2020-04-06 1716 瀏覽
疫情關係,最近真的少左出街食飯,今日突然想食燒味飯,去左屋企附近嘅燒臘舖,見到乳豬好新鮮,於是叫左盒乳豬飯$60,價錢都合理,突然眼前一亮,竟然發現有燒雞潤,宜家真的不容易搵到,當然要買黎試試返去慢慢歎,膽固醇都要放埋一邊先,食左先算,乳豬夠瘦又脆,份量都算多,至於燒雞潤……,有驚喜,完全系食返兒時嘅味道,吾好意思掛住食幫記幫佢映相,燒雞潤難找不特止,還要好食更加難搵,原來系每日下午5~6點先有提供,大家想食的話要留意
,膽固醇都要放埋一邊先,食左先算
乳豬飯
乳豬飯
2019-05-31 1124 瀏覽
我明明叫左個燒肉拼油雞飯 ,好啦,睇住佢整 跟住佢攞起舊叉燒,我話唔係叉燒,係燒肉 個師師就叫我揀定就唔好轉心水 ,我見佢都有比番岩就無解釋,跟住隔離個師師就話,我明明聽到你叫叉燒。。。都算,仲要係我面前講我壞話點點點咁,態度惡劣,我自己都做飲食業,都知間中會有難搞嘅客,係都唔好係個客面前講 ,更何況我冇叫錯,我原來想叫個燒肉油雞飯 加條叉燒 比你咁講兩講 叉燒都唔加。咁就比你地搞到我放工想買個飯返屋企放鬆嘅心情破壞哂啦 ,以後都唔會再幫襯,寧願買美心翠華
2019-05-31
2016-12-25 1372 瀏覽
半隻豉油雞,索價 $110, 但可惜不乎合性價比,平平無奇,可說是難吃。叉燒更是奇差,肉質不能再差,黴一般的質感!店員態度也差,整體的令人失望。不會再幫襯! 老字號自毀招牌!

叉燒更是奇差,肉質不能再差,黴一般的質感!

店員態度也差,整體的令人失望。

不會再幫襯! 老字號自毀招牌!
2016-05-22 1464 瀏覽
食米吾知米貴的我,賴係野斬料返屋企食,買一條骨仔都90大元!!!!!(求解答是不是咁貴的?)小小的發泡膠盒盛載着的是一條腩骨,盛惠$90元老實講,皮不是件件脆,肉都算嫩身不過咸,只是份量太少
小小的發泡膠盒盛載着的是一條腩骨,盛惠$90元
老實講,皮不是件件脆,肉都算嫩身不過咸,只是份量太少
2015-04-04 1119 瀏覽
這間所謂老牌燒味店在土瓜湾,员n工服務態度甚劣,食品亦名过於实,舉例,要買义燒,义燒在最上面,其员工說你自己攞,你攞倒我便賣給你,那有如此做生意,奇怪,致於白切雞,亦冇雞味,賣300.00,燒肉平平無奇,不見得比别店好,但价錢则是最好,劣,劣,劣
2015-04-03
外賣自取
$500 (早餐)
(非會員)
2008-07-17 690 瀏覽
由小學到大學畢業出左黎做野...都成10幾年喇~即係話永華開業已經唔止十幾年喇...細個既時候每薘初一,十五先幾日都會幫阿媽黎訂燒肉拜神(因為媽媽係北帝街開製衣廠)個陣d燒肉要排晒隊訂...不過就唔似永合龍 (永合龍係砍到邊就邊, 無得選擇買咩部分)d 燒肉又香又脆的確好好食前兩日經開土瓜灣 (其實目的係去譚公道慶發食粉果,又係由細食到大!!)去左永華買左近燒肉, 當然價錢比以前貴左不過對上一次訂...都成5,6年前師傅們都唔認得我lu價錢尚算合理皮仲係好脆, 燒得好香不過賣相差左d砍到皮肉分開晒~
由小學到大學畢業出左黎做野...都成10幾年喇~
即係話永華開業已經唔止十幾年喇...
細個既時候每薘初一,十五先幾日都會幫阿媽黎訂燒肉拜神
(因為媽媽係北帝街開製衣廠)
個陣d燒肉要排晒隊訂...
d 燒肉又香又脆
的確好好食
去左永華買左近燒肉, 當然價錢比以前貴左
不過對上一次訂...都成5,6年前
師傅們都唔認得我lu
價錢尚算合理
皮仲係好脆, 燒得好香
不過賣相差左d
砍到皮肉分開晒~
  • 燒肉
  • 乳豬
2008-07-17 419 瀏覽
夜晚有波打,搵野食,又唔想食快餐(又貴又唔好食)咁o岩見到有間燒臘舖,好耐冇食過.就要一個雙拼啦($19)叉鴨飯----咁o岩切到鴨批位.正呀~~~可能見到係鴨批皮脆肉滑,師傅就拉上補下係咁意切左舊叉燒仔叉燒相對有d失色,顏色好鮮,亦唔夠味同埋唔夠燶..唔似叉燒,搭兩條菜.去到球場打開飯盒先發現有個大問題..........冇叉用...個friend冇羹用.....唯有叫個friend班隻返黎....結果班左隻凍飲羹...原來食飯盒隻羹唔match係咁大鍜嘅.好難"不".19蚊雙拼,算幾好傢啦~~
夜晚有波打,搵野食,又唔想食快餐(又貴又唔好食)
咁o岩見到有間燒臘舖,好耐冇食過.就要一個雙拼啦($19)

19蚊雙拼,算幾好傢啦~~

• 叉鴨飯
2008-07-10 267 瀏覽
回家弄炒飯吃,到這裏買一點义燒回去作料...人多得很,多到要在門口排隊,好不誇張。買了十五大洋瘦义,見放在盤上的鹵水雞翼頗吸引,又買了兩只,當作加餸...回家準備,邊切時偷了一小件吃,蜜味足又不覺嚡口,比龍城買開的那一間好多了。下次試試買一點半肥瘦的,可能更妙...鹵水夠味,連帶令件雞翼更美味。雞翼當然是雪藏貨,但勝在鹵水不錯,吃得過...
回家弄炒飯吃,到這裏買一點义燒回去作料...

2008-05-15 250 瀏覽
家中附近燒味檔不多,自己在後欄燒的更少,在馬頭角近工聯會附近的"永華",可算是區內少見.光顧多次,每次也是斬料,油雞鹵味樣樣都要,斬大舊叉燒,不過並不是配玉冰燒.很少外賣飯盒,寧吃燒味吃到飽,都好過比澱粉質逼飽.$17一盒單拼,偶一試之也沒壞.要得飯盒,自然不會斬些靚料比你,平時的外層焦香位,半肥瘦的肥瘦交融感覺,也不能在飯盒找到.可是白飯上的叉燒,肉質鬆化.外層都燒得香口,也可收貨.斬$20燒肉,就是如此雜亂無章的賣相,在晚上黃金時段剛出爐,燒皮脆到"啪"一聲,但下面的肉質就偏瘦.沒有皮同肉之間,甘香可口的肥膏.在土瓜灣好的燒味難尋,這間由早到晚都有燒味的永華,應該暫時沒有對手.