2019-05-21 1744 瀏覽
師傅招呼十級好😜👍🏻雖然招招積積 但確實食物質素非常decent 👍🏻如果想係香港食到日本級嘅omakasee 呢度係必食之選😋 每樣食物精心製作 食材新鮮 配番支sake一流 二人世界都係極佳之選😍 夫妻檔好用心經營 同埋好親民 值得一試👍🏻最震撼係個島根縣嘅蠔 配埋個自家製嘅啫喱 蠔味濃但不會太"流" 十級開心呀👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻以前不太喜歡食大隻蠔 但呢隻真係無得頂 齋食呢個蠔都夠哂😍😍😍😍😍要試要試😋
廚師發辦而家開到成行成市,今次選擇到武館係因為見到佢地好多平時食唔到既食材,同埋刺身夠厚又多種類。餐廳位於奧運隔離,博文街晚上亦都非常熱鬧同多酒吧,而武館都好易搵,地鐵行過黎唔駛四分鐘。今次食左二十一道菜,非常滿足,足足道都係心機之作。其中最深印象有熟成金目鯛名及大吞拿魚腩。武館所做既係極短時間既熟成,令魚味變得濃縮但又不失魚本身既口感,亦無過份太搶既發酵味道,絕不簡單。而今次四月食時令食材亦有睇頭,平貝巨型爽甜,岩蠔大隻但唔 Creamy,關池魚夠新鮮厚切醬油唔點都一流。暫時只有一個餐 $1500,物超所值。

暫時只有一個餐 $1500,物超所值。
2019-04-06
1 分鐘 (堂食)
  • 熟成中吞拿魚腩
  • 岩蠔
2019-04-12 1051 瀏覽
高質日式料理,每次都入日本各地當做食材。8座位店裡簡潔,三個幾鐘食二十品。重點 - 師傅對每一品想達到既味道和口感都直接傳達到俾客人。整體來說好滿意既一個美食體驗。One of the highest quality Japanese food in HK. Ingredients are sourced and flown from different regions in Japan. Clean store layout with 8 counter seats, ate 20 types of delicacies in over 3 hours.Each dish were thoughtfully prepared to serve the chef's philosophy, which is to serve as best as he can.

2019-04-11
2019-03-20 624 瀏覽
第一次食Omakase,依間真係又抵又好食,雖然地方細細,但食物質素一流,好新鮮,壽司師父又好好人,$1500食左廿幾款野,性價比好高值得推介!首先上左個清酒煮淺蜊,用了北海道的淺蜊,十分鮮甜!笠子魚武容菇湯,用咗宮崎嘅笠子魚去煮,充滿咗鮮味,魚肉煮完都仲仍然好嫩烏魚白子第一次食,白子即係精囊,口感綿密,好特別!聽講有滋補養顏之效金目鯛魚,肉質幼滑 深海池魚肉質較硬身,食落有口感和咬口,魚香味濃蜜柑鯛,係用蜜柑餵飼嘅鯛魚,食落有好香濃的柑橘果香,味道清新,十分有趣!北海道珍寶牡丹蝦,蝦肉膠質好重,好鮮甜,蝦頭仲有膏金線魚刺身,用昆布醃製,更加帶出魚嘅鮮味,唔使點醬就咁食就可以了 赤身刺身帥父用了呑拿魚背位,厚切食落好肥美拖羅大葉卷,呢個係我最愛的一道菜,用紫菜包著肥美的拖羅,中間仲有清新獨特嘅新鮮大葉,依個配搭令拖羅味道大大提升,紫菜亦可中和拖羅的油膩,超級好味秋刀魚刺身,第一次食,賣相特別,有三種食法,用了北海道秋刀魚,可先點醬油 食,再點秋刀魚肝醬,最後可mix醬油和魚肝醬點來食,三種層次,我最鐘意mix北海道厚岸真壕,非常鮮甜肥美,壕邊好爽口,有好濃金屬味,食完果陣afterta

首先上左個清酒煮淺蜊,用了北海道的淺蜊,十分鮮甜!

金目鯛魚,肉質幼滑

深海池魚肉質較硬身,食落有口感和咬口,魚香味濃

北海道珍寶牡丹蝦,蝦肉膠質好重,好鮮甜,蝦頭仲有膏

赤身刺身帥父用了呑拿魚背位,厚切食落好肥美

日本海蔘,口感Q彈又爽口,口感有點像鮑魚刺身,幾有咬口

瀨尿蝦壽司,原條漱尿蝦肉,好鮮甜

鯖魚壽司,平時都係食燒鯖魚,原來鯖魚壽司更加好味,魚味好濃

鮟鱇魚肝,香軟綿滑,而且第一次食到暖嘅鮟鱇魚肝,味道更佳

富貴杯,有馬糞海膽,配搭沖繩海葡萄、蔥吞拿魚腩,有香港少有的生筋子,上面有金箔架點綴,賣相十分精美,而且好新鮮!

最後係北海道赤肉蜜瓜,清甜爽脆,有消濟感,好滿足

2019-02-15 2744 瀏覽
有天臨放工前與朋友WTSAPP討論哪間廚師發辦omasake好味, 一搜之下,發覺原來離我們最近的"武館"還未試過所以就立馬訂位, 好好彩師傅有二個位攝我地過去好快就可以confirmed 到了~ 武館地理位置唔錯, 都幾近奧運站, 一出地鐵落地面行約5分鐘就到了~ 一來到, 就看到師傅Takeshi san, 雖然師傅是香港人, 但曾於日本和瑞士工作, 亦有超過廿年做日本料理的經驗, 刀工特別好~ 甜美的服務員小姐忙招呼我們坐下, 端上香茶, 坐下後發覺店子原來真的不算大, 全店只有8個座位, 是比較小店式暖心感覺, 地方小有好處, 就是席間可以與師傅多些交流, 而師傅有空亦會與你飲上幾杯~ 全部魚生都完全密封包好, 且放置在雪櫃內, 保證到魚生在最適合的氣度保質~ 先來前菜是枝豆, 少少咸香好好味又有營養! 吞拿魚面頰南蠻煮 - 第一次吃吞拿魚面頰, 感覺嫩滑特別, 完全不腥, 又香又美味~ 地蛤清湯 - 蛤真的很大很肥美!!! 肉質厚實相當富口感! 又鮮又甜~ 北海道雪魚白子- 個人很喜歡白子, 滑嘟嘟又冇腥的感覺令人一試愛上! 上面放了點微酸的袖子醬,

發覺原來離我們最近的"武館"還未試過
所以就立馬訂位, 好好彩師傅有二個位攝我地過去
好快就可以confirmed 到了~

先來前菜是枝豆, 少少咸香好好味又有營養!

上面放了點微酸的袖子醬, 把白子的味道再提升~

北海道活八爪魚及吸管

北海道活八爪魚很彈牙, 口感超級爽脆! 不論是原個八爪魚和吸管位都好脆好彈牙~

金目鯛 - 魚肉細滑, 肉質極度鮮美, yum!

劍魚腩 - 脂肪含量較多, 所以魚汁豐潤, 魚味濃郁 而且口感細滑~

平貝- 啖啖肉的平貝, 厚實的魚肉一點都不會太實, 魚肉同樣鮮甜, 每口都充滿魚香的誘惑~

針魚- 口感較爽身, 沒有太多脂肪, 魚油同樣芳香, 不太愛魚的朋友可沾點醬油吃~

深海池魚 - 魚味十足, 以混布熟成, 所以本身已有鮮甜和咸香味, 不沾上任何醬料都風味十足!

寒鰤魚 - 名字特別, 嫩粉紅色的魚肉, 入口魚油雖不算多, 但魚肉鮮甜找撲鼻, 清爽討好~

北海道牡丹蝦 - 牡丹蝦很大隻喲!,蝦頭有很多美味的蝦膏, 極緻咸香治味, 再配上爽彈大蝦, 令人回味~

富貴杯 - 又富又貴的一杯! 入面包括金箔、海膽、三文魚籽、海葡萄,海膽等等,
最富貴當然是上面的金箔了!!! 海膽味道濃厚細滑, 柔滑程度直下喉嚨, 海葡萄卜卜脆,
增加不少口感, 再加上三文魚籽, 令到口感層次再無限提升!

吞拿魚醬油漬 - 除了生吃外, 魚生都可熟食! 用上醬油來弄製, 保留吞拿的魚香, 再添上點點醬油咸香味, 互相配合~

赤身- 它就是吞拿魚的背部, 這部位較少油份, 可全然享愛魚肉的甘香細滑~

拖羅卷 - 拖羅相信是不少港人的愛物, 內有紫蘇葉, 可以提升拖羅的魚香, 減少油膩感覺, 再加上爽脆的紫菜, 每口都是幸福~

日本海鼠- 別被名子驚嚇, 原來海鼠是指日本海蔘, 整個口感超級爽和脆, 用來極速解油膩醒胃,令到胃口又再大開!

燒凡立貝 - 圓碌碌的凡立貝入口豐滿,且又不會韌, 配上紫菜來吃, 格外爽脆鮮甜~

漬物 -顏色悅目搶眼, 三款漬物分別是茄子、黑豆和榨菜, 三款放在一起, 起初覺得奇怪,
但原來味道都幾配合, 不錯~

吞拿魚面珠 - 是用上我最愛的火炙來弄, 有陣陣火炙香味, 吞拿魚面珠很重油脂, 入口即溶,
整個味道相當特出, 個人非常推介!

鯖魚箱壽司 - 外型特別, 壽司以四方箱型來弄, 入面放上可口又鮮美的鯖魚, 再加上用上醬肉來弄的豐滿米粒, 每一口都滲着魚香和醬油飯味道~

吞拿魚醬油漬
這款壽司是熟食來的,吞拿魚以醬油醃製,來去除原有的魚腥味,而吞拿魚的味道鮮味,帶有滿滿的魚香,推介。

魚湯加烏冬 - 魚湯用上大量魚肉再加魚骨精熬而成, 魚湯雖表面呈魚油, 但入口不油膩, 有盈盈魚肉香味, 再加上入口煙韌烏冬, 美味又飽足!

赤肉蜜瓜 -好期望的日本蜜瓜來了, 口感甜蜜綿蜜, 而且果肉果汁超多, 一口咬下去, 濃濃甜蜜蜜的蜜瓜汁湧出來, 太幸福了!

武館
大角咀博文街19號富貴大廈西座地下20號舖
2019-02-08
1 分鐘 (堂食)
要數在香港較出名,以廚師發辦作招徠的日本餐廳,位於大角咀的武館相信是其中一間。 據說餐廳由曾到日本及瑞士工作的料理長 Takeshi 打理,至今已擁有20年日本料理經驗。餐廳的佔地不大,只有8座,而食物都是季節性及每天由日本空運到餐廳,保證新鮮。 這天與好友來到這裏開餐,吃廚師發辦。吞拿魚面頰南蠻煮 第一道就是吞拿魚面頰南蠻煮,吞拿魚面頰入口超級嫩滑,肉汁豐富,魚味香濃。 地蛤清湯地蛤非常大隻及肥美,清湯味道清爽,爽口不韌,鮮味十足。 北海道雪魚白子 雪魚白子口感柔軟豐腴,帶點入口即溶的口感,完全沒有任何魚腥味,配上點點醬汁就可以令鮮味提升。 北海道活八爪魚及吸管北海道活八爪魚味道清淡,不過口感爽脆,嚼勁十足,而八爪魚吸管較刺身清脆彈牙,吃時加點醬汁就已經很好吃。金目鯛這款金目鯛非常美味,不但肉質細嫩,肌理緊實,而且油脂亦非常豐富,肥而不膩。劍魚腩刺身的色調偏外肉白,又帶有淡淡的紅色,入口柔軟,脂肪多重, 味道鮮甜而不油膩。平貝 平貝較厚身,肉質軟滑又不實緊緻感,而且味道超級鮮美,香味濃郁,很想encore。針魚 針魚的肉質清新爽口,不過,味道帶點魚腥,所以吃時點上附送的蔥油,就能

這天與好友來到這裏開餐,吃廚師發辦。

吞拿魚面頰南蠻煮

地蛤清湯
地蛤非常大隻及肥美,清湯味道清爽,爽口不韌,鮮味十足。

北海道雪魚白子

北海道活八爪魚及吸管

金目鯛

劍魚腩

平貝

針魚
針魚的肉質清新爽口,不過,味道帶點魚腥,所以吃時點上附送的蔥油,就能將腥味驅走。

深海池魚
池魚以混布熟成,吃時不用加上任何豉油,就已經非常鮮味,而且還帶有點點的混布香味。

寒鰤魚
我還是第一次吃魚寒鰤魚,魚身色調呈粉紅色,油脂不算多,但味道甘甜,魚肉會滲出點點魚脂香。

北海道牡丹蝦
牡丹蝦非常大隻,蝦肉本身帶有黏液,但入口卻不失爽滑感,而蝦頭部份更帶有蝦膏,甘味濃郁。

赤身
赤身就是吞拿魚背部位置,油脂較少,味道清爽,帶有魚香的鮮味。

拖羅卷 (內有紫蘇葉)
大力推介這個拖羅卷,拖羅油脂豐富,脂香味濃,配上紫蘇葉,就能將油膩感降低,令味道更為突出。

日本海鼠
海鼠其實就是海蔘,口感非常爽脆彈牙,以涼拌方面烹調,就可以將之前重重的拖羅油香徹底洗掉,來迎接下一道菜式。

燒凡立貝
立貝圓圓潤潤,挺厚身,以燒烤形式煮香後,味道份外鮮味爽甜。

漬物
三款漬物分別是黑豆,茄子、榨菜,個人最愛黑豆,因為軟硬適中,而且味道非常甜美。

富貴杯
賣相一流,內容豐富,包括有金箔、海膽、三文魚籽、海葡萄,海膽口感滑順,入口即化,帶有獨有的鮮味,另外,海葡萄本身是沒有任何味道,而三文魚籽的鹹香正好發揮作用,令整個杯的層次感及味道提升。

吞拿魚面珠
吞拿魚面珠已經以醬汁燒過,所以吃時不用點上醬汁,表面經過略略的燒過,令油脂更突出,油香豐腴。

鯖魚箱壽司
壽司就是以箱子壓成正方形狀的壽司,而這款配上鯖魚的箱壽司,賣相別緻,鯖魚肉肥美,而肉質細緻嫩滑,又不失Q彈感。

吞拿魚醬油漬

魚湯加烏冬
這個魚湯是用上這麼多道菜的魚肉及魚骨熬製而成,呈奶白色,入口除了有魚香外,還帶有點點奶香,配上口感煙韌的烏冬,讚。

赤肉蜜瓜
甜品時間來了,赤肉蜜瓜入口帶有點點忌廉香,果肉軟身,味道清甜,個人認為若能灑上點點酒的話,味道會更好。
2019-01-24
2019-02-03 1928 瀏覽
豬小姐今晚尼到「武館」細嚐omakase共食廿多道由廚師發辦嘅精美時令日本菜式 可謂貴精又貴多 乖乖坐定定等食嚕汁煮吞拿魚:入哂味嘅熟吞拿魚肉 質素偏硬實有咬口 濃郁中帶甜味地蛤清湯:大隻而嫩滑嘅地蛤 咬落軟身啖啖肉 配合帶酒香嘅清湯同食 有種說不出嘅滿足岩手縣真蠔:肉身肥美漲卜卜 淡淡嘅海水味慢慢滲出鱈魚白子:女士滋補恩物 刺身食得多 火灸後無減其滑溜口感 配上酸甜醬汁 幾開胃八爪魚:白淨爽身 帶煙韌口感蜜柑鯛:由蜜柑飼養嘅鯛魚 味道清新 魚味更脫俗清香金目鯛:都係魚味較清淡嘅白身鯛魚 沾醬油吊味更佳劍魚腩:肉身相當肥美 口感柔潤滿油脂香昆布熟成池魚:用昆布醃製嘅池魚 無需沾醬油 軟腍帶昆布甜味 好特別白象貝:爽口又彈牙 有嚼勁針魚:薄薄嘅針魚帶些小魚腥味 沾上醬汁剛好中和不必要嘅腥 更醒胃北海道珍寶牡丹蝦: 真心巨型嘅牡丹蝦 蝦肉爽彈帶黏性 蝦膏鮮味不腥灸燒帆立貝:又係好大粒 夾紫菜食又係另一種食法 帆立貝只是微熟 入裏仍是嫩滑鮮美大拖羅卷:拖羅入口即溶油脂香滿滿 高級靚貨 日本海參:口感似芥末八爪魚 伴隨著潺潺口感 好得意漬物:好好味嘅漬物 蒜頭 黑蜜豆 榨菜 尤其是蒜頭 爽口微
豬小姐今晚尼到「武館」細嚐omakase

漬物:好好味嘅漬物
蒜頭 黑蜜豆 榨菜 尤其是蒜頭 爽口微辣 食完唔會口臭

鯖魚箱壽司:有味壽司飯配微酸嘅鯖魚 完美配撘
醬油熟成中拖羅

醬油熟成中拖羅:用醬油醃成嘅吞拿魚腩 好夠味唔會過咸 但可能醃得耐令口感失去了柔軟感?
火炙吞拿魚面頰
火灸吞拿魚面頰:罕有嘅吞拿魚面珠 賣相好似和牛
估唔到面珠都會有脂香 唔錯喲

富貴杯:用料上盛認真富貴

材料有海膽 吞拿魚蓉 魚籽 海葡萄 仲加上金箔點綴裝飾 果然無改錯味

魚湯烏冬:湯底為今晚用過嘅魚嘅骨去淆製 鮮味至極 加上彈牙稻庭烏冬 可否encore

赤肉蜜瓜:清香 又甜又多汁 一個字

雖然位於大角咀唔起眼嘅小巷內 每晚亦只做一round客 今晚有幸成為座上客真無悔

菜式精緻令人回味 食材新鮮時令 係豬小姐食過最高質同正宗嘅omakase
2019-01-23
慶祝紀念
生日
醬油熟成中拖羅
火炙吞拿魚面頰
2019-01-25 1504 瀏覽
今晚同朋友去左食呢間隱世Omakasa! 餐廳細細間,只有一款$1500 Omakasa, 雖然唔平,但有成2x道菜,而且全部都好高質!先黎一個汁煮地蛤,地蛤超大隻!而且非常鮮甜。然後係火炙鱈魚白子, 平時唔係好接受到白子既味道,但經過火炙又ok wo,好creamy.岩手縣蠔好新鮮爽甜。然後有金目鯛同好特別既蜜柑鯛,係用蜜柑餵養既,食落會有少少甜味。之後有劍魚腩刺身,好厚切肥美。金線魚刺身平時好少見,魚味好出。仲有幾款魚既刺身。然後就到呢個勁肥美既吞拿魚腩,包紫菜食好正。北海道杜丹蝦好大隻,而且爽口,個頭有大量膏。火炙帆立貝,大大隻,不過都係中意刺身多d~呢個富貴杯又係好豐富,有海膽,三文魚子同碎吞拿魚腩,食到呢度已經超飽....但仲未食完,接下來有幾款壽司,火炙吞拿魚面頰,未食過呢個部位,好似食火炙和牛咁xdxd然後中吞拿魚腩又係好軟好好味。鯖魚箱壽司比想像中好食!個魚好香!仲有生海參,漬物,用所有食過既魚煮既魚湯烏冬同北海道赤肉蜜瓜!好完滿同飽既一餐XDXD

先黎一個汁煮地蛤,地蛤超大隻!而且非常鮮甜。

岩手縣蠔好新鮮爽甜。

之後有劍魚腩刺身,好厚切肥美。

金線魚刺身平時好少見,魚味好出。

北海道杜丹蝦好大隻,而且爽口,個頭有大量膏。

火炙帆立貝,大大隻,不過都係中意刺身多d~

然後中吞拿魚腩又係好軟好好味。

鯖魚箱壽司比想像中好食!個魚好香!

2019-01-23
2019-01-25 295 瀏覽
第一次食Omakase,依間真係又抵又好食,雖然地方細細,但食物質素一流,好新鮮,壽司師父又好好人,$1500食左廿幾款野,性價比好高值得推介!首先上左個清酒煮淺蜊,用了北海道的淺蜊,十分鮮甜!笠子魚武容菇湯,用咗宮崎嘅笠子魚去煮,充滿咗鮮味,魚肉煮完都仲仍然好嫩。烏魚白子第一次食,白子即係精囊,口感綿密,好特別!聽講有滋補養顏之效 蜜柑鯛,係用蜜柑餵飼嘅鯛魚,食落有好香濃的柑橘果香,味道清新,十分有趣!北海道珍寶牡丹蝦,蝦肉膠質好重,好鮮甜,蝦頭仲有膏。金線魚刺身,用昆布醃製,更加帶出魚嘅鮮味,唔使點醬就咁食就可以了。 赤身刺身帥父用了呑拿魚背位,厚切食落好肥美。拖羅大葉卷,呢個係我最愛的一道菜,用紫菜包著肥美的拖羅,中間仲有清新獨特嘅新鮮大葉,依個配搭令拖羅味道大大提升,紫菜亦可中和拖羅的油膩,超級好味。秋刀魚刺身,第一次食,賣相特別,有三種食法,用了北海道秋刀魚,可先點醬油 食,再點秋刀魚肝醬,最後可mix醬油和魚肝醬點來食,三種層次,我最鐘意mix。北海道厚岸真壕,非常鮮甜肥美,壕邊好爽口,有好濃金屬味,食完果陣aftertaste回味無窮。日本海蔘,口感Q彈又爽口,口感有點像

首先上左個清酒煮淺蜊,用了北海道的淺蜊,十分鮮甜!

北海道珍寶牡丹蝦,蝦肉膠質好重,好鮮甜,蝦頭仲有膏。

赤身刺身帥父用了呑拿魚背位,厚切食落好肥美。

日本海蔘,口感Q彈又爽口,口感有點像鮑魚刺身,幾有咬口。

漬物,自家製嘅漬物有牛蒡同蒜頭,牛蒡用醬油醃製完,而蒜頭就用了木魚味噌,醃製完口感好爽脆,味道好開胃。

北海道活帆立貝壽司,其用了江戶前的做法,用了特有的醋來做手握壽司飯團,所以飯團呈豉油色,活帆立貝比外面食的鮮甜和大粒。

瀨尿蝦壽司,原條漱尿蝦肉,好鮮甜。

鯖魚壽司,平時都係食燒鯖魚,原來鯖魚壽司更加好味,魚味好濃。

鮟鱇魚肝,香軟綿滑,而且第一次食到暖嘅鮟鱇魚肝,味道更佳。

燒秋刀魚大葉卷,令魚味夠出,仲要中間有大葉,散發出一種清新而獨特嘅香味。

特濃魚湯烏冬,將成晚品嚐過嘅魚鮮製成特濃魚湯,呢個湯極度濃甜呀。

最後係北海道赤肉蜜瓜,清甜爽脆,有消濟感,好滿足。
以往吃師傅發辦,欣賞師傅刀功,聆聽師傅介紹,品嚐食材鮮味,享受頂級服務,就已經是最頂級享受,今晚得悉原來招待的侍者跟師傅是夫婦,份外感到温暖。武館最值得一讚的不但是食材不惜工本,用料上乘,料理手法正宗,更是兩夫妻密密做,上菜效率奇高菜色又不失質素,很難得!價錢嗎?$1500師傅發辦,以這家店的氛圍跟手藝,服務,值!先上的枝豆一早就準備好,不過我不想吃太多前菜,所以只吃了3顆。前菜1道首發 吞拿魚皮,以汁熬煮,肥美不腥,軟稔香甜潮汁1道地蛤清湯,超巨型,同樣肥美,完全無一般居酒過韌的傾向,讚!刺身(お造り)15道岩手真蠔+醋漬啫喱,超爽口又重蠔香,不會有過濃海水味,size中等,很合家歡北海道八爪魚,超爽口無過韌,淡口好吃鱸魚+白子,超軟稔極順滑,其白子脂香很重,有吃鮟康魚肝之感!金目鯛 皮厚肉嫩,皮有點韌,肉身夠厚,非常爽脆又不會難咬,不俗!要拍一拍令其收縮的平貝,超爽口,如我所吃過的頂級帆立貝一樣,入口一絲絲,非常有趣針魚,軟稔易嚼,入口有中式魚的感覺,因為有蒽跟醬油作佐料吧?岩鹽燒寒鰤,肥美,肉厚,不過咸,開始進入較濃味的魚類了昆布熟成深海池魚,十分重味,昆布味為主,池魚為次青森白

前菜1道

首發 吞拿魚皮,以汁熬煮,肥美不腥,軟稔香甜

潮汁1道

地蛤清湯,超巨型,同樣肥美,完全無一般居酒過韌的傾向,讚!

刺身(お造り)15道

北海道八爪魚,超爽口無過韌,淡口好吃

岩鹽燒寒鰤,肥美,肉厚,不過咸,開始進入較濃味的魚類了

昆布熟成深海池魚,十分重味,昆布味為主,池魚為次

青森白魚苗,入口超滑,直灌入喉嚨,超過癮

赤身,極重魚香,而且超稔嫩,好似在吃即劏吞拿一樣,令人想起在日本吃的即席赤身

這大拖羅,油花靚到一個點,入口即溶又無筋,絕對頂級
令我想起第一次吃師傅發辦的感動

北海牡丹 厚肉蝦頭膏香,蝦身連同蝦頭一次過扯出,哇,蝦頭的膏比蝦身還好吃,絲毫腥澀都不帶!

海鼠,即海參,超煙韌彈牙,醃漬得很入味,超濃

燒帆立貝,肥厚鮮美得無話可說,又是帶點一絲絲的口感,燒過還更好吃

過場1道

茄子 黑豆 榨菜
像雪芭一樣的功能

黃色的天魚子+北海道海膽,海葡萄+飯。天魚子是未游出大海就被捕撈的鮭魚子,非醃漬天然黃,極重咸香,超彈牙,神奇!
海膽也不俗,鮮甜不腥,但連同海葡萄吃就被搶走了一些味道,但飯量是適中的

鮨2道

吞拿面頰醬油燒,帶油香又重魚味,入口帶點口感,不錯

中拖醬油漬,漬香瑩繞在舌頭良久,有after taste 又入口無筋的中拖
這鮨一反我討厭漬物的性格
這after taste是濃得來不會在舌頭留有過咸的感覺

魚湯+烏冬師傅表示是剛剛刺身魚湯熬製而成的魚湯,超濃郁極鮮。稻庭烏冬也是很不錯。

北海道赤肉蜜瓜 好軟稔多汁juicy 又甜,對比下夕張比較爽口,這款賣點是超甜跟多汁。
題外話/補充資料: 完美的晚上,有什麼可以投訴?有!師傅太有效率了,那麼頂級的美味,我還想多享受2小時呀! 下次再來吧
2019-01-21 320 瀏覽
在Facebook常常看到武館專頁的更新,時令食材繁多的照片,非常吸引!在深夜時看到真令人垂涎欲滴,整晚睡不得好!今日終於預約了來這裡吃晚餐。清酒煮淺蜊,粒粒鮮甜飽滿。粒子魚伴武容菇,魚肉厚身,味道鮮甜。烏魚白子,其中一款吃壽司發版時最愛吃到的!軟滑口感相當討好。金目鯛刺身,厚切,魚肉質感紮實,很有咬口!蜜柑鯛刺身,同樣地是厚切,用上蜜柑皮餵養的蜜柑鯛,味道吃起上來真有蜜柑味!魚皮則質感煙韌,愈咬愈有味道!金線魚刺身,魚身有金線,所以用其起名,魚肉用昆布醃過,味道清新。Otoro 大拖羅手卷,內面包著一大塊肥美的大拖羅,再夾上一塊日本大葉,油脂在口腔徘徊,大葉就起了中和油膩感的作用。北海道秋都魚,可點中間的醬油吃,也可點旁邊的秋都魚肝醬。魚肝醬味道濃烈,味帶甘。單點魚肝醬,個人覺得味道有點過烈。但同時混合醬油和魚肝醬同吃,就相當驚喜地夾!來自北海道的真蠔,口感相當creamy,蠔肉飽滿,海水味濃郁,金屬味都相當重,是隻味道有層次感和複雜的蠔,非常正!日本海叄,和平堂吃到很軟腍的海叄不同,這是新鮮的海叄,口感相當爽口,有驚喜!數數手指,已經吃了很多道菜,現在終於到壽司了!(感覺好抵食!)

清酒煮淺蜊,粒粒鮮甜飽滿。
粒子魚伴武容菇,魚肉厚身,味道鮮甜。

金目鯛刺身,厚切,魚肉質感紮實,很有咬口!

日本賴尿蝦,蝦肉鮮甜,蝦身有膏,不需點醬油吃,已經好夠味。

富貴杯,用上馬糞海膽、蔥吞拿魚、金箔、海葡萄及筋子製作,用料款款都相當吸引兼矜貴!每款都非常新鮮,好吃!

慢煮鮟康魚肝,這款和其他餐廳不同的是,他們不是凍食,而是用上慢煮的方法烹調,而且是熱食。質感超軟滑細緻,有驚喜!

醬油熟成一星期的中拖羅,不需點醬油,慢慢細味。

燒秋刀魚大葉卷,秒刀魚燒過仍然軟滑,肉汁保留住!中間夾著大葉,吃起上來帶陣陣香味,更能解油膩感。

最後來的是魚湯烏冬,用上所有剛剛食用過的魚骨烹煮,鮮味十足!

北海道赤肉木瓜,非常甜!為這餐畫上完美句號!
2018-12-28 498 瀏覽
長文慎入,因為呢餐 omakase 真係食咗勁多嘢 😂當然唔係得個量多,仲食咗好多特別嘢,大開眼界!【汁煮地蛤】蛤肉脹卜卜,超鮮甜~【笠子味噌湯】用咗宮崎嘅笠子魚同白象貝(即是白象拔蚌)去煮,充滿咗鮮味笠子魚煮完湯之後,魚肉仍然好細緻 😋【青海鼠】個名雖然有個鼠字,其實係日本嘅海參嚟同中式炆到軟淋淋好唔同日式係整做酢物生食,幾有咬口【漬物】自家製嘅漬物有牛蒡、蒜頭同茄子個人就比較鍾意爽脆嘅牛蒡漬茄子漬醃完會縮水,酸味亦濃縮咗,好開胃【金目鯛】見到淺紅嘅魚皮同魚肉都會認得嘅金目鯛恰如其分嘅幼滑【白象貝】今次就以刺身形式奉上,切得比較厚同打邊爐嗰隻薄身嘅象拔蚌刺身比又有唔同,口感更爽實【蜜柑鯛】係用蜜柑餵飼嘅鯛魚,會唔會太嬌貴?🤣細細咀嚼下有一股柑橘果香!【北海道產粒貝】師傳將活海螺切片,薄薄一片已經好濃郁爽口!每人仲有兩片𠻹 ✌🏻【北海道鱈魚白子】白子非常潔白,酸汁調味得宜一啖就滑入口 😋【岩鹽火炙梭子魚】梭子魚嘅油分主要來自魚皮所以呢件刺身係連皮炙香,魚肉有彈性【北海道珍寶牡丹蝦】牡丹蝦好巨型,蝦頭啲蝦膏滿瀉 🤤坐斜對面嘅女仔攞隻蝦拼埋塊面度影相真係同佢塊面差唔多長度,哈哈!【北海道活
長文慎入,因為呢餐 omakase 真係食咗勁多嘢 😂
當然唔係得個量多,仲食咗好多特別嘢,大開眼界!

【汁煮地蛤】
蛤肉脹卜卜,超鮮甜~

【笠子味噌湯】
用咗宮崎嘅笠子魚同白象貝(即是白象拔蚌)去煮,充滿咗鮮味
笠子魚煮完湯之後,魚肉仍然好細緻 😋

【青海鼠】
個名雖然有個鼠字,其實係日本嘅海參嚟
同中式炆到軟淋淋好唔同
日式係整做酢物生食,幾有咬口

【漬物】
自家製嘅漬物有牛蒡、蒜頭同茄子
個人就比較鍾意爽脆嘅牛蒡漬
茄子漬醃完會縮水,酸味亦濃縮咗,好開胃

【金目鯛】
見到淺紅嘅魚皮同魚肉都會認得嘅金目鯛
恰如其分嘅幼滑

【白象貝】
今次就以刺身形式奉上,切得比較厚
同打邊爐嗰隻薄身嘅象拔蚌刺身比又有唔同,口感更爽實

【蜜柑鯛】
係用蜜柑餵飼嘅鯛魚,會唔會太嬌貴?🤣
細細咀嚼下有一股柑橘果香!

【北海道產粒貝】
師傳將活海螺切片,薄薄一片已經好濃郁爽口!
每人仲有兩片𠻹 ✌🏻

【北海道鱈魚白子】
白子非常潔白,酸汁調味得宜
一啖就滑入口 😋

【岩鹽火炙梭子魚】
梭子魚嘅油分主要來自魚皮
所以呢件刺身係連皮炙香,魚肉有彈性

【北海道珍寶牡丹蝦】
牡丹蝦好巨型,蝦頭啲蝦膏滿瀉 🤤
坐斜對面嘅女仔攞隻蝦拼埋塊面度影相
真係同佢塊面差唔多長度,哈哈!

【北海道活石垣貝】
石垣貝又名鳥貝,因為佢個樣長長哋似雀仔頭
師傅拍打一下石垣貝,個貝即時縮一縮
質感更鮮爽~

【岩鹽燒鰆魚】
對比之下,我自己就鍾意燒鰆魚多啲
魚皮燒得更焦脆,魚肉軟滑 👍🏻

【昆布熟成深海池魚】
深海池魚新鮮嘅時候油脂豐腴又爽口
用昆布熟成後係完全唔同風味
肉質變得結實有咬口,而且帶有昆布鹹香

【岩鹽燒北海道喜知次】
喜知次魚油豐富,成件壽司滑溜到不得了!
on top 加咗喜知次魚肝,平衡返清淡啲嘅魚肉

【拖羅卷】
拖羅肥厚勁有油香,睇個橫切面就知 🤣
紫菜同拖羅之間夾咗紫蘇葉,咁就唔會覺得膩喇

【富貴杯】
師傳介紹時我以為我聽錯,哈哈!
原來富貴杯呢個名係熟客起嘅
因為啲用料名乎其實好矜貴
有北海道嘅馬糞海膽同生筋子、沖繩嘅海葡萄,仲落咗金箔 ✨
筋子連住薄膜勁新鮮,可以成串扒入口!

【鯖魚壽司
我只有喺京都食過外帶嘅鯖魚箱押壽司
做到手握壽司都好好味~

【醬油熟成中拖羅】
另一件嘅熟成用咗醬油漬醃
同樣都係拖羅,但口感就有變化得多
漬得唔會過鹹,恰到好處

【特濃魚湯】
將成晚品嚐過嘅魚鮮製成特濃魚湯
唔好以為係餸頭餸尾,呢個湯極度濃甜呀
食得落可以加埋稻庭烏冬

【白海老】
晶瑩剔透嘅白蝦刺身拆好殼
蝦仔細細不過好甘甜充滿膠質

【北海道產帆立貝】
帶子應該用咗醬油輕輕上色再燒
米白嘅帶子燒到外面黃金色,內裏嫩滑!

【火炙吞拿魚面頰】
一條魚可以有幾多面珠肉?
可想而知呢件壽司有幾罕有 😲
師傅事前將纖維同筋位處理好
面珠肉油脂既香又惹味,好回味!

【慢煮鮟鱇魚肝】
鮟鱇魚肝腥味全無,慢煮過後非常綿滑
份量係其他餐廳嘅四倍,食到最尾都仍然驚喜連連 🙏🏻

【北海道赤肉蜜瓜】
水果係北海道嘅赤肉蜜瓜
色澤唔錯,超甜多汁

整體嚟講都好高質嘅 omakase,性價比好高
難怪一席難求 👍🏻
題外話,後來先知一直添茶嘅女店員係師傅太座
夫妻檔好 sweet 呀 ❤
武館聽就聽左好耐,今日終於搵到人陪我食!餐廳標磅唔會翻枱同埋有二十幾道菜,得一個餐千五蚊一位,價錢同出面平均差不多,但菜式比一般廚師發辦多。今餐飯既感覺真係好似食緊法國菜咁,食極都食唔完,但好好味所以食極都仲食得落!事頭婆推薦當造既北海道香箱蟹,話今年特別靚好多膏,所以另外訂左一隻。膏真係好多好甜好軟,滿口蟹膏同蟹子真係好幸福😋😋😋另一個值得推薦就係富貴杯,有筋子,蔥拖羅,馬冀海膽同海葡萄,一向都唔食三文魚子既我知道筋子係新鮮版三文魚子先食,可能因為用酒調理過,果然冇出面食個種腥味,讚!高級魚喜知次亦係另一高潮位,之前只係係北海道食過一夜乾原條燒,已一試難忘,今次食火炙壽司,加埋個魚肝,估唔到呢個調理手法可以將條魚提升到超美味既層次!

香箱蟹

蜜柑鯛
梭子魚
牡丹蝦
2018-12-22 391 瀏覽
慕名已久,由舊店到新店再搬回舊店,終可到訪一嚐這裡的 Omakase。回歸原址,小店只有八個座位而且只做晚市的廚師發辦,所以一定要先訂座喔!雖然店子不大,但可以close一點和有師傅更多互動,感覺蠻溫馨的。早了一點到,武師傅正準備是夜的時令食材,而武嫂先送上前菜,是乾身帶點鹽花的枝豆,邊吃邊等接下來的美食這道汁煮蛤蠣用上簡單的調味,充分突顯出食材的鮮味蜆肉超大顆呢然後送上用笠子魚、白象貝的內貝肉煮的熱湯,喝一碗暖暖胃白蝦刺身的色澤溫潤潔白,樣貌質感與甜蝦很相似,口感較清新通透新鮮的刺身陸續送上,分別是金目鯛、岩鹽燒鰆魚、北海道活石垣貝、蜜柑鯛、岩鹽燒梭子魚和活白象貝。蜜柑鯛刺身很特別,用上蜜柑當飼料餵食長大的鯛魚,入口真的有淡淡的柑橘香氣北海道珍寶牡丹蝦肉身豐滿,入口甜美柔嫩,猶如一朵綻放的牡丹花這款是用昆布熟成的深海池魚,熟成過後肉質更緊緻,魚味更濃郁突岀,餘味寧靜悠長。拖羅卷內包了一片紫蘇葉,一口咬香脆的紫菜,紫蘇的獨特香氣突顯了拖羅的鮮,亦中和了拖羅豐腴油脂的膩,好吃~北海道鱈魚白子十分嫩滑,嚐來滋味相當鮮甜北海道粒貝刺身味道爽口清甜中場休息,送上蒜頭牛蒡茄子漬物這個富貴杯的確富

這道汁煮蛤蠣用上簡單的調味,充分突顯出食材的鮮味

蜆肉超大顆呢

然後送上用笠子魚、白象貝的內貝肉煮的熱湯,喝一碗暖暖胃

北海道鱈魚白子十分嫩滑,嚐來滋味相當鮮甜

北海道粒貝刺身味道爽口清甜

中場休息,送上蒜頭牛蒡茄子漬物

這個富貴杯的確富貴,舖滿沖繩海葡萄、馬糞海膽和新鮮筋子,還灑上了金箔做點綴,感覺好奢華~將所有食材拌均享用,多重的口感和鮮味在口腔蔓延,令人回味

這道醬油吞拿魚壽司用上珍貴的魚頰肉,肉質很嫩油花非常多,輕輕烤過將香氣迫岀~真的要大叫一句美味しい~

厚燒帶子放在紫菜上夾著吃,鮮甜與清脆口感一併感受

然後是鯖魚壽司、岩鹽燒北海道喜知次壽司伴魚肝和醬油漬熟成中拖羅壽司,一道一又道令人驚艷的壽司,水準甚高

這客慢煮鮟鱇魚肝入口即化,味道幼滑香濃,肥美而不腥,很讚!

日本海參口感獨特,爽滑有嚼勁

這碗魚湯不是一般的魚湯,是了用全晚吃過的魚骨所熬成的,可說是集所有營養精華於一身,魚香濃郁~

甜點是超甜蜜瓜,用來為這一餐作結最好不過。吃了差不多三小時,師傅手藝精湛,很滿意,CP值超高的一餐,會再回訪!
2018-12-16 257 瀏覽
完成了一個project, 一定要好好獎勵自己, 於是便相約好友去武館食廚師發板慶祝一番!師傅先奉上前菜有枝豆和糖漬蕃茄, 蕃茄甜甜酸酸很開胃。接下來的味噌湯,是用上黑鯛魚,味道也不錯。之後師傅便開始刺身環節:烏魚白子,聽說有很豐富的蛋白質,這裡的白子很新鮮,滑嘟嘟,加上酸汁,作為第一道很開胃!金目鯛,紅肉魚皮,不是魚味濃的,但魚肉肉質很有彈性,味道也不錯。深海池魚,肉質更爽彈有口感,有獨特魚香味。梳子魚,有微微炙燒過,食起來配上岩鹽粒更覺惹味,魚味也突出 牡丹蝦,來自日本北海道自然質素很高,大大隻,蝦肉很彈牙,而且充滿蝦膏,很滿足!蜜柑鯛魚,第一次嘗試,師傅說來自日本的鯛魚從小是吃蜜柑,魚肉嫩滑很特別,而且細嘗真感覺到蜜柑味!金線魚,像是紅衫魚,先用昆布醃過,所以令昆布味道較重。赤身吞拿魚,刺身滑嫩,而魚味也不錯!大拖羅手卷,下一道是大拖羅,果然是另一個層次,拖羅油脂分布均勻肥美,甘香的魚油味叫人喜愛!秋刀魚刺身,亦是我另一喜愛,配上秋刀魚肝醬,更為配搭!秋刀魚肉質爽彈,而且魚味很濃很突出,食起來很豐富!海蔘,來自日本的海蔘經調味過,爽口又滑嘟嘟。接着便是壽司環節了。帆立貝壽司,很大

師傅先奉上前菜有枝豆和糖漬蕃茄, 蕃茄甜甜酸酸很開胃。

接下來的味噌湯,是用上黑鯛魚,味道也不錯。

之後師傅便開始刺身環節:
烏魚白子,

金目鯛,

紅肉魚皮,不是魚味濃的,但魚肉肉質很有彈性,味道也不錯。

深海池魚,肉質更爽彈有口感,有獨特魚香味。

梳子魚,

有微微炙燒過,食起來配上岩鹽粒更覺惹味,魚味也突出

牡丹蝦,

蜜柑鯛魚,

金線魚,

像是紅衫魚,先用昆布醃過,所以令昆布味道較重。

赤身吞拿魚,

刺身滑嫩,而魚味也不錯!

大拖羅手卷,

秋刀魚刺身

海蔘,

來自日本的海蔘經調味過,爽口又滑嘟嘟。

接着便是壽司環節了。

帆立貝壽司

很大很鮮甜,而且只包住一小撮飯粒,所以食起來盡是鮮甜帆立貝的味道,很滿足!

穴子壽司

燒穴子很滑溜,又多了炙燒過的香味。

海膽杯,

完全是最佳配搭,密密的海膽配上吞拿魚和生筋子, 再有矜貴的金箔點綴,不同味道、口袋和層次盡在其中,每一樣也很鮮甜美味!

鮟鱇魚肝,

魚肝很滑,像是鵝肝醬的滋味,魚味也特別。

日本生蠔,

雖然細細隻,但是不減鮮味,海水味不重,更突顯蠔味。

中拖羅壽司

拖羅用醬油漬醃過,食起來不會咸,反而多了一種燻香過的魚味,很配合!

鯖魚壽司,肉質結實,而且有獨特的魚香味,魚味甘香!

秋刀魚大葉卷,

燒秋刀魚用紫蘇葉包起,燒得更香脆更惹味,而魚肉味更出!

魚湯煮烏冬,

很特別,用上今晚嘗過的魚骨熬成湯,奶白湯頭很鮮,再配上熱騰騰烏冬,很暖胃。

最後的赤肉蜜瓜,

又香甜又軟焾,十分juicy ,真是甜蜜的清新!

整體來說, 廚師發辦質素很高,份量亦很足夠, 最難得是師傅會因應食材作不同創意的配搭, 更令的覺得特別,可以再試!