2023-12-11 346 瀏覽
🕳️氷舍🕳️深夜喺銅鑼灣覓糖水 發現Tower535對面有間新開嘅刨冰店😝刨冰有幾款可以揀😮有刨冰 炒冰同冰杯 配上鮮奶麻糬 就連少見嘅腰果露都有 款式幾多🫡——————————————————————🐕刨氷杯 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯楊枝甘露氷杯($52)法式嫩蛋氷杯($55)焦糖燉蛋氷杯 ($55)嗰底除咗刨冰絲仲有一大舊偏流質嘅鮮奶麻糬質感偏向似鬼口水食落易斷開唔漿口如果用上北海道3.6牛乳相信奶味會更出三款之中楊枝甘露氷杯最正佢嗰底莫名有陣香甜牛奶糖味而且芒果份量好多😋個人幾鐘意法式嫩蛋隔離啲餅乾碎食落好香烤牛油味😋而焦糖燉蛋款就相對偏甜 ——————————————————————🐕招牌刨氷 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯感覺同刨氷杯差不多D24榴槤飄香刨氷($78)有一大匙榴槤蓉超正👅榴槤蓉滲入冰底令到小丸子同麻糬都有陣味真點齒頰榴香😝😝泰式芒果糯米飯刨氷($68)呢款就冇麻糬啦糯米飯略厭未夠溫熱軟糯但佢上面嗰椰子奶蓋幾香濃——————————————————————🐕炒氷🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯石榴皇炒氷($68)呢款冰底會比刨冰粗糙
🕳️氷舍🕳️

🐕刨氷杯 🐕
楊枝甘露氷杯
楊枝甘露氷杯($52)
法式嫩蛋氷杯($55)
焦糖燉蛋氷杯 ($55)
嗰底除咗刨冰絲

🐕招牌刨氷 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
感覺同刨氷杯差不多
D24榴槤飄香刨氷

D24榴槤飄香刨氷($78)
有一大匙榴槤蓉超正👅
榴槤蓉滲入冰底
令到小丸子同麻糬都有陣味
真點齒頰榴香😝😝

泰式芒果糯米飯刨氷($68)
呢款就冇麻糬啦
糯米飯略厭未夠溫熱軟糯
但佢上面嗰椰子奶蓋幾香濃
🐕炒氷🐕
石榴皇炒氷
石榴皇炒氷($68)
呢款冰底會比刨冰粗糙
個人麻麻地陣石榴味
呢款面頭會有鮮奶麻糬
🐕熱品🐕
嫩雙皮奶
嫩雙皮奶 ($38)
搖落彈彈下好滑溜
不過相對前幾個街口嘅義順
義順陣奶香更為濃厚香甜

熱腰果糊 ($38)
腰果打磨得幼細滑身
楊枝甘露氷杯
D24榴槤飄香刨氷
法式嫩蛋氷杯
2023-12-04 219 瀏覽
銅鑼灣新開的甜點店今日放假一天在銅鑼灣放空一下,發現有一間新的糖水舖,所以在堂食試吓。本來想試吓腰果糊豆腐花,可惜腰果糊及豆腐花都沒有🥲新店食材不足常常會發生,這樣可能會流失很多客人,店舖入食材要留意。經店員介紹,麻糬飲品都好味,店舖每日用新鮮生果打及加上麻糬製作出嚟,有石榴同埋芒果選擇,我選擇了石榴顏色都美美,試吓味道甜甜的,石榴加上軟綿綿嘅麻糬,都很夾希望下試可以有腰果糊及豆腐花。店舖還有榴槤甜點, 大家也可以試吓。
銅鑼灣新開的甜點店

石榴麻糬

顏色都美美,試吓味道甜甜的,石榴加上軟綿綿嘅麻糬,都很夾

希望下試可以有腰果糊及豆腐花。
店舖還有榴槤甜點, 大家也可以試吓。

石榴麻糬