餐廳: 永年士多 (寶城洋樓)
資訊:

2024-07-25 567 瀏覽
今晚同老公想食車仔麵,老公便帶我到元朗這間永年士多,他跟我說這間車仔麵店歷史悠久車仔麵,十分出名,而且有好多唔同餸可以揀,仲可以揀唔同口味湯底。入到餐廳可以先坐下,再用QR code下單,之後再到收銀處付錢,然後等叫號,聽到後再去取餐就可以了,十分方便。座位數目都不少,而且人頭湧湧看過餐牌後,我們分別選了自選三餸麵,可以揀三個餸菜,很多款式,仲可以不同的麵食。我點了一碗油麵,餸菜方面點選了魚腐、墨魚蝦卷和流心蛋,而且重點了惹味的微辣咖喱汁。賣相當吸引。而且咖喱汁相當之惹味。咖喱味又香又濃,而且配上了油麵超好味。餸菜方面絕不馬虎,魚腐咬起來魚香四溢,而且軟綿綿的口感,吸入了湯汁很好吃。墨魚蝦卷彈牙爽口十分足料。流心蛋不得了,蛋黃一湧而出,蛋香味濃,甜甜的,用作拌麵冇得彈。雖然有些食材需要額外加錢,但食物質素相當不錯。老公點選了一碗油麵,他點了魚皮餃、豬紅、魷魚,中麻辣湯底。看到他那碗車仔麵中間的辣醬紅卜卜的,看似很惹火吃起來又香又麻,喜歡吃辣的朋友不可以錯過。老公也對這個湯底讚不絕口。餸菜方面,魚皮餃足料,啖啖肉好吃。豬紅份量豐盛,口感一流。魷魚爽口。我們還多點了一碗生菜魚肉,想不到一碗
座位數目都不少,而且人頭湧湧

三餸車仔麵

墨魚蝦卷彈牙爽口十分足料。

雖然有些食材需要額外加錢,但食物質素相當不錯。

生菜魚肉

我們還多點了一碗生菜魚肉,想不到一碗簡單的生菜魚肉也做得相當出色。湯底清澈鮮甜,魚肉彈牙爽口十分足料,生菜也做得超爽口,爽爽脆脆的,口感相當特別。魚肉啖啖肉又好味生菜份量又多又爽口又香清脆。
凍柚子蜜

飲品方面,點了一杯凍柚子蜜,內有柚子果肉,青青甜甜,柚子味香濃,十分滋潤。
白桃多多

白桃多多,看到飲品上有很多白桃果肉粒,清甜桃味配上了酸酸的多多,味道相當匹配,夏日飲用相當解暑透心涼。
2024-07-21
凍柚子蜜
白桃多多
2024-09-09 231 瀏覽
车仔面🍜 元朗老店 永年一间超过50年历史既车仔面档,元朗呢间永年老店,起初只有一间的就是元朗店。由十几年前既20蚊一碗三餸面,食到至而家40几 蚊一碗 三餸面,见证住时代变迁、通胀既香港。而家永年开左好多分店,我始终都是喜欢来这家元朗老店。今日星期日,店铺太多人喇,要外卖返屋企食。永年既辣酱系好出色的,是香辣而且很辣,我也只能吃小辣😆 记得要加猪肠汁,汤底会浓郁啲!今日好肚饿拣左个大碗面🍜同一个拣大碗餸「小辣」多猪肠汁~~~大碗餸同大碗面肉眼望落去相差无几,一样咁大碗!系抵食既,有猪红、猪肠、猪皮、鱼蛋、鱿鱼、萝卜、鸡翼、鸡翼尖菜,成碗有10款餸咁多,好大碗,满足10个愿望,细食既嘅两个人一齐食一碗,我认为系抵食之选!好好味,仲加咗$19要韭菜猪红✅🤗👍🏻猪红真系好入味,都系有永年嘅味道👍🏻 经过永年嘅特制酱汁加工腌制,非常入味,萝卜煮得好腍,也是很甜👍🏻 下午茶时间会有 「特厚爆浆酱」咖央鲜油多士 、奶酱鲜油多士,厚多士脆口,10分邪恶爆酱,很好味亦有新鲜感,呢两样我都好喜欢吃🫶🏻饮品- 经典红豆冰同埋抹茶红豆冰经典红豆冰奶味香浓,而抹茶红豆冰会无甘甜,可帮助消消脂😆呢两个特饮
车仔面🍜 元朗老店 永年

大碗餸同大碗面肉眼望落去相差无几,一样咁大碗!

好好味,

饮品- 经典红豆冰同埋抹茶红豆冰
经典红豆冰奶味香浓,而抹茶红豆冰会无甘甜,可帮助消消脂😆呢两个特饮都好正!

永年而家多咗好多款式嘅小食,仲有自助售卖机🫢唔使好似以前咁样排长龙等好耐先有得食👍🏻真好

📍 永年士多 (宝城洋楼) (元朗)
元朗教育路88号宝城洋楼地铺2-4号

#pancakebb #pancake #元朗美食 #香港美食 #永年 #永年士多 #元朗永年 #车仔面 #香港必吃 #元朗必吃 #香港车仔面

2024-07-29 327 瀏覽
呢間永年, 真是由細食到大。從最初的小店發展到今天遍及多區的連鎖品牌,實在令人嘖嘖稱奇。老闆想必一直在用盡心思,不斷優化餐廳的服務和菜單,才能有今天的成就。今次買外賣回家食, 倒是有些微的遺憾。因要自行掃碼點單,  剛好我今天有好多東西拿著, 但現場只有一位員工在場協助,實在不太方便。我建議餐廳可以考慮保留收銀台服務,為顧客提供更周全的點餐體驗。畢竟,除了自助的效率,人性化的服務同樣重要,可以更好地照顧不同習慣的客人。不過,即使外賣的餐點份量相對較小,餐廳仍然能在菜式品質上維持水準。家人今天各自點了不同的菜式,從豬腸雞翼芝士腸烏冬, 到雞翼牛肚魚蛋米粉,再到小辣的豬腸豬紅蘿蔔米粉,每一款都讓人回味無窮。這真令人欣慰,見證了這間餐廳的用心和專業。
呢間永年, 真是由細食到大
今次買外賣回家食, 倒是有些微的遺憾
雞翼牛肚,魚蛋米粉
豬腸豬紅,蘿蔔米粉小辣
豬腸雞翼芝士腸烏冬
2024-07-29
15 分鐘 (外賣自取)
雞翼牛肚,魚蛋米粉
豬腸豬紅,蘿蔔米粉小辣
豬腸雞翼芝士腸烏冬
2024-07-20 331 瀏覽
好想食車仔麵,就用外送app點咗元朗出名的車仔麵檔生菜魚肉四寶面(豬腸、豬紅、豬皮、蘿蔔)+粗麵,凍檸茶阿仔話好鍾意食生菜魚肉,個湯有胡椒底,佢連個湯都想飲埋佢😆四寶麵,配粗麵最正,豬紅好好食😃
好想食車仔麵,就用外送app點咗元朗出名的車仔麵檔

四寶面
(豬腸、豬紅、豬皮、蘿蔔)+粗麵,凍檸茶

阿仔話好鍾意食生菜魚肉,個湯有胡椒底,佢連個湯都想飲埋佢😆
四寶麵,配粗麵最正,豬紅好好食😃
2024-07-18
30 分鐘 (外賣送餐)
上星期超熱🥵入去到元朗又想食麵但係咁熱又唔想食湯穩穩陣陣去永年食就應該妥當🤣所以我就叫咗兩個撈麵都係一如既往咁正🤟🏼我叫咗蒜油撈麵小麻辣拼瘦腸/墨魚蝦卷/牛腩因為我同我個friend都唔係好食得辣又費事啲辣蓋過咗啲餸嘅味首先佢嘅擺盤係好乾淨俐落完全唔係真係揦鮓麵咁揦鮓啲餸全部都好正睇得出係俾心機整我叫咗豬腸我係揀咗瘦嘅關係裏面冇肥膏超乾淨而且勁稔勁入味早知嗌兩份瘦腸,推介‼️之後墨魚蝦卷都好食唔會好似平時嗰啲咁鹹牛腩就炆得都係入味軟稔完全唔韌仲帶啲筋位軟骨位😍之後我個friend就叫咗牛筋腩蝦子撈麵拼豬腸(經典)同魷魚🦑試咗少少佢嗰啲個麵幾爽口彈牙蝦子鮮美啲牛筋腩都係同我嗰啲差唔多明明我都有都唔明點解佢又要俾啲我😂然之後佢嗰個經典豬腸就帶有少少肥膏食落去個味就濃味啲我就比較鍾意瘦腸多啲但佢嗰個都係好食同埋乾淨(最緊要🤣)跟餐配紅豆奶茶冰/凍柚子蜜🧋🍹呢啲咁嘅天氣真係一流呀同埋我哋再叫咗個麻辣孖寶🔥係牛柏葉同埋豬耳份量都幾多同埋係入味有陣時出面有啲係白烚再淋啲油喺上面變咗嗰個食材本身就勁淡然之後佢啲醬汁又勁鹹呢個係好似醃過嘅咁樣幾好食😚👍🏽仲有要講嘅係裏面嘅姐姐好Nice😚唔係黑口黑面淨係
上星期超熱🥵

完全唔係真係揦鮓麵咁揦鮓
啲餸全部都好正睇得出係俾心機整
我叫咗豬腸我係揀咗瘦嘅關係
裏面冇肥膏超乾淨而且勁稔勁入味
早知嗌兩份瘦腸,推介‼️
之後墨魚蝦卷都好食唔會好似平時嗰啲咁鹹

明明我都有都唔明點解佢又要俾啲我😂
然之後佢嗰個經典豬腸就帶有少少肥膏
食落去個味就濃味啲
我就比較鍾意瘦腸多啲
但佢嗰個都係好食同埋乾淨(最緊要🤣)

跟餐配紅豆奶茶冰/凍柚子蜜🧋🍹

• 紅豆奶茶冰
  • 蒜油撈麵
  • 麻辣孖寶
2024-06-11 362 瀏覽
我一家三口準備享用一頓美味可口的地道車仔麵大餐。我選擇了四餸車仔麵,包括幼麵、魚蛋、紫菜、牛筋和牛腩,價格為$67。這道麵食色香味俱全,麵質彈牙,各款配料新鮮可口,令我口水直流。太太點了三餸車仔麵,包括油麵、豬紅、豬皮和牛筋,清爽可口,價格為$51。我們一家人都非常喜歡這家店的車仔麵,每次來都會點上不同的組合品嘗。阿仔則選擇了紫菜牛丸湯,配上一片香濃的班蘭咖央多士,價格分別為$28和$18。紫菜牛丸湯湯頭鮮美,牛丸彈牙可口,是兒子的最愛。我們還點了腐乳通菜~$27。這道小菜酸甜可口,爽脆可口,是非常合適的開胃小菜。至於飲品方面,我選擇了一杯清香四溢的樽仔奶茶~$25。太太則選擇了一杯抹茶紅豆冰~$15,清涼甘甜。阿仔則選了一杯紅豆奶茶冰,濃郁香甜,$15。

hihi姐妹们,你们的胃口怕是经不起这家店的考验哦!👌这家店简直是香港美食界的宝藏!车仔面🍜里面有肥肠、鸡中翅、鱼蛋、红肠、萝卜等… 是一碗满满港式味道的美味!猪手虾子捞面🦐虾子的鲜美和猪手的酥软完美融合,每一口都是满满的幸福感!咖央多士🍞金黄的多士外脆内软,涂抹的咖央酱和黄油🧈,每一口都是满满的幸福感,简直是早餐的完美选择!腐乳通菜和韭菜猪红🥬香味扑鼻,口感带着微微的辣味,让人欲罢不能!永年士多的美食真的很不错😌快来“永年士多”感受正宗港式美食的魅力吧!🍲🥢

车仔面🍜

猪手虾子捞面🦐
虾子的鲜美和猪手的酥软完美融合,每一口都是满满的幸福感!

咖央多士🍞

腐乳通菜和韭菜猪红🥬
香味扑鼻,口感带着微微的辣味,让人欲罢不能!

2024-05-23 160 瀏覽
純正港味經典滋味豬紅濃濃的五香味,新鮮爽口蘿蔔吸收了醬汁的鮮甜,口感十分好牛腩軟嫩多汁,入味。搭配少量牛筋,好食。豬腸煮到恰到好處,彈牙口感腐乳通菜清脆可口的通菜📍永年士多元朗教育路88號
純正港味

經典滋味

豬紅
濃濃的五香味,新鮮爽口

蘿蔔
吸收了醬汁的鮮甜,口感十分好

牛腩
軟嫩多汁,入味。搭配少量牛筋,好食。

豬腸
煮到恰到好處,彈牙口感

腐乳通菜
清脆可口的通菜

📍永年士多
元朗教育路88號
2024-05-08 184 瀏覽
細細個讀書嘅時候已經食呢一間嘅車仔麵最鍾意食佢嘅豬紅、豬腸、蘿蔔、雞翼、魚蛋、糖心蛋、熱辣辣嘅湯,再配上油麵或幼麵再加上少少辣汁,令到成碗車仔麵都昇華左一個層次,真係好好食呀
細細個讀書嘅時候已經食呢一間嘅車仔麵
2024-04-30 232 瀏覽
太耐冇食車仔麵,咁啱經過永年,又未試過一於試下。佢嘅招牌菜有咖喱豬皮蘿蔔、豬紅韭菜、生菜魚肉球和大碗車仔麵。咖喱豬皮蘿蔔,這道菜以綿軟的豬皮和爽脆的蘿蔔為主角,加上濃郁的咖喱醬,每一口都帶來濃郁的香氣和口感,絕對是咖喱愛好者的必點之選。豬紅韭菜,這道菜以鮮嫩的豬紅和清爽的韭菜為主料,搭配上微辣的醬汁,味道鮮美且開胃。豬紅的肉質鮮嫩多汁,搭配韭菜的香氣,好滿足生菜魚肉球,鮮嫩的魚肉同埋嫩綠的生菜,口感豐富多樣。魚肉球的口感Q彈,生菜的清爽和醬汁的調味,相互融合出一道美味的小吃。大碗車仔麵,這道菜是一碗豐富多樣的麵食,包含了豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼尖、雞翼、魷魚和紅腸配米粉。每一口都能品嚐到不同的食材,豐富的口感和濃郁的湯頭讓人回味無窮。魚蛋魚腐蟹子丸公仔麵,這道菜以彈牙的魚蛋、魚腐和蟹子丸為主料,搭配上滑順的麵條,口感豐富又美味。麻辣牛柏葉,香嫩麻,食到上晒癮。最後,我點了一杯柚子蜜糖冰麵和熱檸水來消暑。柚子蜜糖冰麵清涼解渴,帶有柚子的清香,而熱檸水則帶來舒爽的口感,非常適合搭配這些美食。
太耐冇食車仔麵,咁啱經過永年,又未試過一於試下。

麻辣牛柏葉,香嫩麻,食到上晒癮。

2024-04-29 143 瀏覽
搬左黎元朗住當然要食下出名既永年士多啦已經開左好耐嫁喇 而且仲有好多分店添真係好有香港特式既車仔麵雞翼尖,紫菜,魷魚,韭菜花幼面 $58玉子,魚皮餃,墨魚蝦卷米線 $53個湯幾入味 辣夠香米線軟硬剛好玉子夠流心 雞翼尖滷水夠入味魷魚爽口冇筋墨魚蝦卷夠新鮮沙薑雞爪 $28有3隻大大隻蝦醬通菜 $28通菜吸晒蝦醬香味入晒味好好食好香又開胃菠蘿冰 $15檸樂 $20埋單合共$202
搬左黎元朗住當然要食下出名既永年士多啦

檸樂 $20

埋單合共$202
2024-02-06
2024-04-16 134 瀏覽
又係元朗人唔會唔識嘅車仔麵,唔知點解食咗永年既車仔麵之後返唔到轉頭,食其他車仔麵硬係覺得唔係咁好食,當然係由細食到大啦因為,同埋佢嘅湯底係好香濃嘅藥材味睇返原來佢個湯底都有好多種藥材一齊煲,再加埋佢嘅靈魂辣汁,簡直不得了,每隔一陣都要去食止一止癮啲,我個人覺得最好食係個豬腸豬紅同蘿蔔,所以咁多年都冇轉過餸,可惜人大咗有高膽固醇,所以就將豬紅改為雞翼😂都係一樣咁好食,仲有杯凍檸茶而家甜都唔會苦澀🤭
2024-03-19 201 瀏覽
號碼468,等咗20分鐘,一直企喺櫃檯旁邊,見號碼由461跳到去480,問個職員,佢好快咁遞咗個外賣俾我。好心問吓佢係咪撳漏飛跳咗號,阿姐送你一句擺明係過左啦,係你睇漏咗!下~我企定定20分鐘,好心提你仲要俾人醒,哈哈~想受氣嘅就用20分鐘去換一碗麵贈送挖苦,香港真係多謝你呢d服務質素。
4餸麪
外賣自取
2024-02-26 248 瀏覽
個湯幾入味,嗌咗小麻辣,都好夠辣好香,雞翼尖滷水,都唔錯,入味同埋雞翼尖蟹都有啲肉,啲米線屬於爽滑嗰種個人比較喜歡。個腦嘴豬腸唔錯,滷水味入晒,而且唔係好多肥膏,所以高質。隻流心蛋表面好滑,都有啲蛋黃漏出嚟,雖然唔算好多,魷魚大大塊,爽口冇根,啲菜正正常常,唔老,最後蘿蔔都幾鮮甜冇根,應該之前浸過先,總體不錯,85分😎五個餸加米線$64▫️蘿蔔▫️豬腸▫️雞翼尖▫️魷魚▫️流心蛋湯底🥣▫️小麻辣

五個餸加米線$64
▫️流心蛋

湯底🥣
▫️小麻辣
2024-02-25 168 瀏覽
中午比較空閑的時間去了永年食午餐,準備想下單的時候個收銀員一句:唔得閒住,之後甚至離開了崗位,差不多離開了了大概10分鐘,最後我都只能夠自己用點餐機去點單,職員就算在忙都不是一句:唔得閒住,是否應該更有禮貌向客人說等待一會,可見職員服務態度沒有進行過培訓
2024-02-25