友坐張枱本身有人book咗但未到時間,所以我哋先有位坐,但就要一個鐘內交枱我有啲飽,只嗌咗一杯牛油果奶昔,味道幾清新,好解渴,飲得出淡淡牛油果味,好fresh朋友嘅朱古力蛋糕同花茶,手工蛋糕每日都唔同款式,嗰日就有朱古力同開心果揀朋友話朱古力味真係好香濃,仲好滑嫩,仲大讚好少食到咁濃滑嘅朱古力蛋糕😋店舖仲有廁所,好方便下次約朋友都會揀呢間~🥰

店舖仲有廁所,好方便
下次約朋友都會揀呢間~🥰
題外話/補充資料: 記得口罩要自己扔返,唔好擺落碗碟入面,衛生起見,店員係唔會幫你執㗎!
3 分鐘 (堂食)
2020-06-18 486 瀏覽
Cafe樓底高, 裝修簡約得黎走文青風🦦不過要留意返佢地有每人最底消費一杯飲品🤔但如果叫set杯餐飲都當係既💁🏻‍♀️果日平日2點左右去到, 一心諗住試佢地個開心果蛋糕, 點知...店員同我講要3點後先有🤯但明明dessert menu無寫到話係幾多點後先有😢傷心過後, 睇岩左佢地lunch menu上既日式蘋果咖喱雞肉飯, 又同我講話岩岩賣曬🤯然後最後飲品又比錯左🤢所以第一次經歷不太愉快🤔🥯ʙᴀɢᴇʟ· 燻牛肉比高三文治 $88﹟個bagel雖然顏色似係有某種特別味道但食落唔係幾食到🙈個人認為口感方面可以再軟熟d,煙韌感覺是有的🤔而材料係幾豐富的(蕃茄, 芝士, 火箭菜, 酸瓜) 欣賞佢不吝嗇地茶左勁厚cream cheese😅但感覺有d多得濟, 蓋過左其他食材既味道...至於個牛肉偏重鹹香味, 無咩煙燻味🤨🍴ᴍᴀɪɴ·羽衣甘藍青醬芝士長通粉 $88﹟份量都幾多既熱辣辣長通粉🙂味道方面發揮幾好, d味好夾, 仲有d菇 🍄同洋蔥🧅做配料, 個青醬又唔會話過多, 食完都唔會太濟😛🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱茉莉綠茶🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱香茅檸檬薑茶﹟本身有一杯係叫咗蜜桃烏龍, 但最後變左香茅😂兩杯餐飲嘅

🥯ʙᴀɢᴇʟ· 燻牛肉比高三文治 $88

🍴ᴍᴀɪɴ·羽衣甘藍青醬芝士長通粉 $88
羽衣甘藍青醬芝士長通粉

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱茉莉綠茶
🥤ᴅʀɪɴᴋ· 熱香茅檸檬薑茶
﹟本身有一杯係叫咗蜜桃烏龍, 但最後變左香茅😂兩杯餐飲嘅熱茶都係用茶包再加水沖, 飲完可以再叫店員refill💁🏻‍♀️但唔知點解加完水後..個茶壺就變到邊倒邊瀉
•••
﹟杯茉莉綠茶就正正常常🤔個薑茶就唔係好飲到檸檬同薑味, 但又會有少少辣辣地喉既感覺, 主要都係香茅味較出🙈比較特別嘅係個茶壺幾有特色, 簡單而優雅💃
羽衣甘藍青醬芝士長通粉
2020-06-14 305 瀏覽
1. 煙三文魚貝果三文治($88)如果為左個bagel黎...絕對會失望。好扁好軟零回彈力,仲好油😨 但個smoked salmon 係合格既,餡料都唔少,味道係唔錯,只係個bagel 不敢恭維2. 芝士蘑菇釀雞翼($68)釀雞翼完全係懶鬼最愛😏 芝士蘑菇都係不敗系列,只係佢冇好特別,我覺得不過不失3. 北海道魷魚軟骨($58)呢個好食!真心!當然炸野就一定好油架啦🙃 但係佢炸粉唔算厚,魷魚又彈,小食黎講幾好,同埋冇諗過有咁多粒🤭 食極唔完4. 開心果慕絲($58)呢個超級無敵大推🥰🥰🥰 好好食呀!一黎唔會太甜、唔會死甜,慕絲仲好滑,如果我要翻兜呢間店,絕對係為左呢件cake! 上面仲有杏仁!記得落單就要叫佢hold架啦!唔係會冇哂架5. 香蕉朱古力昔($58)又一不敗系列,個blend好足料,成口都係蕉泥同蕉味
1. 煙三文魚貝果三文治($88)

2. 芝士蘑菇釀雞翼($68)

3. 北海道魷魚軟骨($58)

4. 開心果慕絲($58)

5. 香蕉朱古力昔($58)
又一不敗系列,個blend好足料,成口都係蕉泥同蕉味
係佐敦同尖沙咀之間 要搵間chill coffee shop除咗聖巴克仲有咩選擇今次想介紹哩間位於山林道既「梔子」同友人一行三人本身想食佐敦壽司郎 點知等位等到天昏地暗於是諗起附近有間幾好食既黃店介紹比朋友叫佢地試下😌✌🏻一入門口都有一個唔錯既打卡位(為左保持丁點神秘感 所以無影😂)朋友想點日式蘋果咖喱雞肉飯我再同佢講呢個好似好伏咁點知到落order嘅時候原來已經賣晒😱佢哋就叫咗個蟹肉意大利麵我就叫左燻牛肉比高三文治同埋個養生茶茶呢我就揀咗黑糖紅棗薑壺茶到嘅時候 個侍應同我講焗多3分鐘就可以飲 同埋飲完可以加水我refill左一次 都仲有味👍🏻個三文治呢佢就會叫你盡快食如果唔係個包就會林晒唔好食個比高的確係有意外 意外地好食 個包好脆 燻牛肉唔會好乾 配埋個汁 prefect match!!旁邊仲有少少沙律菜 有羽衣甘藍🤭我幾鍾意食 不過唔係日日接受到佢有少少苦本身想叫cake 但要轉場唯有下次啦溫馨提示 如果想享用穩定wifi 唔好坐咁入既位置
今次想介紹哩間位於山林道既「梔子」

同友人一行三人
本身想食佐敦壽司郎 點知等位等到天昏地暗
於是諗起附近有間幾好食既黃店
介紹比朋友叫佢地試下😌✌🏻

一入門口都有一個唔錯既打卡位
(為左保持丁點神秘感 所以無影😂)

朋友想點日式蘋果咖喱雞肉飯

我refill左一次 都仲有味👍🏻
個三文治呢佢就會叫你盡快食
如果唔係個包就會林晒唔好食
個比高的確係有意外 意外地好食 個包好脆
燻牛肉唔會好乾 配埋個汁 prefect match!!
旁邊仲有少少沙律菜 有羽衣甘藍🤭
我幾鍾意食 不過唔係日日接受到佢有少少苦

本身想叫cake 但要轉場唯有下次啦

溫馨提示
如果想享用穩定wifi 唔好坐咁入既位置
蕃茄忌廉蟹肉意大利麵
2020-06-05
5 分鐘 (堂食)
蕃茄忌廉蟹肉意大利麵
2020-06-07 281 瀏覽
是日同朋友行完街,上網見到zi,決定一於試下。店舖較細,所以需要啲時間等位,坐低之後店員解釋最低消費,但唔包括食物(咁如果唔想飲野只想食點算?)首先我地叫左green同牛油果昔,green既感覺有啲似五青汁,味道偏甜。相反,食完野再飲,味道飲落會覺得稍酸。Green既泡沫佔左杯既一半,令人懷疑飲緊果汁定泡。而牛油果昔,飲落會好似飲緊椰青咁,椰子水cover左原先既牛油果味,令到牛油果既味道沉沒左。飲落去比Green都較為smooth!食物方法,我地先叫左牛油果蟹肉意粉,上碟係綠色十分吸晴。醬汁方面恰好,並唔會食幾啖就唔想食同油膩,而且汁料同蟹肉都好夾,唔會覺得奇怪。蟹肉份量都足夠,冇偷工減料。一開頭望落去,覺得好細碟,食食下都有飽肚既感覺了。小食方面叫左人人都話好食既芝士蘑菇釀雞翼。上枱時超級熱,放耐左先食味道仍然在,唔會減淡。雞翼入面十分足料,就咁睇都漲哂,好似爆出黎咁。有肉汁,有足料,入面仲有滿滿既芝士,十分推介!系甜品方面,我地叫左開心果蛋糕,味道不會過甜,帶有一點清新,食飽再食都唔會過膩。不過奶味比較重,對於唔太鍾意奶味既朋友,可以選擇另外兩款蛋糕。最後,鬧市中可以搵到間cp值

最後,鬧市中可以搵到間cp值高既餐廳,認為可覆桌。
  • 芝士磨菇釀雞翼
2020-06-06 146 瀏覽
.🔺梔子 On shift嘅小編好多時放假都係放平日😴早排難得同朋友夾到假期就一齊食個brunch行下街👭朋友建議下黎到呢間文青cafe食物好有驚喜呀😍😍.燻牛肉比高三文治🥪Beagle略嫌比較硬身不過入面啲餡料超豐富👍🏻👍🏻有cream cheese、蕃茄、蔬菜、燻牛肉同芝士🤤夾埋一齊好好食😋😋.羽衣甘藍青醬芝士長通粉🍝睇落好清淡 但食落好夠味 又唔會滯👍🏻青醬好出色 上面仲有核桃增加口感☺️.芝士磨菇釀雞翼🐥雞翼釀得好飽滿 芝士味濃郁👅朋友仲話會為咗呢款小食再次返兜呢間Cafe😻.飲品試咗牛油果奶昔同埋Green🙌🏻用上新鮮蔬果鮮榨而成☘️飲落係全天然嘅水果甜味冇加額外嘅糖岩晒喜歡健康嘅朋友🤙🏻
🔺梔子
On shift嘅小編好多時放假都係放平日😴
早排難得同朋友夾到假期就一齊食個brunch行下街👭
朋友建議下黎到呢間文青cafe
食物好有驚喜呀😍😍
燻牛肉比高三文治🥪
Beagle略嫌比較硬身
不過入面啲餡料超豐富👍🏻👍🏻
有cream cheese、蕃茄、蔬菜、燻牛肉同芝士🤤
夾埋一齊好好食😋😋
用上新鮮蔬果鮮榨而成☘️
飲落係全天然嘅水果甜味冇加額外嘅糖
岩晒喜歡健康嘅朋友🤙🏻
2020-06-01 2518 瀏覽
🎐每次見𡃁妹,實有好野益熊妹既。今次就帶熊妹去尖沙咀做下面扮下靚靚🤩。📌做面前就見個面食個快晏先。𡃁妹朝早食左個full breakfast,咁熊妹就揀左間咖啡店《梔子》,食個輕怡午餐。📌咖啡店店子小小,午餐時份都坐🈵人。📌今時今日的咖啡店要係香港呢個寸金尺土的城市立足,承受極度昂貴的租金壓迫下,唔限時俾客人坐成個下午晚上,單純只賣咖啡飲料☕️最多賣埋一兩件cake仔🧁,最後面臨的絕對都只得一條死路☠️,就係執笠❌。所以而家絕大多數的咖啡店都會配合埋小食咸點,或者直情做到好似一間餐館咁有哂頭盤、小食、主食、甜品,才能繼續走下去🚶🏻‍♂️。當呢種反客為主的飲食文化思想逐漸普及化時,大家都會很自然地轉移視線,將重心放在餐廳的主食方面,甚至排擠一些沒有提供主食的咖啡館,所以留得低的都係這類咖啡餐館,然後很容易地遺忘了初衷咖啡店的悠閒感以及咖啡的味道☕️。 📌所以午餐menu 都好大路,由輕怡的沙律🥗、bagels🥯到正常主食的意大利麵🍝、飯🍛都有,價錢$78-$108,包一杯咖啡☕️或茶🍵,價錢都好🈴理,不過會收加一服務費。📌仲有自家製精緻蛋糕🍰,咖啡配蛋糕, 一口蛋糕一啖咖啡,這就是咖啡館的味道。牛

📌咖啡店店子小小,午餐時份都坐🈵人。

牛油果蛋比高三文治
牛油果蛋比高三文治,$88
📌牛油果控的熊妹見到牛油果食物一定唔放果,仲要係少見的比高包🥯。
牛油果🥑熟度剛剛好,一啲都唔生,又唔會過熟變黑變爛,非常新鮮軟熟的牛油果,而且呢種熟度會散發出淡淡的牛油果香味,是令人念念不忘的味道
,相信這就是牛油果的魅力🤩。
蛋是煎太陽蛋🍳,蛋黃流心的,蛋邊煎得脆脆的,非常合格的荷包蛋。不過比起流心煎蛋,熊妹喜歡炒蛋多啲。

反而比高包好有驚喜
!黑黑的包係竹炭做成,係無味道的,在上色比較特別。比高包的質感好煙韌,烘得微熱又帶點麵包的軟熟,包面還塗上一層滿滿的cream cheese,就咁食比高包加cream cheese已經好好味,又或者連埋牛油果蛋一齊食,就增加多重口感同味道,《梔子》的比高包果然做得相當出色!讚!

燻牛肉比高三文治,$88
📌𡃁妹話明唔係太肚餓,又跟熊妹點左另一款比高三文治。

兩大片煙燻牛肉加一片芝片,再夾雜啲沙律菜。

同樣地,比高包都有塗上cream cheese,包的質感一樣的煙韌同軟熟,很不錯!

不過,熊妹認為燻牛肉呢款比較咸啲,都係偏好牛油果蛋多啲,清清淡淡更能吃出各款材料的味道。

Flat  White
Flat White,跟餐價,$0
📌來到咖啡館,熊妹當然點上最愛的沖調咖啡-flat white喇!

咖啡杯唔算大,係一款非常日系的咖啡杯。

奶泡層唔算太厚,咖啡味都重,呷一口奶泡再喝一口從奶泡下流出的咖啡,比例剛好,合格的一杯flat white!

Cappuccino
Cappuccino,跟餐價,$0
home office慣了,每天都要喝杯咖啡提神的𡃁妹就點了cappuccino ,同樣的咖啡杯,奶泡層多一點,依然香濃的一杯意大利泡沫咖啡。

📌午餐包一杯咖啡,真係幾抵食!如果熊妹𡃁妹唔係趕住去做面扮靚,真係寧願坐夠一個下午,再點多件蛋糕仔🧁,好好享受一下久違了的咖啡店悠閒自在感。
2020-05-21
牛油果蛋比高三文治
Flat  White
📍 梔子 Zi 🎗📍 尖沙咀 • 山林道8號地舖一年多以前來過《梔子》,坐在窗口的位置,拍拍照、跟朋友聊聊天、喝一杯咖啡、吃一件蛋糕,超級舒服💛一年過後的一個星期六,想說來試試他們的晚餐,想不到超級滿座(繁忙時間還是先訂座比較安全喔!)只好在別的餐廳吃完飯,再來這裡買個甜品外帶~(買甜品的時候還有人在排隊!!)外帶甜品都可以美美der這晚的蛋糕款式有「黑巧克力蛋糕」和「開心果蛋糕」。Dark chocolate cake ($58)想不到只是買一件蛋糕外帶,還可以放那麼多裝飾點綴!!外帶都不可以馬虎!😆而且那些除了能當裝飾外,還可以吃的喔。巧克力味道好濃🍫,不會過甜。灑在表面的是紅莓碎,旁邊的是西柚乾,也是可以吃的。酸酸甜甜的,跟黑巧克力味滿配~友善店員店員超級好態度,短短的幾分鐘等拿蛋糕的時間已經足以令我超喜歡他們啦!💛
📍 梔子 Zi 🎗
📍 尖沙咀 • 山林道8號地舖

外帶甜品都可以美美der
Cakes
這晚的蛋糕款式有「黑巧克力蛋糕」和「開心果蛋糕」。
Dark chocolate cake
Dark chocolate cake ($58)
而且那些除了能當裝飾外,還可以吃的喔。
巧克力味道好濃🍫,不會過甜。

友善店員
外賣自取
2020-05-18 429 瀏覽
最近同朋友選左呢間cafe聚一聚,呢間Cafe閒日訂位都只可以訂到6點同8點,即管就去試下味道如何!當日去日剛去8點,但都等左一陣先可入座,餐廳鋪面不叫太大,燈光較暗,但環境幾舒服,服務員見我地一袋二袋,仲好貼心拎左個籃仔比我地放野。咁我地就叫左一個酸辣汁大蝦蕃茄pasta ,牛油果蟹肉pasta,梔子沙律,芝士蘑菇釀雞翼同埋黑松露薯條!當日都係我地傾計其間好快地上曬枱,先講講沙律,沙律菜新鮮爽脆,酸酸地幾開胃。薯條上枱時仲係熱辣辣,亦嘔會炸到過龍,配埋黑松露醬,我個人鐘意食脆口野,我就覺得幾好食啦!芝士蘑菇釀雞翼就外皮香脆,釀入去既餡料調味得宜,配埋本身雞翼皮既味道更係一絕!不過份量就少同細左少少啦。跟住到Pasta,兩者之間我鐘意食酸辣汁大蝦既Pasta多點,意粉嘔會煮到好淋,硬度岩我口味,配埋酸酸辣辣既汁(我好鐘意食辣野,勁惹味!不過蝦就唔大得黎食得出應該唔係新鮮蝦,呢樣差少少。而牛油果蟹肉Pasta最令我深刻既就係牛油果好新鮮好味,蟹肉就無咩蟹味,不過兩者夾埋都叫做夾既,味道正常!最後仲叫左個熱情果蛋糕,朋友話呢到蛋糕好出名,果然名不虛傳,味道方面同外觀都好不錯!總結黎講呢間c

總結黎講呢間cafe既野食味道不錯,份量尚且對得住價錢,同幾個朋友係到食飯枱大細岩岩好,下次經過既話都會再黎幫襯的!

梔子
2020-05-15
10 分鐘 (堂食)
2020-05-10 405 瀏覽
呢到雖然定價偏高 但係都算坐得好舒服 如果係附近想放鬆一下食個飯 都係唔錯既選擇 不過以前呢到好似冇time limit 不過最近可能因為少咗枱 所以繁忙時間就限制咗 90 min 🙈⁣⁣/Pastrami Bagel $98/⁣Bagel 用了 @blendithk 既bagel 🥯 幾有咬口 😆 牛肉有好香既黑椒調味 芝士份量都唔少 不過番茄同 pickles 就啱啱好中和咗油膩感 👍🏻 雖然 價錢唔平但係都幾足料 食完都幾飽 🤣⁣⁣/Linguine with prawn and spinach lemon chili $118/⁣偷食咗兩啖 大蝦都新鮮爽口 辣椒味幾出 幾啱我 😋 意粉亦唔會過軟 唔錯喔 💫⁣⁣/Americano $30/⁣Coffee Blend 偏 fruity ☕️ 亦冇沖到有澀味 👌🏻⁣

/Pastrami Bagel $98/⁣

/Americano $30/⁣
2020-05-09 232 瀏覽
終於到放假,又要出動食好西補充下係開飯見到依間小店食評不錯決定親身黎試下店鋪裝修簡潔,白色為主調,舒服好彩十二點幾就到,冇book枱都有得食限時九十分鐘的黎得咖啡店,點都會叫杯Latte試下主食叫左個羽衣甘藍長通粉咖啡味道開頭不錯的,但越飲感覺越淡點解會咁既??我諗唔明....主食味道不錯,清新既味道,有芝士加持但通粉偏硬,未必人人接受見好多人都會叫件cake食,我當然跟大隊啦開心果蛋糕,賣相好,淡淡開心果味食完都唔會太有罪惡感總括黎講味道ok的,CP值一般,多謝$219大元咖啡令我有點失望,可能小弟對咖啡有一定要求以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
終於到放假,又要出動食好西補充下
係開飯見到依間小店食評不錯
決定親身黎試下

店鋪裝修簡潔,白色為主調,舒服
好彩十二點幾就到,冇book枱都有得食
限時九十分鐘的
黎得咖啡店,點都會叫杯Latte試下
主食叫左個羽衣甘藍長通粉

咖啡味道開頭不錯的,但越飲感覺越淡
點解會咁既??我諗唔明....
主食味道不錯,清新既味道,有芝士加持
但通粉偏硬,未必人人接受
見好多人都會叫件cake食,我當然跟大隊啦

開心果蛋糕,賣相好,淡淡開心果味
食完都唔會太有罪惡感

總括黎講味道ok的,CP值一般,多謝$219大元
咖啡令我有點失望,可能小弟對咖啡有一定要求

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2020-05-08 254 瀏覽
山林道真係有好多好食既餐廳!適逢五一黃金週 一定要支持下小店! 臨急抱佛腳下搵黃店食 好彩即日打去都可以book位! 唔知係咪大家都有book位 所以都無得walkin 門口亦無人排隊鮮帶子黑松露意大利麵 $168帶子又真係幾大隻幾新鮮! 好濃郁既黑松露味! 好岩口味!牛油果蟹肉意大利麵 $148牛油果做醬 撈意大利麵真係第一次食! 呢個組合好夾! 我覺得店內意粉都好出色! 不過份量較少 比較大食既女仔應該都唔係好夠!炸水牛芝士條 $48普普通通 得4條關係 性價比較低所以都唔建議嗌呢個!芝士蘑菇釀雞翼 $68聽個名都好吸引! 好中意食釀雞翼 因為貪方便 一啖就可以食晒! 食落去有好濃郁既蘑菇味!夾埋一齊又唔會好膩!開心果蛋糕 $58當日有2款蛋糕揀 最後2件都揀左開心果味!好有驚喜 好濃開心果味而且moose 都好滑!個餅底係由脆脆做成!

鮮帶子黑松露意大利麵 $168
帶子又真係幾大隻幾新鮮! 好濃郁既黑松露味! 好岩口味!

牛油果蟹肉意大利麵 $148
牛油果做醬 撈意大利麵真係第一次食! 呢個組合好夾!

炸水牛芝士條 $48
普普通通 得4條關係 性價比較低
所以都唔建議嗌呢個!

芝士蘑菇釀雞翼 $68

開心果蛋糕 $58