荃灣掃街第二站 – 龍津美食既即燒串燒🍢由於佢係店內燒,所以唔太起眼,燒食物既氣味又唔大,所以一直都以為佢只係食魚蛋燒賣但有次見到有Youtuber介紹,仲話好食,所以MARK低左要試一試其實Youtuber話呢度既雞皮唔錯架,但平時唔食雞皮既我,0興趣,結果點左($33三串)豬頸肉、火雞腎片、鮮蝦腐皮卷同($16一串)鹽燒牛舌,配麻辣燒呢度小食店真係好抵讚!!第一讚:串燒一D都唔小氣,每串都串到滿,而且唔係細細件,分量非常大方😍第二讚:個麻辣醬汁真係好惹味!! 少少少麻,好好好香既辣!!  辣度係岩岩好,辣得黎又香,唔係死辣,唔怕食到無味覺😋豬頸肉、火雞腎片、鮮蝦腐皮卷($33三串)沾左個麻辣醬汁,味道唔會衰得去邊~ 不過豬頸肉係偏淋非爽口既肉質,食落似腩肉質感;火雞腎片爽口;鮮蝦腐皮卷內有較多既甘筍,但蝦肉就唔太覺鹽燒牛舌($16一串)厚切牛舌一串有五件,燒得非常淋 一D都唔韌,口感有驚喜;配上少許孜然粉、辣粉同鹽調味,味道就無上面果款咁濃味,不過都可以一試個人覺得串燒食物一般,但個麻辣醬汁真係好好味,完全係加分位;所以下次會因醬汁而再次光顧
荃灣掃街第二站 – 龍津美食既即燒串燒🍢

呢度小食店真係好抵讚!!

豬頸肉、火雞腎片、鮮蝦腐皮卷($33三串)

鹽燒牛舌($16一串)

2018-01-20
10 分鐘 (堂食)
2017-11-03 313 瀏覽
係荃灣肚餓經過呢間小食店,老闆娘話炸雞皮好食,就一於試下佢!果然好香口,咬落去脆bob bob,好似食台灣豬肉紙咁,果然無介紹錯。開左個頭又無理由停架,於是我就叫下叫下叫左幾袋,牛雞豬樣樣齊,全部都好正!
2017-04-16 378 瀏覽
在數間魚蛋店中,最終比尼間店舖的即燒串燒吸引左過去,買左一串魚蛋一串燒賣(加左號稱好辣的沙嗲汁)。沙嗲汁方面是有點失望,可能叫左少辣的原故,d汁一點也不辣,可以說是無乜味><而魚蛋燒賣質感亦是普通口感。
2017-03-08 436 瀏覽
難得我呢個港島人weekend 會去荃灣行,買左好多好野呀!原來愉景新城咁好行。好喇廢話唔多講,我今日要食既呢間其實並唔係係愉景新城架,而係荃灣既一條食街-荃興徑。話說個日無食晏,搭車去到荃灣之後,仲唔係太肚餓,就想是但搵啲野醫下肚啦。咁岩行過呢條街,勁多食店同好多人排隊買野食。而我對眼第一眼就望到呢間小食店,價錢好平呀!九蚊兩串魚旦,好耐無見呢個價位喇!咁抵食點都要幫襯下啦。叫左一串燒賣一串魚旦,要辣既!魚旦彈牙,燒賣都係面粉味啦,不過辣油就唔錯,夠辣!算係過得去不過不失咁!而間鋪頭就感覺幾乾淨。
算係過得去不過不失咁!
而間鋪頭就感覺幾乾淨。
辣燒賣魚旦
2017-03-05
辣燒賣魚旦
2017-02-08 264 瀏覽
今日放工行下行下又行到去荃灣路德圍一帶,又係掃街邊小食時間啦。之前食過一間有多間分店的小食店,主打魚旦燒賣買一送一,而且價錢超平,所以都有很多捧場客。今天打算再去食,但見有很多人排隊,於是便打消念頭。今次唔知點解會望到隔兩個鋪位有賣魚旦燒賣,但冇人排隊,心想這家店所賣的燒賣難道唔好食?? 於是上前看個究竟。一串燒賣6元有四粒,這個價錢亦算合理及便宜。原本打算買一串試下,店員隨即問我要兩串嗎?9元兩串。最後我還是敵不過這麼便宜,要左兩串。店員用碗載著燒賣,灑上辣汁,滿滿的一大碗。估唔到燒賣都有少少魚味,咬落都幾彈牙,不是身,又不是乾掙掙那種,而係帶點軟熟的口覺,再加埋自家製的濃郁辣汁,很惹味。其實這家店舖亦有其他食物,如魚旦,串燒等等。下次有機會試下其他食品。
燒賣二串

燒賣二串
2016-07-13 345 瀏覽
約左朋友響附近食飯, 但要等埋佢收工先食得, 少少肚餓唯有行過食串串燒先.呢間棟篤食燒得都幾香, 就買串試下, 1串豬肉$11, 價錢黎講都OK, 買串魚蛋都6蚊啦.串燒即燒熱辣辣, 要左辣沙嗲汁. 第一口感覺幾辣, 但唔夠沙嗲味, 醬汁唔夠.肉質唔算太軟熟, 可能燒得乾身左. 但肉唔會太多肥膏位, 一整串都係肉, 還好.

外賣自取
$11 (其他)
2016-06-11 253 瀏覽
同FD睇完戲響附近食D野, 佢地話呢間串燒好香, 見唔係好多人等一於試下.一串11蚊, 要左豬肉串, 雞肉串, 落左order要等燒, 所以唔趕時間先好食.豬肉串肉質幾軟嫩, 肉汁唔算多, 但又唔算太乾太彈. 至於雞肉都唔錯, 肉質嫩滑, 唔會太多肥膏. 沙爹醬唔算太辣, 沙爹味道算濃郁, 食落更加惹味.

沙爹醬唔算太辣, 沙爹味道算濃郁, 食落更加惹味.
外賣自取
$30 (宵夜)
2016-06-02 264 瀏覽
前幾日同FRIEND係荃灣行完山,餓到PK就諗住求其搵D野填下肚仔啦,點知又俾我發現到呢間野D燒賣又幾好食喎。其實呢間野又唔係得燒賣既,仲有魚蛋、各式串燒等等好多掃街常見既食物,試左幾樣味道都算唔錯,不過令我印象最深刻既始終都係佢既燒賣。首先一兜8粒燒賣十蚊都唔洗已經算係十分之抵食。水蒸既燒賣令佢唔會乾哽哽,熟透之餘亦都不失水分同彈性。加上佢唔似得其他燒賣咁淨係配豉油,佢仲有麻辣汁同埋沙嗲汁俾你選擇,鍾意辣既朋友當然就可以選麻辣汁,怕辣既朋友都可以揀佢既沙嗲汁,一D都唔辣之餘仲要甜甜地咁,講真配沙嗲汁既燒賣我都係第一次試,同D燒賣居然係出奇地咁夾,雖然兩隻味都唔錯,不過我個人就比較鍾意沙嗲汁多D喇!
燒賣+沙嗲汁
2016-05-23
$8 (其他)
燒賣+沙嗲汁
  • 燒賣
2016-03-21 248 瀏覽
有晚放學諗緊食咩宵夜, 行過聞到有陣串燒香味, 忍唔住要買幾串.要左兩豬一雞, 三串平D係$30, 如果散賣要$11/串. 等都等左一陣, 因為唔響街食, 所以搭埋車返到屋企都凍左好多, 沙爹汁好似乾晒咁. 豬肉可能凍左比較乾, 唔太多肉汁. 雞肉都好D, 肉質嫩滑既, 但如果即燒即食應該會好JUICY.所以下次我記住串燒要即場即燒即食先好味.
所以下次我記住串燒要即場即燒即食先好味.
外賣自取
$30 (宵夜)
2015-11-02 223 瀏覽
宵夜去路德圍有好多選擇, 聞到呢間串燒幾香就買幾串試下, 原本要兩串就$9蚊串, 但阿姐話$21三串, 差少少咁就要夠三串, 兩雞肉一豬肉.串燒即燒所以都等左10分鐘, 阿姐會問你要咩汁, 沙嗲汁有辣有唔辣, 要左唔辣. 一上手睇落D汁較稀, 沙嗲味有既但稀得濟沾唔到響D肉到, 要邊食邊點下碟入面D汁. 肉就燒得幾好, 唔會太燶, 幾香同埋幾大多肉, 夠大串.
$21 (宵夜)
2012-06-26 120 瀏覽
此鋪同附近既鋪頭一樣.都係買一送一..但由於位置不同..始終不及其他鋪頭人頭湧湧..燒賣都係一般交嚟既貨式..無腥味就可以了.魚蛋偏林身咬落唔實..雖然唔係上等貨..都係.無腥味就可以了..之於要讚既就係個醬汁..今次要..唔辣....都好味喎..好獨特..E種醬料..應該係E到自制既....如果價錢都係一樣既..我會提議各位試下E間啦..唔係下下.開係大路既先有好嘢架..

燒賣都係一般交嚟既貨式..無腥味就可以了.

2012-06-24
1 分鐘 (外賣自取)
是晚與友人看完lady gaga 演唱會跳了一個晚上,開始又餓了,決定一起找點吃的就來棟篤食吧,點了8串,再加王老吉!點了牛舌,雞皮,雞腎,雞肉,魷魚,豬頸肉,應該大部份都已試過了,猶記得其雞皮燒得極為香脆,一試難忘生意很好,等了好一陣子才有得吃是晚的雞皮,水準差了,只是有點脆,有部份還有點硬,燒得不夠吧,牛舌是熟而有調味的牛舌,如果可以做得惹味一點會更出色另外點了的雞腎,雞肉,魷魚,豬頸肉~雞腎,雞肉,豬頸肉份量很足,才$9一串(或$25/3串)價位上是可以的,味道和口感也合格有餘,唯一是雞肉有點乾身,應可以更上一層樓至於魷魚,其實是好吃的,因為肉夠多,可惜是我們略放涼了.....還記得其蝦籽撈麵都是很有水準的, 下次讓我們一行4人再吃吧,反正友人很喜歡皮,下回吃完後再到木子吃碗豆花吧!
是晚與友人看完lady gaga 演唱會
跳了一個晚上,開始又餓了,決定一起找點吃的

就來棟篤食吧,點了8串,再加王老吉!

猶記得其雞皮燒得極為香脆,一試難忘

生意很好,等了好一陣子才有得吃

2012-05-02
5 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2011-11-08 88 瀏覽
放工.肚.空空...同個妹..行過見到E間嘢.9 唔 9.都會上下雜誌..又有人排下隊買下...同埋.鬼咁大隻字..買一送一..真吸引...六元.買一送一..就緊係魚蛋燒賣兩溝啦....我見到燒賣係用陳記..差極都有限既..魚蛋就唔知邊到..不過食落都唔係一舊麵粉..口感都算唔錯..我唔係好食得辣..所以要唔辣既汁..應該都係沙嗲汁..唔辣之餘有蒜蓉香..好易入口..唔似平時個D..唔辣就只得豉油.....都幾有誠意..再諗返雜誌介紹過間嘢背景.......都係關於一個媽媽....咁有心既一間鋪..要讚..魚蛋燒賣.各5粒....算係咁啦......
魚蛋燒賣.各5粒....算係咁啦......
2011-11-07
3 分鐘 (外賣自取)
$3 (其他)
2010-05-26 75 瀏覽
個頭見熱鬧又多野食..今日揀左呢間試下..見有串燒..行近鋪頭見有埋報紙sales過..就信賴它了..什麼''xxx豬頸肉撈"22$ 只係一碗拉麵撈d普通到爆無乜味既豬肉..麵d調味配料初初第1啖食落仲有d唔知點形容既味..就是不太好la....友人就叫 招牌隻蝦子撈..佢食左啖表情充份表現出後悔及無乜好味既神態..佢亦試埋紅抽抄手..亦覺調味麻麻..(只係d蔥.蒜頭簡單野配生抽)..唔及茶樓個d..我呢就加多左份 3件個d棟篤雞好似叫..勁呀!炸野好易發揮到陣肉味..但可以整到完全無雞味..我見佢係拎d巳熟既炸雞..翻炸/熱佢...難怪走哂雞味...雪都無味la..咁就差唔多40$...20$就嫌比多由衷地說..
咁就差唔多40$...20$就嫌比多由衷地說..
2009-11-25 61 瀏覽
今晚放左學之後, 去左買個麵食.係報紙睇到介紹呢間成日行過既小店, 今晚一於去試下~我叫左蝦籽撈生麵同埋煎餃子一串. 蝦籽撈生麵好好食~ 好多蝦籽, D 麵好彈牙, 仲要即叫即做~! 煎餃子唔係咁好, 因為凍左, 有少少硬.... 早知叫串燒, 好似好食D....好耐冇食過生麵, 同埋我一向唔好, 但係都覺得好食, 所以真係值得大家去試下....
今晚放左學之後, 去左買個麵食.

係報紙睇到介紹呢間成日行過既小店, 今晚一於去試下~

• 蝦籽撈生麵