2017-03-26 549 瀏覽
個人好喜歡吃燒賣每次見到都會買來吃 吃過好多間這間燒賣非常好吃 而且好抵 $5就有5粒是我食過最好吃的燒賣而且姐姐態度也不差專程打人生第一篇食評 原來要80字@@好麻煩
個人好喜歡吃燒賣

而且姐姐態度也不差

專程打人生第一篇食評

原來要80字@@

好麻煩

2 分鐘 (外賣自取)
  • 燒賣  (鼓油+辣油)
2017-03-06 512 瀏覽
今日去楓林軒個度買野食,我張飛號碼係553,然之后個阿姨嗌錯咗做533。她嗌咗幾次........當時旁邊還站了許多人我問佢:「係唔係553?」個阿姨先知自己睇錯咗原本我覺得冇咩問題點知佢個樣即刻惱羞成怒咁款佢仲用厭惡嘅眼神睥住我,惡言惡相咁問我要落啲咩同要唔要袋......其實我覺得你地平時做開街坊生意地理位置、小食種類、生意又唔錯弊在點解份人可以小氣到咁😓你嗌錯咗號碼一開始根本冇人想同你計較這些小事而且諸如此類咁差嘅服務態度已經唔係一次兩次心裏真的不是滋味🙄
今日去楓林軒個度買野食,
我張飛號碼係553,
然之后個阿姨嗌錯咗做533。
她嗌咗幾次........
當時旁邊還站了許多人
我問佢:「係唔係553?」
個阿姨先知自己睇錯咗
原本我覺得冇咩問題
點知佢個樣即刻惱羞成怒咁款

其實我覺得你地平時做開街坊生意
地理位置、小食種類、生意又唔錯
弊在點解份人可以小氣到咁😓
你嗌錯咗號碼一開始根本冇人想同你計較這些小事
而且諸如此類咁差嘅服務態度已經唔係一次兩次
心裏真的不是滋味🙄
2017-03-06
2 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2016-05-11 905 瀏覽
雖然款式多 但佢啲野食有啲放左好耐 完全林晒 食落都冇乜口感 然後態度真係好差 佢係叫num既 有時都會聽唔到 到我再聽到就用埋啲好差既態度幾個人黎鬧你 我係顧客都唔想光顧第二次
外賣自取
2016-04-28 658 瀏覽
今次黎到彩虹一間小食店😍好多小食架!例如吉列豬扒$4雞肉串$3帶子$4/2個👅今次就食左下面依d啦吉列雞扒 $4完全係麥樂雞既味同口感😂但勝在大大塊炸蟹鉗 $3口感粉左d😂但$3令人好想一試蒜香撈麵 $6味道淡左DD既營多炸薯條$6炸得香脆既曲薯條,點上茄汁十分不錯😍但最衰無蛋黃醬
吉列雞扒 $4
完全係麥樂雞既味同口感😂但勝在大大塊
炸蟹鉗 $3
口感粉左d😂但$3令人好想一試
蒜香撈麵 $6
味道淡左DD既營多
炸薯條$6
炸得香脆既曲薯條,點上茄汁十分不錯😍但最衰無蛋黃醬
2016-04-06
2015-02-25 1083 瀏覽
舊食店,是其中一個我喜愛寫作的飲食主題,所以,我周不時會去拜訪一些舊屋邨、偏遠屋邨,看看有沒有一些充滿人情味的老食店值得我去報導。順路上班,有彩虹邨,而說起邨內的老茶記,好多人會立即提起《鑽石冰室》,但今時今日的《鑽石冰室》,雖不能說大不如前,但翻新過後,已經帶不動世人的驚喜,所以,他已經不在我 "彩虹邨尋舊" 的這一個 list 上面。除《鑽石冰室》,舊舊的彩虹邨依然有她的古味道早點,而我發現了這一個只做外賣的街坊小店《楓林軒》。經過了幾次,由於她沒有堂食而沒有令我特別去留意佢。而令我留意她的原因,也是因為讀者報料,說這店是不少彩虹邨長大的朋友之回憶,應該去食三文治、炸雞骴的,但早上總想溫飽一點,所以我來了一個營多撈麵,簡單的撈麵,若是按正包裝指示去撈,很難會不好食。而最重要是撈得均勻,並令到麵仍然保持微熱,就是最好。而《楓林軒》這一個即叫即撈的麵食,味道沒有太濃,入口的味道也非常之均勻,作為輕輕食,感覺很好。一份麵仔係唔夠飽的,所以我要加食,早上沒有我想要的雞骴,所以我加了一片吉列豬扒。豬扒,是一早炸/焗定的,所以沒有油脂的 "咋咋聲" 出現,不過入口尚算香脆,肉味就不強求了,原因

一份麵仔係唔夠飽的,所以我要加食,早上沒有我想要的雞骴,所以我加了一片吉列豬扒。豬扒,是一早炸/焗定的,所以沒有油脂的 "咋咋聲" 出現,不過入口尚算香脆,肉味就不強求了,原因這始終是快餐外賣店一間嘛。
奶茶,是不錯的,夠香夠濃,只是奶不夠,很美的奶茶,有少少的不足。
很街坊,很學生的一個外賣餐,這一間《楓林軒》,就是彩虹邨工友、學生、主婦們的飲食心聲。早餐已經如此地充滿了屋邨味道,午餐、下午茶,應該會更有風味。
外賣自取
$22 (早餐)
2012-03-07 363 瀏覽
雖然店舖佈置較平俗,但可感受到邨內日常生活購買飲品小食的真實情況。經過看到顧客來往不斷,口渴了,看了餐牌數遍,選擇很多又有特色,最後試了西米豆漿。縱然是簡單的一杯西米豆漿,西米晶瑩通透爽口,豆漿濃度甜味適中。

西米豆漿
2012-02-25
5 分鐘 (外賣自取)
$5 (其他)
西米豆漿
  • 西米
2009-08-17 299 瀏覽
此店是我開飯之選雖然出售的多是小食 但價錢便宜 而且飽肚由於經濟問題近年此店已經加價如魚蛋$3→$4加幅不是太大 可以接受基本上此店出售各式各樣的小食魚蛋燒賣腸粉 薯條雞翼咖哩角珍珠奶茶涼粉西米露 3文治奶醬多粉麵包羅萬有 所以每當想吃小食時我總會到此店總會有1樣合自己口味的而且價錢的確便宜如麥樂雞只售$1/塊 薯條$5再買罐可樂就是1個麥當勞餐但價錢便宜得多我會繼續幫趁雖然質素不是太好但勝在便宜
此店是我開飯之選
雖然出售的多是小食