2022-07-22 465 瀏覽
好激氣😡😡😡😡😡!今早同朋友灣仔食早餐,周圍都full晒只有榕記陳皮燒鵝餐廳沒有滿,所以去試吓! 我哋嗌咗兩個早餐,其中一個係麥皮加火腿多士,但係個火腿多士一直沒有嚟,已經同侍應講咗三四次都冇嚟,每次職員都話哦,哦,哦,完全冇跟進🤬🤬!我哋食曬所有野連飲品都飲晒,個職員答我哋哦,哦,哦!🤬🤬最後因為趕時間返工,就比錢走,他們連一句唔好意思都冇講。價錢已經比附近嘅餐廳貴,咁嘅質素🤮🤮🤮唔會有下次😵‍💫😵‍💫😵‍💫。 只可以用一個字形容-差!
之前在棋哥食燒鹅都唔錯,掂知幾日前再去,叫下压得隻脾加兩堆肥肉伴碟,今日轉咗去灣仔試下榕哥燒鹅係唔係一樣,順便比較一下。叫咗以下食物🎑义燒意粉下午茶餐$44套餐除咗意粉,還有煎蛋,多士和奶茶,份量足夠,可當early dinner, 义烧淋滑,都算抵食。🎑燒鹅下压$158 vs 棋哥▪️抵食榕哥上压$128,下压$158; 棋哥上下压皆要$158。cp值榕哥✌▪️燒鹅份量榕哥碟鵝脾大些,伴碟一邊是近腩肥肉,另一邊則是鵝肉; 棋哥碟鹅,兩邊伴碟位皆是白雪雪肥肉,不過用鹅皮蓋住啫。份量榕哥✌▪️燒鹅味道榕哥燒鹅肉質偏淋一些,咬入骨有味; 棋哥鹅偏挺身一些,如果送上來是新鲜燒好冇幾耐,兩者味道各有爱好者。味道平手啦!總括來說,如果棋哥俾足料,唔放咁多肥肉係下压,再係服務上下功夫,同榕哥差不多的。
🎑义燒意粉下午茶餐$44

🎑燒鹅下压$158 vs 棋哥

▪️抵食
▪️燒鹅份量
▪️燒鹅味道

2022-07-08
行經灣仔見到呢間燒味好似唔錯woo就入去試下既然主打燒鵝,我哋都叫一碟下庄,叉燒亦係皇牌🤭點都要叫一碟例牌喇兩個人 一碟燒鵝下庄一碟叉燒例牌再加碟菜,一人一碗飯😅非常飽講返碟燒鵝先🤭堅出色👍🏼👍🏼👍🏼皮脆肉淋又有鵝香,鵝肥瘦適中~ 講真好食過 深x燒鵝😅既然叫得金獎叉燒,就睇下你有幾巴閉😎食完第一舊😉俾個👍🏼你🥳半肥瘦叉燒,燒得夠淋又帶點燶邊,蜜糖又掃得夠厚😋 ,好有蜜味焦香 ,食到停唔到口🤣推介燒鵝同叉燒❤️❤️❤️❤️❤️
行經灣仔見到呢間燒味好似唔錯woo就入去試下

既然叫得金獎叉燒,就睇下你有幾巴閉😎
食完第一舊😉俾個👍🏼你🥳

推介燒鵝同叉燒❤️❤️❤️❤️❤️
例牌叉燒
例牌叉燒
2022-06-06 961 瀏覽
星期六晚OT 買外賣「燒鵝五寶飯」返公司,第一次幫襯,我叫少飯,師傅再三確認我想要幾多飯,好細心,比多左啲菜我仲送咗碗好好味既雞腳湯。燒鵝五寶 我自己要少飯,佢就真係差唔多全盒都係餸,燒肉勁脆皮,燒鵝又超好味,價錢就$80,一分錢一分貨,唔好攞佢同隔離街既平價比,幾個職員都勁有禮貌。仲有師傅好好人我買開屋企附近全香港最貴嘅米芝連燒鵝,好老實講,佢好食過我屋企果間!仲平好多!最近我比好多食店嘅評價都係一般,呢間我覺得好好,見呢間無乜人寫食評所以我一定要寫,食店除咗食物外,仲有座位同服務,呢間服務,我見座位都ok ,下次我再試堂食!(佢位置喺灣仔入境事務處天橋中段 響麥記行落地面,再向金鐘方向行前幾個鋪位)比我飲左半碗先記得影相,因為太好味,真係想落去買多碗飲

燒鵝五寶

,我見座位都ok ,下次我再試堂食!

燒鵝五寶飯

比我飲左半碗先記得影相,因為太好味,真係想落去買多碗飲

雞腳湯
外賣自取
燒鵝五寶飯
雞腳湯
2022-05-12 2402 瀏覽
原本在車廂已經諗好買咩外賣,點知一出地鐵站見到新開的燒臘店馬上改變主意試新嘢,店面外觀開揚坐位望落舒適,下次試下堂食。外賣賣相幾好而且是脾位,有菜和酸菜陪襯,飯底乾身還可以,但應該不是靚米,試過後覺得同級除了竺扶多了一個選擇。除燒味好食其次就係飯要够煙韌,第三就係醬汁,吾知有無人認同。沒有電子收費連八達通都無,有點不方便。等候時候不算耐,接過外賣後感覺輕飄飄,心諗我好肚餓喎,結果係飽的,份量適中。
外賣賣相幾好而且是脾位
除燒味好食其次就係飯要够煙韌
,第三就係醬汁,吾知有無人認同

沒有電子收費連八達通都無,有點不方便。
2018 瀏覽
2022-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒鵝叉燒