星期日返教會,兩口子拍拍拖去左土瓜灣買餸,買完餸開始見餓,原來差不多兩點(其實我們成日去土瓜灣買餸後搵野食),行左幾間都係茶餐廳,有人又話病唔食得日本野,兩丁友飲茶又食唔野,行行下有人要想食粉麵,由街尾行到差不多街頭都唔見麵鋪,正想放棄去食茶餐廳之際,見到這間貌似茶餐廳既車仔麵店見到個餐牌,$34有買餸重凍熱飲,有幾抵食喎兩個人食,叫兩個4餸,大家share 餸都有八個餸老婆大人的豬腸+牛根腩+腐皮蝦+豬扒米粉我的炸魚餅+獅子狗卷+雞扒+生菜油麵個油麵唔算油,都ok牛根腩都燜得幾入味又幾林,雞扒:有黑椒醃過,都入左味,可惜俾d湯浸淋左,有點粉。炸豬扒:都幾鬆軟炸魚餅:可能剛剛炸好,ok脆獅子狗卷:又被湯淋左,但都有點彈牙果豬腸超入味,又夠肥,又無異味,超正通常車仔麵檔d檸茶都麻麻地,這間都算唔錯,d檸檬夠新鮮,甜味又剛剛好總結一句,這間車仔麵真的好抵食,三十幾蚊大大碗重包野飲,味道又唔錯,真的算平靚正!

見到個餐牌,$34有買餸重凍熱飲,有幾抵食喎

兩個人食,叫兩個4餸,大家share 餸都有八個餸
老婆大人的豬腸+牛根腩+腐皮蝦+豬扒米粉
我的炸魚餅+獅子狗卷+雞扒+生菜油麵
個油麵唔算油,都ok
牛根腩都燜得幾入味又幾林,
雞扒:有黑椒醃過,都入左味,可惜俾d湯浸淋左,有點粉。
炸豬扒:都幾鬆軟
炸魚餅:可能剛剛炸好,ok脆
獅子狗卷:又被湯淋左,但都有點彈牙
果豬腸超入味,又夠肥,又無異味,超正
2017-01-08
2016-07-22 706 瀏覽
平時同媽咪都係屋企附近食茶餐廳、車仔麵,依間係我地常食既其中一間,雖然味道好普通,但勝在又平又大碗,除左車仔麵之外,仲有車仔飯食。今日我地食車仔麵,叫左四餸一麵連冷熱飲,分別劃左咖哩蝦卷、生菜、黑椒雞扒、蟹子丸同河粉再加蒜蓉辣椒醬,叫左凍咖啡。等左五分鐘左右就黎到啦👏🏻 辣醬幾惹味,唔係普通辣椒醬,撈埋係湯度都ok既,黑椒雞扒係預先煎好同埋食落好重黑椒味,大大塊切好,其他餸就普通,不過不失啦。
2016-06-19
2011-07-07 594 瀏覽
從前住於附近的時候經常路過此店,但卻是從來沒有一個衝動想去幫襯。今天早上剛欲以一碗車仔麵作早餐,想起這裡有得吃,再加上可以試新店,欲望也就更強烈了...例牌在點餸紙劃啊劃。本想要蘿蔔,怎知落單阿姐說早上沒有供應...okay....那就要通菜吧,誰知阿姐又說沒有此時心頭有氣,就問哪究竟您有甚麼菜蔬可吃,怎知竟是一樣也沒有。真是可怒也。最後唯有死死氣氣叫了牛腩、魚蛋及豬皮的"全肉餸"。想吃平常慣吃的油麵,怎知又是"百冇",無奈之下叫了米粉....喝一口湯底,鹹得很過份;牛腩顏色黑掹掹的,入口只覺全然不入味,好彩不是太韌,不然便可丟進垃圾桶了;豬皮爽得有點出奇,不過卻是爽得來硬梆梆的,浸在湯中良久也未能嗦味,實在讓人嘖嘖稱奇;魚蛋是最正常的,有點彈性之餘有少許魚味....唯一的好處是夠多夠飽肚。不過以如斯之質素,吃不吃得完亦是大問題呢....

。真是可怒也
,無奈之下叫了米粉....

喝一口湯底,鹹得很過份
,實在讓人嘖嘖稱奇
;魚蛋是最正常的,有點彈性之餘有少許魚味....

....
$20 (早餐)
2011-07-06 333 瀏覽
呢間車子面好低食 25蚊就有四送一面 仲送飲品 冷熱同價 材料新鮮 味道都唔錯 食完真係好飽 好低食但不要期望有很好的服務!下午食都幾迫!但真係試得過 好多都幾吸引我見有車子飯食 都好低 同好大碟!
2011-07-04
  • 牛根腩 雞亦
2009-10-22 221 瀏覽
依間車仔麵店,已經有好多食評家寫過,所以講吓啲小貼士:1) 跟餐飲品冷熱同價,所以建議凍飲,例如凍檸茶。另外,特式飲品都係加兩三蚊,雖然唔算好正,但係亦都唔差,值得留意。2) 揀餸方面,菜俾多啲,所以必揀,建議生菜、白菜仔。其他餸方面,貴嘅俾多啲,平嘅俾少啲,但係多極有限,少極都有限,所以必揀貴嘅,建議豬扒、雞扒。而且全部要貴餸,唔會扣減啲;全部要平餸,唔會加多啲,所以必揀全部貴餸。3) 粉麵加底加兩蚊,烏冬丁麵加底加四蚊,但係白飯加(碗)飯加五蚊。如果你肚餓,建議你叫粉麵再加底,唔好叫飯,比較著數啲。4) 外賣唔會加錢,也無折扣,但係最近兩次,叫碗三餸麵拎走,返到屋企先發覺得兩個餸,所以建議你都係堂食,或者睇住佢整,有無俾夠餸。5) 冷氣機有時滴水,中間卡位背向玻璃位置,嚴重時隔離個位也滴水,留意留意。6) 夏天或人少時,冷氣特別勁,尤其食店入面糾頭糾腦吹都正,所以建議坐近門口,最佳位置是門口卡位面向玻璃位置,或者門口方檯背向玻璃位置。7) 俾汁多數淋係飯面,揀牛腩汁都無乜問題,如果係其他汁,汁水汁油會流落底,或者俾啲飯索晒,汁醬會留係飯面,食落有啲怪怪地。不過可以叫飯汁分開上。8)
依間車仔麵店,已經有好多食評家寫過,所以講吓啲小貼士:

8) 碗仔翅九蚊碗,重可以免費加生菜魚肉,不過翅嘅份量就少咗。食過一次,唔係幾熱,之後再無食過。隔離間君滬鍋貼,一樣有碗仔翅,十蚊碗熱辣辣,不過無得加生菜魚肉。
2009-10-21
  • 全部 (因為無乜點揀)
2009-01-16 133 瀏覽
16/1/2009叫左個牛麵+凍0茶做早餐沙爹牛有別於其他茶餐廳D牛肉外面好似打左層粉咁可以令到D牛肉稔D不過味道略為偏咸左少少0茶飲落又幾清茶味唔會太濃
16/1/2009

叫左個牛麵+凍0茶做早餐
沙爹牛有別於其他茶餐廳
D牛肉外面好似打左層粉咁
可以令到D牛肉稔D
不過味道略為偏咸左少少
0茶飲落又幾清
茶味唔會太濃

$17 (早餐)
2008-10-23 110 瀏覽
呢間鋪一開個陣我成日食架,,因為好抵食,,4送1面20蚊,,仲有野飲!!但過左一排加到22蚊..= =""D野食又開始唔掂..我都唔點去食..今日突然諗起會唔會有咩改變啦..入左去食!!WA!!原來真係有改變,,變左23蚊!!貴到 =_= 而且面既份量感覺細左..我覺得呢間野既豬扒..雞扒..蝦卷..仲有其他卷<<唔記得左個名=_=總之同蝦卷差唔多啦!!都幾好味!!反而豬紅..牛腩..魚旦..豬腸唔好食...如果D汁醬既..我會叫大家試下辣個隻!!真係夠o西辣架!!正!!唔記得個詳細名..不過佢得3隻汁醬...好易見到= =""其實車仔面黎講..我覺得呢間真係唔錯架!!可惜..價錢累事..大家有機會既話..都可以去試下既..
呢間鋪一開個陣我成日食架,,
因為好抵食,,4送1面20蚊,,仲有野飲!!

但過左一排加到22蚊..= =""
D野食又開始唔掂..我都唔點去食..

今日突然諗起會唔會有咩改變啦..入左去食!!
WA!!原來真係有改變,,變左23蚊!!
貴到 =_= 而且面既份量感覺細左..

我覺得呢間野既豬扒..雞扒..蝦卷..
仲有其他卷<<唔記得左個名=_=總之同蝦卷差唔多啦!!
都幾好味!!
反而豬紅..牛腩..魚旦..豬腸唔好食...

唔記得個詳細名..不過佢得3隻汁醬...好易見到= =""

其實車仔面黎講..我覺得呢間真係唔錯架!!
可惜..價錢累事..

大家有機會既話..都可以去試下既..
  • 豬扒
  • 雞扒
  • 蝦卷
2008-07-05 109 瀏覽
土瓜灣沒有一間車仔麵像樣,日前看食評,有食家稱讚這間在偉恆昌附近的"極滋味",就來一試.又是剔紙仔形式點菜,車仔麵配菜來來去去也是好幾味,其實,車仔麵根本就係得幾款選擇,沒有今天的五花八門,有些店連薯餅也夠膽放在車仔麵上.某程度上,正在實踐著香港人的靈活,變通.姑勿論是否九唔搭八,也值得頒個"最有勇氣獎".極滋味的車仔菜,也將茄汁豆納入為車仔麵之內,又茄汁豆又咖喱魚蛋,咁食法會否肚屙?不敢冒險,四味之中,要豬紅,魷魚,蘿蔔,腐皮蝦餅,算是最特別一味.配沙爹汁.麵底是油麵.車仔麵湯底很清,清到很淡.豬紅幾滑,蘿蔔爽口,但有點點渣,說回味道.都清甜.魷魚夠爽.似是用旁門左道"那"到爽,腐皮蝦餅外來貨,不過不失.而沙爹醬就未夠刺激.連凍飲一杯$23,如淨吃就收少$2.值不值?見仁見智.

連凍飲一杯$23,如淨吃就收少$2.值不值?見仁見智.
2008-06-29 91 瀏覽
呢間車仔麵鋪隨左車仔麵之外仲有其他麵餐, 三文治, 小食等等...當然我只係食車仔麵la, 呢度d餸比出面既車仔麵鋪選擇多, 亦幾好食, 不過我最like既就係呢度既蒜容辣椒醬, 夠晒辣, 呢度亦唔係貴, 有興趣不妨試下...

2007-12-14 66 瀏覽
今日係佢個到食食到我一肚氣見佢煮又真係好求其根來同亂黎都冇分別叫佢加底同冇加一樣咁大碗問佢仲要比佢話仲要佢一路煮一路講口水不斷最慘係比我見到佢淨係用手執用手本來我唔會話佢有問題可惜係比我見佢抓癢又唔洗手真係會好難受加上佢D菜跌咗係地上都扮睇唔到執番上黎當冇事不過唔係我個碗到真係再去食都好難
今日係佢個到食食到我一肚氣
見佢煮又真係好求其根來同亂黎都冇分別
叫佢加底同冇加一樣咁大碗問佢仲要比佢話
仲要佢一路煮一路講口水不斷

加上佢D菜跌咗係地上都扮睇唔到執番上黎當冇事
不過唔係我個碗到真係再去食都好難
2007-11-24 34 瀏覽
之前成日放左學都黎食,仲會成日都無位...而家好似唔同曬,少人左,仲要煮野果個人都唔同埋,只有播ge歌係一樣車仔麵其實都無咩大要求,我叫左3餸,大腸、蘿蔔、雞扒、米線,都ok,都仲係有一貫以黎ge強烈鬆肉粉味道。$16蚊都算係咁。屋企人叫4餸一野飲,$22,都ok啦。其實間唔中食下都無壞。
之前成日放左學都黎食,仲會成日都無位...

其實間唔中食下都無壞。
2007-06-12 38 瀏覽
最近去食過三既ge車仔麵, d 野少過以前, 不過d味就冇嘜點變, 都幾好味ge, 不過對於食開淡口ge人, 佢ge味道就比較濃味左d. <br />佢地d服務真係幾差, 遞紙叫野好耐都冇人應, 又唔會主動走黎問你食嘜架喎.. <br />另外d 野都幾dirty....sticky....<br />不過就勝在平同埋都幾好味...
不過就勝在平同埋都幾好味...
2006-08-23 83 瀏覽
佢地有一個開放式kitchen, 以為會好乾淨, 點知見到入面個夾送ge阿姐成日同人吹水, 佢吹水時好high, 我食左成個幾鐘, 佢就講足咁耐! 當我埋單時, 見到夾送阿姐前張/木台/有好多小水珠,斷估唔係冷氣機滴水掛...wa...我心諗d送一定加左佢唔少口水la...愈諗愈想嘔, 唔敢再食第二次!!!!
2006-08-09 65 瀏覽
這間店舖的食物還可以,但服務態度真是很差劣!!!!!我上次到這店買3碗車仔面外賣,夾食送的一位是該店的老闆娘,她除左要夾食送外,仲要收錢, 我見到男侍應將100元擲比老闆娘, 點知張100元擲落我碗車仔面到, 老闆娘立刻拎起, 扮無事無發生過, 我比錢同佢講:"第次收錢小心d, 成張100蚊跌落碗面到,點食ar??",佢立即講邊有ar,仲話我眼花...我同佢講左幾句, 仲搵了金毛少年"匈"我,問我係唔係玩野....我最後都安全走了,其實我只係想提醒他們收錢小心d,成張100玩跌落碗面到,真係無胃口食ma......佢地唔單止無換到,仲要想搵人打我咁....真係好人難做!!!!!
這間店舖的食物還可以,但服務態度真是很差劣!!!!!

2006-02-22 40 瀏覽
舖頭1/3都係比佢\要黎煮車仔麵, 梗係食車仔麵啦~ 湯底: 極淡, 所以叫佢\比蒜蓉辣醬…. 但佢\比左好多我, 落左少少都好辣呀~ 蘿蔔: 好硬, 完全唔淋水餃: 得2件好細件, 味道ok啦魚餅: ok啦, 但似街市買左之後烚熟生菜: 咪係一般烚菜囉但lunch黎講, $20仲有野飲都ok啦
舖頭1/3都係比佢\要黎煮車仔麵, 梗係食車仔麵啦~
蘿蔔: 好硬, 完全唔淋
水餃: 得2件好細件, 味道ok啦
魚餅: ok啦, 但似街市買左之後烚熟
生菜: 咪係一般烚菜囉
但lunch黎講, $20仲有野飲都ok啦