5天前 0 瀏覽
工作經過附近想搵個地方輕食下午茶休息一下,見到呢間樂天冰室門面乾淨企理,而且舖位好大亦都多人幫襯,所以就入去試一試佢嘅下午茶餐。佢嘅下午茶餐入面有例如雞髀雞翼,西多士三文治等輕食類別,亦都有炒粉麵飯同燒味飯可選擇,由於午餐都食得比較飽,所以就叫一啲輕食類嘅茶餐。見到佢嘅西多士以咖椰為餡料,同一般茶餐廳嘅花生醬餡料唔同,所以就試一試佢。西多士既蛋漿炸得幾香,炸嘅厚薄度亦脆而且薄,整體都算合格,但係就略嫌咖央醬的椰香味唔夠突出,只食到甜味。

西多士茶餐
西多士茶餐
2024-11-03 109 瀏覽
今次試試佢哋嘅蜜糖芥末烤雞漢堡配薯條,呢個組合聽落去已經好有吸引力,當然要試吓啦!🍔🍟🍗 蜜糖芥末烤雞漢堡呢個漢堡真係好正!烤雞肉煮得啱啱好,外層燒得微微焦香,內裡嫩滑多汁。蜜糖芥末醬嘅甜味同芥末嘅輕微辛辣完美結合,好好味!🍯🍖漢堡包配埋新鮮嘅生菜同番茄,口感豐富而且平衡。🍅呢個漢堡真係好滿足,特別係嗰陣香甜又帶少少辣嘅醬汁,簡直係perfect match!🍟 薯條薯條炸得金黃酥脆,唔會過鹹亦唔會過油。食落去脆卜卜,簡單但正!配埋漢堡一齊食,真係絕配!🍟整體嚟講,蜜糖芥末烤雞漢堡配薯條真係一個好滿足嘅選擇,食完有啲邪惡但值得!💯
🍗 蜜糖芥末烤雞漢堡

🍟 薯條

2024-10-24
🍽 今日懶得煮飯,就喺「樂天冰室」叫咗個外賣,揀咗佢哋嘅雙拼燒味河粉(叉燒同豉油雞),想試下茶餐廳嘅燒味水準😋。🍖 雙拼燒味河粉(叉燒、豉油雞)呢個雙拼燒味真係幾滿足!叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑,帶有微微嘅焦香味,唔會過甜,食落去啱啱好~而豉油雞就更加出色,雞皮滑溜溜,雞肉鮮嫩,撈埋個豉油汁一齊食,濃郁嘅香氣即刻散發開嚟,唔會太鹹,平衡得幾好👍。河粉方面,煮得夠淋滑,唔會黏埋一嚿,份量都幾足,食到好飽😌。📦 外賣包裝都幾好,湯分開擺喺盒度,唔會搞到河粉濕晒,返到屋企啲燒味都仲keep住原本嘅質感,完全冇變腍~茶餐廳外賣可以做到咁,值得一讚!👌

🍖 雙拼燒味河粉(叉燒、豉油雞)

2024-09-20
外賣自取
2024-09-24 504 瀏覽
午飯時候門口通常都超多人排隊,不過啲人入得好快,今日試咗一個all day breakfast! 喺出邊啲Cafe食至少要$150以上,呢度只係$69!牛角包,滑蛋,薯餅,蘑菇,蕃茄,香腸,煙肉同埋菜都有齊!滑蛋超級好食!香腸同煙肉都煎得剛剛好!香腸係雞肉腸,唔係普通嘅香腸,值得一試!薯餅都煎得非常金黃色!蘑菇就比較乾身,牛角包都係比較普通,好似喺超市買返嚟嗰啲咁,唔熱,比較硬!加埋杯熱奶茶就剛剛好!平時比緊$150 ,而家呢度$69 ,都叫好抵食!值得留意,呢間餐廳淨係收現金!其他所有支付方法都冇!

加埋杯熱奶茶就剛剛好!

平時比緊$150 ,而家呢度$69 ,都叫好抵食!

值得留意,呢間餐廳淨係收現金!其他所有支付方法都冇!
見到呢間樂天成日都咁多人,今日下午茶排隊都入嚟試下,點知真係好巴閉,食到成肚氣,貼錢買難受!😡一開始入座落單,個女店員見到我哋舉手示意見到會過嚟,點知去左2台落單都仲未肯行番過嚟😤 唯有叫過第二個!然後落單當然係落錯單啦,叫凍檸茶,嚟左凍奶茶⋯⋯叫人換個樣已經好唔情願!😖跟著嚟杯凍咖啡,一嚟到白色已經心一沉,飲落得奶零啡味🙁 叫人換過杯,個啊叔第一句話,係咁架啡嚟就轉身走人!我哋即刻叫住佢,話得奶味! 佢就話呢度啲咖啡係咁㗎啦,你試下先啦😒 我哋表示試左啦,啊叔態度極差咁話,我日日都飲架!係咁架啦,咁你想點啊?嘩!我都冇諗過飲杯嘢都要受氣,你食埋我個份啦!

嘩!我都冇諗過飲杯嘢都要受氣,你食埋我個份啦!
2024-08-24 678 瀏覽
去開附近做嘢,隨便入咗去試試個早餐。覺得味道一般,食完仲覺得口渴添…唔理解點解會長期排長龍。早餐價錢合理,款式來說都是大眾喜歡的常見選擇,所以唔需要太多時間就好快揀到想要嘅早餐。飲熱嘢唔需要特別加$3覺得呢個位有加分。店員服務正常,都唔錯。環境方面都尚算乾淨。不過上餐時啲湯流晒出嚟,感覺冇咁整齊。碗通粉入邊有條牛肉,感覺唔太整潔。
唔理解點解會長期排長龍。

飲熱嘢唔需要特別加$3覺得呢個位有加分。

店員服務正常,都唔錯。

金寶忌廉仿鮑魚火腿通粉
炒蛋  牛油餐包
西煎雙蛋
熱菜蜜  凍檸茶
有條唔關事的牛肉
熱菜蜜  凍檸茶
2024-08-23 674 瀏覽
晚餐 $78熱檸茶忌廉湯餐包蘑菇燒汁煎焗豬鞍扒配意粉侍應一放低落枱面,見到個樣都覺得叫錯左,忌廉湯入面有幾條火腿絲,飲落酸嘅,意粉好乾身,冇乜汁,冇味,豬扒味道麻麻,一般,唔好食,最正常同好食得個餐包,好失望嘅晚餐。如果價錢$78黎講,附近應該都大把選擇,覺得唔值。
晚餐 $78
熱檸茶
忌廉湯
餐包
蘑菇燒汁煎焗豬鞍扒
配意粉

如果價錢$78黎講,附近應該都大把選擇,覺得唔值。
2024-08-14 628 瀏覽
平時樂天一到中午時間 就開始排長龍打蛇餅已經知呢間菜餐廳不錯樂天冰室LUNCH 抵食平!靚!正! $60午餐A牛扒加肉腸  (可跟薯菜/意粉/飯)薯菜好適合健康人士另外仲跟個湯及飲品

平時樂天一到中午時間 就開始排長龍打蛇餅
已經知呢間菜餐廳不錯
樂天冰室LUNCH 抵食

平!靚!正! $60
午餐A牛扒加肉腸  (可跟薯菜/意粉/飯)
薯菜好適合健康人士
另外仲跟個湯及飲品
2024-03-14
2024-07-13 783 瀏覽
週末要等位才吃得到的樂天冰室,雖然是黃大仙區丶鑽石山站,但新蒲崗這邊堂食的餐廳沒有很多,樂天冰室特別在週末都是要排隊的名店。這天和朋友來吃下午茶,竟然有卡座😂Lucky下午茶,卡邦尼意粉下午茶雙拼飯,油雞叉燒飯這一間的燒味飯很受歡迎,半肥瘦叉燒🤌
這天和朋友來吃下午茶,竟然有卡座😂Lucky

下午茶,卡邦尼意粉

下午茶雙拼飯,油雞叉燒飯
這一間的燒味飯很受歡迎,半肥瘦叉燒🤌
2024-06-25 870 瀏覽
星期日見佢經常都好多人排隊,好奇究竟啲嘢係咪真係咁好食?今次和朋友一齊嗌咗一個午餐同常餐 try try🍛首先午餐就叫咗吉列魚柳配薯菜,嗰吉列魚柳炸得都香口,薯菜就比較高質,係成個薯仔焗出嚟嘅👍🏻常餐就真係少少失望,叫咗個牛尾蕃茄通粉,望落去係幾靚,但最敗筆係個牛尾得骨同一舊好似五毫子咁大個嘅肉,然後成碗湯都係得通粉和牛骨,唯一仲有個嫩滑炒蛋和火腿同多士伴住個通粉食,炒蛋都幾香,火腿和多士都ok🥪
星期日見佢經常都好多人排隊,好奇究竟啲嘢係咪真係咁好食?

今次和朋友一齊嗌咗一個午餐同常餐 try try🍛

2024-06-23 629 瀏覽
之前晚餐食過吾錯 但星期日下午茶可能繁忙時間 人手又吾夠 餐廳衛生情況好差 門口侍應比左張卡位枱 地下有一pat炒蛋 同另一個綠色衫侍應講 佢比左另一張枱我地 但地下又係有一地肉醬係到😅侍應話會搵人拖地 企係到等左10分鐘冇人拖 走左

2024-06-20 572 瀏覽
很少在新蒲崗這一區吃飯,特別是早餐也不想吃大集團的西餐那些,剛好看到這一間茶餐廳就進去吃。早餐吃簡單的,我點了牛奶麥皮餐,除了麥皮還能吞拿魚三文治丶火腿芝士三文治二選一,今天選的吞拿魚三文治,生菜新鮮,吞拿魚不會過甜,很好。熱奶茶香濃奶香🤗很滿意。不知道有沒有人也跟我一樣喜歡在外吃麥皮,真的不是每間麥皮一樣味的,這一間在我排行榜應該算第二位,牛奶香而且麥皮的濃稠度剛好,如果走甜更好吃。🤌料超級多的吞拿魚三文治

🤌料超級多的吞拿魚三文治
一向都夜收工九點鐘左右係附近再嚟幫襯。之前幫襯一樣嘅晚餐牛扒起碼大2倍仲係有兩塊,另外仲有大大塊豬同雞扒。今次一模一樣嘅價錢趕收工就求求其其比幾片薄牛加塊細左一倍既豬扒依舊收我78蚊!有冇人性㗎!如果你真係唔夠牛扒唔夠豬扒質素唔好,你可以選擇停買而唔係求求其其搵客人笨的。辛苦咗全日諗住夜晚食扒既晚餐結果出嚟係咁差嘅,真係好失望。生意唔係咁樣做諗清楚出餐之前嘅後果,諗下客人嘅感受啦!附近獨巿大曬咩。以後你每差一次我就想你投訴一次!
一向都夜收工九點鐘左右係附近再嚟幫襯。
以後你每差一次我就想你投訴一次!
2024-06-15
2024-06-09 582 瀏覽
今日7點左右去咗新蒲崗萬廸廣場嘅樂天冰室拎外賣,嗌咗個英倫雜扒晚餐。本來應該係羊架,但最後改成咗羊扒。份量夠大,但餐包真係唔掂,硬硬哋,完全唔鬆化。羊扒就真係好失望,臊味好重,完全唔好食。最差嘅係個牛肝菌忌廉湯,一入口就想嘔,味道奇怪到不得了,根本飲唔落口。整體嚟講,呢餐算係一般。價錢八十幾蚊,都唔算平,但要有心理準備可能要排好耐隊先入到去。雖然有啲失望,但考慮到價錢,我都會勉強推薦呢間餐廳,只係要注意有啲嘢真係唔好食。

英倫雜扒晚餐
題外話/補充資料: 都要排好耐隊
2024-06-09
20 分鐘 (外賣自取)
2024-06-02 578 瀏覽
係香港食左好多年野 我覺得最好食就係呢間但有時牛肉有d硬。其他都超好好有鑊氣 所以專登要出文章 特別係個waitress全部都好nice!超級熱情同好客都係我見過最有人情味的餐廳 開左冇幾耐好似已經日日要排隊先入到同埋好好坐!抵讚!!
係香港食左好多年野
我覺得最好食就係呢間

但有時牛肉有d硬。其他都超好
好有鑊氣 所以專登要出文章

特別係個waitress全部都好nice!
超級熱情同好客
都係我見過最有人情味的餐廳