2021-11-10 266 瀏覽
🇸🇬好友從新加坡短暫回港,連忙招呼她吃地道小菜,解解鄉愁。星洲華人雖多,卻少有鑊氣小炒。好友説,同事們都對臟器退避三舍,覺得不衛生。🦢既是如此,立馬就叫了鵝腸拼生腸,入口爽脆有油香,轉瞬碟子就清空了。🍲🥢荷葉白鱔飯極香,澆上豉油,再配上炒香的蒜末,下飯一流。🦪蠔餅顏色算淡,酥脆但沒有炸過頭,不用蘸醬也很好吃,加上啤酒,想起大學時大伙兒擠在一桌的青春時光。🤑多吃了煎炸食物,最後叫了一盤金銀蛋浸時菜,可惜莧菜不當造,吃下去喉嚨清潤多了,又再起勁談天。食客多半是壯健大叔,餐廳爆滿了,幾個大漢擠手擠腳圍坐小桌,勾肩搭背談笑,反而更見溫馨。新加坡還在實施二人一桌,這樣的場面暫時難見了。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍標記樂園潮州粉麵餐廳旺角通菜街12-14號地下🥰小菜夠鑊氣😍親民價錢🤔人龍很長,不訂位的話可能等得比較久金銀蛋浸時菜 蠔餅荷香黃金蒜大白鱔籠仔蒸飯鵝腸拼生腸

🍲🥢荷葉白鱔飯極香,澆上豉油,再配上炒香的蒜末,下飯一流。

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

📍標記樂園潮州粉麵餐廳

旺角通菜街12-14號地下

🥰小菜夠鑊氣

😍親民價錢

🤔人龍很長,不訂位的話可能等得比較久

金銀蛋浸時菜

荷香黃金蒜大白鱔籠仔蒸飯

鵝腸拼生腸

2021-11-07 307 瀏覽
-{黃店💛旺角潮州打冷🫖}本身好鐘意食潮州野😋前排見到好多人post 兩個禮拜前打電話book咗食晚飯🥰🤤鵝片 例🤤 ($80)個份量唔多 滷水味夠同埋底嘅豆腐都浸得多滷水汁🥳👖褲評: 7.5/10🤤蜜椒薯仔牛柳粒🤤 ($110)得陣鹹味🥲牛肉冇用鬆肉粉 但牛味唔重 薯仔撈埋汁好重味精咁👖褲評: 2/10🤤蠔仔粥🤤 ($98)太重味精 好鹹🥲冇乜大地魚味 飯嘅質地亦好淋 唔似潮州粥嘅硬度 冇蠔殼 不過唔好食😢👖褲評: 3/10🤤嘟嘟通菜煲🤤 ($72)味道最惹味 個菜汁夠香 中上水準嘅菜😌👖褲評: 7.5/10🤤蠔餅🤤 ($85)幾鐘意個蠔餅香脆 蠔仔夠多🤩不過朋友覺得唔夠味~👖褲評: 7.8/10🤤椒鹽鮮魷🤤 ($78)個炸粉脆左 同埋魷魚唔夠爽👀不過味道唔差👖褲評: 5/10野食真係好一般 唔明點解咁多人排😗仲要一黎擺低嘅碗勁污糟🙁性價比: 4/10服務: 6.5/10環境: 4.5/10🚩標記樂園潮州粉麵菜館🚩地址: 旺角通菜街12-14號地下
{黃店💛旺角潮州打冷🫖}

🤤鵝片 例🤤 ($80)
個份量唔多 滷水味夠同埋底嘅豆腐都浸得多滷水汁🥳

👖褲評: 7.5/10

🤤蜜椒薯仔牛柳粒🤤 ($110)
得陣鹹味🥲牛肉冇用鬆肉粉 但牛味唔重 薯仔撈埋汁好重味精咁

👖褲評: 2/10

🤤蠔仔粥🤤 ($98)

👖褲評: 3/10

🤤嘟嘟通菜煲🤤 ($72)
味道最惹味 個菜汁夠香 中上水準嘅菜😌

👖褲評: 7.5/10

🤤蠔餅🤤 ($85)
幾鐘意個蠔餅香脆 蠔仔夠多🤩不過朋友覺得唔夠味~

👖褲評: 7.8/10

🤤椒鹽鮮魷🤤 ($78)
個炸粉脆左 同埋魷魚唔夠爽👀不過味道唔差

嘟嘟通菜煲
椒鹽鮮魷
嘟嘟通菜煲
2021-11-01 174 瀏覽
是咁的個朋友諗住食啲有鑊氣嘅嘢諗唔到去邊 七點幾咁啱經過標記 平時要等位嘅佢居然唔駛等入到去周圍嘅牆都係餐牌望住啲嘢食已經急不及待要落單了嚟到標記梗係要食蠔仔粥啦! 超級足料!粒粒蠔仔🦪 唔會太咸叫咗蠔仔粥就唔使叫白飯了!除咗蠔仔粥梗係要食咪蠔餅啦!蠔餅即叫即整!都係超級足料!非常香口!配埋嗰醬真係一百分💯食完啲咁熱氣嘅嘢!食返啲潮州嘢! 滷水味都幾好仲有個蜜糖黑椒牛柳真係好驚喜! 個蜜糖汁啱啱好掛落啲牛柳到! 呢牛柳好腍,一啲都唔會韌總括而言,真係唔錯
是咁的個朋友諗住食啲有鑊氣嘅嘢
諗唔到去邊
七點幾咁啱經過標記 平時要等位嘅佢
居然唔駛等

入到去周圍嘅牆都係餐牌
望住啲嘢食已經急不及待要落單了
嚟到標記梗係要食蠔仔粥啦!
超級足料!粒粒蠔仔🦪 唔會太咸
叫咗蠔仔粥就唔使叫白飯了!

除咗蠔仔粥梗係要食咪蠔餅啦!
蠔餅即叫即整!都係超級足料!非常香口!
配埋嗰醬真係一百分💯

食完啲咁熱氣嘅嘢!食返啲潮州嘢!
滷水味都幾好

仲有個蜜糖黑椒牛柳真係好驚喜!
個蜜糖汁啱啱好掛落啲牛柳到!
呢牛柳好腍,一啲都唔會韌

總括而言,真係唔錯

• 蠔仔粥
  • 蠔餅
  • 蜜糖黑椒牛柳粒
每次都係食飽先路過呢間打冷 今日終於食到喇兩個人豁左出去咁叫野食 潮洲蠔餅點少得 要左一份細既 蠔餅炸得金黃酥脆 蠔仔好大粒 晈落會爆汁 但調味稍有不足再叫左個豉椒炒蟶子 好鮮 好濃味 如果餸飯一流 而且有感受到鑊氣係多麼難得既事 而且價錢十分合理性價比很高既一道菜式 直頭想叫埋炒蜆食添比佢門口既滷水檔吸引到 叫左一個滷水拼盤 有蛋 紅腸 墨魚 豬腸等 材料豐富 但味道都係稍淡最後緊係要叫枝啤酒 啤啤佢先係食打冷既精髓 對於半個潮州人既我 呢一餐都滿足到我打冷既心既
每次都係食飽先路過呢間打冷 今日終於食到喇

性價比很高既一道菜式 直頭想叫埋炒蜆食添

2021-09-23 186 瀏覽
中秋追月打冷之夜!去完觀塘打卡假月亮之後出左黎食飯!呢間老字號打冷鋪,食物新鮮用料正!2個人食3款超級飽!好滿足呢~!滷水拼盤,鵝片加慢煮鵝肝鵝肝入口即溶嫩口無渣 用慢煮方法低溫浸滷汁連鵝肝芯都係濃濃滷水香,入口軟綿,鵝肝香滑鮮嫩鵝片鮮嫩多汁味道濃香肉又滑鮮蠔仔粥 必食鮮蠔仔粥,蠔仔多過米 啖啖鮮香蠔肉味!煎蠔餅 落鴨蛋既粉漿包住蠔仔肉,粒粒飽滿鮮甜!又脆又好食!標記樂園潮州粉麵菜館消費$400
中秋追月打冷之夜!
去完觀塘打卡假月亮之後出左黎食飯!
呢間老字號打冷鋪,食物新鮮用料正!
2個人食3款超級飽!好滿足呢~!
滷水拼盤,鵝片加慢煮鵝肝
鵝肝入口即溶嫩口無渣 用慢煮方法低溫浸滷汁
連鵝肝芯都係濃濃滷水香,入口軟綿,鵝肝香滑鮮嫩
鵝片鮮嫩多汁味道濃香肉又滑
鮮蠔仔粥 必食鮮蠔仔粥,蠔仔多過米 啖啖鮮香蠔肉味!
煎蠔餅 落鴨蛋既粉漿包住蠔仔肉,粒粒飽滿鮮甜!又脆又好食!

標記樂園潮州粉麵菜館
消費$400
2021-09-19 801 瀏覽
訂咗枱都要喺門口等安排,book夜晚8點起碼等15分鐘。大排檔style當然唔會坐得舒服,而且每張枱之間都好近。舖頭完全冇人手,我哋坐樓上果層,人手基本上得一個,落單叫人叫好耐,想要多隻碗都要等好耐,想斟壺茶都斟十年,而且環境好吵,衛生都比較差,真心係皆在食好嘢,但好可惜野食非常一般。*潮州鹵水鵝拼中東大墨魚片 (大) $120鹵水鵝有十片左右,切到好薄,毫無口感可言,鹵水汁偏鹹,香料味非常薄弱,墨魚片有好多片,厚切又彈牙。比起墨魚,鹵水鵝明顯貴價好多,但鵝片得又薄又少,收$120真心差啲誠意。豉椒炒大蜆 $68賣相非常一般,連少少蔥花都冇,味道更加差,好多蜆都半生熟,冇沙但一啲都唔新鮮,有10幾粒蜆連殼都未開,豆豉味道好弱,同香辣惹味完全扯唔上關係,非常失望。欖菜肉鬆四季豆 $68四季豆炒到乾身,唔會過腍,但有豆腥味,感覺冇乜調味,欖菜肉鬆同四季豆本身份量又啱啱好,有啲分離。椒鹽大鮮魷 $78外皮脆香又唔會同肉分離,魷魚新鮮,切成大塊有厚度,彈牙又鮮甜,香口到令你停唔到手。正宗潮州煎蠔仔餅 (大) $85睇到都見到非常油膩,明顯係落油炸而非用半煎炸嘅方式,食到成口油。粉漿非常薄,毫無
潮州鹵水鵝拼中東大墨魚片 (大) $120

欖菜肉鬆四季豆

椒鹽大鮮魷 $78
椒鹽大鮮魷

正宗潮州煎蠔仔餅 (大) $85
睇到都見到非常油膩,明顯係落油炸而非用半煎炸嘅方式,食到成口油。粉漿非常薄,毫無粉感,個人唔係太鍾意。睇資料蠔餅係用鴨蛋,但過程中食唔到鴨蛋香。蠔仔有10幾塊,厚肉大粒但欠鮮甜味。

腐乳炒通菜
賣相非常一般,比較悶啲,係普通炒通菜,腐乳唔夠香,感受唔到鑊氣,印象唔係好貴,所以都可以接受。

沙嗲牛肉粉絲煲
一上菜就知道貨不對辦,牛肉唔係一片片一塊塊,係切絲,成煲挑晒啲牛肉出嚟,我諗都砌翻兩片出嚟,粉絲份量非常少而且斷開晒,金菇同樣得幾條。成煲都係醬,可以叫沙爹醬煲,沙爹味亦唔夠香濃,感覺係將李xx沙爹醬直接倒入去。
沙嗲牛肉粉絲煲

福建炒飯 $56
炒飯底乾身唔會油膩,面頭配料非常足料,有蝦仁雞肉粒冬菇紅蘿蔔,少量瑤柱粒,芡汁濃稠度啱啱好,唔會太張口,份量又啱啱好,唔會蓋過炒飯嘅味道同質感。
福建炒飯

避風塘炒麵 $68
一句可以總結避風塘炒麵:炸蒜粒豉油皇炒麵,蒜粒好黐牙,炒麵乾身但好硬,感覺麵條本身未煮熟,好失望。
避風塘炒麵

椒蜜牛柳粒 $72
賣相有進步,黑椒味好輕,蜜糖味好重,成碟都甜立立,牛柳用鬆肉粉醃到好腍冇咬口,成粒都係粉紅色,薯仔走油之後冇香脆嘅感覺,吸晒啲油,完全唔吸引。
椒蜜牛柳粒
2021-09-07
15 分鐘 (堂食)
椒鹽大鮮魷
福建炒飯
  • 欖菜肉鬆四季豆
一大班friend約食飯諗唔到食咩好,梗係食潮州打冷啦😌,呢間黃店我都係Google搵到,見到網上評價話好食價錢又平,就即刻打電話📲訂枱啦,去食當晚全場滿晒座,勁似室內大排檔,8個人叫咗8樣餸,人均一百都唔駛😙,超抵食👍🏻~🦑椒鹽鮮魷(大)💰110(10/10)椒鹽鮮魷係大排檔好常見嘅菜式,魷魚好大條,以椒鹽炸到金黃酥脆,超好食😋,魷魚咬落去爽口彈牙,配喼汁食好夾😍🍲川辣水煮牛肉片 💰72(9/10)冇諗過呢度嘅水煮牛肉又幾好食喎,牛肉好新鮮,湯底味道又辣又香又麻,大推!🐷韭菜豬紅 💰78(9.5/10)韭菜豬紅好入味,偏油多,豬紅食落去好嫩滑,而韭菜都好惹味,不過韭菜份量太少啦🦆潮州滷水鵝件(大) 💰85(6.5/10)鵝肉冇想像中嫩口,滷水汁浸煮嘅時間唔夠耐,味道一般,唔夠入味🐮椒蜜牛柳條 💰72(8/10)原來即係係薯仔牛柳粒(懷疑比錯咗)..薯仔粒外脆內軟,牛柳粒肉味十分香濃,醬汁惹味,好有鑊氣🦑海鮮豆腐煲 💰78(9/10)食晒先發現呢個煲竟然係冇豆腐的哈哈,不過都真係幾好食,入邊有魷魚、蝦、西蘭花,配薑、蔥等調味料煮成,好惹味🦪正宗潮州煎蠔仔餅 💰85(7/10)啲蠔仔好細

🦑椒鹽鮮魷(大)💰110
(10/10)

🍲川辣水煮牛肉片 💰72
(9/10)

🐷韭菜豬紅 💰78
(9.5/10)

🦆潮州滷水鵝件(大) 💰85
(6.5/10)

🐮椒蜜牛柳條 💰72
(8/10)

🦑海鮮豆腐煲 💰78
(9/10)

🦪正宗潮州煎蠔仔餅 💰85
(7/10)
啲蠔仔好細粒,粉有好多,不過都炸得好酥脆,調味以胡椒粉及魚露為主,點喼汁嚟食好正啊!

🥬腐乳炒通菜 💰50
(5/10)
食落去有少少酸宿味,可能係啲腐乳擺得耐?味道有啲奇怪...
海鮮豆腐煲
椒蜜牛柳條
潮州滷水鵝件(大)
韭菜豬紅
韭菜豬紅
川辣水煮牛肉片
椒鹽鮮魷(大)
2021-06-28 2663 瀏覽
每次行波鞋街都好矛盾.....想話買對鞋, 但總係睇唔啱.....但睇啱的話又要洗錢!矛盾!今次行完一轉波鞋街又無睇啱款, 慳反!其實.... 行波鞋街只係餘慶節目, 主菜係落標記, 因為女友講咗兩日, 指明要落標記!佢話好耐無去, 心血來潮突然想去.....大家都知, 女人嘅"突然心血來潮", 男人只可以 say yes 架啦....門口永遠都有人排隊, 今次好彩算少, 門口得3~4人, 攞完個籌已經落大雨! 想走都走唔到局住排隊等位!點D咩菜食D咩, 由心血來潮話事!佢點咗蠔餅例牌, 鵝腸併豬大腸, 豉椒炒聖子同椒鹽鱔球.好鬼中意標記炸蠔餅, 炸到好似一件藝術品, 好似成朵花! 外屠香層, 蠔仔夠滑夠新鮮.幫襯D潮洲打冷, 果碟辣油先係重點, 自己唔食辣唔好辣, 打冷店D辣油辣度啱啱好, 辣到喉嚨就停, 鵝腸同豬大腸點哩碟辣油係錦上添花, 鵝腸同豬大腸本身已經入味, 鵝腸爽口豬大腸夠冧, 加配上辣油, 大讚!我一直唔太識食鱔, 驚魚骨嫌麻煩, 但哩碟椒鹽鱔球又唔係太多骨喎, 外層肉嫩, 唔點醬汁已經好惹味.今餐食咗成四百蚊, 心血來潮突然心血來潮埋單禾!咁..... 就最好嚟多幾次
每次行波鞋街都好矛盾.....

想話買對鞋, 但總係睇唔啱.....

但睇啱的話又要洗錢!

矛盾!

今次行完一轉波鞋街又無睇啱款, 慳反!

佢話好耐無去, 心血來潮突然想去.....

點D咩菜食D咩, 由心血來潮話事!

佢點咗蠔餅例牌, 鵝腸併豬大腸, 豉椒炒聖子同椒鹽鱔球.

今餐食咗成四百蚊, 心血來潮突然心血來潮埋單禾!

咁..... 就最好嚟多幾次心血來潮囉.....

• 椒鹽鱔球
  • 炸蠔餅
2021-06-27 418 瀏覽
麻甩系癲婆,最愛除咗打邊爐之外,仲有打冷🤡少有嘅有良心打冷鋪,連啲夥記都有人情味過人🤤我地想切個小小生日蛋糕,佢都好welcome,仲幫我地換個新碟仔🥺感動•👅 鹵水鵝片超!級!入!味!一句講晒🤣肉又唔韌,又夠鵝味🤤然後墊底嘅鹵水豆腐又吸晒啲味😫呀~~真係好好食呀😛•👅 椒絲腐乳炒通菜份量好足🤣炒得有鑊氣,唔會太老,咸得正常,唔食咸就唔好叫腐乳通菜😏•👅 椒鹽九肚魚九肚魚炸得好香,其實佢本身都係滑嘟嘟🥳炒埋啲炸蒜,淮鹽,成件事加晒分😛細心啲睇佢左下角有幾條類似蕃薯條嘅野,其實係咸蛋黃條🤣估佢唔到呢~我地都係成條啪落口先知🤣馬上隊左幾杯水🤪•👅蒜蓉粉絲蒸蟶子呢個可以Skip 🤣

👅 鹵水鵝片

👅 椒絲腐乳炒通菜

👅 椒鹽九肚魚

👅蒜蓉粉絲蒸蟶子

呢個可以Skip 🤣
2021-06-24 344 瀏覽
竟然搵到間黃色打冷店,真係要入去試下。入到去環境算唔錯,場地寬敞,衛生都ok,亦唔洗等位。先嚟個滷水大拼盤試下,鵝腸大腸味道唔錯,好夠味,點埋辣椒油食真係十分滋味另外嗌咗豬紅同蠔仔粥,蠔仔粥認真大大煲,兩個男人都食唔晒,蠔仔份糧足料新鮮。豬紅相對冇乜特別,普普通通。其實仲有條大眼雞的,不過掛住食唔記得影相。可能打冷經驗少,大眼雞係凍的,唔知正唔正常😂😂。亦好痴皮,好難剝啲肉食。今次打冷體驗唔錯,價錢亦算適宜。

滷水拼盤

豬紅相對冇乜特別,普普通通。

其實仲有條大眼雞的,不過掛住食唔記得影相

今次打冷體驗唔錯,價錢亦算適宜。

2021-06-23
滷水拼盤
  • 蠔仔粥
2021-06-03 1539 瀏覽
本來位於「旺角」「通菜街」裡面的潮州菜餐廳「標記樂園潮州粉麵菜館」,餐廳的晚餐餐牌也有提供,以小菜食品形式製作完成上檯的「牛腩」食品「清湯牛腩」,可惜「清湯牛腩」價錢不便宜,需要一百一十元一碟。賣港幣一百一十元的「清湯牛腩」對於現在暫時經常要覆診,未能夠輕易尋找工作,平日經濟預算非常有限的我來說,「標記樂園潮州粉麵菜館」為「清湯牛腩」的定價,是一個非常難以負擔的價位。所以我最後放棄享用「標記樂園潮州粉麵菜館」裡面的唯一「牛腩」小菜食品「清湯牛腩」,改為享用雞肉小菜食品「西檸煎軟雞」,還有餐廳的招牌炒飯食品「標記炒飯」。「標記炒飯」的實際真面目,其實即是鮮蝦加紫菜,還有一些外貌顏色偏向啡色,口感頗為爽脆,疑似是炒豬肉鬆的配料。恰巧我在七點晚餐之前享用「標記炒飯」,所以當作非晚餐食品享用,我覺得也不成問題。「標記炒飯」鋪在炒飯表面上的炒豬肉鬆,炒豬肉鬆的實際口感感覺頗為爽脆香口,加上被「標記樂園潮州粉麵菜館」廚房炒到變得十分乾身,鹹味程度尚可,一點不油膩的「紫菜炒飯」,令「標記炒飯」變得很易入口。不過,我本來也覺得享用「標記樂園潮州粉麵菜館」廚房製造的紫菜蝦仁「標記炒飯」,如果餐廳可以提供

不過,我本來也覺得享用「標記樂園潮州粉麵菜館」廚房製造的紫菜蝦仁「標記炒飯」,如果餐廳可以提供一些調味醬料例如「醋」的話,「標記炒飯」的整體味道或許能夠變得更濃厚。

「標記炒飯」裡面的「蝦仁」實際數目不算非常多,而且「蝦仁」的實際體積也不算很大,但是幸好「蝦仁」的實際口感感覺尚算彈牙,被餐廳廚房炒得頗為乾爽,隱約食到「蝦仁」裡面的鹹鮮味。

我在享用擁有鹹味跟鮮味的蝦仁紫菜炒飯食品「標記炒飯」期間,發現自己還需要喝一點,至少讓口腔保持濕潤,享用炒飯過程期間口感感覺也不會太過乾燥。

於是我向「標記樂園潮州粉麵菜館」裡面的侍應,另外再點了一罐「零系可樂」,「標記樂園潮州粉麵菜館」「零系可樂」屬於高罐裝,體積看似相對比較細小。

所以我個人就不是太敢一口氣,把「標記樂團潮州粉麵菜館」的高罐裝「零系可樂」飲品,在短時間之內直接喝光,變得邊食「標記炒飯」,邊喝可樂送飯。

不過「標記樂園潮州粉麵菜館」「標記炒飯」的實際製成品體積看似頗大,所以想把體積看似不多的「零系可樂」平均分配,邊享用炒飯邊喝可樂,難度沒有我預期那麼低。

直到「標記樂園潮州粉麵菜館」侍應把廚房製造完成,實際賣相看似十分大份量的「雞肉」小菜食品「西檸煎軟雞」,一路捧着「西檸煎軟雞」一路送到餐檯上為止,我才放心把「零系可樂」喝光。

標記炒飯

因為「西檸煎軟雞」實際製成品的表面上,浸滿大量酸味和少許甜味,由新鮮「檸檬」製作而成,實際質地口感偏向腍中帶竭的「西檸」醬汁。

至於「西檸煎軟雞」實際製成品表面的醬汁實際,口感感覺腍中帶竭,醬汁質感感覺有點黏稠,配合已經預先去除骨頭,無骨啖啖肉的炸「雞腿肉」,是非常方便享用的雞肉食品。
西檸煎軟雞

至於「西檸煎軟雞」裡面的無骨炸「雞腿肉」,「雞腿肉」外層沾上一層質感不算很厚的粉漿,所以「雞腿肉」放進油裡面煎炸之後,「雞腿肉」實際外層口感變得外層香脆,內裡雞肉仍然有嫩滑口感。

我發現「西檸煎軟雞」「雞腿肉」外層炸漿,即使被溫度不低,味道酸中帶甜的「西檸」醬汁幾乎完全覆蓋,但是還未有令雞扒炸漿皮層的實際口感變腍。

所以「標記樂園」廚房即場製造的甜味香脆雞肉餸菜食品「西檸煎軟雞」,配合味道偏鹹,口感爽脆的食店招牌炒飯「標記炒飯」,即使「西檸煎軟雞」沒有食到濃厚醬油鹹味,仍然屬於味道易入口的雞肉食品。

而且「標記樂園」「西檸煎軟雞」的實際售價只售港幣六十二元,比原本售價港幣一百一十元的「清湯牛腩」食品,便宜了接近四成價錢。

「標記樂園」便宜接近四成價錢的餸菜食品「西檸煎軟雞」,「西檸煎軟雞」的實際性價比看似比「清湯牛腩」更高,可惜我未試過「清湯牛腩」,所以難以評論「清湯牛腩」實際味道、口感跟性價比如何。

我自己也不是太清楚將來,還有沒有機會享用到「標記樂園」廚房製造的「清湯牛腩」,明明「西檸煎軟雞」售價比較便宜,份量又夠多,卻偏偏因為價錢偏貴而沒有嘗試「清湯牛腩」,感覺頗為可惜。
2021-05-08
標記炒飯
西檸煎軟雞
2021-04-20 537 瀏覽
滷水小菜,除咗滷水鵝片之外,其他都比較清淡😅如果啲汁濃返啲就好啦😬但其他炒既小菜真心出色,勁正😋蠔餅,係有驚喜既,多蠔又脆卜卜,好似天婦羅咁,勁勁勁正🤤豉椒炒蜆同聖子都好好味👍🏻椒鹽鮮魷又係正,由細到大都係就咁食,已經覺得好好味😋,原來沾埋醋又有另一番風味,正喎咸肉炒九菜花,呢個又係好食,我好想食哂成碟九菜花佢😂😂😂豉汁蒸鱔都唔錯😋九龍友想打冷既話,記得去幫襯佢地呀除咗旺角之外,深水埗都有㗎#打冷 #潮州菜#旺角 #深水埗 #標記 #標記樂園

但其他炒既小菜真心出色,勁正😋

蠔餅,係有驚喜既,多蠔又脆卜卜,好似天婦羅咁,勁勁勁正🤤

豉椒炒蜆同聖子都好好味👍🏻

咸肉炒九菜花,呢個又係好食,我好想食哂成碟九菜花佢😂😂😂

豉汁蒸鱔都唔錯😋

九龍友想打冷既話,記得去幫襯佢地呀
除咗旺角之外,深水埗都有㗎

#打冷 #潮州菜
#旺角 #深水埗
#標記 #標記樂園
  • 蠔餅
  • 豉椒炒蜆
  • 豉椒蟶子
  • 咸肉韮菜花
2021-04-08 1566 瀏覽
💛 #黃色經濟圈唔知大家會唔會都好似我咁選擇困難就算身處旺角咁多餐廳林立嘅地方都諗唔到食乜🤣今次搵到一間唔會估到佢係黃店嘅潮式打冷餐廳價錢唔貴之餘食物質素都幾高👍🏻俾多個選擇大家易揀啲❤️🍴滷水鵝配墨魚($110)打冷不得不試嘅當然係滷味😋滷水鵝滷得都幾入味不過下次會叫翻鵝片啖啖肉食得開心啲~🤣墨魚份量都幾多好爽口建議可以點餐廳嘅辣椒油食好香好正❤️🍴欖菜肉鬆四季豆($68)比一般餐廳嘅四季豆炒得更為入味~而且肉碎份量好多送飯一流😋🍴豉椒炒蜆($68)豉椒炒蜆相對其他菜式黎講稍為遜色~部分蜆肉有少少腥同有沙🥺✨🍴椒鹽鮮魷($78)✨大家嚟到呢間餐廳好推薦你地試吓呢個椒鹽鮮魷😋價錢唔貴份量多之餘仲要好高質~炸粉唔厚魷魚好鮮好彈牙😋椒鹽味十足又唔會過鹹❤️🍴辣子雞其實本身應該叫左辣子雞~我印象中係乾炒嘅🤣但係嚟到變咗辣子雞煲我再望一望餐牌原來餐廳有兩款🤔今次呢款味道就正正常常~🍴標記炒飯炒飯都好香表面仲加左啲炸洋蔥記住要撈匀食就更香😋✨=Fattung推薦❤️價錢我冇mark低盡量係openrice到搵翻比大家睇🙊不過性價比絕對夠高😋👍🏻📍 標記樂園潮州粉麵菜館 (旺角)旺角通菜街12-14號地下
💛 #黃色經濟圈

🍴滷水鵝配墨魚($110)

🍴欖菜肉鬆四季豆($68)
比一般餐廳嘅四季豆炒得更為入味~而且肉碎份量好多送飯一流😋

🍴豉椒炒蜆($68)
豉椒炒蜆相對其他菜式黎講稍為遜色~部分蜆肉有少少腥同有沙🥺

✨🍴椒鹽鮮魷($78)✨

🍴辣子雞

🍴標記炒飯
炒飯都好香表面仲加左啲炸洋蔥記住要撈匀食就更香😋

✨=Fattung推薦❤️

📍 標記樂園潮州粉麵菜館 (旺角)
旺角通菜街12-14號地下
2021-01-24 973 瀏覽
話說有日見到朋友個fb post咗打冷相,即時挑起我條打冷筋😂😂😂左搵右搵,其實都搵咗我個幾兩個月🤣同路既打冷舖唔多,早輪試咗一間麻麻地,所以我就唔推介果間啦,雖則要幫襯同路店姐,但都要好食先介紹得比朋友㗎麻😄終於又比我搵到💛標記💛佢地又係好早已表態講返個外賣先,我地去到門口,個員工姐姐好好,叫我地入去坐低睇,話外面好凍呀,唔好企係條街度咁辛苦💛左揀右揀,落好哂單啦,等緊外賣既時候,撞正佢地員工開餐,佢地枱上面果碟蝦碌同蒸魚雲陣味...我隔住個口罩都聞到,香到呢....真係攪唔掂呀大佬,幾咁想坐低一齊食呀😂😂😂返到屋企一打開啲美食,睇見都興奮,快快手影完相就開餐啦🤤🤤🤤🦪蠔仔粥,正👍🏻我叫咗一碗細size,竟然都咁大碗,抵食🦢滷水鵝片、滷水拼盤,唔錯,好味,唯一唔好既係比得太少醋汁,2份滷水比咗一小樽,唔夠沾呀😬🐷胡椒豬肚湯就麻麻地,胡椒味唔太夠,成碗都係湯水咁,好少料,可能就收工,賣得7788,所剩無幾😅🦑椒鹽鮮魷,好味呀,其實我想食椒鹽九肚魚㗎,但好驚最後得我一個食,食唔哂🙄總結:標記打冷係正既👍🏻,除咗夠黃外,食物都唔差,值得再幫襯💛如果堂食既話,應該會再好味啲,因為我返到屋企都

左搵右搵,其實都搵咗我個幾兩個月🤣

終於又比我搵到💛標記💛
佢地又係好早已表態

🦪蠔仔粥,正👍🏻
我叫咗一碗細size,竟然都咁大碗,抵食

如果堂食既話,應該會再好味啲,因為我返到屋企都有啲凍咗😅
外賣自取
2021-01-05 794 瀏覽
<呢間黃店粉麵真係冇得輸>之前已食過呢間標記旺角同深水埗都有分店 夜晚有潮州野 晏晝就有粉麵飯 . 晏晝時間勁多人食 又抵又好味 尤其係魚蛋水餃牛腩等等 😍🍴牛雜飯 38 蚊🍚🐂首先勁多熱辣辣既白飯 好多新鮮生菜放喺中間 然後上面就係好入味既牛雜 . 牛雜汁好多 撈飯好味 有牛蒡 肚 腸 肺等等 一食就知醃得好入味🐮 口感適中 好似腸就夠軟林 肚就夠彈牙 仲有埋碗紫菜湯送 真係冇得輸 👍🏻Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#標記樂園潮州粉麵菜館旺角通菜街12 至14 號地下
<呢間黃店粉麵真係冇得輸>
🍴牛雜飯 38 蚊🍚🐂

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#標記樂園潮州粉麵菜館
旺角通菜街12 至14 號地下