2023-03-26
之前食過銅鑼灣嘅段純貞之後好想再食,今日經過灣仔即去新開嘅灣仔分店 「 段純貞 x 日出茶太 」 ,就喺利東街入口出面、修頓球場對面,好方便~顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!《 黑糖珍珠鮮奶 $38 》凍飲 大杯 700ml 少冰 少甜~ 黑糖甜甜哋又Q彈,奶又夠厚~《 百香QQ $45 》凍飲 大杯 700ml, 自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6唔使加糖甜度已經夠~已有好多黑糖珍珠喺底,再加埋布丁同蘆薈勁豐富,比我當埋甜品~最中意佢個湯底,係用23種香料及中草藥材,再配搭牛油、香蔥、蒜和豆瓣醬等多種食材拌炒熬製,味道清香濃郁。牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~段純貞牛肉麵有傳統的手工麵同幼麵選擇。手工麵寬身有口感,幼麵彈牙掛汁~口感各有千秋~《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~
顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!
《 百香QQ $45 》
凍飲 大杯 700ml,
自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6
牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~
牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~
《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》
四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~
《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》
《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》
黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~