2009-02-15 74 瀏覽
在九龍塘讀書六年,總是提不起勁走過那長長的樓梯,到樂融雅敘一嘗其美食。直到近日看到openrice的介紹決定要來到一試走過小橋流水,享受著自然的美,在星期六的這個怡人的下午,我和媽媽到了位於體育館內的小店一步入店子,服務員就馬上招待我們放下的熱茶,是一般茶餐廳所選用的,不過就用上小巧的玻璃杯盛載,俗氣全消餐牌上的食物種類頗多,部份附上圖片,看起來很吸引我們點了openrice的推介食物1. 蘆薈鮮果沙律 ($18):fresh, 有新鮮菠蘿和蘋果,加上蘆薈,口感不俗2. 公司三文治 ($24):蛋可以生一點,雞肉不夠滑,不過整體不錯,特別喜歡配合新鮮生菜同tomato,烘底剛好3. 火腿通粉:份量很多,有菜附上,通粉不會過熟4. 碎蛋沙律:有薯仔,青豆,甘荀,粟米,加蛋片同碎蛋醬,很有蛋香,會飽肚5. 椒鹽雞翼:不是很濃味,有淡淡的椒鹽香,肉質嫩滑,juicy6. 鴛鴦:很濃郁,要加一點水才可,不過夠香滑,而且比例恰好*very full,實在按奈不住,要試試不同的食物服務員很勤力,剛剛吃完就把碟子收去窗戶外有一棵形態優美的樹,賞心悅目很relaxing的一個下午請多多支持助人自助的社
直到近日看到openrice的介紹
決定要來到一試

一步入店子,服務員就馬上招待我們
餐牌上的食物種類頗多,部份附上圖片,看起來很吸引
我們點了openrice的推介食物
3. 火腿通粉:份量很多,有菜附上,通粉不會過熟
*very full,實在按奈不住,要試試不同的食物

服務員很勤力,剛剛吃完就把碟子收去
窗戶外有一棵形態優美的樹,賞心悅目
很relaxing的一個下午

請多多支持助人自助的社企,欣賞他們的真心
公司三文治
碎蛋沙律
椒鹽雞翼
  • 碎蛋沙律
2009-02-08 68 瀏覽
樂 融 雅 敘 係 為 弱 能 人 士 提 供 就 業 及 實 習 機 會 嘅 餐 廳 ,收 入 盈 餘 會 全 數 用 作 發 展 復 康 服 務 。坦 白 講 ,呢 度 啲 侍 應 反 應 快 又 有 禮 貌 ,比 起 市 面 好 多 餐 廳 更 好 招 呼 ,外 面 望 入 去 ,間 餐 廳 相 當 之 Grand ,餐 廳 外 有 大 大 張 梳 化 ,等 朋 友 時 可 以 舒 舒 服 服 咁 等,餐 廳 樓 底 高 到 好 似 酒 店 咁 ,地 方 又 大 、啲 櫈 又 坐 得 舒 服。唔 少 玻 璃 窗 台 上 放 滿 大 大 個 毛 公 仔 ,好 童 話 feel 呀!唔 只 窗 台 上 有 ,就 連 每 張 枱 上 都 放 咗 個 熊 bear bear 公 仔 及 一 對 好 精 緻 嘅 熊 bear bear 調 味 瓶蘆 薈 鮮 果 沙 律 好 有 驚 喜 呀!咁 大 碟 都 係 $18 咋!蘆 薈 份 量 咁 多 真 係 少 見 ,而 且 大 大 粒 新 鮮 又 多 汁 ,鮮 果 全 部 都 係 用 新 鮮 貨 ,唔 似 得 出 面 啲 餐 廳 咁 用 罐 頭

蘆 薈 鮮 果 沙 律 好 有 驚 喜 呀!咁 大 碟 都 係 $18 咋!蘆 薈 份 量 咁 多 真 係 少 見 ,而 且 大 大 粒 新 鮮 又 多 汁 ,鮮 果 全 部 都 係 用 新 鮮 貨 ,唔 似 得 出 面 啲 餐 廳 咁 用 罐 頭 貨 ,菠 蘿 好 多 汁 呀

芝 士 吞 拿 魚 飛 碟 熱 烘 烘 又 唔 會 燶 晒 邊 ,睇 吓 隻 飛 碟 幾 咁 脹 卜 卜 ,咬 落 去 外 脆 內 軟 熟 ,證 明 麵 包 夠 新 鮮 囉! 芝 士 味 香 香 哋 唔 會 太 濃 ,吞 拿 魚 肉 填 到 滿 一 滿 ,熱 氣 騰 騰 好 味 道 ,$17 咁 大 份 唔 算 貴 咯 !

公 司 湯 麵 都 幾 豐 富 架!有 煎 蛋 、腸 仔 、回 鍋 肉 、火 腿 再 加 條 嫩 綠 菜 心 ,賣 $20 都 幾 抵 食 呀!雖 然 唔 係 用 一 丁 麵 ,但 麵 身 都 幾 爽 彈 ,唔 會 淥 到 腍 晒

公 司 拼 盤 只 係 $24 碟 ,包 括 吉 列 魚 柳 、椒 鹽 雞 翼 、香 脆 雞 寶 及 雞 尾 腸 ,仲 跟 2 種 醬 汁 俾 你 蘸 ,吉 列 魚 柳 熱 辣 辣 夠 晒 香 脆,椒 鹽 雞 翼 難 得 唔 似 出 面 咁 玩 翻 叮 ,一 食 就 知 即 叫 即 製

凍 飲 更 令 人 有 驚 喜 ,勁 大 杯 又 落 重 料 ,都 只 係 $14,唔 用 冰 粒 而 係 用 刨 冰 兼 且 係 圓 球 形 架!紅 荳 冰 攪 到 起 晒 沙 後 啲 色 超 靚 ,證 明 真 係 用 靚 料 ,紅 豆 粒 粒 都 咁 完 整 ,入 口 夠 腍 好 咬 口 食 極 都 有 ,超 正!

什 果 賓 治 真 令 人 感 動 ,冰 球 下 一 大 堆 什 果 裝 得 滿 杯 ,而 且 又 係 用 鮮 果 ,$14 杯 你 話 去 邊 度 嘆 得 到 呀?
蘆薈鮮果沙律勁多蘆薈
  • 蘆薈鮮果沙律
  • 什果賓治
  • 紅荳冰
2008-12-20 23 瀏覽
前排很常打壁球, 這裡成了大家的聚腳地. 原來呢間餐廳係聘用有少少智障的作侍應. 見到他們很努力的去招呼客人, 把整間餐廳也佈置得滿佈bear bear, 覺得他們很有熱誠. 是日點了客公司三文治, 呢度用料較健康點的, 有生菜, 蕃茄, 火腿, 雞肉, 旦...沒有怎麼下醬汁, 但味道仍然可口. 希望各位多多支持此類型的餐廳, 讓他們可自力更生!

希望各位多多支持此類型的餐廳, 讓他們可自力更生!
2008-08-20 25 瀏覽
打完壁球剛剛是時候吃 tea , 去又一城一定多人 , 最後選擇來這裡 . 是一間好乾淨 , 佈置得又雅致的餐廳 , 主要是吃麵和三文治 , 我們點了雜果賓治 , 薑茶和公司三文治 . 雜果賓治和茶餐廳的不一樣 , 好大的一粒冰 , 又足料 , 不會只得個甜味 . 薑茶是朋友叫的 , 好濃的味道 . 公司三文治 , 有 6 件 , 肉不多 , 好多番茄 , 比較健康 . 侍應生大多也是康復者 , 好 nice 又勤力 , 下次再來打壁球一定會光顧 .

薑茶是朋友叫的 , 好濃的味道 .

2008-08-03 45 瀏覽
同事突然想食呢間,雖然外面好晒,我地都奉陪,身水身汗行到上去,估唔到都要等位.我地叫咗好幾樣嘢食同嘢飲,越食越高慶,越食越多嘢.例如:公司湯麵,腸旦麵,鮮果沙律,西多士,紅荳冰,凍檸樂等......味道不錯.

2008-07-09 32 瀏覽
推介:紅豆冰好味,紅豆唔過腍,又夠凍,在場好多人都點架‧沙律份量足夠,蛋片切得好靚架~但口感不屬FRESH的一類,COZ用上青豆,甘荀,粟米,薯仔等水份不多的材料,但一班人SHARE食都好開心‧小食拼盤中規中矩LAPS呢間餐廳的員工真係熱心有禮架~支support!
推介:紅豆冰好味,紅豆唔過腍,又夠凍,在場好多人都點架‧
小食拼盤中規中矩LA

PS呢間餐廳的員工真係熱心有禮架~支support!
  • 紅豆冰
2008-06-08 10 瀏覽
我帶過兩個讀城大既朋友黎呢度佢地行慣商場,都唔知出面公園原來有咁既地方我自己就黎呢度食過幾次感覺非常好由公園行樓梯上運動場,見到黑色玻璃果度就係出面見唔到入面,入到去運動館就發現別有洞天裝飾有好多熊仔公仔,感覺好乾淨,好舒服其實拍拖黎呢度都唔錯員工都係康復者,但服務超好又有禮貎食物方面其實普普通通,款式唔多以公仔麵同三文治為主食物新鮮,味道不錯平時一個人唔好意思叫兒童餐我同朋友share 兒童餐當小食發覺原來咁樣都幾ok24蚊有薯條,腸仔,炸雞塊,通粉,橙汁最緊要都係食得開心每次食完都覺得呢度充滿愛心
我帶過兩個讀城大既朋友黎呢度
佢地行慣商場,都唔知出面公園原來有咁既地方
我自己就黎呢度食過幾次
感覺非常好

由公園行樓梯上運動場,見到黑色玻璃果度就係
出面見唔到入面,入到去運動館就發現別有洞天
裝飾有好多熊仔公仔,感覺好乾淨,好舒服
其實拍拖黎呢度都唔錯

員工都係康復者,但服務超好又有禮貎
食物方面其實普普通通,款式唔多
以公仔麵同三文治為主
每次食完都覺得呢度充滿愛心
  • 兒童餐
(非會員)
2008-05-10 13 瀏覽
今日lunch同事帶我到呢間餐廳, 第一次來覺得幾舒服, 裡面有好多bear bear熊的佈置, 幾有心思.值得一讚嘅係果d弱智人士的服務態度, 好過好多餐廳.至於d野食, 我地兩個人叫左一個蘆薈鮮果沙律, d蘆薈同生果都好新鮮, 有蘋果,桃,菠蘿等....好清新及健康, 值得推介. 另外又叫左一份公司併盤, 有雞翼,芝士腸,魚柳,雞塊....味道都ok, 勝在有d新鮮伴菜.可以一試, 兼支持下d弱智人士

值得一讚嘅係果d弱智人士的服務態度, 好過好多餐廳.

可以一試, 兼支持下d弱智人士
  • 蘆薈鮮果沙律
2008-04-18 7 瀏覽
同師傅揀0左0係呢度上堂, 因為貪佢呢度少人0黎, 亦貪佢有時都會播下聖詩, 0岩晒我地0既上堂內容~點知果晚佢播<我和殭屍有個約會>0既主題曲@.@雙丸麵, 少張相2粒喎~~材料貴0左的原因?? 個麵身都ok喎!! 至於丸喇喎...當然是粉團丸啦...個茄蛋治, 估唔到佢新鮮煎個蛋喎!! d蕃茄就有點不太新鮮呢...不過, 我還是喜歡用烚蛋多於煎蛋~~最驚喜都係杯紅豆冰!!! 好飲喎!!紅豆好腍!! 夠甜!! 夠多!! 雖然撩到佢原本係一pat野...奶味都夠~~!!!一個圓球體的冰~賣相不錯呢~ ^^不過, 因為我同師傅傾得好耐, 臨走俾人"bea"咁呢...^^""

雙丸麵, 少張相2粒喎~~材料貴0左的原因??

個麵身都ok喎!! 至於丸喇喎...當然是粉團丸啦...

最驚喜都係杯紅豆冰!!! 好飲喎!!
奶味都夠~~!!!
一個圓球體的冰~
賣相不錯呢~ ^^

2008-03-08 9 瀏覽
今日走咗去食,叫了個公司通粉,賣相不錯.有很多種餸,包括煎蛋,腸仔,五香肉丁,火腿,還有少許菜.總括來說,食物同服務都ok,可以接受.

總括來說,食物同服務都ok,可以接受.
2007-12-23 13 瀏覽
我相信好多人o黎呢度都係出於一份對智障人仕的支持,但其實佢地o既食物都有一定o既水準。尋日,我與太太倆人就專程o黎到幫襯下午茶。我地叫o左:公司三文治、蘆薈鮮果沙律及兩杯奶茶。公司治份量足而且味道好,佢o既雞蛋尤其煎得好,蛋黃係剛剛熟透。之前都有聽聞過呢度o既蘆薈沙律係唔錯,估唔到比想像中好o的。我唔係特別鍾意蘆薈,覺得佢冇味道,不過原來爽口o既蘆薈肉,加上沙律醬同生果,係配合得剛剛好,好清新。奶茶就差少少,茶味唔夠。價錢真係唔平,尤其冇套餐。但環境、服務同味道都有一定水準。值得支持!

奶茶就差少少,茶味唔夠。

2007-12-16 8 瀏覽
星期天的午飯時間,商場的食肆已出現人龍,所以主人與奴隸獸去了隔鄰體育館內的『樂融雅敘』。1. 公司湯麵(HK$20):奴隸獸必然之選,雖然味道一般。但食落有感情。2. 蘆薈鮮果沙律(HK$18):另一款必然之選。有85%的材料是新鮮生果,如蘋果、菠蘿、士多啤梨、哈密瓜…..等。只售HK$18,抵食,值得推介。3. 公司拼盤(HK$24):魚手指、雞寶、雞尾腸及炸雞翼。樣樣都好普通。店內環境清靜,工作人員雖然是弱能及弱智人士,但他們努力做足本份,值得稱讚。

公司湯麵
公司拼盤
2007-11-26 16 瀏覽
在九龍塘這一區,想食公仔麵或米粉之類的東西,我會推介這間,價錢不太貴,有沙律,多士,小食併盤(鷄翼,炸魚柳,麥樂鷄,脆皮腸),餐蛋/腿蛋/紅腸/鷄肉腸/牛丸/五香肉丁等可配麵/米/通粉/烏冬等,大部份人都會選擇公司麵,因為有幾款餸,但油菜則不推介,因比較多油,紅豆冰也不錯,紅豆大大粒。
2007-06-06 6 瀏覽
上星期同男友再次黎呢間餐廳食LUNCH撞正LUNCH時間,都差唔多坐滿晒其實要專登行入黎呢度食,都要幾有心食物選擇唔多,而且要散叫不過都OK啦男友話"入得呢度食野,預左一半係做善事"雖然相比價錢會比出面貴不過份量都比出面多特別一提既係公司拼盤同雜菜奄列值得一試呢間餐廳特別係---客人對侍應會特別包容^^呢間餐廳既氣氛都特別好
上星期同男友再次黎呢間餐廳食LUNCH

撞正LUNCH時間,都差唔多坐滿晒
其實要專登行入黎呢度食,都要幾有心

食物選擇唔多,而且要散叫
不過都OK啦
男友話"入得呢度食野,預左一半係做善事"
雖然相比價錢會比出面貴
不過份量都比出面多

特別一提既係公司拼盤同雜菜奄列
值得一試

呢間餐廳特別係---客人對侍應會特別包容^^
呢間餐廳既氣氛都特別好
2007-03-30 10 瀏覽
去九龍塘接一個朋友,決定到這餐廳一趟.地點實在不太方便,若不是朋友介紹,也不知道運動塲裡有另一番天地.食物味道當然比不上大師級,餐廳裝修當然比不上大酒店,但我偏偏欣賞餐廳背後的意義,讚賞餐廳員工的堅毅.點了平凡的晚餐:蘆薈鮮果沙律,西多士,鹹牛肉奄列多士,平凡中卻越吃越窩心~啤啤熊,彩色汽球,天真又有點孩子氣的裝修,因為貼上反光玻璃而看不到外面的世界,這...相信是促膝談心,享受孤獨的好地方.
去九龍塘接一個朋友,決定到這餐廳一趟.