2016-06-13 510 瀏覽
之前睇Facebook 有人話佢係十大,我就覺得普通。個米線好粗,質感怪怪地,份量唔多。羅白唔夠入味、有根。個酸辣都做得不錯既,但油左d。墨丸唔夠爽口,水餃都係普通。成件事係普通米線一碗,唔係太明點解係10大。加上衛生環境都有點差。唔會再黎。試過就算。價錢又唔平,三送都$43包野飲。
之前睇Facebook 有人話佢係十大,我就覺得普通。
個米線好粗,質感怪怪地,份量唔多。
羅白唔夠入味、有根。個酸辣都做得不錯既,但油左d。
墨丸唔夠爽口,水餃都係普通。
成件事係普通米線一碗,唔係太明點解係10大。
加上衛生環境都有點差。唔會再黎。試過就算。
價錢又唔平,三送都$43包野飲。
三餸小鍋米線小辣
四餸小鍋米線唔辣
2016-06-12
2016-05-27 629 瀏覽
話說呢排開始有d得閒 開始要返工 放lunch既時候就行左過去呢到食 平時都見到呢間野有好多人系出面排隊 所以今次就想試下拉!入到去地方吾算太大 而且枱就有d細 等我睇下d野食好吾好味先~我叫左碗豬頸肉既小窩米線 入面有滷蛋 而豬頸肉就有3-4塊 如果再多幾塊會更好 而且豬頸肉夠肥 食過甘多間有豬頸肉既食店 都系呢一間最好味 所以我相信遲d一定會再去食! 米線份量都吾會話太少 以我女仔黎計就岩岩好 男仔就會差少少拉 湯既味道吾錯 我就叫左中小辣 岩哂1d吾太食得辣但又中意食辣既你地!總括而言 我覺得呢個價錢黎講都吾錯 得閒一定會再去🙆

總括而言 我覺得呢個價錢黎講都吾錯 得閒一定會再去🙆
2016-04-27
2016-05-16 462 瀏覽
前兩日係附近做完瑜珈同朋友想食酸辣米線,入去點了小鍋米線中辣招牌豬軟骨,豬頸肉,自制魚腐加凍檸茶。在進食期間會有好多蚊係你附近飛來飛去有個穿著黑色制服阿姐話係正常,週圍都係咁聽到心都寒埋,都打算快啲食完就閃人…點知D所謂招牌豬軟骨同豬頸肉好似食柴咁,好難咬口更過份的是魚腐食落是酸縮味,大概而變壞!!!{店內冷氣嚴重不足,焗熱!}搞到已經沒有了任何食欲,米線淋到無法形容,我第一次食到如似難食既米線,可悲的是凍檸茶內附送蚊一隻、決定放棄,成為$54大洋,最後搞到成身油煙味之餘又肚子痛,以後都不會再幫襯
有個穿著黑色制服阿姐話係正常,週圍都係咁
、決定放棄,成為$54大洋
,最後搞到成身油煙味之餘又肚子痛,以後都不會再幫襯
2016-05-15
20 分鐘 (堂食)
2016-05-15 395 瀏覽
D米線o K,但係例魚蛋、魚皮洨超硬,硬到有朋友。加上又唔平,又多烏英。提示,食得辣D朋友唔好叫禁辣!!仲有我叫涷好奶少冰多奶,又唔比多奶又唔係少冰,又要貴到死。D咩豬軟骨,難食到飛起。
2016-05-15
25 分鐘 (堂食)
2016-05-11 411 瀏覽
樂林小鍋米線今日同朋友去食左呢間米線,係鰂魚涌都算幾多人食。因為知道中午時間多人食所以下午茶先去食。入到去人都唔算好多,環境都幾乾淨企理。我叫左碗小鍋米線小中辣,加豬頸肉。米線的粉量都還可以,一般男仔會岩岩好夠飽。米線都稔唔會個面心有d硬,個人中意米線稔d😍湯底叫左中辣,都唔係好夠辣要再辣少少會比較好☺️個豬頸肉都好稔夠肥美,唔會有啲肉攝咗喺牙到,都有3塊大大塊塊幾好每碗都有半隻滷水蛋,個人最中意食呢個夠曬入面,都有芽菜酸菜,但係就覺得太酸如果無咁酸會更加好。肉燥都係每碗都有d但我覺得油左d同硬左d。最後因為下午茶送飲品就叫左凍朱古力,但就失望左d啦,好稀好似飲水咁我諗其他飲品應該會比較好。埋單32,咁的價錢食飽飽加有飲品都幾好。😌😊店內都有d其他飯咁好似台式肉燥飯,唔食米線都可以食下其他
樂林小鍋米線

埋單32,咁的價錢食飽飽加有飲品都幾好。😌😊

店內都有d其他飯咁好似台式肉燥飯,唔食米線都可以食下其他
2016-05-11
2015-12-29 806 瀏覽
可能是臨近聖誕? 所以人流沒有之前那麼多~天氣冷的話~米線還是一樣受歡迎,不過這次就快回可以入座,上餐速度也快得多據上一次的經驗,今次乖乖地叫兩餸米線小鍋米線 - 酸辣湯底小小辣 ($25)這裡的酸辣湯底超惹味~怕辣的人選小小辣就可以了~今次煮的米線軟硬度亦剛剛好觧蝦雲吞 ($6) & 樂林豬軟骨($9)豬軟骨真是可以翻選的配料~份量多,而且炆得超入味!!雲吞夠大粒~吸了酸辣湯更是惹味 所以就算這次只是點了兩餸也是勉強剛剛好吃光~還滿飽的
可能是臨近聖誕? 所以人流沒有之前那麼多~
據上一次的經驗,今次乖乖地叫兩餸米線
小鍋米線 - 酸辣湯底小小辣 ($25)
這裡的酸辣湯底超惹味~怕辣的人選小小辣就可以了~
今次煮的米線軟硬度亦剛剛好
觧蝦雲吞 ($6) & 樂林豬軟骨($9)
豬軟骨真是可以翻選的配料~份量多,而且炆得超入味!!
雲吞夠大粒~吸了酸辣湯更是惹味
所以就算這次只是點了兩餸也是勉強剛剛好吃光~還滿飽的
2015-12-17
10 分鐘 (堂食)
2015-12-09 662 瀏覽
同事話想吃米線,所以和她們去了這一家。沒想到人竟然是這麼多 >___< 等了很久才有位~下單之後還要繼續等很久才有得吃  不過價錢其實都算便宜,而且同事也說這家的不錯特別推介「樂林豬軟骨」!因為點三餸有我送熱飲><所以我就點了......但完全後悔了....份量很多啊!!!!怪不得侍應臨放下前也問我有沒點錯.....是不是要三餸Orz小鍋米線($25)+海帶($5)+魚皮餃($5)+豬軟骨($9)酸辣湯底走了辣~因為怕會辣瓜自己XD豬軟骨好大舊......而且好多啊~炆煮得很入味~而且超腍身!! 難怪這餸成為推介!!海帶沒有腥味這點很不錯,相對來說魚皮餃就很普通了~另外本身個米線配送 : 酸菜、芽菜、蔥、炸蒜、肉碎和滷蛋所以真是好飽.....下次再來兩餸可能已經是極限了。同事之前拿了一些優惠券~所以給了我一張^^~滿$30可作$3現金券用~都幾抵。
同事話想吃米線,所以和她們去了這一家。
沒想到人竟然是這麼多 >___< 等了很久才有位~
下單之後還要繼續等很久才有得吃

不過價錢其實都算便宜,而且同事也說這家的不錯
特別推介「樂林豬軟骨」!
因為點三餸有我送熱飲><所以我就點了......
但完全後悔了....份量很多啊!!!!

酸辣湯底走了辣~因為怕會辣瓜自己XD
豬軟骨好大舊......而且好多啊~
炆煮得很入味~而且超腍身!! 難怪這餸成為推介!!
海帶沒有腥味這點很不錯,相對來說魚皮餃就很普通了~
另外本身個米線配送 : 酸菜、芽菜、蔥、炸蒜、肉碎和滷蛋
所以真是好飽.....下次再來兩餸可能已經是極限了。
同事之前拿了一些優惠券~所以給了我一張^^~
滿$30可作$3現金券用~都幾抵。
題外話/補充資料: 送的熱飲我選了奶茶......茶味濃郁到超澀Orz
2015-11-27
用餐優惠
現金券
2015-09-28 564 瀏覽
今日中秋第二日放假順道去鰂漁涌附近踢波。好LA 就OPENRICE一下附近有咩食,就中左伏。叫左碗小窩米線配墨魚丸同自製魚腐⋯⋯講真墨魚丸同魚腐都好正常無咩特別不過不失,湯底小辣偏淡。都唔緊要,D米線太'林',無口感。湯底一般,再加上份量少。$30 大洋真係有D好一般。
題外話/補充資料: 最不得了係杯凍奶茶送左兩隻烏蝿比我。無錯真係兩隻⋯⋯勁無引。對於$30 GE下什茶,再無所謂都有D反感。所以小弟都好難會再去幫襯。
2015-09-28
  • 小窩米線
2015-09-14 573 瀏覽
不是第一次幫襯依間茶餐廳。因為佢地辣度夠,味道又濃郁。有酸菜係入面夠酸。唯一一樣野係等太耐了。特登朝早10點幾打去,都話要兩點後先送。都係係鰂魚涌姐。但味道超好,豬軟骨好正!
2015-09-14
外賣送餐
午餐
  • 豬軟骨
2015-09-13 508 瀏覽
這間絕對是愛吃辣的人必來的好地方。夠辣,湯夠味,夠酸。食物新鮮。很好吃。很推薦豬軟骨,超級好吃。但等時間很久,中午12點要先打去叫外賣,2點才會送。晚上七點打去叫外賣,八點多才送到。但味道好,還算值得,會再光顧。
外賣送餐
  • 麻辣酸辣湯頭
  • 豬軟骨
2015-09-01 382 瀏覽
返工夜晚係鰂魚涌覓食,選擇平時十分多人的樂林(夜晚人不多^^)不用排隊。 豬潤蟹子包中辣米線豬潤份量十分多,不會過老,味道亦鮮,好食。蟹子包就正正常常,無特別。湯底方面,雖然叫中辣,但個人認為辣道不高,愛辣之人不會滿意,湯底亦未見特出。米線偏軟身,比較合本人口味。跟米線的酸菜也酸味十足,好食。環境方面環境算是正正常常的茶餐廳格局。服務方面正正常常。總結評分味道:7/10 價錢:6/10 (45)連飲品環境:5/10服務:5/10
豬潤蟹子包中辣米線

豬潤份量十分多,不會過老,味道亦鮮,好食。

蟹子包就正正常常,無特別。

米線偏軟身,比較合本人口味。

跟米線的酸菜也酸味十足,好食。

環境方面

環境算是正正常常的茶餐廳格局。

服務方面

正正常常。

總結評分

味道:7/10

價錢:6/10 (45)連飲品

環境:5/10

服務:5/10

2014-11-02 835 瀏覽
係附近番工,同事介紹話呢間野好食, 就叫外賣叫左3送,送一罐汽水,等的時間唔係好耐,約10分鐘到原裝係酸辣湯, 叫左小辣, 但都已經覺得辣 (同埋湯底太酸了)米線的質感比較硬身(可能食飯時間想快手D), 但未去到硬唔到的地步, 都OK叫左豬大腸,牛肉同紅腸, 豬大腸就真係要改善,D腸黑色的牛肉同紅腸就一般,唔大唔細...唯一有驚善係送左隻腦水蛋, 好有台式feel不足的地方係味精超重, 食完個米線就勁想飲水總結60分, 不過不失但價錢真係太貴(雖然呢期做promo但呢個價錢得咁既份量真係唔掂)
係附近番工,同事介紹話呢間野好食, 就叫外賣
叫左3送,送一罐汽水,等的時間唔係好耐,約10分鐘到

叫左豬大腸,牛肉同紅腸, 豬大腸就真係要改善,D腸黑色的

牛肉同紅腸就一般,唔大唔細...

唯一有驚善係送左隻腦水蛋, 好有台式feel

不足的地方係味精超重, 食完個米線就勁想飲水

總結60分, 不過不失

3送米線
題外話/補充資料: 外賣
2014-11-26
10 分鐘 (外賣自取)
2014-04-21 1214 瀏覽
樂林是鰂魚涌區的長龍店, 一到午飯時間便擠滿附近的上班族, 人群經常多到要在店外排隊, 因為食物質素比同一街道, 甚至同區大部份食店都要穩定, 反正價錢跟其他的也差不多, 當然要吃好一點點的, 亦因為這樣我甚少到樂林吃午餐, 看到店外擠滿人就已經不敢吃了聖誕假期後第一天就去了濱海街覓食, 剛好看到沒人在等位, 我跟同事們就馬上衝進去吃米線~~米線就不多講了, 質素不錯但未至於要記錄下來, 牆上一個雞煲火鍋放題的海報反而更吸引我~兩小時的雞煲放題連飲料每人只需百多元, 也太便宜了吧, 雖然跟主打的米線風馬牛不相及, 帶點懷疑態度, 但因為此店一貫的水準, 那兩個星期又超冷, 讓我跟同事們都決定一試~最後一行五人選了一個星期四去吃雞煲~ 附近的餐廳晚市大都非常冷清, 很勇敢的沒有訂位就跟店家表示要吃雞煲, 應該很少有這麼一群人在那裡點雞煲吧, 店方立刻把幾張小桌子和鋼板合體變成圓桌, 更加上膠桌布, 動作超快的安頓好之後店員就遞上火鍋生料紙和醬料, 也順便點了小辣的重慶雞煲和汽水, 雞煲份量按人數調整, 五個人的份量是一隻雞, 想不到也有四款配料讓客人混醬, 以主打不是火鍋的餐廳來說絕對是

安頓好之後店員就遞上火鍋生料紙和醬料, 也順便點了小辣的重慶雞煲和汽水, 雞煲份量按人數調整, 五個人的份量是一隻雞, 想不到也有四款配料讓客人混醬, 以主打不是火鍋的餐廳來說絕對是加分位
火鍋生料應該就是其他時段米線的配料吧, 沒有期望太多但也有四十多款, 算很不錯 (雖然後來有好幾種食材店家都表示沒有, 始終不是火鍋作主打, 沒那麼多存貨也尚可接受)
大概二十分鐘後雞煲就來了~醬汁顏色深又濃稠, 雞件和花椒八角等配料都很多, 更傳出帶點刺鼻的辛辣香味, 感覺很正宗
味道跟聞到的一樣濃郁, 香濃麻辣都有, 有點刺激但又不會太辣, 雞肉嫩滑又入味, 份量亦絕不欺場, 基本上雞的所以部位都有了, 真的是一整隻雞~

雞肉吃得差不多, 是時候加水吃火鍋了~點的主要都是肉類, 丸類和蔬菜, 都是現成貨, 沒甚特別, 但同事們蠻喜歡水餃的, 值得一提的是湯底又濃又惹味, 配料熟了之後可以直接吃, 根本都不用蘸醬油
第一輪的火鍋很豐富! 菇類和芋絲超吸湯, 蘿蔔很鮮甜, 很好吃~~
吃過雞件和兩輪火鍋之後都差不多七成飽了, 最後還是再點了薯粉和追加了水餃, 薯粉煙韌又掛湯, 吃完就是很滿足跟胃快要爆掉的感覺, 另外可能雞煲口味比較重, 吃完有點膩
結帳時發現加一服務費已包括在人頭費 ($138)內, 更覺超值, 以這個價錢可以吃到質素不錯的雞煲火鍋放題實在是超驚喜~~建議在附近工作的上班族可以試試, 但對火鍋食材很講究的就不必了~
2014-02-13
  • 雞煲
  • 薯粉
2013-09-01 655 瀏覽
Reviewed on 2013年4月1日 鰂漁涌樂林 - 早餐A轉丁 彈牙: 4/10 味道: 5/10 林到癲左,俾四分都俾多左。而且越浸越林,適合冇牙人士食用。但餐廳每次去都唔同人(疑似學校實習地點???),難講會否會手勢次次不同。 轉丁 +$3(好似)
Reviewed on 2013年4月1日

鰂漁涌樂林 - 早餐A轉丁
鰂漁涌樂林 - 早餐A轉丁
彈牙: 4/10
味道: 5/10

轉丁 +$3(好似)
2013-04-01
2013-04-07 507 瀏覽
12月12日, 今日去搵呀比食lunch, 佢帶咗米線癮起嘅我去食一間佢覺得都幾唔錯嘅小店~ 原來就係呢間喺openrice都甚多好評嘅樂林. 可能我地去到已經過咗食飯時間, 唔洗等位就已經有得食!::: 豬頸肉金菇清湯小鍋米線 + 凍奶茶 ::: $31+$5不嬲唔食辣嘅呀菲就要咗個豬頸肉金菇清湯小鍋米線~ 小鍋米線本身已經有齊酸菜、芽菜、蔥、滷蛋、芫茜同肉碎, 不過因為本身肉碎帶辣, 所以要咗清湯就會走埋肉碎. 雖然話係清湯, 但係都有d味, 加上配料豐富, 所以味道絕對唔會寡~ 金菇都係普通野, 反而豬頸肉做得有驚喜, 每條都煎得焦香惹味, 咬落爽口兼彈牙, 實在值得推介! 主角米線亦夠煙韌唔會煮得過腍, 淨係夾埋啖啖都有嘅配菜一齊食都夠晒味~凍奶茶都沖得有水準! 茶味奶味夠平均, 叫咗少甜都做得到~ 抵讚!::: 五香牛展春卷酸辣小鍋米線 + 凍朱古力 ::: $31+$5欣賞佢嘅酸辣湯底味道濃得嚟, 個酸度唔會好嗆, 而辣味又唔會好勁, 湯底好香芫茜蔥味, 滷蛋亦係雲南米線中少見~ 牛展個滷水味幾好, 甜甜地嘅啖啖肉好吸引~ 春卷係普通貨色, 略為有d煮過頭, 淡咗d…凍朱配

凍朱配辣野真係一流, 加上呢杯凍朱夠濃郁, 攪完d冰都未融晒, 非常好~
本來鄰區太古城大食代都有間星林居米線可以話係唔錯嘅~ 不過今次食過樂林覺得佢稍微抵d之餘亦勝在佢有自己嘅舖位, 坐都坐得舒服d. 下次經開呢頭想食米線都會再食佢~
2012-12-12