我叫了一杯招牌手打半糖,心裡還抱著期待,結果卻讓我失望透頂。這杯飲品剛沖好就飲,卻發現味道簡直像冰水,根本沒有茶的香氣。即使是檸檬味,也只是一絲絲的感覺,幾乎可以忽略不計。相比之下,這杯飲品的價錢雖然便宜了一點,但質素卻差得多。之前我對這間店的印象還不錯,這次卻讓我第一次感到如此難以飲用,真的忍不住想給個負評。即使是譚仔水吧,至少那裡的飲品也不會差到這種地步。我實在無法理解,怎麼會有這樣的差距,明明只是簡單的手打茶,卻變得如此不堪。希望這只是偶然事件,不然我真的不會再光顧。

6天前
在旺角吃完晚飯,轉過肥姐這邊,還是這麽多人排隊🙈。突然被旁邊以Q版獅子🦁為主題的手打檸檬茶飲店吸引住🤩,好可愛😍😍的獅子🦁。不誇張,完全為了這隻QQ獅子去買了兩杯喝的😆😆,我逼✊️我朋友陪我一齊喝。還好挺好喝的,否則我朋友想要打我🤪🤪🤪。店員每杯都出盡力手打,手瓜想必都起𦟌💪了。✴️手打鸭屎香🍋 $32 (半糖)我點的,我喜歡鴨屎香的味道,我不會形容大概是甚麼味道,就挺合我口味。配上人手爆打過後的檸檬,檸檬跟茶完全融合在一起,每啖都嚐得到打碎了的檸檬果肉,特別清新,半糖剛好,不會很甜,更能品嚐到檸檬鴨屎香的純粹。✴️爆爽渣女梳打 $35 (正常糖)我朋友點的,這杯酸甜酸甜的,有淡淡果香,氣泡充足,我朋友說幸好點正常糖,如果少糖就會酸,現在這樣就剛剛好,裏面還有一粒一粒像啫喱一樣的Q彈波波🫧,口感有趣。她說在這個還是35°🔥的嚴夏,簡直透心涼🌬❄️。原來買滿3杯還有一部電風扇仔送,我朋友發我照片才發現,氣死了😫,如果買的時間知道,我保證會為了它多買一杯。只有留待下次了,希望不要這麼快換完,我為了它一定再來,等等我🥹。

手打鴨屎香/爆爽渣女梳打

✴️手打鸭屎香🍋 $32 (半糖)
手打鴨屎香

手打鴨屎香檸檬茶

✴️爆爽渣女梳打 $35 (正常糖)

手打鴨屎香/爆爽渣女梳打
手打鴨屎香
手打鴨屎香檸檬茶
今日經過旺角諗住去買肥姐,見到隔離有一間招牌好搶眼嘅手打檸檬茶🍋🦁,見天氣咁熱就買咗兩杯試吓。叫咗杯手打鴨屎香同埋山茶花檸檬茶,佢哋個茶底好突出同檸檬味好夾,飲起嚟好清新解渴!夏天真係啱晒買佢嚟飲!但係買完先知道原來佢同肥姐有合作優惠,可以$20換購佢一杯香港特色嘅龍鳳手打檸檬茶😭勁吸引勁想試囉!下次再嚟旺角一定會試埋佢其他味道😝😝上網睇佢社交平台原來馬田都有推介🤣睇嚟呢間檸檬茶都有啲料到!

2024-07-18
  • 山茶花檸檬茶
馬田、司棋姐同細龍生都捧場嘅嘢飲鋪!🔸手打鴨屎香甜度揀佐7分甜,飲落幾清新茶味幾香 🍋🔸香印梳打細緻嘅泡沫同微微嘅氣泡,口感酸甜適中,帶點青提味~🔸蜜桃少女香甜嘅蜜桃俾人一種夏日嘅清新感。每一口都充滿佐蜜桃的天然甜味!現時🍋檬茶茶 𝕏 肥姐小食 凡購買 肥姐小食 即可以$20優惠價換購🍋檬茶茶 招牌紅茶手打檸檬茶一杯,唔好錯過啦~🍽️餐廳名稱:檬茶茶手打檸檬茶📍地點:旺角登打士街53號地下4B號舖

馬田、司棋姐同細龍生都捧場嘅嘢飲鋪!

🔸手打鴨屎香
甜度揀佐7分甜,飲落幾清新茶味幾香 🍋

🔸香印梳打
細緻嘅泡沫同微微嘅氣泡,口感酸甜適中,帶點青提味~

🔸蜜桃少女

現時🍋檬茶茶 𝕏 肥姐小食

🍽️餐廳名稱:檬茶茶手打檸檬茶
📍地點:旺角登打士街53號地下4B號舖
  • 手打鴨屎香
本土小店飲品🍸緊係要支持下!手打檸檬茶真係周圍都有!呢個用獅子🦁嚟做吉祥物,真係勁cute🫣茶飲款式都有勁多款~~🔸手打鴨屎香檸檬茶Top Number 1💕即刻叫嚟試下~口感醇厚,鴨屎香香氣濃郁!超推!🔸山茶花桂花蜜呢個係新系列嚟㗎~~山茶花嘅花香配埋香濃茶底,真係好夾飲落質感滑身,仲有啖啖桂花蜜嘅香甜!📍 檬茶茶手打檸檬茶地址: 旺角登打士街53號地下4B號舖電話: 96083105 -#香港美食 #珍奶控 #台式飲品 #油麻地美食 #旺角美食 #手打檸檬茶 #檸檬茶
本土小店飲品🍸緊係要支持下!
手打檸檬茶真係周圍都有!
呢個用獅子🦁嚟做吉祥物,真係勁cute🫣
茶飲款式都有勁多款~~

🔸手打鴨屎香檸檬茶
Top Number 1💕即刻叫嚟試下~
口感醇厚,鴨屎香香氣濃郁!超推!

🔸山茶花桂花蜜
呢個係新系列嚟㗎~~山茶花嘅花香
配埋香濃茶底,真係好夾
飲落質感滑身,仲有啖啖桂花蜜嘅香甜!

📍 檬茶茶手打檸檬茶
地址: 旺角登打士街53號地下4B號舖
電話: 96083105

1K
2024-06-25 68 瀏覽
香港唔知幾時開始興起飲手打檸茶,油尖旺區一條街都有好幾間,有啲直程開喺隔離舖頭。呢間小店門口貼上多個人氣KOL介紹,睇嚟有料到,依家做緊cross over,凡於肥姐小食店惠顧即可以優惠價$20元換購,數量有限 ,換完即止。小店主打四款檸茶系列,包括手打、爆爽梳打、俊男美女(水果)同玫瑰茶,款色多樣化,有真俊男現場製作飲品,價錢合理且地點方便,天氣咁熱,經過可以買返杯邊行邊掃街^_^飲品名設計得好可愛,型男、少女、公主、王子猛男、美女,order嘅時候尷尬得嚟又好好笑。整體茶底香濃,除咗有清新嘅檸檬香氣之外,水果系列更多咗份甜甜嘅果香,巨峰味突出、蜜桃更甜、桑葚微酸、仲有粒粒果肉同冰粉增添口感。值得一讚嘅係冰唔算好多,出邊嗰啲飲兩啖就冇晒,呢度夠大杯,性價比高,可以share,而且有張紙封住佢,唔怕漏,十分貼心🙌

近排好ʜɪᴛ嘅手打檸檬茶,真係周圍都可以見到佢哋嘅蹤影😆 呢間用獅子做吉祥物嘅檬茶茶,實在太吸引我了🦁💕 仲要有兩個靚仔沖茶,確實大飽眼福了😍隔離係勁出名嘅[肥姐小食],食完仲可以用優惠價換購檸檬茶一杯添呀㊙️而家買兩杯山茶花系列仲會送花添💕1️⃣ 桑葚公主🍇勁勁勁勁勁少可以見到茶飲店會有桑葚,梗係要試吓啦😆 果然無介紹錯,飲落酸酸甜甜,仲可以啜到桑葚粒粒添😚 無花無假夠哂真材實料✨2️⃣ 山茶花手打檸檬茶🍋檸檬茶就成日飲,加埋山茶花都幾特別😚 因為飲落去個陣會覺得山茶花嘅花香味都幾濃,加埋香水檸檬認真夾😍3️⃣ 山茶花桂花蜜🍯淡淡嘅花香味,呢杯野飲落好清甜~ 想健康啲飲呢杯都唔錯嫁👍🏻

而家買兩杯山茶花系列仲會送花添💕

其他
桑葚公主
山茶花手打檸檬茶
山茶花桂花蜜
今次我約左d friend過黎旺角食飯,之前我睇左點cook guide係旺角飲唔同檸茶店既片,就想黎試呢間佢話好飲既手打檸茶店啦😄手打鴨屎香($32)我地就跟馬田叫左杯鴨屎香,佢個茶味好香,甜度揀左少甜之後幾岩我🍋蜜桃少女($35)又係跟馬田揀既,唔好以為呢杯係桃茶,佢茶底都係檸檬茶黎,不過佢加入左粉紅色既蜜桃果肉,令到佢帶有d蜜桃既甜味,仲有d桃食下,我都幾鐘意呢個🍑荔枝玟妹($35)荔枝玟妹都係檸檬茶黎,基本上全店都係檸檬茶啦,今次就加入左荔枝玟瑰花既味入去,而唔係果肉,味道比較清爽🌹同時店舖做緊好多優惠,係隔離肥姐小食買左野食就可以優惠價$20買紅茶手打檸檬茶,仲有學生,教職員,醫護人員可以減$5,再免費升級大杯,老闆都真係幾好人,佢地客源最多就係學生,都比咁多優惠,抵讚👏🏻

手打鴨屎香($32)

蜜桃少女($35)

荔枝玟妹($35)

2024-06-05
下午茶
2024-06-07 40 瀏覽
-唔知有幾多我既followers有睇馬田既片呢?🤪我平時都會成日睇佢啲片 睇到連我屋企人都認得佢經過旺角見到一間有佢嘜頭嘅手打檸檬茶店應該係佢覺得好飲然後留咗張倩影喺度📸🤗呢間自稱土炮手帶檸檬茶店 - 檬茶茶都幾out staring✨成間鋪採用黃色嘅設計 好吸引眼球👁️👁️見到佢哋有新推出嘅🌸山茶花系列就叫咗一杯試吓另外仲叫咗佢哋到店必點嘅其中兩杯⭕️山茶花手打檸檬茶 $35⭕️Top3 桑葚公主 $35⭕️Top5 蜜桃少女 $35三杯我哋都叫咗7分甜 甜度剛剛好🤩飲品配搭幾有特色山茶花同桑葚做飲品 都係比較少見蜜桃🍑就真係食得出果肉 唔會話糖精味好重嗰種店舖就開喺肥姐小食旁邊⋯幫襯肥姐仲可以以$20優惠價換購招牌手打檸檬茶一杯‼️
唔知有幾多我既followers有睇馬田既片呢?
🤪我平時都會成日睇佢啲片 睇到連我屋企人都認得佢

飲品配搭幾有特色山茶花同桑葚做飲品 都係比較少見
蜜桃🍑就真係食得出果肉 唔會話糖精味好重嗰種
店舖就開喺肥姐小食旁邊⋯
幫襯肥姐仲可以以$20優惠價換購招牌手打檸檬茶一杯‼️
🎀檸茶茶最近手打檸檬茶非常盛行🍋基本上一到旺區大街小巷四圍都是手打檸檬茶的小店今天在機緣巧合下渴到有不少網上推介的本土手打檸檬茶品牌味道出乎意料地不錯☺️✩‧₊桑葚四季春手打檸檬茶($35)🍇很少能飲到有桑葚的飲品立即要點一杯第一啖飲落去味道很有檸檬和果香😍和平時茶餐廳的檸檬茶絕不一樣茶底很香就清甜路線不太有濃茶的苦澀味啜啜吓能飲到一些桑葚粒桑葚微甜 一切都恰到好處炎炎夏日在掃街時一邊喝真的是夠晒爽🧊*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀檸茶茶

啜啜吓能飲到一些桑葚粒
桑葚微甜 一切都恰到好處
炎炎夏日在掃街時一邊喝真的是夠晒爽🧊
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

喺肥姐隔離開咗一間手打檸檬茶 🍋🥤 其實我本身冇乜點幫襯過手打檸檬茶嘅舖頭,因為麻麻哋香水檸檬嗰浸味,不過見肥姐排隊排好耐,就諗住一路飲杯嘢一路等,俾個機會再試吓🔸手打鴨屎香出奇地覺得幾好飲喎 😲 可能係香水檸檬嗰一浸「香水味」比較淡,配埋會回甘嘅茶底,令我對手打檸檬茶徹底改觀 👍🏻🔸山茶花桂花蜜呢一杯係店員推薦新出嘅產品,飲落覺得茶澀味比上一杯淡啲,加埋桂花蜜嘅味道更加易入口 😋終於搵到一間我幫襯完會覺得好飲嘅手打檸檬茶喇 ✌🏻

🔸手打鴨屎香

🔸山茶花桂花蜜

終於搵到一間我幫襯完會覺得好飲嘅手打檸檬茶喇 ✌🏻
2024-05-29 44 瀏覽
今日嚟到旺角呢一間人氣嘅香水檸檬茶店,位於登打士街肥姐滷味店隔離嘅「檬茶茶」🫶🍋桑葚四季春檸檬茶:桑葚四季春茶清新怡人,帶有淡淡的桑葚香氣,喝起來口感清爽。茶湯呈現淡黃色,入口後帶有微微的甜味,十分適合春夏季節飲用。桑椹清清甜甜,加入四季春茶裏面帶嚟紫色嘅浪漫🥰清爽怡人,適合在午後悠閒品嚐。🍋山茶花手打檸檬茶:山茶花手打檸檬茶帶有濃厚的山茶花香氣和新鮮的檸檬香味,清爽怡人。口感酸甜適中,清涼解渴。清新解渴,適合作為夏日消暑飲品。🍀四季春據說係一種喺茶農採茶嘅時候突然發現,佢係大紅袍同埋烏龍茶等等其他品種嘅雜交,呢一種茶嘅茶味好獨特,未試過嘅你一定要試返一次🥰🪻紫色嘅桑椹,果實就好似縮細咗嘅一抽菩提子佢有非常之濃嘅花青素,可以增強免疫力,搭配咗啱啱講嘅四季春茶,甜味同埋香味互相輝映,加上香水檸檬更加相映成趣🫶📍檬茶茶手打檸檬茶Cha Cha Lemon Tea旺角登打士街53號地下4B號舖

今日嚟到旺角呢一間人氣嘅香水檸檬茶店,
位於登打士街肥姐滷味店隔離嘅「檬茶茶」🫶

🍋桑葚四季春檸檬茶:
桑葚四季春茶清新怡人,帶有淡淡的桑葚香氣,喝起來口感清爽。
桑椹清清甜甜,加入四季春茶裏面帶嚟紫色嘅浪漫🥰
清爽怡人,適合在午後悠閒品嚐。

🍋山茶花手打檸檬茶:
口感酸甜適中,清涼解渴。
清新解渴,適合作為夏日消暑飲品。

🍀四季春據說係一種喺茶農採茶嘅時候突然發現,
佢係大紅袍同埋烏龍茶等等其他品種嘅雜交,
呢一種茶嘅茶味好獨特,未試過嘅你一定要試返一次🥰

🪻紫色嘅桑椹,果實就好似縮細咗嘅一抽菩提子
佢有非常之濃嘅花青素,可以增強免疫力,
搭配咗啱啱講嘅四季春茶,
甜味同埋香味互相輝映,加上香水檸檬更加相映成趣🫶

📍檬茶茶手打檸檬茶Cha Cha Lemon Tea
旺角登打士街53號地下4B號舖

2024-05-26 36 瀏覽
炎熱夏日裡,一杯透澈清新的鴨屎香檸檬茶,彷彿為人體注入了一股清涼活力。手打鴨屎香檸檬茶係呢間檬茶茶最多人買嘅飲品之一我飲完之後終於明白點解咁好賣!呢杯茶飲嘅材料係由鴨屎香柚子同埋新鮮檸檬一齊人手擠壓出嚟㗎!濃郁香氣直衝鼻空,又甜又酸超吸引呀!飲落就更正,金黃色茶湯好清透,入口即有柚子清香四溢,再加埋檸檬嘅酸爽,又回甘,夠震撼舌頭。飲落仲有啲許顆粒,口感豐富好滑溜呢!一啖就可以消暑降溫,仲可以放鬆身心,好適合夏天喺旺角掃街熱到痴線嘅人🤣真係飲過一次就會淪陷,唔會再飲其他舖頭嘅手打檸檬茶‼️

• 手打鴨屎香
而家好多檸檬茶店都係大陸連鎖店,但哩間 檬茶茶就係本土小店🇭🇰飲品款式特別,質素高👍🏻而且員工服務態度好好,去到旺角一定要支持下😍😍推介💖新系列既山茶姊妹花系列💐 山茶花桂花蜜山茶花花香優雅🥰🥰同茶味好夾👍🏻茶既質感滑身,而且再加上桂花蜜,令到飲品多加一個層次❤️而家仲有優惠,買2杯山茶花系列,即送山茶花仿生花1束💐🥰🥰用泥裝飾擺設下都不錯🐣手打鴨屎香檸檬茶梗係要試下佢既Top Number 1🥇口感醇厚,鴨屎香香氣濃郁,香氣似蘭花🌼仲有悠長After Taste , 比其他檸檬茶更特別👍🏻‼️優惠🔔檬茶茶 x 肥姐小食凡購買肥姐小食,即可以$20優惠價換購檬茶茶 🍋招牌紅茶手打檸檬茶一杯➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 檬茶茶手打檸檬茶 (旺角)旺角登打士街58號地下4B號舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfood

推介💖

凡購買肥姐小食,即可以$20優惠價換購
檬茶茶 🍋招牌紅茶手打檸檬茶一杯

好味指數:😋😋😋😋😋
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 檬茶茶手打檸檬茶 (旺角)
旺角登打士街58號地下4B號舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#旺角好去處 #旺角美食#旺角
#檬茶茶 #留港消費#支持小店#香港品牌 #香港士炮#手打檸檬茶
  • 山茶花桂花蜜
店名: 檬茶茶手打檸檬茶地址: 旺角登打士街58號地下4B號舖油麻地站A2出口,行4分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 4.5/5係旺角想飲手打檸檬茶?不妨試試香港人自家創立嘅檸檬茶品牌😝連youtuber馬田都推介👍🏻佢地位於肥姐小食店隔離,幫襯肥姐,即可以優惠價$20換手打招牌紅檸檬茶🤩最新推出嘅山茶花系列,買2杯或以上仲送山茶花仿生花1束添💕手打鴨屎香 (M/L)❤️❤️❤️❤️❤️$29/$32呢款係佢哋嘅Top 1,當然要試下,佢哋採用新鮮嘅香水檸檬,味道清香😍唔會苦澀,茶底醇香,令人一試難忘,味道十分清爽🤩山茶花檸檬茶❤️❤️❤️❤️❤️$35山茶花檸檬茶除咗原先有嘅檸檬香,仲額外多左一份淡淡嘅花香🥰令人感受到最純粹既茶香同花香係口腔中瀰漫,配搭十分之夾😙
店名: 檬茶茶手打檸檬茶

地址: 旺角登打士街58號地下4B號舖