因為要去廣華覆診,所以都經過呢間餐廳好多次,有陣時都見到好多人排隊,諗住都唔錯啦。點知今次一試就出事啦!我叫咗一份上海厚切排骨菜飯同一籠小籠包。小籠包正常, d皮都唔太厚同食落有肉汁。點知個等成20幾分鐘既所謂厚切炸排骨菜飯,出晒事呀!有圖有真相,擺明係燒味叉燒!仲要唔熱勁乾!忍唔住問d侍應係咪比錯左,我叫咗炸排骨,點解上咗叉燒?個侍應話呢個係新派做法唔係呀,咁欺騙消費者都得?!我完全睇唔出有邊部分符合"炸排骨",d菜飯仲要爆油,食2啖就挑哂d菜黎食。可能因為我大肚,感覺侍應對我都ok,都有傀一個闊d既位俾我坐,呢樣係抵讚既,不過眼見對其他人都幾惡,超唔耐煩...總括黎講,呢間野絕對唔值得食
小籠包正常, d皮都唔太厚同食落有肉汁。
總括黎講,呢間野絕對唔值得食

2017-11-22
2017-11-15 108 瀏覽
我覺得呢到啲職員好想啲客快啲走都未食完就想收啲客既碟,又趕住想我賣單,一餐晚餐食都食得唔安樂好趕啲食物有幾好食都好,服務咁差唔會再去!更何況啲野食只係屬中等級,未至於會令人想再返去再食一句講晒服務真係嘛嘛!!!
我覺得呢到啲職員好想啲客快啲走
都未食完就想收啲客既碟,又趕住想我賣單,
一餐晚餐食都食得唔安樂好趕
啲食物有幾好食都好,服務咁差
唔會再去!
更何況啲野食只係屬中等級,未至於會令人想再返去再食
一句講晒
服務真係嘛嘛!!!

2017-11-14
2017-10-29 346 瀏覽
友人一直話要食小籠包,經過一番討論同網上面搵嘅結果,就近近地去試呢一間。去到咁啱有台人走,所以等左唔駛1分鐘就有位。去到當然叫籠小籠包食,呢次我哋冇試正宗嘅小籠包,試咗芝士鮮肉小籠包,芝士唔會蓋住肉嘅味道啱啱好,食落去都有肉汁流出來,最好就趁熱食,只係個皮比較厚咗少少。麻辣粉絲伴豬紅係因為聽到個侍應話新出,所以叫咗碗,本人因為唔食豬紅,所以我淨係試咗啲粉絲,辣度我覺得係好微好微嘅辣。鍾意食茄子嘅人可以試吓呢個,茄子加京汁味道好香。不過菜飯味道就一般最後食埋個四川擔擔面飽哂,連出名嘅生煎包都冇食到。地方比較細,不過呢個價錢食到啲咁多嘢食已經好好,下次要再嚟食生煎包同其他野。
芝士鮮肉小籠包

去到當然叫籠小籠包食,呢次我哋冇
麻辣粉絲伴豬紅
京汁茄子菜飯
最後食埋個四川擔擔面飽哂
,連出名嘅生煎包都冇食到。

2017-10-28
2017-10-24 216 瀏覽
一向都好鐘意食小籠包,噤啱見到openrice 9月十強有介紹上海生煎包,於是去左試,試試完終於知點解去到十強,d 生煎包一咬落去勁多汁又熱辣辣,仲要個包裏面有好多肉餡($18 X2 隻) 加埋dd 醬準簡直一流,之後小籠包就更加不在話下,一上枱好多熱,之後一咬個皮d 湯多到係噤滴,真係做到皮夠薄,唔會好似有d 小籠包噤冇晒汁,又或者一大舊皮,不過稍為有待改善就係d 位有d 迫同埋要等得耐
2017-10-15
20 分鐘 (堂食)
2017-10-24 210 瀏覽
灌湯小籠包 $33咬落去都有少量肉汁但小籠包略嫌皮太厚 而且唔係即叫即蒸😟一般而已評分:5/10🌟上海生煎包(4個) $32這個較好食 差唔多枱枱都有叫🙈唔算好油膩 咬落又有肉汁😋評分:7/10🌟紅油炒手 $30這個一般 辣油偏向一邊 其他既雲呑係冇味😑而且好乾 可以唔洗叫 同正宗既差好遠評分:3/10🌟上海炸排骨菜飯 $41菜飯尚可接受 味道正常但排骨唔係平時食開炸既而係燒味舖既叉燒!!!🤓即係我叫咗個叉燒飯😑完全唔明白點解會咁🤦🏻‍♀️ 可能佢俾錯我啦🤓好彩叉燒味道都正常 唔太肥膩不過伏一次就夠評分:5/10🌟 酸辣湯水餃 $44酸辣湯味道平均 水餃皮薄 餡料都豐富但湯即材料可以再多啲不過質素都不俗 可以一試評分:6.5/10🌟
灌湯小籠包 $33

排骨菜飯
紅油抄手
酸辣湯水餃
2017-10-23 129 瀏覽
去過上海食小籠包同生煎包,係冇可能喺香港搵到咁平又咁高質嘅美食,之但係癮起上泥,呢間嘢都不失為一個選擇。佢勝在唔太貴,又唔劣食,雖然環境小小逼狹唔算好坐,但食物快泥,食飽就走都ok la~.星期日夜晚七點零去到,等兩張枱,五分鐘左右,等嘅時候可以劃定嘢食,坐底就可以開餐!.都幾辣㗎,不過食得辣泥講就覺得正。咬口好好,又唔覺核突。.影左底面,黑黑地的是底,由於係埋口位,皮較厚,但可以接受,覺得煎得幾香口,咬落仲有湯汁,啲肉唔會太肥,幾出色。.小籠包就有啲失望,皮厚左啲,肉feel到好多肥豬肉,食多個生煎包好過。.另一失望之選,炸醬還炸醬,麵還麵,拌左好耐都拌唔埋一齊,面的太寡太乾,食到底又好多炸醬,整體味道一般之中的一般。.是次消費平均每人六十幾,八成飽,感覺唔太滿足~
[鴨舌]
鴨舌

都幾辣㗎,不過食得辣泥講就覺得正。咬口好好,又唔覺核突。
[生煎包]
生煎包

[小籠包]
上湯小籠包

[炸醬拌麵]
炸醬拌麵

是次消費平均每人六十幾,八成飽,感覺唔太滿足~
2017-10-22
5 分鐘 (堂食)
生煎包
2017-10-08 186 瀏覽
下晝行行下街口痕忽然想食生煎包,所以就黎左呢間野,由於係下晝過左午飯時間,店內客人唔係太多雞絲粉皮,一夾落去d粉皮就即散,份量正常,但個醬汁有d怪,用日式麻醬,呢個配搭有d怪,最好用返平時甜甜地果隻芝士小籠包,個賣相麻麻地,塌晒,食得出有芝士同埋個味冇搶晒d肉同湯汁,不過我覺得味道係偏淡,但尚可接受生煎包,夠熱,不過個底煎燶左,汁係有,但冇爆汁果種,肉味香味就欠奉,食時我要加豆瓣醬先有少少味道埋單$120有找

埋單$120有找

2017-10-07 146 瀏覽
果日lunch time行過, 吾知食乜好lee間野0既生煎包好香好香咁引左我入去睇睇個menu....又忽然想食糖醋骨飯好耐冇食了...(魚米家的好好食)於是就叫了糖醋骨菜飯菜飯好吃糖醋骨....沒有煮到好"林"身搞到痴曬牙...食到好吾舒服個汁都係正正常常咁但攝左落牙縫真的好難受...同埋地方真係有點細..識0既還好..如果吾識gei..坐到咁近...真係有d老尷
果日lunch time行過, 吾知食乜好
lee間野0既生煎包好香好香咁引左我入去
睇睇個menu....又忽然想食糖醋骨飯
好耐冇食了...(魚米家的好好食)
於是就叫了糖醋骨菜飯
菜飯好吃
糖醋骨....沒有煮到好"林"身
搞到痴曬牙...食到好吾舒服
個汁都係正正常常咁
但攝左落牙縫真的好難受...
同埋地方真係有點細..
識0既還好..如果吾識gei..坐到咁近...真係有d老尷

糖醋骨飯
2017-10-03 191 瀏覽
之前已經食過呢度嘅生煎包,覺得好好味,好掛住,所以再嚟食多次。午餐嚟到呢度都好多人,環境都好逼,但係我哋都只係食一個快嘅午餐,所以無所謂啦。午市套餐大約40幾蚊,可以選一個主菜+1個配菜。我就叫左上海厚切炸排骨菜飯$32 配$14 兩隻生煎包。生煎包唔會好大,上面嘅芝麻就好香,裏面亦都保持肉汁,食落去因住辣口,因為會爆汁!另外都叫咗個上海擔擔麵,擔擔面味道唔錯,但我比較喜歡花生味重嘅擔擔麵,而佢係似比夠稀的湯底。上海小籠包能夠用$22加配,普普通通,還是生煎包比較有驚喜。

2017-09-22 234 瀏覽
之前係附近食野 已經留意到呢間食上海野既餐廳 今次終於有機會試到 夜晚七點左右到達 已經見到餐廳坐滿晒人 咁岩有人買單 好快就可以坐定定落 order 啦!我地兩個人叫左四樣野食: 1. 雞絲粉皮份量適中 麻醬係日本個種 醬既份量都算多 不過略嫌有點稀 2. 灌湯小籠包雖然無試到招牌生煎包 但試左同樣都咁出名既灌湯小籠包小籠包湯汁都算多 餡料亦不算太鹹 3. 韭菜豬肉水餃湯麵上海麵線有驚喜 不會太淋/太硬 而且都幾彈牙! 水餃餡都算新鮮 如果唔食辣既朋友 呢款都係一個唔錯既選擇4. 炸醬拌麵份量多 炸醬都算入味 加埋青瓜絲 感覺不會肥膩 撈埋啲麵食都幾惹味!整體而言 食物質素符合價位 餐廳面積不大 但環境衛生尚算可以 值得一試!
之前係附近食野 已經留意到呢間食上海野既餐廳
今次終於有機會試到 夜晚七點左右到達 已經見到餐廳坐滿晒人
咁岩有人買單 好快就可以坐定定落 order 啦!

我地兩個人叫左四樣野食:

1. 雞絲粉皮

份量適中 麻醬係日本個種 醬既份量都算多 不過略嫌有點稀

2. 灌湯小籠包

雖然無試到招牌生煎包 但試左同樣都咁出名既灌湯小籠包
小籠包湯汁都算多 餡料亦不算太鹹
3. 韭菜豬肉水餃湯麵
韭菜豬肉水餃湯麵

上海麵線有驚喜 不會太淋/太硬 而且都幾彈牙!
水餃餡都算新鮮 如果唔食辣既朋友 呢款都係一個唔錯既選擇
4. 炸醬拌麵

2017-09-08
2017-09-14 255 瀏覽
以前係太子近旺角道既時候,已經有食開佢既生煎包,果時得外賣沒有飯同麵食,到佢搬左之後我又冇時間幫襯佢,而家有時間喇就自己去食下啦,去到間舖原來好多人要等,係咁我去攞一個人既飛等位先,之後睇餐牌原來多左咁多野食,見到餐牌寫住有"上海炸排骨湯麵",一心諗住食啦。我一個人都要排成大半個鐘,坐低之後點左個"上海炸排骨湯麵"同2個"生煎包",個麵黎了,個姐姐講炸排骨湯麵,我一見點知中伏喇,我叫炸排骨,唔係叫蜜糖排骨呀,樣同食落口都根本係蜜糖排骨,一食落去又唔好食......唉,之後黎個生煎包,終於有個好食少少既食物喇,都可以比個生煎包一個讚,但真係比起之前真係差左。

2017-08-15
40 分鐘 (堂食)
  • 上海生煎包
2017-08-31 393 瀏覽
一個勁熱又超多人的星期五晚上,地點旺角,不用多想都知道在沒有訂位的情況下星期五晚上一定很難「搵食」,湊巧要到旺角辦點事順便吃飯,可是滿街都是人,走到新寶戲院附近連米線都要排長龍,見到隔離這家生煎包店,門面很細又殘舊應該都經營了一段很長的時間,但仍然很多人排隊,好奇心下決定試這間,天氣那麼熱吃些簡單輕食也不錯。餐廳名都叫上海生煎包$32,應該是必食了吧。賣相不討好,皮厚唔脆反而有些硬,味道還可以,不過還是有點令人失望!灌湯小籠包$33也是必點的,只屬中規中矩。川味無骨鳳爪$28,賣相雖不好看,但幾惹味,酸酸辣辣的。上海炸排骨湯麵$42,排骨不論賣相或味道都極似叉燒,這排骨真的跟我想像中有點出入,份量算多,肉質有少少爽。總結:真心認為這個質素不值得排隊吃,但一試無防。

餐廳名都叫上海生煎包$32,應該是必食了吧。

灌湯小籠包$33也是必點的,只屬中規中矩。

川味無骨鳳爪$28,賣相雖不好看,但幾惹味,酸酸辣辣的。

總結:真心認為這個質素不值得排隊吃,但一試無防。
2017-08-04
20 分鐘 (堂食)
2017-08-31 244 瀏覽
老朋友約食飯建議吃這間,我未試過,而且我喜歡酸辣湯,當然無問題,遲了些小收工,差不多8時去到竟然要等位,快食快閃的小店,都不能慢慢想和拍照,所以快快點好餐等吃。上海排骨菜飯,其實即是豬排,肉質偏瘦,少少乾和硬,自覺菜飯過油,所以好一般~上海生煎包無理由不吃,我們一人一隻,以前食的是普通包點皮,而這個皮薄又好多汁,感覺比小籠包更多,不錯呀!酸辣湯麵,不算辣,易入口,再酸些更好,材料都可以再多些~紅油炒手似雲吞加豆瓣醬,皮幾滑~食了好多肉,而且生煎包比較熱氣,當晚有點喉嚨痛了,還是少吃些好,間中食都不錯!不過這裡太趕,不能久坐的,食完就要你埋單,遲多5分鐘都不可以,可能多人等位。

酸辣湯麵,不算辣,易入口,再酸些更好,材料都可以再多些~

紅油炒手似雲吞加豆瓣醬,皮幾滑~

2017-08-30
15 分鐘 (堂食)
其實之前一直有去呢間食野,覺得佢價錢合理,野食又唔錯但依架去食原本好多野已經沒有,例如栗米湯,食物又難食左最最最,重要問題係,服務其差,重差過九記落錯單不特止,重要屈返你,如果你真係性格巨星就唔好出黎做野啦

最最最,重要問題係,服務其差,重差過九記
2017-08-28
2017-08-28 3875 瀏覽
這裡的生煎包的確做得很好!單看外貌已跟我之前在上海吃過的某某生煎包店吃過的超級相似~外皮不太厚,而底下更煎得脆脆的,內裡的湯汁超多,熱辣辣的,咬一口已想溢出來了。小籠包亦沒有令我失望!同樣是熱辣辣的,湯汁份量剛好,也可以整口吃,非常滋味~雞絲粉皮勝在麻醬夠多,粉皮煮得晶瑩剔透,彈牙~五彩冷麵的芝麻醬同樣夠多,加入青瓜雞絲等夠清涼,如加些蛋絲就更好了。菜飯內菜和白飯的比例好,不會太少菜。但豬扒就有點油了,我和朋友都覺得似叉燒。炸醬麵的麵很多,但炸醬的味道有點奇怪,不夠香辣也不夠醬料。最後一提,這家的價格以上海生煎包來說其實有點貴,但若跟香港的一般上海菜比,實是平民價,值得推介~
上海生煎包
雞絲粉皮
雞絲粉皮勝在麻醬夠多,粉皮煮得晶瑩剔透,彈牙~
芝麻醬五彩冷麵
上海厚切炸排骨菜飯
炸醬拌麵
炸醬麵的麵很多,但炸醬的味道有點奇怪,不夠香辣也不夠醬料。
2017-08-16
上海生煎包