2017年已開始,發覺2016的食評已堆積如山,又係積極寫食評的時侯,自知唔係寫食評的能手,但總想為自己留下一些飲食日誌,以作回憶。食物相片大多齊全,不過價錢有些淡忘。現在由印象較深刻或較簡單開始寫回食評。20160720 樂滿門茶餐廳,在和隆街上,就是在四眼仔腸粉和協香麵包西餅店的同一街道上,不太顯眼,而且聯和墟食肆林立,沒有特式食物或宣傳,大多數人不會找到樂滿門開飯吧。當天並沒有甚麼想吃,諗住"求其"一餐,想不到在此吃了滿足的一餐。餐廳是較舊式的茶餐廳格局,說實話,有點殘舊,有卡位和一般坐位,幸運地可以坐卡位。二人叫了:梅子蒸排骨晩飯套餐排骨好大碟,個碟好似屋隻碟咁,好有住家飯的感覺,梅子味道酸酸甜甜,加了豆腐卜,好入味,用汁來配飯,非常開胃,家人最愛吃排骨,吃得狀甚滿足。黑椒三絲炒意粉經常到酒樓飲茶,心想酒樓有炒意粉吃就好了,因為我最愛吃炒意粉,睇到餐牌有炒意粉,不二之選。上枱時很開心,賣相很吸引,鑊氣十足,黑椒味辣辣地,碟頭很大,份量不少,不過都比我食晒。餐飲奶茶一杯茶味十足,入口香滑,沒有加糖,好飲。埋單:忘了實際價錢,但價錢不貴。餐牌以作參考有好幾次揾地方開飯時,都好想再到

20160720

二人叫了:
梅子蒸排骨晩飯套餐

黑椒三絲炒意粉

餐飲奶茶一杯
茶味十足,入口香滑,沒有加糖,好飲。

埋單:忘了實際價錢,但價錢不貴。
餐牌以作參考
有好幾次揾地方開飯時,都好想再到此吃炒意粉,不過與家人說好了,試新餐廳為原則,暫時未有再去過,但有機會一定會再到訪。
2016-07-20
  • 三絲炒意粉
2016-03-29 429 瀏覽
成個長華邨平台食肆都比領展收晒,想搵間茶餐廳都無,唯有行到老遠聯和墟搵食啦 ﹗苜次探訪,侍應姐姐妹妹嬸嬸們都服務殷勤和藹親切,氣氛融洽舒服。火腿奄烈,即叫即做,聞得到的新鮮。鑊氣十足,煎得金黃香噴噴,味道正常無投訴。太陽蛋腸仔,想咸死我咩 ﹗極咸腸,少有地係用罐頭鹽水咸腸黎喎。沙嗲牛肉出前一丁,湯底黑媽媽,超濃縮好鬼咸,麵質偏硬唔夠熟,免強只得 9 成熟左右。沙嗲牛肉芡汁一舊舊,放左一段時間,質地及味道可以,但浸完咸湯就過濁過嗆喇,整體中規中矩。

火腿奄烈
太陽蛋腸仔
沙嗲牛肉出前一丁
2016-03-27
$30 (早餐)
2016-03-11 513 瀏覽
經過一天的奔波,都沒有好好休息或吃過一餐飯,累得在巴士上睡了,結果到總站先知醒。反正趕回家都來不及,唯有在附近逛逛。樂滿門已經有一段長時間沒有光顧過,晚上近9點依然有九成客,看來食物倒有一定水準。望望牆上水牌,還以為有好幾款選擇,左問一句,右問一句,差不多有一半已沽清,就連最後決定的班球,都是last one。蓮藕豬骨湯火喉足,很濃稠而且鮮甜幽香,熱辣辣的相當好飲。古法蒸班球用豆腐墊底,上邊是班塊及冬菇絲,魚肉很幼嫩,而靈魂所在是醬油,直接將幾樣食物提鮮了,舀點豉油撈飯,果然美味。凍檸檬茶就算室外氣溫低,但室內人多又溫暖,慢慢呷著檸茶,正好享受這一刻。

反正趕回家都來不及,唯有在附近逛逛。
蓮藕豬骨湯
火喉足,很濃稠而且鮮甜幽香,熱辣辣的相當好飲。
古法蒸班球
凍檸檬茶

2015-07-14 327 瀏覽
茶餐廳黎講,系聯和墟算係數一數二,因為佢d野食大部分都好有水準!推介~早餐:魚柳薯餅。午餐:炒粉麵飯都好好味!特別推介:吉列豬扒,唔油膩,鬆化,好味到唔識形容。
推介~早餐:魚柳薯餅。
午餐:炒粉麵飯都好好味!
特別推介:吉列豬扒,唔油膩,鬆化,好味到唔識形容。
2009-09-23 128 瀏覽
SUMMER 時有一日行過.......見佢個MENU 好似好吸引......就行左入去了點左個牛扒田園早餐加凍OTWOW...........真係無諗過會咁大份.......原來仲有份菇菇UM 列!!!!!!!!!!^^ 非常抵食!!!!!!正
SUMMER 時有一日行過.......
見佢個MENU 好似好吸引......就行左入去了
點左個牛扒田園早餐加凍OT
WOW...........
真係無諗過會咁大份.......
原來仲有份菇菇UM 列!!!!!!!!!!
^^ 非常抵食!!!!!!正
(非會員)
2008-08-03 99 瀏覽
個肥厨有時聲大大,不過Do野好好食,個後生仔炒D星米好正,不過個水吧好寸.叫他少冰都唔得.樓面全部中女.冇睇頭.態度惡劣,成日講鹹濕o野.不過Do野好食又抵食大碟到唔信早餐推介:沙牛餐蛋通粉,有時D沙牛好鹹.午餐推介:多樣選擇.飲冰底可樂.D可樂好冰好凍下午茶推介:星米干牛河晚餐推介:一定要食酉冷扒.飲凍胚芽.,紅豆冰,
個肥厨有時聲大大,不過Do野好好食,個後生仔炒D星米好正,
.不過Do野好食又抵食
大碟到唔信
早餐推介:沙牛餐蛋通粉,有時D沙牛好鹹.

午餐推介:多樣選擇.飲冰底可樂.D可樂好冰好凍
下午茶推介:星米干牛河
晚餐推介:一定要食酉冷扒.飲凍胚芽.,紅豆冰,
  • 酉冷扒