2006-01-29
全家人年廿九去聯和墟開飯, 只因泊車比假日的大埔方便, 且素質十分高!查實今次都係第一次來食, 入到去, 好多人。格局似附近群記, 不過內籠比群記光鮮。迫得來呢度都好clean, d筷子摸上手仲熱的, 個樣又冇漬, 又乾爽! 呀姐再三催促第一次來的我同妹妹叫野食(係迫!), 呢度俾呀姐無理"gut"左"gut", 唔"gur"就少不免架喇。之不過, 佢d野食又真係十分之得。粉麵的"食送"有好多款揀, 而家我會為我食過的作出評價。雲吞ok, 皮都叫薄。牛丸有群記果d咁好食喎! 有肉味, 且彈牙。魚旦都有魚味, 又彈, 不錯!而是日主角係碗牛什! 真係出左事咁好食! 牛膀鬆化無渣, 好似海棉咁索曬d汁, 嘩真係好香好濃! 大腸又係出事的! 切到5蚊銀咁大件, 中間滿曬肥膏, 放入口, 充滿住肥膏的甘香! 又洗得乾淨, 令人愈食愈開胃! 小腸亦佳, 又淋又鬆化, 真係好食得難以形容! 草肚同金錢肚我唔多鍾意, 之不過佢都整得唔差, 草肚又係索汁啦, 而金錢肚較爽口, 兩者俱good!我聽屋企2位美味天后講, 呢度d麵係特別好食的! 我唔知啦, 不過見人地個撈粗, 賣相令人十分想食!呢度個辣椒
呢度個辣椒油又係十分得手! 香多過辣。一殼放入口都唔會死果隻! 正合我何車! 所以千祈咪走雞!
呢度食野正一平靚正! 見到人地碗淨牛丸價錢都係同麵一樣, 有8粒咁多!
推!