2006-10-29
下班後,再出動買大閘蟹,本想去好吊腳的九龍城肥仔,奈何今天無駕車上班,結果乘MTR 到Granville Road 江記。江記舖面唔細,有成五、六個大型冷凍櫃,店內員工過十位。價錢亦豐儉由人「平價($100 / 三隻)」到「高級蟹皇($580 / 斤)」都有。老媽再三叮囑,記得買大隻D,於是把心一橫買了四隻「高級蟹皇」($580 / 斤),盛惠$840。如一般大閘蟹專賣店,紫蘇、醋、薑、紅糖,都附送,最厲害就係有印上店名和地址的收據!(心想:開公數!?)呢度可以用EPS 附款。提住呢四隻綠色甲殼動物,走路回彌敦道的MTR 站,好重好累!!!呢四隻野跟我部note book 差不多重量,手都酸痛!回家路上,呢四隻野好活躍,在紙袋裡起哄,跟擠迫的MTR 車廂相比,不禁暗自偷笑。返到屋企,它們仍然響度玩,仲要玩到呼呼聲,好嘈吵!水滾大火蒸十八分鐘,由綠變橙,蟹味和蟹羔超級多和濃,真係不得不說:「一分錢一分貨」呢六字真言!呢次食到靚大閘蟹,雖然貴D,但質素正好多。
呢次食到靚大閘蟹,雖然貴D,但質素正好多。