2021-11-15 385 瀏覽
去開深水埗買嘢,聽過有幾間都好出名嘅海南雞飯,咁今日就走咗去食水門餐廳,位於西九龍中心,美食廣場位置,我哋一行二人平日中午,當日美食廣場都唔係太多人都好快已經搵到位,叫左兩set 海南雞飯和青檸梳打,海南雞飯d肉滑嘅,而且咬落都唔太肥,不過其實冇乜特別冇乜味,油飯雖然份量多,不過沒有油香,而且啲油飯整到太淋太濕好難食,最後唔想浪費夾硬食埋,然後個湯都係一般例湯咁,雖然價錢唔貴嘅,不過下次應該唔會再食了。

2021-08-01 597 瀏覽
前幾日去咗西九龍食水門海南雞,分量對$40來講合理,個雞油飯都唔錯,而佢嘅雞都算嫩滑,海南雞完整,唔會好零碎,個湯就正正常常嘅,再去嘅話都會食呢間。不過如果個美食廣場環境好啲就更好。
2021-06-29 737 瀏覽
本身想幫襯同場另一間海南雞飯但賣哂,即管試下。以45蚊叫左個海南雞飯跟脾, 一上枱就覺得份量偏細。個湯無料喺入要, 只係好咸嘅水。雞肉算嫩,雞味一般。油飯中規中矩。 總結黎講, 性價比一般,以西九龍foodcourt有更好選擇。
本身想幫襯同場另一間海南雞飯但賣哂,即管試下。

2021-06-15 696 瀏覽
又係食雞時間啦,哩期已經唔係關注青少年食雞要返海南島,或者關注食越南雞要去持牌店,而係食雞大比併係係西九龍中心!新一間無色全日雞開張,西九海南雞我地齊齊試,今日我地食下最耐歷史既水門雞雞先,其實我都食過幾次,水門既雞,多次黎講水準平均,雞係比較淡身,斬得整齊,冇碎骨,湯係南瓜雞湯,清清淡淡,飯係雞油飯,冇黃薑飯或豬油飯咁重味,佢地整既汁好好味,用黎點雞撈飯真係成桶都食得曬,無錯,係一桶飯,佢本身比果個飯已經係一桶.水門雞車車相入便每份雞為半隻份量.今次仲特登叫斬雞少年留d 雞pat pat 比我食XDD正呀.
又係食雞時間啦,
哩期已經唔係關注青少年食雞要返海南島,
或者關注食越南雞要去持牌店,
而係食雞大比併係係西九龍中心!
新一間無色全日雞開張,
西九海南雞我地齊齊試,
今日我地食下最耐歷史既水門雞雞先,
其實我都食過幾次,
水門既雞,多次黎講水準平均,

雞係比較淡身,
斬得整齊,冇碎骨,

湯係南瓜雞湯,清清淡淡,
飯係雞油飯,冇黃薑飯或豬油飯咁重味,

佢地整既汁好好味,
用黎點雞撈飯真係成桶都食得曬,
無錯,係一桶飯,佢本身比果個飯已經係一桶.

水門雞車車

相入便每份雞為半隻份量.

今次仲特登叫斬雞少年留d 雞pat pat 比我食XDD
正呀.
5 分鐘 (外賣自取)
  • 泰式海南雞飯
2021-05-14 1886 瀏覽
疫情下,食店營業時間有限制,加上市民減少出外用餐,令到不少食店陷入困境,食店唯有主攻外賣生意。有些網上飲食平台隱形費用不少,所以,有些食店索性自己送外賣到港九新界各區,其中一間筆者會不定期光顧的是【泰式水門海南雞專門店】。當食店計劃出專車到我果區,就會收到FB message 及菜單,菜式款式多,其中有以下款式:- 唔正宗去骨海南雞(冇跟飯)$85 半隻 $170 一隻- 芒果糯米飯 $55- 泰式小菜 (小菜奉送雞油撈飯1個)- 冬陰公牛腩$85- 粉絲蝦煲(6隻蝦)$85- 泰式咖哩蟹肉$95- 好撚肥咸蛋黃牛油墨魚$65- 金不換肉碎炆茄子$60 - 泰式煎肉餅$55 - 泰式檸檬葉蜜汁燒豬頸肉$65 之前每次order 海南雞,今次想試下其他泰式小菜。準時到達取餐。返到屋企仲暖暖地。小菜奉送雞油撈飯1個(原價$15)。【泰式咖哩蟹肉$95】倒出來翻熱,原來蟹肉在盒底,份量超級多!每口啖啖肉,雖然蟹肉鮮味麻麻,但咖喱汁味道不錯,用來送飯一流!【泰式檸檬葉蜜汁燒豬頸肉$65 】醬汁味道很好,如果豬頸肉燒得再香口一點就會更美味。整體來講,兩個菜式的味道一般,勝在方便又抵食。

- 唔正宗去骨海南雞(冇跟飯)$85 半隻 $170 一隻
- 芒果糯米飯 $55
- 泰式小菜 (小菜奉送雞油撈飯1個)
- 冬陰公牛腩$85
- 泰式煎肉餅$55
- 泰式檸檬葉蜜汁燒豬頸肉$65

2021-03-25
外賣送餐
位於西九龍中心8樓美食廣場既呢間泰式雞飯聽講都幾出名,今日就去試一試佢😋首先店鋪既位置係唔係在美食廣場中心的,初頭兜左一圈都未見到,原來發現係在𨋢口位置對出既~佢既餐牌亦十分簡單,只係賣雞飯,選擇嚴格嚟講得雞同雞翼飯,今次就揀左泰式海南雞飯,佢隨餐有附送雞湯👍🏻👍🏻今次就係外賣食既,佢送既果個湯就味道比較淡,唔太出味,不過佢有隻雞腳係碗湯底食下,叫做有啖湯飲下無咁dry😂😂泰式海南雞飯($40)首先一打開見到雞既份量都算多,唔會話淨係得幾舊雞😂而每一件雞佢都已經起左骨,去骨亦做得左好乾淨,食果間就唔覺有碎骨,值得抵讚👍🏻而雞既處理十分好,食落相當嫰滑,雞肉唔會太老或太鞋,絕對係水準之上既雞飯,至於油飯略嫌唔太有味,但做得好既地方就係飯無痴埋一舊,粒粒分明,而佢附送既泰式醬汁就好岩送飯,個味酸甜辣都有,加埋蒜頭令到更香,要嚟送飯或蘸雞肉都十分岩食😋😋😋總結以$40嚟講,呢間小店既海南雞飯絕對係高質既,以小店嚟講雞既水準分分鐘比外面店舖做得更好👍🏻👍🏻唯一可以講下就係對於胃口比較大既朋友嚟講就未必夠食😋對我嚟講就岩岩好👍🏻值得嚟一試👍🏻👍🏻

2021-04-19
5 分鐘 (堂食)
2021-04-02 683 瀏覽
👌🏻泰式海南雞飯 $35整體味道普普通通,但勝在夠平🤑雞髀黎講肉質唔算嫩滑,去左骨,但無咩雞味油飯都無乜雞油香,偏淡口附送既人蔘雞湯無落鹽,飲落甘甘地幾健康,但稀左少少,似人蔘水咁🤭個汁係好味既,咸咸辣辣好香蒜味,雞肉點左醬汁即刻好食左🤣味道:6/10性價比:7/10-📍#水門泰式海南雞飯專門店深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場55號舖
👌🏻泰式海南雞飯 $35
整體味道普普通通,但勝在夠平🤑
雞髀黎講肉質唔算嫩滑,去左骨,但無咩雞味
油飯都無乜雞油香,偏淡口
個汁係好味既,咸咸辣辣好香蒜味,雞肉點左醬汁即刻好食左🤣
味道:6/10
性價比:7/10
📍#水門泰式海南雞飯專門店
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場55號舖
2021-04-01
5 分鐘 (堂食)
2021-01-14 1513 瀏覽
呢間既海南雞好出名, 成日聽到朋友大讚但都未有機會試, 今次遇著屋苑團購即刻試下!佢既團購menu除咗海南雞之外重有幾款小菜, 冬蔭公牛腩、金不換肉碎炆茄子、泰式煎肉餅、泰式香葉肉碎煎蛋. 我除咗無要牛腩之外其他都有點! 本身海南雞整得好好味不在話下, 雞肉好嫩滑, 雞皮咬落爽口, 烹煮時間控制得宜, 雞皮&肉之間重有啫喱, 真係一食難忘!! 其他小菜都好好味, 個人鍾意金不換肉碎炆茄子, 夠野味, 不過鹹咗少少, 泰式煎肉餅一咬落去首先就有陣啖啖既檸檬葉之類(??)既香味! 好正!! 重有鮮榨雞油撈飯都好出色, 外賣既份量好多! 食得好飽呢!!! 👍🏻

2020-11-05
2021-01-07 972 瀏覽
難得黎到深水埗一定要黎西九龍中心嘅foodcourt,呢度經濟實惠得黎仲好多選擇,可以話係成個西九龍中心最旺嘅一層。呢度除左水門泰式雞飯之外其實仲有幾間黃店,大家記得都要支持一下。海南雞飯(轉雞髀)40蚊有海南雞飯又有湯,CP值真係非常高。雞脾嫩滑得黎皮又薄,個飯亦都充滿住油香,味道同質量絕對比得上啲貴價餐廳。個湯亦都非常有誠意,唔係一般食海南雞飯配既清湯,係養生既中式湯,入面有雞仲有唔少蟲草花,真係食個飯飲啖湯都可以補肝益腎,正!人均消費:$40推介指數(10分為滿分):9分

海南雞飯(轉雞髀)

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):9分
  • 海南雞飯
2020-12-11 1000 瀏覽
水門泰式海南雞飯專門店之前有去深水埗買過佢地既外賣,但對我地呢啲新界人真係唔多就腳,終於等到佢地各區外送,嘩...拿拿聲落單是常識😂💛又雞又茄子,仲有個煎肉餅添,咁又一餐啦我又可以唔洗煮飯,爽😌😌😌隻雞好滑👍🏻茄子好味😋個肉餅堅好食,有6塊,平時遇到呢啲數量,我會3條友平分,但今次唔可以啦,我自隊咗3件😬😬😬查實我好想自己一個食哂佢😂,真係覺得好好食🤤🤤🤤#深水埗 #西九龍中心 #荃灣 #南豐紗廠#屯門 #元朗 #外送 #團購#海南雞
水門泰式海南雞飯專門店

又雞又茄子,仲有個煎肉餅添,咁又一餐啦
我又可以唔洗煮飯,爽😌😌😌
隻雞好滑👍🏻
茄子好味😋
查實我好想自己一個食哂佢😂,真係覺得好好食🤤🤤🤤

#深水埗 #西九龍中心 #荃灣 #南豐紗廠
#屯門 #元朗 #外送 #團購
#海南雞
2020-11-22 801 瀏覽
水門泰式雞飯專門店💛🌝西九龍中心絕對係平民飯堂,尤其係food court 嗰層超多平價飯,今日介紹呢間係我喺西九最中意食既小店,手緊既時候會幫襯佢地既廿蚊飯,同樣配足料雞湯架!唯一美中不足既係呢度飲品方面只有青檸梳打而無泰式奶茶...💁‍♀️海南雞飯($35)👍“性價比高的海南雞飯 仲要配油飯同超足料雞湯""雞肉夠嫩滑 加上惹味醬汁 但略嫌油飯有點黏"雞湯真心超足料,好香,食哂之後個人即刻暖粒粒喔!
水門泰式雞飯專門店💛

💁‍♀️海南雞飯($35)👍
“性價比高的海南雞飯 仲要配油飯同超足料雞湯"
"雞肉夠嫩滑 加上惹味醬汁 但略嫌油飯有點黏"

雞湯真心超足料,好香,食哂之後個人即刻暖粒粒喔!
2020-11-17 541 瀏覽
今日嚟到深水埗覓食 聽說西九龍中心有一間人氣爆棚嘅海南雞飯店就上咗去 food court 等咗一陣就有位海南雞飯 雞肉嫩滑 配泰式醬 沾雞同撈飯都好夾藥膳雞湯 真係好足料 味道好濃泰式青檸蘇打 加咗全糖都有啲唔夠味
今日嚟到深水埗覓食

聽說西九龍中心有一間人氣爆棚嘅海南雞飯店
就上咗去 food court 等咗一陣就有位

海南雞飯 雞肉嫩滑 配泰式醬 沾雞同撈飯都好夾
藥膳雞湯 真係好足料 味道好濃
泰式青檸蘇打 加咗全糖都有啲唔夠味
泰式海南雞飯(轉髀)
泰式青檸蘇打
題外話/補充資料: 整體嚟講 CP值超高 唯一缺點係環境差
2020-09-13
10 分鐘 (堂食)
泰式海南雞飯(轉髀)
泰式青檸蘇打
  • 海南雞飯
2020-10-22 620 瀏覽
呢間店最近就好人氣,呢日去到深水埗西九龍中心,呢間店都排長龍呀,相反有好多店都冇乜人食喎。呢間店好好找,就係西九龍中心的foodcourt入面,都算係出面既當眼位,唔洗行到好入。不過係得美食廣場,就意味住要自己揾位啦,都有唔少人買外賣番屋企食既。不過都唔洗等好耐,十分鐘左右就有得食。比多D錢可以揀雞脾飯,不過我就冇加到,不過D雞肉都唔鞋,都好嫩滑,所以唔加都得。咁既價錢以為得兩舊雞,份量都已經比想像中多,油飯好味,仲有埋湯添。少少地想食下海南雞飯可以考慮一試,店員好nice,亦都有好多人買外賣番去一買就幾個飯添

不過都唔洗等好耐,十分鐘左右就有得食。

2020-06-30
10 分鐘 (堂食)
2020-10-15 500 瀏覽
之前聽朋友話系元朗食過話啲雞好味好滑,所以尋日經開深水埗就買左一隻雞返屋企做餸試食,同埋叫左兩碗油飯,隻雞超滑同有雞味,油飯我自己就鐘意佢油吾多,吾似出面一般油飯好油,不過飯吾夠香但都算可接受。不過等外賣時間比較長,我都等左差不多成30分鐘,希望可以改善另外,希望快啲黎南區開分店,南區朋友都可以食到😋💪💪💪
另外,希望快啲黎南區開分店,南區朋友都可以食到😋💪💪💪
2020-10-14
30 分鐘 (外賣自取)
  • 泰式海南雞飯
之前去西九龍中心foodcourt會食嘅一間餐廳,每一次去條隊都排到好長,無返咁上下耐性都唔好排隊啦,可想言之幾好生意!飯底係油飯,青瓜清爽,雞肉好嫩,配埋個泰式醬,撈飯一流!個湯都好足料,有花生、雞腳、杞子,幾濃嘅藥膳味,真係真材實料!
水門海南雞飯
水門海南雞飯