2024-02-14 160 瀏覽
大年初二公眾假期,處處可見閉上的鐵閘🚪only here openssss!so we went inside and take our seat叫了lunch set 冇額外收加一/加二費$5x-6x inc drinks跟餐包熱飲(奶茶/咖啡/華田)蝦醬炒飯(唔記得全名)份量超足,大概三碗飯,炒埋三色豆,佢係新鮮嗰啲,唔係粉粉地雪藏野另外有個撈檬粉 冇影相上面有花生碎🥜薑蔥,你冇睇錯係茶記嘅蔥油咁上碗出乎意料驚奇地夾☺️☺️估唔到九龍城覓食咁耐,估唔到今次會發掘咗間經過許多次都冇入去嘅餐廳🍴題外話,我哋喺入邊坐咗個幾鐘都冇趕客🤍🤍
大年初二公眾假期,處處可見閉上的鐵閘🚪

only here openssss!

叫了lunch set 冇額外收加一/加二費
$5x-6x inc drinks
跟餐包熱飲(奶茶/咖啡/華田)

蝦醬炒飯(唔記得全名)

另外有個撈檬粉 冇影相
上面有花生碎🥜薑蔥,你冇睇錯係茶記嘅蔥油咁上碗
出乎意料驚奇地夾☺️☺️

題外話,我哋喺入邊坐咗個幾鐘都冇趕客🤍🤍
2023-01-10 434 瀏覽
以往這裏的午餐價錢相宜,選擇多,夠好味,都頗受歡迎。近日再訪,可能因為遇着學校假期適,餐廳非常冷清。我們選了菠蘿炒飯($62)和蝦醬雜錦炒飯($62)。蝦醬炒飯送來時很香鑊氣和蝦醬香,味道也發揮正常水準。可惜菠蘿炒飯材料嚴重不足,只有3粒菠蘿、3片泰式臘腸、和微量肉鬆,味道單調,幸好有三色豆和一點炒蛋點綴,稍為提升賣相,雖然價錢依舊相宜,但體驗值大幅下降。現在到處加價,永珍仍然維持街坊價,實在難得,但可能因此要將貨就價?還是不同食客都點了菠蘿炒飯,一次過上碟時食材分配不均?有點令人失望。
菠蘿炒飯
2023-01-04
午餐
2022-11-05 247 瀏覽
呢間老字號好耐無食諗住佢會有下午茶點知無仲等我2點後先去食入到去都仲有好多坐位完全吾洗等睇左一陣就決定叫什麼冬陰功海鮮湯河有點兒辣香茅豬扒湯檬不過媽媽到係鍾意食河粉多點+26叫左個小食越南迷你網卷(4條)送熱飲熱奶茶,另一杯係熱華田
呢間老字號好耐無食

有點兒辣

香茅豬扒湯檬
不過媽媽到係鍾意食河粉多點

+26叫左個小食
越南迷你網卷(4條)

送熱飲
熱奶茶,另一杯係熱華田

2022-11-05
下午茶
2022-09-19 227 瀏覽
係九龍城找食,今晚好想食啲濕濕地嘅食物,周圍行,行到獅子石道 (近太子道),見到區內這間越南泰國餐店,朋友話原來已經開咗好耐,就決定入內試下,晚餐餐牌有推出經濟間晚餐,價錢非常實惠,不過我都係決定單點。店內員工人數不太多,但態度非常好。點了火車頭、蒸粉卷、馬拉盞炒椰菜苗、軟壳蟹米紙卷、椰青及青檸梳打。嘩...原來火車頭係咁大碗好多餸😍,湯底好濃牛肉味,牛舌超淋,牛肉片,牛腩仔都超正👍👍炒椰菜苗都非常美味又唔太咸👍蒸粉卷比平常的店鋪大碟,食落好多雲耳碎的內餡好好味道👍軟壳蟹米紙卷就變得普通了一點了,二個人食唔晒,所以要打包了食剩的返屋企😅開始時太肚餓關係,食到一半先記得影部分相片😂🙈
店內員工人數不太多,但態度非常好。
炒椰菜苗都非常美味又唔太咸👍
蒸粉卷比平常的店鋪大碟,食落好多雲耳碎的內餡好好味道👍
今晚九龍城找吃 ... 這店似乎人氣不錯,就進去吧!二話不說,侍應先來一碗大開水洗筷子洗碗,醒目!先點了一個“鐵板辣椒膏炒黃鱔”,鱔肉爽脆,辣椒不太辣,和蔬菜、薄荷葉很配合,味道不錯,但大的魚骨比較多,嚴重影響口感。“椒鹽軟殼蟹”,端上來就好香,炸得很好,蟹本身也很新鮮,咬下去還肉汁,加上那些椒鹽,惹味。最後還有一個“葱油翡翠螺”,蔥油的確很香,但進不了螺面,於是葱和螺就如同陌路,整個菜有點“九唔搭八”的感覺。
今晚九龍城找吃 ... 這店似乎人氣不錯,就進去吧!

二話不說,侍應先來一碗大開水洗筷子洗碗,醒目!

2021-07-30
2020-12-17 515 瀏覽
小編第一次食泰國菜Mix越南菜既菜館,感覺幾好😚 小編一行三人,就左Lunch Set再加小小散叫一齊Happy Share🥳先講下係午餐餐牌叫既野食先🤪——————————————————越式芋頭炒飯🍚 $49用芋頭炒飯真係考功夫,真係炒得好乾身又有淡淡既香,好好食😋——————————————————香辣炒粉皮🥢$49唔係好食得辣既小編都食得到,小小辣得黎增添左佢既野味,第一次食炒既粉皮,真係唔錯😜——————————————————加$29就有沙嗲串燒豬/雞2串🍢🍡,而小編就叫左豬同雞各2串2款串燒都燒得好香,燒完之後都保留到入面既肉質,好Juicy😗——————————————————加$22 就有椰青一個🥥,小編2個餐都各自加一個椰青好清甜🤤,仲啖啖厚又甜既果肉,好滿足🥳——————————————————以下係散叫既: 黃咖喱牛肉煲🥘$99黃咖哩絕對岩哂唔係好食得辣既小編,過下咖哩癮🤣 咖哩入面仲有好濃既椰香味同埋好香既香茅味,真係不錯👍🏻如果入面既滑牛可以改返做牛腩,吸收哂d椰香咖哩,應該會更好😌😋——————————————————蒜蓉麵包🥖$24 (3件)就咁淨係食蒜
先講下係午餐餐牌叫既野食先🤪
越式芋頭炒飯🍚 $49
用芋頭炒飯真係考功夫,真係炒得好乾身又有淡淡既香,好好食😋
香辣炒粉皮🥢$49
加$22 就有椰青一個🥥,小編2個餐都各自加一個
椰青好清甜🤤,仲啖啖厚又甜既果肉,好滿足🥳
以下係散叫既:
黃咖喱牛肉煲🥘$99
——————————————————
蒜蓉麵包🥖$24 (3件)
就咁淨係食蒜茸包已經又香又脆,再配埋咖哩一齊食,豐富左成個味蕾😝
2020-12-15 243 瀏覽
2020年既12月,又因為疫情而要再係夜晚禁堂食。星期六既九龍城夜晚七點,可以揸住部車,隨意搵到個可以泊兩粒鐘既街錶位,可以想像個市有幾寧靜。講返今次買外賣經驗,原本家中老闆指定要叫永珍既「蝦醬炒飯」同「香茅豬排」,到達門口見佢有個晚市抗疫外賣餐牌,都堅抵食,即刻請示老闆睇下俾唔俾機會。大家先睇睇個外賣餐牌。最後叫左個菠蘿炒飯、咖哩牛腩飯、同埋「香茅豬排」三樣。阿姐話唔要餐飲可以再88折,兩舊水唔使可以埋單,個人認為以永珍既質素,堅抵,推介。返到家,簡單影左幾張相就開餐。

返到家,簡單影左幾張相就開餐。
2020-12-12
15 分鐘 (外賣自取)
  • 香茅豬排
今日經過九龍城,行過一間越南餐廳。見到啲嘢食好吸引同埋自己都好久沒吃越南美食,所以就去食下.一入到去睇餐牌,見到啲嘢食都幾抵,都好有泰國風味,所以我係這個選擇困難症下面,就叫咗一碗金邊粉同一杯凍檸茶. 啲粉都真係好幼同都幾滑.入面仲有好多餸. 都好正喔!一碗麵和一杯嘢飲都平,抵,正!而自已食這個分量都啱啱好!而個環境,衞生都很整潔.啲員工都好Nice.👍🏻下次會再試下其他具有泰國風味的美食.建議大家去試下啦~✌🏻😋
2020-09-27 157 瀏覽
之前自己都去過旺角嗰度食嗰一個晚餐, 嗰度啲嘢食好好味。 最緊要係價錢好合理, 就可以食到一個咁有泰國特色嘅美食 . 而呢一間永珍越南食館係有BBQ. 我陪我個朋友慶祝生日而去佢個餐廳到食一個晚餐. 入到呢間餐廳就覺得好舒適。 當然仲有好多泰國嘅一啲嘅文化裝飾品。 啲員工都好 nice. 今次去食晚餐, 我同朋友嗌咗一個燒烤串燒 , 柚子蝦沙律, 雞翼飯和蒜蓉包。 首先我想講下個燒烤串燒,嗰個燒烤串燒. 一咬落去就覺得好 juicy. 好有燒烤嘅風味。 估唔到泰國嘅餐廳會有燒烤嘅嘢, 而且咁好味。 我朋友仲打包咗返屋企 ,做宵夜🤣。 因為真係實在太好味。 而嗰個柚子蝦沙律, 佢酸酸地好開胃 而且啲蝦好鮮甜。 跟住我就想講嗰個雞翼飯, 嗰個雞翼飯嗰啲雞翼我覺得好適合小朋友去吃。 因為佢整啲雞翼好惹味。 佢有四隻雞翼,我同我個朋友每人一半搞到我想再嗌多一份雞翼。但係因為嗰個 蒜蓉包所以就冇嗌, 而且嗰碗雞翼飯令到我同我個朋友都清曬成碗飯, 因為真係實在太正。 最後就係嗰個蒜蓉包,而個蒜蓉包, 我覺得點咖哩係最好 嘅選擇, 但係如果嗌咖哩嘅話呢就一定要嗌埋嗰個咖哩飯, 但係我同我朋友一定食唔
而且啲蝦好鮮甜。 跟住我就想講嗰個雞翼飯, 嗰個雞翼飯嗰啲雞翼我覺得好適合小朋友去吃。 因為佢整啲雞翼好惹味。 佢有四隻雞翼,我同我個朋友每人一半搞到我想再嗌多一份雞翼。但係因為嗰個 蒜蓉包所以就冇嗌, 而且嗰碗雞翼飯令到我同我個朋友都清曬成碗飯, 因為真係實在太正。 最後就係嗰個蒜蓉包,而個蒜蓉包, 我覺得點咖哩係最好 嘅選擇, 但係如果嗌咖哩嘅話呢就一定要嗌埋嗰個咖哩飯, 但係我同我朋友一定食唔曬所以就冇嗌。 不過個蒜蓉包都炸得好脆, 所以其實係幾好味。唔點汁咁樣吃。
最後埋單嗰陣時候個價錢,都係合理。 所以最後我就覺得呢間餐廳真係幾抵食,同埋真係好好味。 我下次一定一定會再過嚟幫襯, 同埋真係推介大家過嚟食。
1K
2020-01-16 322 瀏覽
同事終於生左BB喇, 母女平安, 恭喜恭喜! 探完兩母女, 走去附近食午餐, 畢竟九龍城並非時常會到的地方, 於我有點隔涉! 同事介紹永珍越南菜, 原來同隔離泰國菜是一樣的! 四寶飯 $55 ~ 包括香茅豬扒, 豬肉, 札肉, 雞腿! 香茅豬扒有點太乾太硬, 無香茅味! 雞腿同樣炸得太乾太硬, 札肉好味, 豬肉最好, 濕潤的, 不過醬汁太咸! 蔥油很香, 飯軟硬適中! 金邊湯粉 $52 ~ 有扎肉, 蝦及蛋絲! 同事表示湯頭清甜不俗, 粉軟硬適中! 註: 星期六日午餐+ $6
同事終於生左BB喇, 母女平安, 恭喜恭喜!

註: 星期六日午餐+ $6

午餐
2019-09-17 165 瀏覽
由於返工地方餐廳質素非常惡劣,同事鑒於唔想係辛苦嘅工作環境底下仍然要食劣質食品,於是我哋揸車出九龍城找找有沒有好東西!同事話呢間越南餐廳質素尚可都試過幾次所以我哋頭也不回就進去了。由於係假日所以冇優惠碟頭飯,於是我哋打開餐牌是是招牌越式四寶飯整體來講質素都OK,有越式扎肉香茅豬扒炸雞翼,還有一款我忘記了什麼,佢配上一碗滷水豉油汁,而且仲有我最鍾意嘅越式蔥油撈起飯上嚟真係一流。整體來講質素雖然唔係話頂尖,份量亦都係一般,價錢亦偏貴,不過整體環境加食物質素來講都是性價比都OK嘅!

越式四寶
2019-03-18 174 瀏覽
一行四人食叫了4個set lunch亙相share,再另叫炸蝦球,set lunch又炒粉絲,越式炒飯炒粉,仲有艼頭炒飯,除左炸蝦球新鮮即炸好食之外,其他炒野全部超多油,炒飯同粉艾完全無料可言,只得幾條札肉,最慘係食完四個人都放工都勁口渴,可想而知味精有幾勁。
2019-03-15
  • 炸蝦球
2019-01-05 169 瀏覽
同朋友一起吃10分好燒烤味道10分出色選擇多價錢適中真心推介餐廳豬扒飯仲有雞煲,泰式冬陰公雞煲法式咖喱蟹包每日仲有廚師推薦價錢,10分便宜。。。。。。。。。。。。。
同朋友一起吃10分好
燒烤味道10分出色
選擇多價錢適中
真心推介餐廳豬扒飯
仲有雞煲,泰式冬陰公雞煲
法式咖喱蟹包
每日仲有廚師推薦價錢,10分便宜。。。。。。。。。。。。。
牛粒飯
牛粒飯
2018-10-28 173 瀏覽
既然今日要去九龍城買嘢,咁就早啲落去順便食埋個lunch喇。經過永珍泰國燒烤食館,見到門口有個lunch set menu,街坊價錢唔貴又未食過,就走入去醫咗肚。有三色雜菜粒,雞肉,泰國臘腸,肉鬆,扎肉,好多材料。一上枱,好香蝦醬味,飯炒得唔錯,幾乾身兼粒粒分明,咸香十足。越式湯底有好香嘅魚露味,再加上炸蒜同葱花,比較重口味。要改善嘅係,牛肉有好多牛筋,咬都咬唔開。熱奶茶茶底一般,有啲澀得嚟茶味唔夠。
蝦醬雜錦炒飯
有三色雜菜粒,雞肉,泰國臘腸,肉鬆,扎肉,好多材料。
越南生牛湯河
熱奶茶
熱奶茶茶底一般,有啲澀得嚟茶味唔夠。
蝦醬雜錦炒飯