2023-03-26 498 瀏覽
之前食過銅鑼灣嘅段純貞之後好想再食,今日經過灣仔即去新開嘅灣仔分店 「 段純貞 x 日出茶太 」 ,就喺利東街入口出面、修頓球場對面,好方便~顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!《 黑糖珍珠鮮奶 $38 》凍飲 大杯 700ml 少冰 少甜~ 黑糖甜甜哋又Q彈,奶又夠厚~《 百香QQ $45 》凍飲 大杯 700ml, 自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6唔使加糖甜度已經夠~已有好多黑糖珍珠喺底,再加埋布丁同蘆薈勁豐富,比我當埋甜品~最中意佢個湯底,係用23種香料及中草藥材,再配搭牛油、香蔥、蒜和豆瓣醬等多種食材拌炒熬製,味道清香濃郁。牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~段純貞牛肉麵有傳統的手工麵同幼麵選擇。手工麵寬身有口感,幼麵彈牙掛汁~口感各有千秋~《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~

顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!

《 百香QQ $45 》
凍飲 大杯 700ml,
自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6

牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~
牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~

《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》
四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~

《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》

《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》
黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~
2023-03-25
台式美食愛好者必到!兩間台灣人氣餐廳Crossover,食到牛肉麵的同時又可以飲到台式飲品,雙重滿足~🍜犇牛四寶麵 Beef Noodles with Shank, Tripe, Tendon & Sliced Flank ($108)牛魔王必點!一次過食到牛腱、牛筋、牛肚及嫩五花,十分豐富!牛腱及嫩五花軟腍,牛筋滿滿骨膠原,牛肚亦彈牙十足~🍜燉濃湯雞麵 Rich Chicken Broth Noodles with Drumstick ($88)大大隻雞腿切開兩份,肉質鮮嫩,完全不肥;湯底充分地吸收精華,香濃鮮甜美味!🌶️慢煮無骨囗水雞 Slow-cooked Boneless Chicken with Sichuan Chili Sauce ($84)雞肉同樣嫩滑,而且肥瘦適中;麻味香,辣味濃,十分開胃!🧋太極厚奶 Taichi Supreme Milk Tea ($38)🍵抹茶拿鐵 Matcha Tea Latte ($34)

燉濃湯雞麵

雞肉同樣嫩滑,而且肥瘦適中;麻味香,辣味濃,十分開胃!

慢煮無骨口水雞

🍵抹茶拿鐵 Matcha Tea Latte ($34)

燉濃湯雞麵
慢煮無骨口水雞
2023-03-25 79 瀏覽
💜 段純貞牛肉麵📍灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖------------------------------1️⃣ 經典紅燒牛肉麵 $86推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻湯底濃郁 有淡淡的藥材味 還有些許紅油 有微微的辣味 十分惹味😍選擇了幼麵 麵身軟硬適中 掛湯☺️ 牛𦟌入味 切片上 少少柴🫣2️⃣ 燉番茄腱心半筋半肉麵 $92推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻湯底大同小異 番茄味不突出😂亦有微微的辣味😆 這一碗選擇了手工麵 很煙靭 有口感💕牛腱心入味 但突比教乾 而牛筋腍滑☺️3️⃣ 嫩五花牛肉麵 $86推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻湯底跟前兩碗一樣 五花牛肉偏瘦但嫩滑😆4️⃣ 滷水拼盤 $78推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻有牛肚 牛𦟌 滷蛋 豆干 鮮菌💕所有食材都很入味 牛肚爽口🥰滷蛋蛋黃流心 豆干多汁 ☺️------------------------------湯底味道普通 限時45分鐘 比較趕急 環境舒適☺️整體而言略貴 CP值不高總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💜 段純貞牛肉麵

味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-23 97 瀏覽
越來越多分店既段純貞,台灣過江龍,用心製作,湯底濃郁,經過長時間熬製嘅牛肉,齋睇相已經覺得好吸引。喺灣仔莊士敦道,同日出茶太Crossover,裝修非常高調,光鮮樓底超高,傾偈唔使怕嘈,座位較多非常開楊,可以坐得好舒服,價錢同其他分店一樣,去灣仔食真係物超所值。日出茶太好耐都冇飲過,係細個嘅時候必飲嘅台灣手搖飲品,係唔知幾時開始就全線冇晒,估唔到灣仔原來仲有,非常驚奇,不能不試。牛犇四寶麵一碗有齊牛肉牛筋牛肚,滿足幾個願望。湯底熬得十分香濃,好驚喜。牛肉有一大舊牛肉同牛肉片,兩款都好淋冇筋,牛筋軟熟淋滑,滿滿膠原感,牛肚都好入味紅燒半筋半肉牛肉麵如果唔食牛肚嘅人可以試呢個麵,都係招牌菜色,配上手工麵,闊身麵條好掛湯,煙煙韌韌,同湯底好夾養生紅棗黃酒雞雞件煮完都好嫩滑,仲要無骨,每一啖都係微微酒香同紅棗味,食完都覺得自己養顔咗太極厚奶特濃厚奶配上珍珠,雖然有啲甜但個奶味好重,忍唔住吸完一啖又一啖,每啖奶連埋黑糖珍珠,有得飲又有得咬,正荔枝紅茶 清清地可以揀飲荔枝紅茶,就算無糖都唔會無味,荔枝香味連埋紅茶好夾,可以中咗下油膩感店員非常有禮貌,同埋上菜係keep到熱,兩個人食,每人唔使$20

牛犇四寶麵

紅燒半筋半肉牛肉麵

養生紅棗黃酒雞

荔枝紅茶

店員非常有禮貌,同埋上菜係keep到熱,兩個人食,每人唔使$200就可以非常滿足,性價比十足,同朋友傾偈食飯聚腳嘅好地方。
- [ ]
2023-03-23 76 瀏覽
呢間開左好耐,都冇諗過要食,今次有人話要食夠唔知幾多錢,定係用OpenRice pay?🧐唔記得喇😂夜晚冇乜人,唔洗等位~🥳麵🍜有手工麵同細麵可以揀,我哋揀咗手工麵,係幾好咬口。牛肉麵湯底夠濃,不過冇我喜歡的甜甜的味道。牛𦟌超稔,入口即化,又好入味。排骨麵嘅排骨都算好大塊,幾稔。古早台灣腸配搭蒜片很香口,不過好似唔係黑橋牌🧐紅油抄手辣到我飛起😅已經食唔到抄手嘅味道,印象中台灣菜好似冇咁辣🤔好彩有叫飲品🧋,否則辣到食唔到😅

夜晚冇乜人,唔洗等位~🥳

麵🍜有手工麵同細麵可以揀,我哋揀咗手工麵,係幾好咬口。
牛肉麵湯底夠濃,不過冇我喜歡的甜甜的味道。
牛𦟌超稔,入口即化,又好入味。
排骨麵嘅排骨都算好大塊,幾稔。
古早台灣腸配搭蒜片很香口,不過好似唔係黑橋牌🧐
好彩有叫飲品🧋,否則辣到食唔到😅
5 分鐘 (堂食)
2023-03-22 67 瀏覽
🥢 台灣牛肉麵同埋台式飲品可以話係台灣美食嘅其中兩大代表,深受港人喜愛,想一次過同時enjoy呢兩個美食?黎灣仔段純貞最適合不過! 👍🏻 灣仔店空間感較大,樓底高,以木條風作主題比到食客溫暖嘅氛圍,而且灣仔店仲有日出茶太,食客可以一邊享受台灣牛肉麵,再配返杯台式飲品! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 犇牛四寶麵 $108牛肉湯頭勁濃,每款牛口感豐富,軟嫩多汁,手工麵條更加係每一條都吸收曬湯嘅精華,啖啖滋味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88牛腱肉經過長時間燉煮,肉質好腍身,入口即化,配幼麵口感又爽又彈牙,而家浸湯浸到好入味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 養生無骨紅棗黃酒雞 $84雞煮得好嫩好滑,一啲都唔老,個底汁清甜健康揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 荔枝優格QQ $34優格本身嘅酸甜,配上荔枝清爽嘅甜味係絕配!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 草莓歐蕾 $38草莓沙冰甜度適中,沙冰質地打得恰到好處幾滑揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 犇牛四寶麵 $108

✨ 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88
牛腱肉經過長時間燉煮,肉質好腍身,入口即化,
配幼麵口感又爽又彈牙,而家浸湯浸到好入味!

✨ 養生無骨紅棗黃酒雞 $84
雞煮得好嫩好滑,一啲都唔老,個底汁清甜健康
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 荔枝優格QQ $34
優格本身嘅酸甜,配上荔枝清爽嘅甜味係絕配!

✨ 草莓歐蕾 $38
草莓沙冰甜度適中,沙冰質地打得恰到好處幾滑
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄
2023-03-19 103 瀏覽
📍 段純貞X日出茶太 Duan Chun Zhen x Chatime (The Johnston)🌍灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖Shop A & B, G/F, The Johnston, 74-80 Johnston Road, Wan Chai📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝❅燉濃湯雞麵❅ $88湯底好奶白,雞味好重,配幼麵會好match,好滑且掛湯~雞髀斬開2件,嫩滑而且唔會有骨碎。❅犇牛四寶麵❅ $108 (牛腱、牛筋、牛肚、嫩五花)牛筋Q軟、牛肚爽口入味、嫩五花瘦得黎好嫩,湯底好濃香厚實,手工麵寬闊又厚實,最重要係有咬口!❅紅油抄手❅鮮蝦豬肉雲吞皮薄,醬汁加埋炸花生碎,香麻而且挺辣的~❅荔枝紅茶 $32 & 芋頭特調 $38 ❅ (L)荔枝紅茶不愧是top5,超fresh超荔枝,勁夏日解渴~

📝整體評分:8/10

❅燉濃湯雞麵❅ $88

❅犇牛四寶麵❅ $108 (牛腱、牛筋、牛肚、嫩五花)

❅紅油抄手❅
鮮蝦豬肉雲吞皮薄,醬汁加埋炸花生碎,香麻而且挺辣的~

❅荔枝紅茶 $32 & 芋頭特調 $38 ❅ (L)
荔枝紅茶不愧是top5,超fresh超荔枝,勁夏日解渴~

2023-03-18 83 瀏覽
好想去台灣😫可惜未有假,決定要食返餐台灣菜扮去咗🥹段純貞嘅湯底係偏濃,同埋有少少藥材嘅味道,個人就覺得幾啱口味🫢(重口味之選),同坊間港式啲嘅台灣牛肉麵有別不同,湯仲有少少紅油,令到成個湯底更香。面底有兩款選擇,可以揀細面或者手工粗麵,因為我哋本身鍾意食幼面,所以兩碗都揀咗幼面,個人覺得可以掛到多啲湯🤣犇牛四寶麵 — 有牛腱、牛筋、牛肚同埋嫩牛花,啱晒食肉獸😼 牛腱十分之淋,選材都幾上盛,冇好似其他坊間咁樣攝啲瘦肉,或者柴口嘅牛肉落去做送。我認為金錢肚係最出色😆因為佢好淋之餘,仲索咗好多湯汁✨紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 — 牛筋炆得好淋,亦好有膠質。而每舊肉都真係睇到一半筋位,一半肉位,所以係好易咬得開,仲會滲出濃濃嘅牛味🐮紅棗黃酒雞 — 只要見到餐廳有黃酒雞,我都一定會嗌嚟食的🫢 雞超級嫩!唔知係咪慢煮嘅呢?而且仲好細心去咗骨,可以一啖放入口🥹不過略嫌酒味唔夠重,如果加重黃酒份量,飲完暖粒粒就仲正呢間分店同其他嘅唔同之處係,佢地同日出茶太合作,所以可以叫埋隔離嘅台式嘢飲。我哋分別叫咗兩杯拿鐵,抹茶拿鐵同埋鐵觀音拿鐵,都幾好味,同埋三十零蚊來講都抵飲。
好想去台灣😫可惜未有假,決定要食返餐台灣菜扮去咗🥹

3K
2023-03-13 121 瀏覽
城中熱門話題嘅段純貞,係灣仔開了分店。今日去完客戶公司經過附近,順便品嚐一下傳說中的二十三香炒製而成的牛肉。犇牛四寶麵嫰五花,牛肚,牛腱,牛筋湯底入口濃香,甜而不膩,是經過數小時慢火煮製而成。嫰五花,果然嫰滑,沒有多餘脂肪。牛腱軟腍得絲絲入味,化開。牛筋膠質豐富,有嚼口。牛肚爽口,滋味。選擇了幼身麵條,容易掛湯。養生無骨紅棗黃酒雞雞肉散發出酒香。紅棗嘅配搭,絕對係養生之選。葡萄柚 QQ清甜好飲。QQ彈。

犇牛四寶麵
嫰五花,牛肚,牛腱,牛筋
湯底入口濃香,甜而不膩,是經過數小時慢火煮製而成。
嫰五花,果然嫰滑,沒有多餘脂肪。
牛腱軟腍得絲絲入味,化開。
牛筋膠質豐富,有嚼口。
牛肚爽口,滋味。
選擇了幼身麵條,容易掛湯。

養生無骨紅棗黃酒雞
雞肉散發出酒香。紅棗嘅配搭,絕對係養生之選。

葡萄柚 QQ
清甜好飲。QQ彈。
2023-03-13
2023-03-09 138 瀏覽
《段純貞》呢間係正灣仔地鐵站斜對面, 行過對面5分鐘左右就會見到~ 平時Lunch time 見都幾多人,特然想食牛肉麵,所以入黎試下🤤我叫左😋🥢原味牛肉手工面牛肉同湯底好入味,好濃郁嘅,肉又冧,麵質滑、Q彈🤤🥢手工豬肉高麗菜雞湯水餃普通菜餃,但雞湯清甜🤤🧋太極厚奶(大杯)好香奶味,珍珠Q, 好味😋地方乾淨,最讚係樓面幾位都好有禮貌👍🏻👍🏻仲有樓上位置~啱哂人多聚餐😊下次一定再試其他🤤
《段純貞》

我叫左😋

🥢原味牛肉手工面
牛肉同湯底好入味,好濃郁嘅,肉又冧,麵質滑、Q彈🤤

🥢手工豬肉高麗菜雞湯水餃
普通菜餃,但雞湯清甜🤤

🧋太極厚奶(大杯)
好香奶味,珍珠Q, 好味😋

地方乾淨,最讚係樓面幾位都好有禮貌👍🏻👍🏻
仲有樓上位置~啱哂人多聚餐😊

下次一定再試其他🤤

2023-03-01
  • 原味牛肉麵
2023-02-23 304 瀏覽
我食開荃灣嗰間段純貞,覺得麻麻,不過同事提議食呢間,就試下灣仔段純貞去到已有一大堆人等位,要㩒飛先4人枱要等4張,喺出面睇住餐牌先不過等咗15分鐘左右就入難得坐到角落卡位好舒服😌,隔離玻璃睇到人來人往,要do QR code落單,我叫咗犇牛四寶面+太極☯️厚奶,同事叫咗麻辣蒜味腱心半筋半肉面、三寶面、百香QQ同泰式珍奶🧋犇牛四寶面有牛腱、牛筋、牛肚同嫩五花,口感好豐富,叫咗幼面,好食過手工面太極☯️厚奶,就咁聽名唔知乜,好彩我睇咗圖,有黑白色,黑色係珍珠,白色係蒟蒻,咁就似太極☯️,個底係奶茶🥤,成杯幾match,好飲同事話百香QQ太甜,雖然佢已叫零糖最後埋單要加一,日出🌅茶太有驚喜,下次想試樓上Ozakaya

去到已有一大堆人等位,要㩒飛先

4人枱要等4張,喺出面睇住餐牌先
不過等咗15分鐘左右就入

犇牛四寶面

太極厚奶

同事話百香QQ太甜,雖然佢已叫零糖
百香QQ

三寶面
泰式奶茶(大)
麻辣蒜味腱心半筋半肉面
2023-02-23
15 分鐘 (堂食)
犇牛四寶面
百香QQ
三寶面
泰式奶茶(大)
麻辣蒜味腱心半筋半肉面
2023-02-18 226 瀏覽
傳統牛肉麵就食得多,麻辣火鍋口味嘅牛肉麵就第一次試,佢個老火鍋牛肉麵湯好特別,好好味喜歡食麻辣嘅朋友可以試吓,我覺得幼麵好味d,加上佢好味嘅台式風味小菜,小菜個冰糖花生好好味,可以中和麻辣湯辣味。對灣仔市區來講,我覺得有間咁好味嘅牛肉麵係令我覺得驚嘆嘅!

2023-02-15
  • 老火鍋牛肉麵
呢個台灣牛肉麵一喺香港開店已經好高人氣,只有一間分店個陣大排長龍,食唔到。宜家多咗分店,開業又耐咗,熱潮減退,終於試到,做會員有75折coupon,不過lunchset唔用得要單點。單點咗個犇牛四寶麵,$108麵可以揀粗麵/幼麵牛肚、牛五花、牛展牛肚有啲腥,不過都可接受牛五花算比較好吃,唔鞋,都香牛展算軟熟,有2舊筋湯底好勁香料味好似有啲辣咁,麻麻地,亦都好難繼續飲啲湯粗麵真係好粗又厚,咬落好粉,好飽肚好滯,覺得幼麵可能會好食啲小食台灣腸偏淋,個皮都好淋唔脆,肉都好淋,同埋肉質一般,唔香,冇乜味新做會員有75折coupon,不過本身價錢略貴,份量唔多,試一次就夠

單點咗個犇牛四寶麵,$108
麵可以揀粗麵/幼麵
牛肚、牛五花、牛展
牛肚有啲腥,不過都可接受
牛五花算比較好吃,唔鞋,都香
牛展算軟熟,有2舊筋
湯底好勁香料味好似有啲辣咁,麻麻地,亦都好難繼續飲啲湯

小食台灣腸
偏淋,個皮都好淋唔脆,肉都好淋,同埋肉質一般,唔香,冇乜味

2022-12-21
2022-12-27 461 瀏覽
今日行過灣仔經過見到呢間新開冇幾耐,有見佢啲宣傳片,見佢裝修都幾靚,又係台灣過江龍,咁就膽粗粗入去試吓。一入到去啲枱枱凳凳好逼,逼到好似放到幾多張枱就放嗰種….坐得唔舒服叫左口水雞拌麵+犇四寶細麵+紅油抄手。兩碗麵啲麵麵好淋,淋到係好似浸左幾個鐘湯既麵質!口水雞有好多蒜辣油,但神奇係一啲味都好,只係成口油🤢犇四寶麵個湯底就好苦,紅油抄手個汁都係好一般般😵仲有杯芋頭特調,真係好難飲!嗰啲芋頭好似攪拌機攪碎咁,唔係平時飲芋泥,好奇怪既口感🤮結論:難食,碗麵$40都唔值,希望大家唔好中伏😵‍💫

叫左口水雞拌麵+犇四寶細麵+紅油抄手。

結論:難食,碗麵$40都唔值,希望大家唔好中伏😵‍💫
2022-12-27
2022-12-21 364 瀏覽
朋友介紹之下,去食段純貞。我本身想叫佢個雞湯麵,但係佢話要15至20分鐘先有得食,我比較趕時間,所以就叫返個普通牛肉麵,而我選擇嘅係手工面。牛肉非常之淋,並且入味,手工麵彈牙有咬口,非常之好味。紅油抄手係朋友極力推介,但係反而有啲失望,抄手只係一半蝦肉雲吞,我唔係特別鍾意,因為我鍾意菜肉雲吞多啲。個辣味亦都唔算入味,芽菜更係冇乜味,下次嚟會再叫其他小食試吓。

牛肉非常之淋,並且入味,手工麵彈牙有咬口,非常之好味。