【油尖旺區】【榕記陳皮燒鵝】同朋友食飯,為咗做好 1am紅館 呢個系列,我又去返公司附近食。上一次講尖沙咀餐廳係講榕哥燒鵝,今次就講不遠處嘅榕記燒鵝,兩間個名非常相似,但係一間走小菜路線,一間就走茶餐廳路線。我記得好似係榕記開先嘅,但係我就放佢喺後面先食。唔緊要嘅,都係咁樣照食。朋友本身想食燒味瀨粉,但係點知佢哋晚市唔煮麵,淨係可以食飯。朋友就叫 $58 嘅「叉燒飯」,佢有畀啲叉燒我食,我覺得佢哋啲叉燒嘅肥瘦控制得幾好,彌補到本身醬汁唔算特別嘅缺點。佢加 $3 飲「凍檸茶」,正常水準。我就食 $80 嘅「乳豬雙拼飯」,雙拼加 $10 拼「燒鵝」,再加 $12 要隻「鹹蛋」,佢哋個乳豬麻麻哋,燒鵝切到骨多過肉之下,味道都未見突出。加 $3 飲杯「凍檸茶」走甜,味道正常,埋單總共 $166,尖沙咀嚟講算對得住佢相對平庸嘅質素,係咁上下。。。(地址:尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場地下5-8&22號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delic

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #紅磡 #尖東 #尖沙咀 #1am紅館 #榕記陳皮燒鵝 #叉燒飯 #凍檸茶 #乳豬燒鵝飯 #鹹蛋 #凍檸茶走甜 #1am1559 #1ambackup
2024-11-01
2024-10-06 93 瀏覽
迷你燒鵝飯,我每次坐低食呢間都幾好,所以已經再嚟好多次!但千祈就唔好去金馬倫道有間叫味軒燒鵝嗰間真係貨不對辦真係唔好去全部斬晒啲骨俾你食,仲要大大聲話有肉啊咁囉!呢間正常好多同埋好食
呢間正常好多同埋好食
迷你燒鵝飯下午茶
迷你燒鵝飯下午茶
2024-08-18 118 瀏覽
玻璃窗見到掛住嘅燒鵝幾靚,吸引入咗去,但係一入到去舖頭嘅阿姐態度非常之差黑口黑面,問佢攞個碗個表情好似我欠咗佢錢咁。呢間舖頭第一次試亦都會係最後一次。因為食完只會成肚氣,好後悔冇睇吓食評就走咗入嚟。

2024-08-18
2024-07-29 93 瀏覽
服務態度差,你未點完餐,店員掛住同同事講嘢,點到一半一陣先再過來同你繼續點;最過分係出左價錢單俾我,但個阿姐懶得行過來放係我張枱,連埋黑色夾板掉俾佢男同事,因為男同事係我枱隔離,但掉中我個頭,但無人同我say sorry,我向後望個阿姐,佢已經即刻轉身走開左,似係經常咁做。另外,地下勁油淋淋,完全無抹乾淨,有2次我差d跣親。而佢d燒鵝勁肥,食得落口得一半,擺盤又求其,望落去好似唔太乾淨咁。用餐體驗極度差,食到成肚氣。
2024-06-06
2024-06-26 166 瀏覽
服务员姐姐态度特别差,催点餐,没有耐心,说话语气粗声粗气,从马来西亚到来香港旅游 发觉怎么这些服务员的态度如此恶劣,身为消费者 只是想尝试一下陈皮烧鹅和放松的心情来旅游 而且我们不是吃霸王餐 还有消费付款的那些烧鹅的肉超级干 没有烧鹅味 干柴那样,乳猪片太硬了,像石头,肉质过干,酱汁偏咸用完餐 我和女儿都吐了四次……这是我在香港第一次吃到不好吃,态度不好的一家!不光不好吃 体验感很差!没有下次 不会再光顾这家店 踩雷

用完餐 我和女儿都吐了四次……

乳猪饭  乳猪偏硬  很难吃
烧鹅濑
2024-06-11
3 分鐘 (堂食)
午餐
2024-04-05 283 瀏覽
燒鵝斬得求其四件連身,肉質粗咬唔喐,爛飯-團團😪咁既質素難怪個個北上消費,可以講香港飲食做越越難做既原因就係呢啲餐廳影衰晒香港。一個潮流一旦形成,唔會短期內逆轉。香港飲食業要生存就要做好質素同服務,如果再係咁香港幾十年美食之都也將-去不返。
燒鵝飯
外賣自取
2024-03-27 206 瀏覽
見門口一隻大大的燒鵝公仔,谂住燒鵝應該係舖頭嘅招牌吧,於是乎就叫咗碟燒鵝飯,點知沒乜肉,只得皮,同埋皮好硬,都咬不太動。如果真係要揾一個這間舖頭可以讚賞的地方,就是隨飯附上很少量的蘿蔔乾味道還可以,但整餐飯就只有蘿蔔乾還可以,其他食物就真係不推薦囉!另外,雖然香港一般茶餐廳或者燒味店的服務質素都麻麻,但係這間嘅服務真係低於水準之下好多,沒想到隨機揾間餐廳食飯,搞到咁失望,不會再光顧了!以後都係先睇下食評先啦!

以後都係先睇下食評先啦!
2024-03-27
5 分鐘 (堂食)
2023-12-30 370 瀏覽
用餐日期:2023/12/27用餐時段:午餐用餐費用(每人):$57餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不少座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯 服務:服務員服務正常 點菜出菜都快味道:點了燒鵝飯 送了熱檸水燒鵝飯: 這家燒鵝飯份量足 飯不硬 如下圖 鵝肉有約13塊份量足 有鵝香味 鵝肉不肥肉質較結實但不鞋口味道不錯 推薦飲品:選了熱檸水 味道正常總結:這條街上有2間開得近的陳皮燒鵝店 價錢也相近 這天來尖沙咀便2家都外賣了鵝肉飯來試試 這家榕記的鵝肉味道不錯 相對的鵝肉份量也較多 性價比較高 2家之間較推薦這家
用餐日期:2023/12/27

飲品:選了熱檸水 味道正常
2023-12-27
外賣自取
2023-12-27 269 瀏覽
带小朋友从科学馆出来,正好路过觉得肚子饿了,看环境不错就进去吃啦。陈皮烧鹅很推荐,肥瘦适中,烧鹅皮脆脆香香的,不愧是他家的招牌~最满意的是他家酸梅酱任加,i酸梅酱人狂喜!!!咣咣下饭!还另点了一份面,没有想到分量这么多,两个人吃绰绰有余🤣还配了一份例汤和朱古力~服务态度蛮好的,小朋友想喝水也主动帮忙接水了,对说普通话的游客很友好❤️位置也很好找,就在香港科学馆附近,不远处还有Pie&Tart,也是蛮好吃的~
还另点了一份面,没有想到分量这么多,两个人吃绰绰有余🤣
还配了一份例汤和朱古力~

2023-12-24
10 分鐘 (堂食)
午餐
2023-11-18 326 瀏覽
#榕記陳皮燒鵝早餐$39,做得不錯。沙爹汁,微辣,冇花生味,似沙茶醬加蠔油,牛肉片可以,麵不過淋,整體味道不錯.火腿煎過,加分,好。煎蛋,正常,暖暖的.丹麥方包,暖熱的。茶走,比一的修般茶記好d。下次,要試吓佢既icon ~ 陳皮燒鵝。
#榕記陳皮燒鵝
早餐$39,做得不錯。
火腿煎過,加分,好。
煎蛋,正常,暖暖的.
丹麥方包,暖熱的。
茶走,比一的修般茶記好d。
下次,要試吓佢既icon ~ 陳皮燒鵝。
2023-11-17
早餐
2023-11-08 281 瀏覽
如題燒鵝皮脆肉厚結實,齒頰留香!脆鱔雞煲好驚喜,鱔肉多汁嫩滑,外皮香脆可口,再配上雞件焗烤美味非常,非常開胃!可以食多幾碗飯!晚飯時間唔算多人,好快入座,上菜都快。
如題燒鵝皮脆肉厚結實,齒頰留香!
晚飯時間唔算多人,好快入座,上菜都快。
2023-10-24 284 瀏覽
今次我們來了這間榕記陳皮燒鵝食午餐。不過沒有食燒鵝,點了兩個常餐!蕃茄滑牛肉通心粉和酸菜雞扒米。兩個餐都包香腸、火腿、滑炒蛋、丹麥多士。非常豐富,份量十足!😋🤗😎常餐供應時間:11:30am-5:30pm